SATKurier.pl Forum SATKurier.pl Digi-TV.pl Hollex.pl SAT Krak Instalacje optyczne Karty erotyczne SolarKurier.pl BochniaiSol.pl Prezentacje360.pl

Ferguson HF8900HD USB (PVR Ready)

Dyskusje dotyczące starszych modeli HD: HF 8800 HD, HF 8900 HD, FK 8500 HD
Regulamin działu
Użytkownikom odbiorników Ferguson przypominamy, iż publikowanie linków do oprogramowania w wersji pirackiej/alternatywnej/edukacyjnej lub znajdujących się na serwerach z pirackimi plikami jest na tym forum zabronione. Za wrzucanie informacji na temat pirackiego odbioru i linkowania do pirackiego oprogramowania będą przyznawane ostrzeżenia, a w ostateczności BAN-y. Dozwolona dyskusja tylko o oprogramowaniu producenta/MCAS.

Ferguson HF8900HD USB (PVR Ready)

Postprzez koniu12321 » 11 lis 2010, o 00:11

a ja mam pytanie czy jezeli wgrałem soft (HF8900-H-11.27.1D)- nieoryginalny i wyskoczyło mi invalid s/w to czy da sie jeszcze uratowac tuner hd 8900 i w ogole czy ten tuner mozna podłączac kablem usb/usb do kompa czy tylko rs232 i czy to ma byc skosowany kabel z zenskimi wtykami czy ptosty? spróbuje naprawic to stosujac sie do tego topicu http://sat-extreme.pl/f114/invalid-s-w- ... -8716.html tylko czy nie da sie zrestartowac tego tunera do ustawien fabrycznych jakos inaczej np. zwierajac jakis pin na plycie z masa? i pozniej bym sobie wgral normalnie na spokojnie oryginalny PROSZĘ O SZYBKA ODPOWIEDŹ!!!!
koniu12321
Jestem tu nowy
Jestem tu nowy
 
Posty: 1
Dołączył(a): 11 lis 2010, o 00:00

Ferguson HF8900HD USB (PVR Ready)

Postprzez skarkop » 11 lis 2010, o 10:45

Tez kiedys po wgraniu przez usb jakiegos softu zawiesil mi sie w ten sposob tuner. Wystarczylo podpiac kabelkiem null modem do kompa i wgrac oryginalny soft za pomoca programu HD Upgrader
skarkop
Jestem tu nowy
Jestem tu nowy
 
Posty: 13
Dołączył(a): 21 gru 2009, o 23:38

Ferguson HF8900HD USB (PVR Ready)

Postprzez FazaFm » 11 lis 2010, o 11:24

Zle dzialajace i zacinajace sie programy przy jednoczesnej pracy modulu cyfra + oraz cyfrowego polsatu:
HBO HD - Ciagle szatkowanie obrazem zacinanie sie wlasciwie nie da sie ogladac, czasami udaje sie wlaczyc tak ze po chwili zacinanie sie uspokaja (male prawdopodobienstwo),
HBO - Pojawiajacy sie napisac z cyfrowego polsatu o braku uprawnien , po kilkukrotnym nacisnieciu OK znika,
HBO2 - Pojawiajacy sie napisac z cyfrowego polsatu o braku uprawnien , po kilkukrotnym nacisnieciu OK znika ale zwiekszymi problemami niz na HBO,
HBO COMEDY - Pojawiajacy sie napisac z cyfrowego polsatu o braku uprawnien , po kilkukrotnym nacisnieciu OK znika,
CINEMAX HD - Dlugie uruchamianie sie programu obraz zacina sie robi PAUZE, trzeba chwile poczekac az bedzie plynnie,
Cinemax - Znow mrugajace okienko o braku uprawnien z Cyfrowego Polsatu , ciezko cos obejrzec,
Cinemax 2 - to samo co na Cienemax , nic nie mozna obejrzec,
Kino Polska - Mrugajace okienko polsatu brak uprawnien, po dluzszej chwili da sie wylaczyc,
AXN CRIME - Mrugajace okienko polsatu brak uprawnien, nie moglem wylaczyc podczas sprawdzania,
AXN SCI-FI - Mrugajace okienko polsatu brak uprawnien, nie moglem wylaczyc podczas sprawdzania,
TVP SPORT - Brak mozliwosci ogladania powod jak wyzej,
ORANGE SPORT INFO - po chwili okienko o braku uprawnien znika,
ESPN CLASSIC - Mrugajace okienko polsatu brak uprawnien, nie moglem wylaczyc podczas sprawdzania,
MTVN HD - Mrugajace okienko polsatu brak uprawnien, nie moglem wylaczyc podczas sprawdzania,
Na pozostalych programach defektow nie bylo lub byly tak male ze nie warto o nich wspominac.
Jak widac lista programow z ktorymi jest problem przy jednoczesnej pracy 2 modulow jest spora. Mam nadzieje ze ferguson w koncu poprawi oprogramowanie tak by mozna bylo ogladac cyfre z gniazda glownego ewentualnie jesli ktos ma takie zyczenie przez modul cam bez takich rewelacji.
UNIVERSE+ 6xC+ MR PACE 59zł Obrazek
PREMIUM (IPLA HBO GO) MR + 5GB 114,90zł Obrazek
Avatar użytkownika
FazaFm
Forum to mój drugi dom
Forum to mój drugi dom
 
