Jump to content

Ferguson Ariva 200


Recommended Posts

Guest Anonymous

JA CO PRAWDA nie posiadam kanłu ESHD, ale na innych kanałach HD nigdy się z tym nie spotkałem, więc może to właśnie była wina transmisji live.

Link to post
Share on other sites

Wgrałem soft B7 zamiast B2.

 

Co do niewyłączania się tunera po nastawieniu tunera na "oglądanie" lub "nagrywanie" dalej mam to samo :( Muszę ustawiać drugi timer na "wyłącz"

 

Przy aktualizacji pojawił mi się inny problem.... Tuner przestał rozpoznawać pendriv'a, którego do tej pory do wcześniejszych aktualizacji używałem (Kingston DataTraveler 4GB). Ewentualnie na sekundę go rozpoznaje, a później przestaje. Pojawiają się na przemian komunikaty "podłączono urządzenie USB" - "odłączono urządzenie USB". Dioda na pendrivie miga, przestaje migać, znów zaczyna i tak w kółko...

Sformatowałem pendriv'a - nie pomogło. Z komputerem pendriv działa bez problemu. Wziąłem innego pendriv'a, podłączyłem do tunera i bez problemu już soft zaktualizowałem.

 

Miał ktoś może podobny problem ?

Link to post
Share on other sites
Siedzę sobie właśnie i już drugą godzinę oglądam Eurosport HD na nowym sofcie 1.06B7 i jakoś nie widzę żeby dźwięk się z obrazem nie zgadzał...

 

No jeśli spodziewałeś się, że przesunięcie będzie 2 czy 3 sekundowe to pewnie, że nie widzisz. Zauważ, że na Eurosport HD są same transmisje i trudniej jest wychwycić tą przypadłość. Widać ją kiedy możesz patrzeć na mówiącego człowieka. Odgłos odbijanej piłki jest za mało precyzyjny, żeby to wychwycić. Wczoraj oglądałem transmisję z Tour de France. Po godzinie była przebitka z wywiadem i już efekt był mocno widoczny.

 

Może rację ma hayabusarider, że a może coś się spaprało w czasie transmisji live ot i cała zagadka ??

 

Bardzo chciałbym, żeby tak było, naprawdę! Niestety jest kilka rzeczy, które przeczą takiej możliwości. Transmisja z GP na żuzlu była powtarzana trzy razy. Za każdym razem testowałem ten efekt i występował on w innych miejscach - mniej więcej po godzinie oglądania kanału zaczynał być widoczny (po 1,5 godziny bardziej). Dodatkowo zawsze znikał po przełączeniu na inny kanał i powrocie. Tak więc w tym wypadku wina po stronie C+ nie wchodzi w grę.

 

Wcześniej ten efekt miałem też na MTVN HD ale ostatnio jak pisałem było OK (nawet po pozostawieniu tunera na tym kanale przez całą noc). Dzisiaj zostawiłem na noc C+ Sport HD - jutro będa wyniki :smile:

 

Nie jestem jakimś maniakiem perfekcji ale ta rzecz naprawdę mnie drażni i bardzo chciałbym się tego pozbyć.

Link to post
Share on other sites

Alcatraz na początek mam kila pytań:

Jaką masz antenę i jaki konwenter?

Jaki telewizor i czym połączony z tunerem?

Jakie masz ustawienia w tunerze w opcji System TV?

Czy może próbowałeś sprawdzić ten efekt rozjeżdżania obrazu i dżwięku na przykład podłączając swój tuner do innego zestawu antenowego u sąsiada czy innego znajomego?

To na razie tyle, być może rozwiążemy ten problem jeżeli potwierdzą się moje przypuszczenia o których na razie nie wspomnę aby nie zapeszyć . :smile:

Link to post
Share on other sites

Sprawa wygląda tak. DO tej pory miałem stary zestaw - antena 60 cm, stary konwerter single 0.6 dB. Zauwazyłem wspomniane problemy więc postanowiłem zmienić cały zestaw. Nowa antena 80 cm dwa konwertery single 0.2 dB (jest jeszcze "zezujący" na Astrę ale to w tym wypadku nieistotne) oraz nowy przewód antenowy. Oczywiście poprawiła się jakośc sygnały itd. ale efekt pozostał. Telewizor to zwykła Toshiba LCD połączony z tunerem przewodem HDMI (zresztą także zmienianym). W tunerze sysytem TV ustawiony oczywiście na 1080i. Tuner podłączany był tylko u mnie ale za to (jak wspomniałem wyżej) na dwóch zupełnie różnyc zestawach antenowych.

Link to post
Share on other sites

Ja taki efekt z rozjeżdżaniem się dżwięku i obrazu miałem i to na zwykłych kanałach np. TVN, i spowodowane to było ustawieniami w menu system TV . Ale w moim przypadku mam starszy telewizor Panasonic 100Hz. To według instrukcji jeżeli mam połączony TV z tunerem kablem SCART i tv obsługuje RGB to ustawienie wyjścia wideo YUV należy zmienić na RGB żeby poprawić jakość obrazu. I to był błąd pojawił się ten efekt rozjeżdżania. Dodatkowo w TV mam trzy gniazda SCART z czego dwa obsługują RGB i w moim przypadku musiałem kabel podłączyć do tego bez RGB i od tamtej pory efekt ten zniknął.

Ty masz tuner połączony z TV przewodem HDMI więc chyba jednak ci nie pomogę bo w ustawieniach masz zapewne YUV. :(

Link to post
Share on other sites

Czy w swoich Arivach ustawiacie 1080i 50Hz czy 60Hz? Zdania co do tego jak ustawiać są (jak zawsze) mocno podzielone... Próbowałem jednego i drugiego ustawienia - na pierwszy rzut oka nie widać różnicy na TV LCD.

