Jump to content
  • 0
mpotasznik

Problemy z odbiorem sygnału

Question

Masz jakiś problem z odbiorem sygnału. Jesteś początkujący i nie znasz przyczyny? opisz dokładnie tu swój problem, a my Ci pomożemy!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Recommended Posts

  • 0

Trochę poruszałem anteną i mam już dobrą jakość i moc.Ale Nonstop Kino i Fiolmboxa nie mogę wyszukać!!!Jak przeszukuję ten TP to niby cały czas szuka i tak z 10min.Czy jest możliwe ,że to przez niskie Symbol Rate?Podobny problem mam z TMT.Dodam ,ze mam dekoder CP Thomson DSI30PO.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

A pozostałe przekazy SCPC jak odbiera? Też jest podobny problem?

 

Próbowałeś z wpisaniem parametrów ręcznie? Dokładne dane techniczne FilmBox i NonstopKino, także TMT znajdziesz tutaj: http://www.lyngsat.com/amos.html

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Próbowałem przeszukać całą satelitę naraz i ręcznie także.Właśnie jak wpisuje ręcznie to szuka bez końca ,ale nie wyświetla sie np.brak sygnału.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Mógłbyś napisać to troszkę sensowniej?

Ustaw lepiej antenke.

Regulowałeś azymut konwertera lub kąt elewacji?

 

Edycja RafiX: Skasowałem zbędny cytat.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

witam,

mam problem z zanikanie syganlu na nie ktorych kanalach podczas padania deszczu. Mieszkam w Olsztynie. Antena oryginalna cyfry, tuner thompson TS-4. Sygranl na jest zielony na jakies 4,5. Najdziwniejze jest to ze jak przetre miotla konwerter to zaczyna dzialac na chwile a potem znowu zanika. NIe pokazuje sie ani czerwony kwadrat ani czerwona krpoka tak jak to jest w przypadku braku syganalu. Mieszkam na pierwszym pietrze. pozdrawiam i prosze o pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Antena Cyfry+ to tylko 60cm - więc takie rzeczy mogą się dziać. Można spróbować dokładniej ją ustawić (ale nie zalecam się za to brać nie mając doświadczenia, bo łatwiej pogorszyć, niż polepszyć - raczej zamówić usługę jakiegoś instalatora), lub wymiana anteny na coś koło 80cm, co da pewny margines na warunki atmosferyczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Tylko delikatne muśnięcia skrętem konwertera lub minimalnym obrotem talerza w prawo lub w lewo. Wykonuj to na przemian, nigdy jednocześnie i zaraz sprawdzaj siłę sygnału - w przypadku pogorszenia odbioru, powracać do poprzedniego położenia. Jeśli jest to antena C+ to są zaznaczone fabryczne położenia anteny oraz skrętu konwertera. Trudno, to taka "aptekarska robota", bez miernika - powodzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Witam,

 

Mam taki problem. Obraz zacina mi sie na programach CP. Wszystkie programy "nie-polskie" na platformie dzialaja prawidlowo. Rowniez nie zauwazam problemow z TVP 1 oraz TVP2. Reszta polskich programow tj wszystkie POLSATU oraz TVN dzialaja zle a raczej nie dzialaja wogole. Obraz zacina sie i praktycznie pokazuje tylko zdjecia zamiast ciaglego obrazu. Zamiast dzwieku jest tylko takie strzelanie. Reszta programow dziala plynnie. Uzywam Dekodera Echostar 717 z monoblockiem. Nie wyglada to na problem z sygnalem bo na gornym pasku jest 93% a na dolnym powyzej 80% co powinno w zupelnosci wystarczyc. Wymienilem juz konwerter i dalej to samo.

Zauwazylem rowniez ze pomimo iz korzystam z transpondera 12188 (taki ustawiam przy wyszukiwaniu w menu bo daje najlepszy sygnal) to jednak jak juz wroce do ogladania programu i wlacze informacje (przyciskiem "i") to pokazuje ze te programy i tak odbieraja z 11158. Nie wiem jak zrobic zeby odbieraly z 12188 i nie wiem czy to wogole cos zmieni w mojej sytuacji. Prosze o pomoc.

 

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Nie da się zrobić, żeby programy odbierały z 12188 - programy są obierane z tej częstotliwości, z której są nadawane. Część jest nadawana z 12188, część z 12284, a część z 11158.

 

Piszesz o pasku sygnału, ale na jakiej częstotliwości go sprawdzasz? Na 12188 może być dużo, ale już na 11158 mało i w efekcie są trzaski i zacinanie obrazu.

 

Sprawdź skręcenie konwertera - to może nieco pomóc.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Mam ustawiony poprawnie, sygnał ponad 6 a jednak odbór tylko cyklicznie dobry, w wiekszosci zły.

Inne programy na tej czestotliwosci np: Pro7, Kabel1 są dobre.

W ogóle z żadnym innym programem nie mam problemów.

Może ktoś cos wie?

Dzieki

Grzesiek

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Próbowałeś robić przeszukiwanie tej częstotliwości? I czy masz telefony bezprzewodowe w okolicy instalacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Telefon bezprzewodowy okazał sie strzałem w 10 !

Dzięki, sam bym nigdy nie wpadł!

Pozdrawiam Mr. Orbita :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

W wątku którego Tobie zamknąłem, napisałem abyś wpisał parametry następującej częstotliwości: 12.544 H SR=22000 5/6

Mam nadzieję że z nowego transpondera nie ma żadnych problemów w odbiorze.

Pozdrawiam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

12.544 H SR=22000 5/6 na tych parametrach jest tylko: N24, Pro7, 9live, sat1, Kabel1 ale

DSF nie ma.

Ale odłączenie telefonu daje efekt na poprzednich parametrach, więc jest ok.

Pozdrowienia :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

A faktycznie, myślałem że DSF też zalicza się do grupy tych kanałów. :oops: Dzięki za poprawienie mnie :wink:

Pozdrawiam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Witam. Czy w ostatnim czasie doszło może do jakichś zmian parametrów nadawania TVP 3 z Astry (19*E)? Od jakiegoś czasu (chyba od kilku dni, ale nie jestem pewien) mam na tym kanale czarny ekran, fonia działa. Tak jakby przez cały czas wizja była kodowana. Wcześniej kanał odbierał bez problemów (nie licząc oczywiście programów kodowanych-na nich oczywiście był czarny ekran). Mam Fergusona 3318. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

U mnie TVP 3 z Astry działa. Sprawdź najpierw Polonię, Kulturę i Historię z tej samej częstotliwości. Jak tam też są problemy, to wina może stać po stronie konwertera lub anteny.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Spróbuj przeszukać 10.862H - w Ferdku nie rozwali listy kanałów, a jedynie poprawi parametry, jeśli coś zmienili, więc nie ma strachu i można spróbować.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

No właśnie inne kanały z tej częstotliwości działają normalnie. Już wcześniej próbowałem tego sposobu z przeszukaniem tego transpondera i nie pomogło. :? Może pomoże tylko przywrócenie ustawień fabrycznych. Usunięcie kanału i wyszukanie go ponownie też nic nie dało.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Nie zmieniałeś softu? Jeśli tak - może spróbuj wrócić do poprzedniej wersji, jeśli nie - pozostają fabryczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Nie zmieniałem softu. Jest oryginalny tak jak zakupiłem tuner w Hollexie w sierpniu. :) (Akurat jutro może wpadnę na Anieli Krzywoń i zakupię RS-232 żeby zmienić soft na ten nowy oryginalny, co niedawno się pojawił.) Do tej pory wszystko było ok. Teraz wszystko inne działa chyba normalnie, przynajmniej nie zauważyłem żeby coś wiecej było nie tak-tylko to TVP 3 jest bez obrazu z samym dźwiękiem. :?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Spróbuj poszukać tego kanału wg podanych przez ciebie wartości vpid i apid, zwłaszcza vpid będzie ważny.... I zapisz pod jakąś nazwą. Niestety teraz ci nie napiszę jak to się dokładnie robi w fergusonie bo rzadko to stosuję i musiałbym zobaczyć a nie mogę.

Te dane znajdź np. na kingofsat.net

 

Musi pomóc.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Witam,

 

Sprzet:

 

Platforma: Polsat Cyfrowy

Konwerter: Monoblock

Dekoder: Echostar DBS 717

Czasza: 80cm

 

Problem:

Problem z odbiorem niektorych programow. W pakiecie polsaty cyfrowego TVP1 i TVP2 dzialaja zazwyczaj bez problemu. Rowniez program dla abonentow oraz E! oraz jeszcze pare innych. Pozostale programy takie jak Polsat, polsat 2, TVN, TV4, TVN siedem i polsat sport dzialaja w sposob klatka po klatce. Nie pojawia sie pikseloza ani nic takiego. Po prostu zatrzymuje sie i strzela glos, i raz na jakis czas pojawi sie napis "brak sygnalu". Antena jest ustawiona w taki sposob ze sygnal jest na ok 90% a moc na 80% wiec wydaje mi sie ze lepiej nie bedzie. Problem nie jest z dekoderem bo byl sprawdzony przy innej antenie (w innym domu) i dziala super. Problem nie wydaje sie rowniez z antena bo bylo to wszystko ustawiane i regulowane 3 razy na 2 roznych czaszach i na 3 roznych konwerterach. Na drodze sygnalu nie ma drzew, ani domow. Po prostu pole. Potrafi to wszystko dzialac dobrze przez jakis czas by nagle bez wyraznej przyczyny (pogorszenie pogody ani nic takiego) przestac dzialac i zaczac znow przerywac. Zaczyna mi brakowac pomyslow co moze szwankowac wiec bardzo prosze o pomoc.

 

Dzieki

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Z końca wynika, że czasem działa dobrze, a czasem źle, czyli jak rozumiem są okresy, że TVN-y i Polsat chodzą dobrze?

 

Pomysł trochę dziwny, ale można spróbować - w sumie pisałeś, że sprawdzałeś też całość na innym kablu, ale pewności nigdy mało - gdy ponownie wystąpi problem... poruszaj kablem - spróbuj poruszyć zarówno ten fragment będący w domu, jak i ten na drodze do konwertera już na zewnątrz. Sprawdź też zarobienie złączek "F" - czy nie dostała się tam wilgoć i czy nie ma zwarcia oplotu z żyłą główną.

 

Pomysł nr. 2 - sprawdź, czy nie masz w okolicy kabla antenowego ustawionego jakiegoś urządzenia mogącego zakłucać pracę instalacji (telefony bezprzewodowe etc.), oraz czy w okolicy anteny nie przebiega linia wysokiego napięcia.

 

To praktycznie ostatnia myśl jaka przychodzi mi do głowy, ponieważ dekoder, konwertery i ustawienie anteny piszesz, że sprawdziłeś...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...