Posty: 1006
Dołączył(a): 15 sie 2006, o 13:48
Lokalizacja: Hrubieszów

Ferguson HF8900HD USB (PVR Ready)

Postprzez markar » 11 lis 2010, o 14:49

@FazaFm:pisałem o tym na stronie 53.Nie da się używać 2 modułów jednocześnie:C+ i CP.Co więcej użycie np. modułu CP lub C+ razem z modułem Cryptoworks (Skylink) bo taki akurat posiadam powoduje że nie chodzą kanały z C+ (CP) mające również kodowanie w CW np:Cartoon,TCM etc...Tylko soft pod czytnik i wszystko wraca do normalności.Ja na ten moment odświeżyłem mojegp Philipsa 7201 i mam już w pokoju 3 tunki:N,C+ i 8900 dla reszty...Nie wspomnę o kablach :2 pod N,2 pod 7201,1 pod 8900 :)
Manta HD9000,HF 8900,Ariva TT,Samsung DSB-H370G, HD6000
CI:CP,Conax Technicrypt,Cryptoworks
FamMaxHD+Sport+Film,nc+,Skylink
Panasonic 50VT50
Avatar użytkownika
markar
Na forum jestem 24/7
Na forum jestem 24/7
 
Posty: 1718
Dołączył(a): 27 sie 2008, o 16:09
Lokalizacja: Poznań

Ferguson HF8900HD USB (PVR Ready)

Postprzez trtrtr » 11 lis 2010, o 15:01

Jeśli w sofcie przygotowana była by opcja znana z niektórych softów w innych tunerach a mianowicie przy programowaniu danego kanału można było by wskazać z którego slotu CI lub czytnika dany kanał ma sprawdzać uprawnienia to zawsze odbiór byłby bezproblemowy szczególnie gdy obsadzone mamy wszystkie sloty modułami CAM łącznie z czytnikiem oraz gdy dany kanał oferuje kilka systemów kodowania różnych platform. Wymagało by to trochę pracy przy tworzeniu listy kanałów ale raz zrobiona gwarantuje bezproblemowy odbiór. To jest tylko pobożne życzenie bo póki co to nawet bug z nowym CAID w C+ nadal nie został poprawiony a i jeszcze poprzedni bug jest nie usunięty (ten z napisami DVB, których nie można włączyć bo tuner się zawiesza). Tak długie oczekiwanie przynajmniej ja sobie tłumaczę tym że mają problem z dotarciem do osoby która soft pisała albo owy programista życzy sobie kosmiczną kasę za prawo autorskie i stąd ten kłopot. Nadal jestem optymistą i jak wszyscy nadal czekam bo tuner był jednym z lepszych na rynku popularnego sprzętu choć ludzie z Fergusona moim zdaniem trochę się wygłupili stwierdzeniem na swojej witrynie że rozwiązaniem jest użycie modułu (i wkleili jeszcze jego zdjęcie :lol2: ) który niedość że działa wołowato, powoduje problemy jeżeli ktoś ma użyty jeszcze inny CAM i bardzo ciężko go dostać w mniejszych miastach (widać, musiało kilkadziesiąt tysięcy osób oglądać cyfrę na HF8800/8900 sądząc nawet po ilości pobrań softu dla tych tunerów z witryny Fergusona) plus jeszcze wpis przy użytkowaniu modułu TNKHD że ma być soft - cytat: " HF-8900 HD (1.20.4A i wyższe)". Jakie wyższe :crazy: . Drażnią ludzi którzy wydali spore pieniądze bo sprzęt wcale nie był tani a jeśli ktoś twierdzi że mają taką politykę żeby "szły" Arivy to chyba też jest w błędzie bo tych kilka tysięcy osób już nigdy nic nie kupi od Fergusona.
trtrtr
SAT Kurier VIP
SAT Kurier VIP
 