Link to post
Share on other sites

No to dopiszę jeszcze do coś kompletu. Wczoraj włączyłem na próbę zegar w trybie czuwania. Włączyłem ręcznie angrywanie i poszedłem spać. Okazało się, że po nagraniu tuner się nie wyłączył (a z wyłączonym zegarem na poprzedni sofcie to robił). Dodatkowo na kanale Kino Polska wystąpiło słynne przesunięcie dźwięku i obrazu (bardzo wyraźne). Tak więc albo to "z winy nadawcy" (co można praktycznie wykluczyć, bo występowałoby to wszędzie) ale... Ariva nie lubi upałów... W każdym razie biorę od Cyfry+ tuner PVR na miesiąc, do testów. Jeśli problemy, które mam na Arivie z nikną całkowicie to... nie muszę chyba mówić co stanie się z Arivą:-)

Link to post
Share on other sites

Jaki jest efekt padajacej glowicy? od kilku dni walcze z zanikajacym sygnalem, jego slaba jakoscia a co za tym idzie pixeloza czy zamarznietym obrazem konczywszy na brak sygnalu. Kiedys mialem parametry 90/85 na wiekszosci kanalow teraz ciezko mi jest stawic 75/75 i to jeszcze plywa caly czas. Czy ktos juz mial taki efekt?

Link to post
Share on other sites
słuchajcie a o co chodzi z tym dźwiękiem i jego różnymi zapisami na Arivie? Bo wcale tego nie kumam.

 

Nie "skumałem" pytania :/

 

Zegar w trybie czuwania to klęska... tuner grzeje sie w czasie upałow po prostu strasznie (np. tam gdzie jest zasilacz) - tak jakby był normalnie włączony! Dodatkowo przy włączonym zegarze w ogóle nie działa mi EPG. Ze śmiesznych rzeczy zauważyłem, że przy odtwarzaniu nagranych wcześniej programów, na wyświetlaczu biegnie sobie cały czas napis "main page" :lol2: Po co? Tego nie wie nikt!

Link to post
Share on other sites

Już kiedyś pisałem o tym, pomiar poboru prądu dał następujące wyniki, które wyraźnie pokazują różnicę przy włączeniu i wyłączeniu zegara w trybie czuwania:

- pobór prądu praca od 66,3 [mA] do 71,0 [mA];

- pobór prądu czuwanie 16,2 [mA];

- pobór prądu czuwanie z zegarem 48,9 [mA]!!!

Myślę, że komentarz zbędny.

Link to post
Share on other sites

Pobór prądu może nie jest adekwatnym wyróżnikiem, bo to jeszcze nie wystarcza do obliczenia mocy czynnej, ale daje pewnie obraz.

Tytułem uzupełnienia podaje pomiary mierzone watomierzem :

Tryb czuwania : < 1 W

Normalna praca : 16 W

Tryb czuwania, ale z odpalonym zegarem : 11 W

Link to post
Share on other sites

Wiele wskazuje na to, że włączenie zegara powoduje, iż większość elektroniki pracuje również w trybie standby. Ostatnie wersje oprogramowania odłączają zasilanie portu USB w trybie standby, więc ten pobór może być mniejszy. Czy pomiar watomierzem wykonałeś na nowych wersjach softu?

 

ArtS :smile:

Link to post
Share on other sites

Powiedzcie mi jedną rzecz. Czy ja coś robie źle? Pod zielonym klawiszem w najnowszym sofcie mamy - normanie, głośniej i ciszej, zgadza się? U mnie ta funkcja w ogóle nie działa! Nie zmienia się poziom głośności danego kanału. TVP HD jak ryczało tak ryczy nadal:-) To o co to chodzi?

Link to post
Share on other sites
Czy pomiar watomierzem wykonałeś na nowych wersjach softu?

Zaraz po wprowadzeniu softu w którym dostępny był zegar na czuwaniu.

Sprawdziłem też napięcie na głowicy - na czuwaniu było podawane.

Link to post
Share on other sites

Alcatraz

 

U mnie (włączony zegar w czasie czuwania) tuner także nie wyłącza się po zakończeniu "oglądania", czy "nagrywania". We wcześniejszych wersjach softu - o ile dobrze pamiętam - wyłączał się wyłączał, a teraz nie :(

Chyba ze coś się w samym tunerze popsuło, ale to wydaje mi się mało prawdopodobne.

 

Sprawdzę jeszcze jak jest przy wyłączonym zegarze.

Link to post
Share on other sites

Na sofcie 1.06B2 zużycie prądu przy wł. zegarze wynosi ok. 10W.

Swoją drogą jeśli już zegar powoduje uruchomienie całej elektroniki to może chociaż dzięki temu udałoby się przyspieszyć włączanie dekodera?

Link to post
Share on other sites
Guest Anonymous

chodziło mi o te śmieszne usatwienia dźwieku, tzn. pol i jakieś tam cyfry, AC3, a to np. 101. ogólnie chodzi mi o te cyfry w dźwieku, o co tam kaman?

Link to post
Share on other sites

Czy mięliście wczoraj około 19 sygnał na TVP 1, 2, TVP Sport, Superstacja (te pamiętam)? U mnie nastąpiła przerwa, która trwała jakieś 10 minut. Zniknęła zarówno jakośc jak i siła sygnału. Chodzi o Cyfrę+.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...