Jump to content
  • 0
Trucha

Brak sygnału - brak siły i jakości

Question

Witam. Na początku chciałbym przeprosić, jeżeli w poniższym opisie użyję nieodpowiedniego słowa z terminologii telewizji satelitarnej. Niestety w tym temacie nie mam dużej wiedzy.

 

Jestem posiadaczem telewizji nc+ od listopada 2017. Instalacji dokonywałem sam ("na oko") i wszystko było w porządku do sytuacji ok 2 tyg. temu, kiedy wieczorem przy dość silnym wietrze zniknął kompletnie sygnał - na dekoderze nie pojawiała się nawet godzina. Sytuacja poprawiła się w następny dzień, ale niektóre kanały były kiepskiej jakości. Postanowiłem poprawić ustawienie anteny i niestety od tamtego momentu do dzisiaj sytuacja jest beznadziejna.

 

Po pierwsze po podłączeniu wszystkiego poziom sygnału i jakość sygnału wynoszą 0% (w opcji Miernik Sygnału). Wyczytałem na innych forach, że poziom sygnału powinien wynosić > 0%, jeżeli jest odpowiednie połączenie konwerter - dekoder. Czy to prawda? Na początek sprawdziłem wtyki kabla typu F i zarobiłem je od nowa - niestety nic nie pomogło. Sprawdziłem również dekoder w punkcie n+ - działał bez zarzutu. Spodziewając się, że problem może leżeć w kablu koncentrycznym, kupiłem nowy, zarobiłem wtykami typu F i podłączyłem "na krótko" - nadal siła 0%. Ostatnią rzeczą, którą została do sprawdzenia to konwerter - kupiłem nowy, podłączyłem kablem - siła 0%.

 

Zaczyna brakować mi pomysłów, gdzie jeszcze może być problem. Jako ciekawostkę dodam, że jak wejdę w "Informacje Techniczne" to parametr poziom sygnału na: pokazuje 20% (zaciemniony pasek), a czasami 9% na zielono. Poniżej zdjęcia.

 

https://zapodaj.net/18df110a9bb1c.jpg.html

https://zapodaj.net/7b9e02dcf57c6.jpg.html

https://zapodaj.net/e3bba960d9b39.jpg.html

 

Rozumiem, że jeżeli poziom sygnału wynosi 0% to nie ma sensu bawić się ustawianiem anteny, zgadza się?

Proszę o pomoc w tej sprawie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

14 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Dzięki za szybką odpowiedź.

 

Zapomniałem dodać, że już ustawiałem ponownie antenę. Niestety w tym momencie nie pojawia się nawet 1% sygnału oraz jakości - wszędzie 0%. Kombinowałem z kątem elewacji, ustawiałem kierunek anteny, kąt elewacji i kąt konwertera zgodnie z danymi odpowiadającymi mojej lokalizacji.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Jak był jakikolwiek sygnał to wtedy mogłeś kombinować z poprawieniem go, no ale skoro kiedyś się udało to pewnie tym razem też dasz radę, ważne żeby elewacja była poprawna to już pójdzie z górki

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Problem w tym, że od 2 tygodni walczę i z ustawianiem anteny i sprawdzaniem poprawności instalacji i efektów zero.

 

Nadal nie daje mi spokoju siła sygnału równa 0%. Czy nie powinna być > 0% przy prawidłowym podłączeniu? Szczerze powiem, że nie pamiętam jakie były wartości siły i jakości jak ustawiałem pierwszy raz antenę.

 

Rozumuję, że jeżeli siłę pokazuję jako 0% to zrozumiałe jest, że nie będzie odbierany sygnał.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Temat jest prosty, nie ma wystarczających umiejętności/wiedzy aby ustawić antenę (za pierwszym razem miałeś szczęście). Zanim wymienisz wszystko łącznie z telewizorem wezwij montera niech ci ustawi antenę - będzie szybciej i taniej :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Prawdopodobnie skończy się wezwaniem montera, chociaż chciałbym się dowiedzieć tutaj na forum pewnych informacji, które nie dają mi spokoju :)

 

Napiszcie proszę - potwierdźcie lub obalcie: czy jeżeli podłącze konwerter na krótko kablem antenowym (bez montowania go na czaszy) z dekoderem to wartość siły ma wynosić 0%? Czy wartość siły wzrośnie jeżeli zamontuje konwerter i antenę obrócę w kierunku HB?

 

Przepraszam, że zadaję być może głupie pytania, ale przeczytałem na innych forach, że dobrze połączony dekoder z konwerterem (nawet schowany pod kołdrę) powinien pokazywać >0%, ponieważ wartość siły pokazuje, jak dobrze przepływa prąd pomiędzy tymi 2 elementami.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Procentowe paski sygnału pokazują tylko wartości orientacyjne, niczym nie ustandaryzowane. Stąd każdy model dekodera pokazuje wskazania wg skali takiej, jaką ustali producent w oprogramowaniu. Np przy dokładnie tej samej instalacji antenowej, dekoder Polsatu może pokazać 90% jakości, a dekoder nc+ 80% i jest to całkowicie normalne. Podobnie z siłą sygnału. Są dekodery, które faktycznie pokazują jakiś % przy podłączonym konwerterze. Ale to wcale nie musi być regułą dla wszystkich dekoderów. Czy zasilanie z dekodera dochodzi do końcówki kabla przy konwerterze możesz sprawdzić multimetrem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Wiatr Ci przestawił antenę i zrobiłeś jeden błąd. Nie zaznaczyłeś markerem ustawienia anteny względem uchwytu anteny i dopiero od tego punktu mogłeś kręcić anteną. Poza tym wiatr wieje z prawej strony na lewą lub odwrotnie ,nigdy góra dół :). Także mogłeś tylko przekręcać antenę w poziomie a tak ją całkiem rozregulowałeś. Zaznacz sobie markerem punkt na mocowaniu anteny i na uchwycie tak aby się pokrywały. Ustaw dowolny kanał z paskami sygnału na przykład Polsat i powoli kręć anteną najpierw w jedna stronę ,jeżeli nie będzie efektu ,wróć do punktu wyjścia i kręć w drugą. Dopiero potem ustawiaj pion i konwerter. Jeżeli coś Ci pomoże przeczytaj to jeszcze https://forum.satkurier.pl/topic/29675-nic-nie-działa-dlaczego/

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Dziękuję wszystkim za pomoc. Próbowałem ustawiać od nowa antenę, pożyczyłem nawet sat findera od znajomego, ustawiałem kąt anteny, kąt elewacji - ale kompletnie nic.

 

Został w takim razie monter, bo ja już nic nie wymyślę.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Sprawdzałeś antenę tylko według miernika i kątach czy również ręcznie tak jak pisałem ? Może za szybko się poddajesz. Nie masz w pobliżu drzew które zasłaniają sygnał ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Posted (edited)

Wuzel, sprawdziłem tak ja Ty pisałeś. Dodatkowo sat finderem. Nie wiem czy występował problem czy nie (jak wspomniałem wyżej, nie znam się na tematyce telewizji satelitarnej), ale sat finder "gubił"  sygnał, tzn. połączyłem zgodnie ze sztuką i napięcie powinien podawać dekoder. To napięcie nie było stabilne i raz urządzenie się podświetlało, a raz gasło (również dźwięk).

 

Pytasz się czy są w pobliżu drzewa - są i według mnie są problemem. Celowo nie wspominałem o nich wcześniej, ponieważ już kiedyś udało się ustawić antenę i przez 1,5 roku telewizja była (jak się pojawiły liście na wiosnę to oczywiście jakość sygnału spadła, ale była). W tym momencie jest absolutne 0.

 

Wydaje mi się, że najrozsądniej będzie wezwać osobę, która zajmuje się instalacjami i wtedy dojdziemy to źródła problemu.

Edited by Trucha

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
25 minut temu, Trucha napisał:

Pytasz się czy są w pobliżu drzewa - są i według mnie są problemem. (...) kiedyś udało się ustawić antenę i przez 1,5 roku telewizja była (jak się pojawiły liście na wiosnę to oczywiście jakość sygnału spadła, ale była)

Drzewa na wiosnę nie tylko wypuszczają liście,  ale także rosną. No i prawdopodobnie w końcu rozrosło się na tyle, że zasłoniło satelitę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

@Trucha,dwie uwagi mi się nasuwają na myśl. Pierwsza to czytając Twoje posty ,poradzisz sobie z ustawianiem anteny. Druga ,chyba znaleźliśmy przyczynę braku odbioru. Drzewa. Prawdopodobnie będzie trzeba przestawić antenę w inne miejsce. Znajomy ostatnio sobie tak instalował antenę i tu gdzie chciał rosło drzewo i zero odbioru. Przestawił 10 metrów dalej i ma odbiór.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Witajcie ponownie. Niestety potwierdzam, że problem jest związany z drzewami. Rozwiązaniem jest kontakt ze spółdzielnią mieszkaniową i prośba o przycięcie korony drzew albo po prostu rezygnacja z nc+.

 

Dziękuję wszystkim za pomoc - temat do zamknięcia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...