Posty: 801
Dołączył(a): 25 cze 2009, o 09:14

Ferguson HF8900HD USB (PVR Ready)

Postprzez szupes » 11 lis 2010, o 17:04

mam pytanie odnośnie wgrywania softu (jakiegokolwiek). Od jakiegoś czasu mam z tym kłopot, miałem kiedyś soft jepssena (już nie pamiętam jaki nr) wgrywanym przez USB, ale teraz za nic nie mogę wgrać żadnego softu przez USB. Co się dzieje? Mam teraz oryginalne oprogramowanie fergusona 8900hd 1.20.4A próbowałem wgrać Hiviona jeden z ostatnich ale mam unknown file albo czesto proszę czekać po czym napis znika i jest bez aktualizacji. Macie jakiś pomysł?
Przepraszam że kopiuję soft ale nikt mi nie odpowiedział. Pozdrawiam
szupes
Jestem tu nowy
Jestem tu nowy
 
Posty: 21
Dołączył(a): 26 sie 2006, o 14:08

Ferguson HF8900HD USB (PVR Ready)

Postprzez tomko100 » 11 lis 2010, o 17:30

czy ktoś mógłby mi wyjaśnic jak można wgrac listę kanałów? ściągnełem ze strony fergusona ale pliku nie mogę wgrac i wyświetla mi się, że plik nie rozpoznany.
tomko100
Jestem tu nowy
Jestem tu nowy
 
Posty: 13
Dołączył(a): 31 paź 2010, o 10:22

Ferguson HF8900HD USB (PVR Ready)

Postprzez trtrtr » 11 lis 2010, o 19:44

@szupes parę postów wyżej @skarkop napisał Ci podpowiedź, użyj kabla null modem i wgraj soft po RS 232 za pomocą komputera jak po usb się nie da.

@tomko100 może zadam głupie pytanie ale czy rozpakowałeś plik, na stronie Fergusona pliki są spakowane więc nie można bez rozpakowania ich użyć.
trtrtr
SAT Kurier VIP
SAT Kurier VIP
 
Posty: 801
Dołączył(a): 25 cze 2009, o 09:14

Ferguson HF8900HD USB (PVR Ready)

Postprzez szupes » 11 lis 2010, o 20:09

trtrtr napisał(a):@szupes parę postów wyżej @skarkop napisał Ci podpowiedź, użyj kabla null modem i wgraj soft po RS 232 za pomocą komputera jak po usb się nie da.

Wiem że tak mogę ale strasznie mnie to irytuje że nie mogę tego zrobić szybko i sprawnie za pomocą USB, co jest nie tak? Przeciez nie trzeba zmieniac nazwy bo Ferguson widzi pliki bin i sgn ale mimo tego nie daje się zaktualizować
szupes
Jestem tu nowy
Jestem tu nowy
 
Posty: 21
Dołączył(a): 26 sie 2006, o 14:08

Ferguson HF8900HD USB (PVR Ready)

Postprzez trtrtr » 11 lis 2010, o 21:30

Wgraj ostatni soft ze strony fergusona po RS-ie, przywróć ustawienia fabryczne a po tej operacji powinno wszystko wrócić do normy, przy następnym programowaniu użyj dobrego sprawdzonego pendrive z systemem plików fat32 drugi port usb pozostaw pusty.
Jeśli to nie pomoże poczytaj tutaj i być może trzeba będzie zastosować "czyścik". Wszystko znajdziesz w tym dziale.
trtrtr
SAT Kurier VIP
SAT Kurier VIP
 
Posty: 801
Dołączył(a): 25 cze 2009, o 09:14

Ferguson HF8900HD USB (PVR Ready)

Postprzez szupes » 11 lis 2010, o 23:08

Nic z tego, przez USB nie będzie. Myślę że może być problem z USB, ale tak kombinuję już teraz. USB 15GB sformatowany FAT32
szupes
Jestem tu nowy
Jestem tu nowy
 
