Jump to content
bigcyc123

Opticum HD X403p / 402p

Recommended Posts

Wgrałem ten soft miałem tytułową planszę iiiii nic pusto nie ma mawet menu żeby wrzucić z powrotem soft wcześniejszy..........

Share this post


Link to post
Share on other sites

PO RS kolego opisywalem to wszczesniej ze za 1 razem moze nie wejsc i dlatego uzywamy RS jak i do wgrania jak i do powrotu na nasze softy ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakie są róznice między X402p a X550? Cena taka sama, który na dzisiaj bardziej się opłaca kupić? X550 to zdaje się nowszy model. Czy ma równie dopracowany soft i czy ma więcej funkcji?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam,

 

Właśnie zamierzam kupić tuner, który ma przede wszystkim służyć do oglądania dwóch platform. Zastanawiam się nad modelem x403 lub HD9600. Ze względu na wejścia, wystarczyłby mi ten pierwszy. Ale zastanawiam się nad bonusem ;) Nie wiecie, czy możliwe byłoby współdzielenie przez internet (między mną a ojcem) jeszcze trzeciej platformy (np. ja mu daje 2, a on mi jedną)? Nie w głowie mi nielegalne akcje. Proszę tylko o konkretną informację, czy jest to możliwe i w którym modelu.

 

Model x403p na softach mcas ma odziwo oficjalnie dodane nowe opcje w menu Ethernet, które służą wiadomo do czego...

Testowałem dzielenie uprawnień TNK z tunerem HD9500 i... Generalnie to śmiga aż miło, ale...

Model x403p ma jakieś dziwne problemy z siecią co jest też widoczne podczas testowania pingów, lubi zrywać połączenie (chyba jak się przegrzeje), jestem na etapie testowania tego modelu.

Mam obawy, że x403p ma kiepską sieciówkę. Testowałem różne oprogramowania, ale na razie bezskutecznie, pewnie skończy się na reklamacji sprzętu. Co do 9500 - pracuje bardzo stabilnie. W tym modelu konfiguracja jest już ukryta. Test na sofcie PS1.2.57. Na mcas tej samej wersji nie znalazłem konfiguracji (pewnie inaczej ukryta).

Model HD9600 jest bardzo zbliżony do 9500 - powinien śmigać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aby działała poprawnie karta sieciowa musi mieć wlutowany kondesator 100uF w stabilizator napięcia lub odesłać na reklamacje , wyszła dana partia z tym bugiem i tylko serwis was ratuje jak cenicie karte gwarancyjna ...

 

 

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Jestem od kilu dni posiadaczem tunera 402p i mam niestety z nim mały problem. Otóż oglądając jakikolwiek z kanałów cyfrowego polsatu, po paru minutach wyskakuje mi napis "Proszę włożyć kartę abonenta". Pomaga jej wyciągnięcie i ponowne włożenie. Ale niestety tylko na kilka minut i zabawa zaczyna się od nowa. Jak nie ma karty cyfry, to objawy są takie, że za chwilę karta jest odczytywana, program rusza na chwilę i znowu się zatrzymuje z powyższym komunikatem. Jak jest karta cyfry (z nią nie ma problemu) to tuner już przestaje widzieć kartę polsatu dopóki się jej nie wyciągnie lub wyłączy/włączy tunera.

Wersja soft jest zaktualizowana do najnowszej 1.1.77mcas, również moduł polsatu pokazuje, że to jest najnowsza wersja. Objawy są takie, że jak wejdę w informacje o karcie w menu "Moduł CI", to podczas występowania problemu po wybraniu "Informacja o karcie" nie pokazuje żadnych danych, czyli nie "widzi" w tym momencie tej karty.

Prośba o podpowiedź, co może być nie tak?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem modulu polsatu jest znany , nalezy kilkadziesiat razy zawachlowac karta w module jak nie to reklamowac modul , ostatnio jest tez partia modulow co sie bardzo grzeje ......

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem Golden Interstara i od czasu do czasu na kanałach cyfry wyskakiwało "Sygnał zakodowany". Słyszałem wtedy - wymień karte cyfry. Zmieniając tuner szukałem czegoś bez problemów, a trafiam na wachlowanie kartą w module. Pytanie czy wymiana modułu załatwi problem? Czasem pomaga zawachlowanie kartą, czasem wyłączenie/włączenie tunera. A może jakaś starsza wersja softu była mniej wrażliwa? Polecano ten tuner ze względu na mniej problemów niż z Fergusonem Arivą 200, a na forach pisano, że Fergie nie ma problemów z obsługą kart. Zastanawiam się czy dobrze wybrałem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak wygląda sprawa współpracy X402p z innymi modułami CI? Na przykład z modułem (conax lub uniwersalny) oraz kartą MTV/TNK? Są problemy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie do szczęśliwie oglądających CP na 402p. Udało Wam się aktywować w tym maleństwie moduł CP czy aktywowany już wcześniej był wkładany do niego. Ja próbuję drugi tydzień aktywować kartę CP w module CP i ciągle BŁĄd 04.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolego o aktywacji modulu walkowane setki razy na kazdym forum czy to legal czy nie legal >>>>>> viewtopic.php?f=17&t=11858&start=900 ( pierwszy post)

 

Miałem Golden Interstara i od czasu do czasu na kanałach cyfry wyskakiwało "Sygnał zakodowany". Słyszałem wtedy - wymień karte cyfry. Zmieniając tuner szukałem czegoś bez problemów, a trafiam na wachlowanie kartą w module. Pytanie czy wymiana modułu załatwi problem? Czasem pomaga zawachlowanie kartą, czasem wyłączenie/włączenie tunera. A może jakaś starsza wersja softu była mniej wrażliwa? Polecano ten tuner ze względu na mniej problemów niż z Fergusonem Arivą 200, a na forach pisano, że Fergie nie ma problemów z obsługą kart. Zastanawiam się czy dobrze wybrałem?

 

 

Kolego nie myl C+ z polsatem bo to innego wiec zastanow sie dobrze , z modulem polsatu sa problemy ( nawet polsat o tym wie ze modul sie przegrzewa i wyrzuca karte ale nic nie robia z tym) a z karta C+ nie ma jak ma sie soft mcas a nie ze sie tak wyzraze popaprany soft z emuy i kiepskim shar to wtedy bedzie ciasc karte C+ czy inna ........

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolego, nie mylę C+ z Polsatem. Wyraźnie napisałem, że problem z C+ miałem na sprzęcie GI, zmieniłem tuner na X402 i znowu mam problem, ale teraz z drugą platformą. W GI moduł się nie przegrzewał - działał bez problemu 2 lata. Dzisiaj sklep przyjął mojego X402 do naprawy gwarancyjnej - sprzedawcy twierdzą, że korzystają z tunerów 402 lub 403 z podobną konfiguracją i nie mają takich problemów. Zobaczymy co z tego wyniknie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Mam taki problem z tunerem Opticum 402p.W ustawieniach tunera "Instaluj kanały satelitarne" od częstotliwości powyżej 11,700 Mhz i polaryzacji V jest brak sygnału.Opticum 402p jest podłączony do 3,5 letniego konwertera QUAD GOLD EDITION.Mam jeszcze podłączonego Echostara 717 i wszystko jest ok.Czy ktoś się spotkał z takim problemem w tunerze Opticum 402p żeby nie było sygnału?

Czy może coś trzeba poustawiać w opcjach tunera żeby był sygnał na częstotliwościach powyżej 11,700Mhz i polaryzacji V?

 

Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

Mam do was szybkie pytanie. Myślę o kupnie tego tunera razem z Cyfrą+. Biorąc cyfrę+ chcę im powiedzieć, że nie chcę dekodera, bo już mam takowy. Mam zamiar wziąść jakiś pakiet z kanałami HD. Czy podpisując umowę, mogę wziąść tylko kartę c+, czy muszę wziąść/kupić też jakiś moduł do tego dekodera?

 

Dzięki za pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam

 

Mam taki problem z tunerem Opticum 402p.W ustawieniach tunera "Instaluj kanały satelitarne" od częstotliwości powyżej 11,700 Mhz i polaryzacji V jest brak sygnału.Opticum 402p jest podłączony do 3,5 letniego konwertera QUAD GOLD EDITION.Mam jeszcze podłączonego Echostara 717 i wszystko jest ok.Czy ktoś się spotkał z takim problemem w tunerze Opticum 402p żeby nie było sygnału?

Czy może coś trzeba poustawiać w opcjach tunera żeby był sygnał na częstotliwościach powyżej 11,700Mhz i polaryzacji V?

 

Pozdrawiam!

Miałem to samo. Przy instalacji kanałów tuner wyszukiwał tylko te z polaryzacji H. Z polaryzacji V żadnego. Tuner wymieniłem na nowy na drugi dzień po zakupie (w Hollexie bez żadnych problemów). Usterka to uwalona głowica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

Czy kojarzy ktoś skąd mogę ściągnąć nową, aktualną listę programów C+ na x402p?

 

Czy ktoś ma problem z oglądaniem Discovery czy Disney XD na tym tunerze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ cholek3 - jak chcesz to weź samą kartę alb przy okazji kup moduł C+ (ostatnio tanio sprzedają, po 49 zł zdaje się).

Wsadzisz moduł do slotu i będziesz miał wolny czytnik, np. pod TNK.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A jak wygląda sprawa współpracy X402p z innymi modułami CI? Na przykład z modułem (conax lub uniwersalny) oraz kartą MTV/TNK? Są problemy?

Ponawiam pytanie. A może ktoś korzystał i wie jak wygląda współpraca X402p z modułem CAM od Cyfry+? Są jakieś problemy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam dwa pytania i nie bijcie, część postów przeczytałem:

 

1) X403p od 402p różni się złączem LAN. Czy jeśli nie będę korzystał z współdzielenia kart (a nie będę) to do wszystkich innych operacji starczy mi 402p (wgrywanie list, softu....)? Nie mam sieci przewodowej w domu i

niespecjalnie chce mi się ją robić.

 

2) X402p a X550 - co lepiej wybrać (cena podobna, z tego co zauważyłem to x402p jest nowszy).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam

 

Mam taki problem z tunerem Opticum 402p.W ustawieniach tunera "Instaluj kanały satelitarne" od częstotliwości powyżej 11,700 Mhz i polaryzacji V jest brak sygnału.Opticum 402p jest podłączony do 3,5 letniego konwertera QUAD GOLD EDITION.Mam jeszcze podłączonego Echostara 717 i wszystko jest ok.Czy ktoś się spotkał z takim problemem w tunerze Opticum 402p żeby nie było sygnału?

Czy może coś trzeba poustawiać w opcjach tunera żeby był sygnał na częstotliwościach powyżej 11,700Mhz i polaryzacji V?

 

Pozdrawiam!

Miałem to samo. Przy instalacji kanałów tuner wyszukiwał tylko te z polaryzacji H. Z polaryzacji V żadnego. Tuner wymieniłem na nowy na drugi dzień po zakupie (w Hollexie bez żadnych problemów). Usterka to uwalona głowica.

Oscylatory konwertera oraz 22kHz - sprawdź czy są poprawnie wprowadzone.

Dzięki za wszystkie porady.Oscylatory konwertera są poprawne oraz 22kHz jest włączone.Znalazłem przyczynę dlaczego nie było sygnału na częstotliwościach powyżej 11,700Mhz z polaryzacją V .Do konwertera quad mam jeszcze podłączonego Echostara 717 i gdy jest podłączony to dlatego niema sygnału na częstotliwościach powyżej 11,700Mhz i polaryzacji V.Gdy odłącze Echostara wszystko jest ok.Czy coś trzeba w ustawieniach Echostara poprzestawiać żeby w Opticum 402p był sygnał na wszystkich częstotliwościach? Czy może konwerter quad jest uszkodzony?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...