SATKurier.pl Forum SATKurier.pl Digi-TV.pl Hollex.pl SAT Krak Instalacje optyczne Karty erotyczne SolarKurier.pl BochniaiSol.pl Prezentacje360.pl

[ALL] TV Puls

Dyskusja poświęcona polskim i polskojęzycznym kanałom FTA i kodowanym, a także zapowiedziom i nowościom

Moderatorzy: lukas_k, Tomo21

[FTA] TV Puls

Postprzez pavl6 » 14 paź 2011, o 23:24

ania28 napisał(a):Może mi to ktoś wyjaśnić - jaki jest sens zakodowania TVP Puls z satelity ,skoro będzie on dostępny za darmo z nadajników naziemnych ? ,przecież nie ma w tym wcale logiki ,chyba ,że oba pulsy będą się różnić


Jest logika - logika finansowa. Wszystkie stacje, które nadają naziemnie i są kodowane na satelicie (m.in.TVN, TVP1, TVP2, Polsat) płacą za licencję na nadawanie danych programów tylko na terytorium Polski, a nie na obszarze całej Europy, więc za licencje płacą mniej. Tak było, jest i będzie. Dobry ruch ze strony stacji. Wraz z zakodowaniem emisji satelitarnej polepszy się zawartość programowa.
Najbardziej aktywny użytkownik (nie licząc grup specjalnych, np. moderatorów) na forum SatKuriera!
Avatar użytkownika
pavl6
Na forum jestem 24/7
Na forum jestem 24/7
 
Posty: 4879
Dołączył(a): 22 lis 2007, o 14:36
Lokalizacja: Polska

[FTA] TV Puls

Postprzez anttys » 14 paź 2011, o 23:28

Myślę że po zakodowaniu stacji niestety podzieli ona los tvn Warszawa.
Antena 70 cm.Sat :15W,12,5W,5W,4W,0,8W,4,8E,7E,10E,13E,16E,19,2E,23,5E,28,2E,28,5E,42E,45E,53E.Globo 7010CI,Opticum HD X7,Kompakt.
Obrazek
Poszukuję meczy reprezentacji Polski z MŚ 2002,MŚ 2006,EURO 2008 .PW
Avatar użytkownika
anttys
Na forum jestem 24/7
Na forum jestem 24/7
 
Posty: 1789
Dołączył(a): 18 sty 2010, o 17:45
Lokalizacja: Jesteśmy waszą stolicą !

[FTA] TV Puls

Postprzez Tim » 14 paź 2011, o 23:32

ania28 napisał(a):Przykładem mogą być działania TVP ,który sprzedał TVP Sport wszystkim operatorom (najlepszy interes zrobił Polsat zapłacił tylko za TVP Sport a resztę kanałów dostał gratis).

Kanałów TVP HD i TVP Seriale z całą pewnością Cyfrowy Polsat nie dostał gratis. Chyba miałaś na myśli (pisząc "resztę") kanały: TVP 1, TVP 2, TVP Info, TVP Kultura, TVP Historia i TVP Polonia - ale te programy to wszyscy operatorzy dostają za free. Zresztą wystarczy spojrzeć, jakie programy dostępne są w bezpłatnym MUX-3, a jakich brak i wyciągnąć wnioski.
Tim
Zaglądam regularnie
Zaglądam regularnie
 
Posty: 406
Dołączył(a): 17 lis 2009, o 22:05

[FTA] TV Puls

Postprzez pavl6 » 15 paź 2011, o 00:04

anttys napisał(a):Myślę że po zakodowaniu stacji niestety podzieli ona los tvn Warszawa.


Gdyby rzeczywiście tak miało być, to los TVN Warszawa podzieliły by też TVN (główny), czy Polsat :D .
Najbardziej aktywny użytkownik (nie licząc grup specjalnych, np. moderatorów) na forum SatKuriera!
Avatar użytkownika
pavl6
Na forum jestem 24/7
Na forum jestem 24/7
 
Posty: 4879
Dołączył(a): 22 lis 2007, o 14:36
Lokalizacja: Polska

[FTA] TV Puls

Postprzez wizjaplus » 15 paź 2011, o 03:25

tylko że TV Puls jest w MUX 2.
Więc losu TVN Warszawa nie podzieli, bo będzie w prawie całej Polsce naziemnie.
Jeśli zakodowanie TV Puls by poprawiło ofertę programową (znikną licencje na całą europę, ze względu na niekodowany przekaz), to jestem jak najbardziej za zakodowaniem sygnału.
wizjaplus
Jestem tu stałym bywalcem ;)
Jestem tu stałym bywalcem ;)
 
Posty: 770
Dołączył(a): 13 lip 2009, o 01:15
Lokalizacja: Gůrny Ślůnsk

[FTA] TV Puls

Postprzez Boogeyman » 15 paź 2011, o 09:52

Obecnie chyba wszystkie stacje w MUX-2 są kodowane na satelicie oprócz TV Puls, więc nie niech kodują i będzie kasa na ciekawe pozycje programowe. Mam nadzieję, że nie będzie tak jak z TV4, gdzie praktycznie nic ciekawego mimo kodowania nie ma. Ale Puls już teraz jest na dobrym poziomie, więc może być coraz bardziej konkurencyjny dla Polsatu i TVN po zakodowaniu.
Boogeyman
Na forum jestem 24/7
Na forum jestem 24/7
 
Posty: 3408
Dołączył(a): 10 maja 2011, o 20:04

[FTA] TV Puls

Postprzez Ama18 » 15 paź 2011, o 11:10

W czym konkurencyjny? W "Animkach" czy "Goło i wesoło"? To poziom Polsatu sprzed dobrych 10 lat i taki Puls w zadnym wypadku nie będzie konkurencyjny dla głównych stacji. Ale że kanał znalazł własną niszę - temu nie sposób zaprzeczyć. Jakąś oglądalność mimo badziewiastej ramówki też osiągnął, więc jest nieźle.
Avatar użytkownika
Ama18
Zaglądam regularnie
Zaglądam regularnie
 
Posty: 450
Dołączył(a): 7 gru 2008, o 16:40

[FTA] TV Puls

Postprzez Boogeyman » 15 paź 2011, o 11:23

Miałem na myśli, że pojawią się ciekawe filmy i seriale.
Boogeyman
Na forum jestem 24/7
Na forum jestem 24/7
 
Posty: 3408
Dołączył(a): 10 maja 2011, o 20:04

[FTA] TV Puls

Postprzez Tomo21 » 15 paź 2011, o 11:38

"Polska, mieszkam w Polsce, mieszkam w Polsce, mieszkam tu, tu, tu...."

W tym kraju, w którym wszystko musi być zakodowane.
Jakoś niemieckie stacje sobie radzą nadając FTA. I polskie sobie kiedyś radziły za czasów analogu.
Zambrów:
nc+ Pakiet CANAL+ Silver, 6 x CANAL+, History, Philips HD PVR
Warszawa: DVB-T
Historia TV w Polsce
Wykaz kanałów polskich 19.03.2014
Avatar użytkownika
Tomo21
Przyjaciel forum SAT Kurier
Przyjaciel forum SAT Kurier
 
Posty: 4595
Dołączył(a): 27 gru 2007, o 22:42
Lokalizacja: Zambrów / Warszawa

[FTA] TV Puls

Postprzez ania28 » 15 paź 2011, o 11:59

"Tim" - wywnioskowałam to po tym artykule (ale być może się mylę chociaż nie sądzę)

http://tvpolsat.info/news.php?readmore=1745&c_start=0
Wracając do tematu TV Puls myślę że równoczesne nadawanie drogą satelitarną i z nadajników NTC jest ekonomicznie pozbawione sensu .Powiedzmy ,że nawet odpadnie część opłat licencyjnych ,to znowu dojdą kolejne za używanie systemu kodowania ,spadną też zapewne wpływy z reklam.Nawet jak operatorzy satelitarni dołączą Puls do swojej oferty to konkurencja jest tak silna ,że stacja po prostu sobie rady nie da -jedynie zaznaczy tam swoją obecność.Myślę że szansą dla tej stacji byłby przekaz naziemny z równoczesnym całkowitym zaprzestaniem transmisji satelitarnej .Dla zbudowania dość dobrej oferty programowej nie potrzeba wyszukanych drogich programów wystarczy kilka sprawdzonych pozycji .Weźmy taki przykład teraz są tam emitowane dwa polskie seriale "Ekstradycja" "Dom" założę się że te dwa filmy skupiają więcej lub tyle samo widzów co każdy inny emitowany program na tej stacji .Gdyby Puls poszedł za ciosem i emitowałby większą ilość sprawdzonych polskich filmów to prawdopodobnie przejąłby część widowni z kanałów "TVP Seriale" i "Kino polska" podobnie można by zbudować cały program na kilku solidnych blokach tematycznych - przejąć część widowni z innych stacji oraz starać się pozyskać nowych widzów .Co o ty myślicie ?
Ostatnio edytowano 15 paź 2011, o 12:40 przez ania28, łącznie edytowano 1 raz
ania28
Forum to mój drugi dom
Forum to mój drugi dom
 
Posty: 877
Dołączył(a): 14 wrz 2011, o 17:03
Lokalizacja: Przemyśl

[FTA] TV Puls

Postprzez Sentence » 15 paź 2011, o 12:03

Tomo21 napisał(a):Jakoś niemieckie stacje sobie radzą nadając FTA. I polskie sobie kiedyś radziły za czasów analogu.

Chciałem o tym napisać od razu, ale pomyślałem, że Polska, to nie Niemcy :P W PL jest wszystko płatne i kodowane. A za darmo już wymarło.

@Boogeyman
W TV4 jest coraz to więcej własnych programów, a w TV Puls? Dodam, że filmy i seriale też lecą lepsze. Nie ma co porównywać TV4 do TV Puls.

ania28 napisał(a):Wracając do tematu TVP Puls myślę że równoczesne nadawanie drogą satelitarną i z nadajników NTC jest ekonomicznie pozbawione sensu .

Dlaczego piszesz TVP Puls? Już drugi raz popełniasz ten sam błąd, a myślałem, to literówka z Twojej strony. Puls nie ma nic wspólnego z TVP.
Ostatnio edytowano 15 paź 2011, o 12:06 przez Sentence, łącznie edytowano 2 razy
Avatar użytkownika
Sentence
Początkujący Redaktor
Początkujący Redaktor
 
Posty: 7186
Dołączył(a): 2 paź 2010, o 12:59

[FTA] TV Puls

Postprzez Boogeyman » 15 paź 2011, o 12:04

Dla mnie TV Puls zdecydowanie lepsze niż TV4.
Boogeyman
Na forum jestem 24/7
Na forum jestem 24/7
 
Posty: 3408
Dołączył(a): 10 maja 2011, o 20:04

[FTA] TV Puls

Postprzez jacek_m_11 » 15 paź 2011, o 12:12

Powinni zakodować TV Puls
jacek_m_11
Na forum jestem 24/7
Na forum jestem 24/7
 
Posty: 1785
Dołączył(a): 15 paź 2011, o 11:52
Lokalizacja: @ Wielkopolska @

[FTA] TV Puls

Postprzez wizjaplus » 15 paź 2011, o 12:20

Sygnał TV Puls do sieci kablowych, IPTV stacji nadawczych NTC może być dostarczany drogą światłowodową, która w Polsce zaczyna być coraz powszechniejsza.
a TV Puls mógłby być kodowany tylko w systemach jakie używają platformy satelitarne.
Jednak gdy MUX 2 osiągnie poziom 98% wtedy sygnał powyższe instytucje będą mogły pobierać z przekazu naziemnego.
Ważne aby dobrze zaplanować taki manewr a opłaty za licencje zmaleją i jest szansa na poprawienie i tak coraz lepszej oferty programowej.
wizjaplus
Jestem tu stałym bywalcem ;)
Jestem tu stałym bywalcem ;)
 
Posty: 770
Dołączył(a): 13 lip 2009, o 01:15
Lokalizacja: Gůrny Ślůnsk

[FTA] TV Puls

Postprzez exmartino » 15 paź 2011, o 13:01

TELE 5 jest FTA i sobie chwalą ten format nadawania, mają bardzo dużo filmów fabularnych, premier filmowych i dość dużo ciekawych propozycji, więc nie rozumiem całej tej sytuacji z kodowaniem ....
pozdrawiam serdecznie

Obrazek
Wykaz bezpłatnych stacji TV w Polsce: http://www.FTA.ocom.pl
Avatar użytkownika
exmartino
Jestem tu stałym bywalcem ;)
Jestem tu stałym bywalcem ;)
 
Posty: 530
Dołączył(a): 13 lip 2010, o 11:58
Lokalizacja: Ruda Śląska

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polskie kanały FTA/CI

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: marrak, neo_patryk, PowerTV, TOMASZ OLSZEWSKI i 18 gości