Posty: 21
Dołączył(a): 26 sie 2006, o 14:08

Ferguson HF8900HD USB (PVR Ready)

Postprzez szupes » 12 lis 2010, o 16:47

Witam
No i tak się właśnie kończy zabawa z oprogramowaniem. Próbowałem dzisiaj wgrać soft Hiviona przez RS232 niestety nie udało się więc chciałem powrócić do poprzedniego softu i dać sobie z tym wreszcie spokój. Wgranie czyścika poszło gładko jak i wgranie softu 1.20.4A od fergusona. Ale ku mojemu zdziwieniu tuner się resetuje cały czas nieustannie. Gdzieś na forum widziałem że ktoś próbował wgrać najpierw liste kanałów potem soft - też tak próbowałem ale nic dalej te same resety. Jak ja mam wgrać ten soft teraz?

Soft 1.15.0A (nowszy też próbowałem) sygnał podpięty. Podaję linka jak to wygląda,

http://rapidshare.com/files/430393740/Wideo0026.3gp
lub
http://www.youtube.com/watch?v=rdXIHZ54llU

oraz drugi filmik jak robiłem czyscika i jak wgrałem soft i co sie ztym pozniej dzieje

http://www.youtube.com/watch?v=oouGCf-rbpE
i to
http://www.youtube.com/watch?v=eL5j9VN9GMI
szupes
Jestem tu nowy
Jestem tu nowy
 
Posty: 21
Dołączył(a): 26 sie 2006, o 14:08

Ferguson HF8900HD USB (PVR Ready)

Postprzez trtrtr » 13 lis 2010, o 19:53

To jeszcze raz wgraj po RS-ie czyścik, później listę, później soft tylko lista musi być zgodna z softem czyli lista powinna być zrobiona na danym sofcie, nie może być na innym i po każdej operacji wyłączaj tuner. Nie korzystaj nigdy z wersji softu z dnia 26.07.2010 bo później jest taki kłopot.
trtrtr
SAT Kurier VIP
SAT Kurier VIP
 
Posty: 801
Dołączył(a): 25 cze 2009, o 09:14

Ferguson HF8900HD USB (PVR Ready)

Postprzez bigcyc123 » 15 lis 2010, o 23:31

Jeśli kogoś interesuje to karta C+ działa w czytniku na sofcie hiviona ( nowy teraz wydany narazię na 8900 ) żeby wgrać trzeba pomyśleć ;)

wjesiek napisał(a):
Panowie, działa! Jednak konieczny do wszystkiego jest kabel! Najpierw wgrywamy czyścik, potem ponownie czyścik z szybkim wyłączeniem tunera (czyli tak, by zresetować Model ID, H/W i S/W - musi pisać "none" i "FFFF..."). Potem wgrywamy kablem soft Hiviona. Po wgraniu tuner może nie chcieć się włączyć, resetujemy go przyciskiem z tyłu do skutku. Kiedy zaskoczy, wyświetli się komunikat, by wykonać "factory reset". Czyli wchodzimy do menu tunka i dajemy ustawienia fabryczne. Potem obudzi się na nowo (a jeśli nie, to znowu do skutku wyłacznikiem z tyłu). Na koniec wgrywamy mu listę kanałów, którą oczywiście ściągnęliśmy na kompa przed zmianą softu. Konieczna będzie zmiana Model ID w liście kanałów programem HEXED (na ten, który jest w sofcie Hiviona). Polecam wgrywać listę przez USB. I... to wszystko! Sprawdzone osobiście. Szkoda, że nie ma softu pod 8800HD...

Pozdrawiam,



Linku nie podam , ponieważ to jest niedozwolone tu na forum ........
Avatar użytkownika
bigcyc123
Przyjaciel forum SAT Kurier
Przyjaciel forum SAT Kurier
 
Posty: 1212
Dołączył(a): 18 sty 2009, o 15:16
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Ferguson HF8900HD USB (PVR Ready)

Postprzez tomdom » 15 lis 2010, o 23:45

czy ktoś wie kiedy będzie oryginalny nowy soft?
tomdom
Jestem tu nowy
Jestem tu nowy
 
Posty: 20
Dołączył(a): 22 lip 2010, o 14:32

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modele HD: HF 8800 HD, HF 8900 HD, FK 8500 HD

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości