Jump to content
Emil.1603

4K UltraBox+ (Technicolor USW4001NCP)

Recommended Posts

Dziękuję wszystkim za wszelkie wskazówki. Muszę to przemyśleć, czy warto inwestować w sprzęt, który być może w październiku będę oddawał - koniec umowy.

Na dzień dzisiejszy jestem raczej nastawiony na rozwiązanie umowy. Ewentualny wybór czy brać nowego Logitecha 350 czy używanego 650 - bo nowych to chyba u nas nie kupię.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 godzin temu, gonzales napisał:

Dziękuję wszystkim za wszelkie wskazówki. Muszę to przemyśleć, czy warto inwestować w sprzęt, który być może w październiku będę oddawał - koniec umowy.

Na dzień dzisiejszy jestem raczej nastawiony na rozwiązanie umowy. Ewentualny wybór czy brać nowego Logitecha 350 czy używanego 650 - bo nowych to chyba u nas nie kupię.

Ja kupiłem jak to, ty mówisz używanego LOgitecha 650 .Wygląda jak nowy wyjęty z pudełka.Dałem 165 z przesyłką.Nowy 350 kosztuje prawie tyle co ,,uzywany,,  650 ,a ma wyświetlacz i podświetlana klawiaturę.Wybór należy do Ciebie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ultrabox 4k zauważalnie szybciej chodzi od mediaboxa ? W sumie mogę bezkosztowo go wymienić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Porównując Mediabox do Ultrabox 4K wersja ADB  dla mnie wybór prosty -> Mediabox. Jeśli już to Ultrabox 4K Technisat.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Nie wiem jak u innych ale u mnie UltraBox+ 4K od ABD  , sprawuje się bez problemowo i porównując  go do TurboBox+ to różnica jest ogromna  w samym działaniu dekodera   :) 

Edited by XMAREKK30
  • Haha 1
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wymienilem Mediabox na 4k Technicolor i rowniez roznica jest spora. Oczywiscie na plus 4k

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może ktoś z szanownych forumowiczów zmierzyć wymiary dysku sata do ultraboxa?

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Może ktoś z szanownych forumowiczów zmierzyć wymiary dysku sata do ultraboxa?
 
 
 
 
 
Standardowy 2.5 cala...tez jest ok

Share this post


Link to post
Share on other sites
16.5 x 14.5 x 2 cm.

Dziękuję.

 

 

 

Standardowy 2.5 cala...tez jest ok
Wiem, z tym że mam dysk w obudowie esata i dumam czy się zmieści do dekodera. Bo nie ma sensu dopłacać 5 zł. W sumie jak się nie zmieści będzie stał na ultraboxie.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Witam, działa wam ncpluc go na dekoderze. 

Edited by radzion19

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam dekoder ABD i starą Plazmę i nie wyskakuje mi coś takiego. Jaki masz kabel HDMI ??? Ja mam kabel od XBOX ONE X  high speed 2.0b  i działa idealnie :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, radzion19 napisał:

Witam, działa wam ncpluc go na dekoderze. 

Tak, działa na dekoderze NC+GO TV.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Mój turbobox+  przestał reagować na pilota, działa tylko z odległości 1m. Po rozmowie z konsultantem dowiedziałem się, że mam udać się do punktu i wymienić pilot lub dekoder. Czy na dzień dzisiejszy można jeszcze dostać turbobox+ , czy wymieniają już tylko na te nowe modele?

Edited by jw23

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wymieniają na model dotychczas użytkowany czyli w tym przypadku dostaniesz turboboxa. Kolejne ewentualne pytania zadawaj w wątku dla turboboxa.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 28.03.2020 o 12:39, ronnie84 napisał:

Witam co jakiś czas na tv wyskakuje mi taki komunikat. Miał ktoś z Was tak samo?

https://naforum.zapodaj.net/f37966285dea.jpg.html

 

Kabel jest odpowiedni wyłączenie dek i tv nie pomaga. Jedynie odłączenie od zasilania .

 

 

U mnie podobnie jak u ronnie84, mam problem z mrugającym obrazem na telewizorze. Jakiś czas temu obraz mrugnął jeden raz, zawsze przy włączaniu światła, indukcji, innego sprzętu. Od niedawna mruga sam, pojedyńczym mrugnięciem bez potrzeby uruchomienia sprzętu. Dodatkowo wyskakuje krótko komunikat w stylu "Ochrona danych przed kopiowaniem HDCP"??? Jak na razie przełączyłem kabel  HDMI z innego dekodera i nic to nie dało. Wcześniej miałem Cyfrowy Polsat i takich cyrków tam nie było. Miał już ktoś może taki problem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wrażliwy ten Ultrabox jak jakiś wzmacniacz lampowy ;). Spróbuj podłączyć go do innego gniazdka, albo przez jakąs listwę, bo wygłąda na to, że problem jest po stronie zasilania...

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minut temu, bugmenot napisał:

Wrażliwy ten Ultrabox jak jakiś wzmacniacz lampowy ;). Spróbuj podłączyć go do innego gniazdka, albo przez jakąs listwę, bo wygłąda na to, że problem jest po stronie zasilania...

 

No właśnie mam go cały czas na listwie. Na początku (jakieś pół roku temu) działał bez problemu. Od dwóch miesięcy dzieją się takie rzeczy. Na początek przepnę zasilanie na osobne gniazdko. Zastanawiam się czy nie kupić lepszego kabla HDMI ale w sumie dekoder podłączony miałem do dwóch różnych kabli i a i tak obraz mrugał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem czy pomogę , ale w moim LG pomogło wyłączenie funkcji ULTRA HD DEEP COLOUR . 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Teraz jak dekoder ADB dostał wsparcie HDR ,to trzeba pisać dlaczego od technikoloru dekoder nie wspiera HDR takie jak ADB

Edited by karle2
  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak ktoś ma dobry tv z HDR to netfliksa w aplikacjach też ma :D mnie zastanawia jak można marnować taki potencjał obliczeniowy tego dekodera  i nie dodać tam wielu "podstawowych funkcji"

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Nie mogę znaleźć w wątku czy ktoś miał podobny problem jak ja, więc opiszę: mam instalację dwuantenową. Jedna antena zbiorcza, druga u mnie na balkonie. Antena 1 wpięta ta zbiorcza, antena 2 z monoblockiem u mnie na balkonie.  Na drugiej antenie włączyłem diseqc. No i tu zaczyna się problem. Bardzo często przy włączonym diseqc na kanalach z HotBird pojawia się plansza "kanał nie jest nadawany". Po wyłączeniu diseq nic takiego się nie pojawia. 

Wg mnie to wina softu, niestety nie mogę w tej sprawie porozumieć się z pomocą techniczną. Tam za każdym razem, po tym jak napiszę maila, nawet zachowując ciągłość korespondencji, trafiam na kogoś innego, przez co oni sami się już gubią o co chodzi. Jeden z nich napisał, że wysłał uprawnienia jeszcze raz i problem powinien ustąpić. Nie ustąpił, komunikat o nienadawanym programie zaczął pojawiać się także przy wyłączony diseqc. Zamiast poprawić, to się pogorszyło. Zresetowałem więc ustawienia i z poziomu www sam wybrałem aktualizację uprawnień. Sukces połowiczny, bo jest tak jak przed interwencją pomocy technicznej, czyli dalej diseq powoduje problem. 

Wcześniej miałem mediaboxa i nie było żadnych problemów, dlatego wiem, że instalacja antenowa jest ok. Od lat sam sobie ustawiam antenę i raczej wiem co robię. Rady jakie dostawałem z pomocy technicznej sugerowały nieprawidłową instalację, co wg mnie prawdą nie jest. 

Poniżej jedna z zabawniejszych rad" [...] 

zapoznałam się z nagranym filmem. Ma Pan komunikat: ?obecnie program nie jest nadawany.
 Spróbuj ponownie później?. Taki komunikat najczęściej pojawia się w przypadku kanału znajdującego się 
na liście kanałów, który w danym momencie nie nadaje programu.
 
Natomiast na to może mieć też wpływ konfiguracja anteny w menu dekodera. 
Pisał Pan, że na antenie nr 1 ma Pan konfiguracje bez diseq-c, a na antenie 2 ? diseq-c jest ustawiony.
 I to może być przyczyną występowania tego komunikatu. 
To znaczy na obu antenach ta wartość musi być zbieżna. 
Jak sam Pan pisał w momencie ustawienia na antenie 2 ?bez diseq-c? problem znika.
 
Zalecałabym przetestowanie na 1 kablu antenowym ? tym z anteny2. Ustawieniu ?diseq-c? 
i sprawdzeniu jak wtedy będzie zachowywał się dekoder."

 

Ręce mi opadły jak to przeczytałem. Czy ktoś z Was miał podobny problem przy włączonym diseqc ? 

Edited by robiq

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety nic z tym nie zrobisz. Ten dekoder i nie tylko ten tak reaguje na niestandardowej instalacji. Podobnie jest w polsatowskim Evoboxie. Kiedyś nawet toczyłem dyskusję na ten temat z przedstawicielem CP obecnym na forum.

Turbobox tez sobie radził z tego typu instalacją czyli sygnałem z dwóch satelitów na jednym tunerze. Jedyne rozwiązanie to zapewnić identyczne sygnały na obu wejściach sat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...