Skocz do zawartości


Zdjęcie

Uszkodzenia matrycy ekranu - martwe piksele, plamki, robaki pod ekranem itp.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 audib6

audib6

    Aktywny

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 664 postów
  • Od: 12 lut 2011

Napisano 18 lipiec 2016 - 10:55

Mi po 3 tygodniach od zakupu UE49KS7000 pokazało się takie cudo. Dzisiaj sprawa zgłoszona do serwisu. Mam nadzieję, że nie będzie z nimi problemu. Na, co Wam, to wygląda?  http://i.imgur.com/TVdEXkO.jpg


Użytkownik Barti edytował ten post 19 lipiec 2016 - 01:36
Ponieważ opisany problem nie jest błahy, co jakiś czas mogą na forum pojawiać się kolejne posty w różnych wątkach opisujące podobny problem, wydzialam post jako odrębny wątek.

Telewizor Samsung UE40D8000
Ferguson8800 + Prestiż HD+ , od 27.10.2011 VU+ DUO
Internet Inea 100MB/s

i najważniejsze:

"Nie zadzieraj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu
a później pokona doświadczeniem"

#2 Barti

Barti

    Moderator

  • Moderacja
  • 6600 postów
  • Od: 12 maj 2007
  • LokalizacjaOpolszczyzna

Napisano 19 lipiec 2016 - 01:29

Mi to wygląda na jakiegoś robala pod matrycą. :roll:

 

Też takie coś mam w jednym miejscu pod matrycą ekranu w moim telewizorze Sony LCD 40". Pojawiło się jakoś latem, gdzieś po pół roku od zakupu telewizora. Kupowałem go w grudniu, kilka lat temu.

Swego czasu takie robale miałem też w moim poprzednim, starym monitorze LCD 19" LG od komputera. Tam to miałem ich wręcz kilka. Zaczęło mi to już wtedy powoli przeszkadzać i przez dłuższy czas nosiłem się z zamiarem zakupu nowego monitora, bo tamten był już leciwy, jeszcze niepanoramiczny. Ale tak zwlekałem z tym, zwlekałem, aż problem sam się rozwiązał, gdyż monitor ten nagle padł (coś z zasilaczem było) i musiałem "na gwałt" kupić nowy. Obecnie mam monitor 24" LCD, już panoramiczny, też LG. W zeszłym tygodniu zauważyłem, że podobny robal pojawił się też pod matrycą mojego obecnego monitora i sobie pod nią pełzał. Po krótkim czasie jednak chyba spod niej wyszedł, bo doszedł do krawędzi ekranu i od tej pory już go pod matrycą ekranu nie widać.

Z tego, co zaobserwowałem to ryzyko wystąpienia takiej sytuacji nasila się latem, gdy mamy w domach przez długi czas pootwierane okna, bo jest na dworze ciepło. i wtedy wpadają nam do domu różne robale. To ustrojstwo lgnie chyba do światła. A ekrany naszych telewizorów i monitorów są "dobrym" miejscem dla tych robali... :/


barti_skforum_sign_ipb.pngbarti_skforum_qrcode.png
Nie udzielam porad za pomocą Prywatnych Wiadomości (PW). Masz problem? Masz jakieś pytania? Pisz na forum w odpowiednim dziale i wątku.


#3 studiolitek

studiolitek

    Edytor wykazów Forum SK

  • Edytor wykazów Forum SK
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5136 postów
  • Od: 19 sie 2009
  • Lokalizacja⚓️ BĘDZIN ツ

Napisano 19 lipiec 2016 - 01:50

Mi po 3 tygodniach od zakupu UE49KS7000 pokazało się takie cudo. Dzisiaj sprawa zgłoszona do serwisu. Mam nadzieję, że nie będzie z nimi problemu. Na, co Wam, to wygląda?  http://i.imgur.com/TVdEXkO.jpg

 

Jak się nie rusza, to stawiam na rybika, który po włączeniu telewizora sobie zdechł.


34057.png                   DAB+ : KATOWICE KOSZTOWY (10A) KRAKÓW CHORĄGWICA (12D) 

  DVB-C: UPC Select Extra HD PVR + FiberPower 60 + telefon 60 Minut do wszystkich + Horizon GO = 69,98 zł                                                                                                                     DVB-C: Sat - Mont - Service -> Pakiet DVB-T = 19,00 zł 

  DVB-T:PL    MUX 1 MUX 2 MUX 3 (KATOWICE KOSZTOWY / WISŁA SKRZYCZNE / KRAKÓW CHORĄGWICA / RABKA LUBOŃ WIELKI)     MUX 4 (KATOWICE KOSZTOWY)   2X PRE-PAID ( T-HD 1000 & T-HD 210)                                MUX 8 (KATOWICE KOSZTOWY / KRAKÓW CHORĄGWICA )     MUX TVS   (KATOWICE KOSZTOWY)  DVB-T:CZ MUX 1 MUX 2 (Łysa Góra)

sigpic3343_2.gif  


#4 audib6

audib6

    Aktywny

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 664 postów
  • Od: 12 lut 2011

Napisano 19 lipiec 2016 - 07:25

Tylko patrząc na żywo i bez powiększenia, to faktycznie wygląda jak mini kreseczka. W powiększeniu faktycznie wygląda jak "rybik". Miałem kiedyś na starej chacie w łazience, ale żaden nie był tak mikroskopijny. Wczoraj mi odesłali e-mail, że technicy będą się przyglądać zdjęciu i podejmą decyzję, co robić, a na oficjalnym profilu Samsunga na FB odpisali, żebym olał stronę Samsunga i infolinię i dzwonił bezpośrednio do serwisu i muszą przyjechać. :) Tak na marginesie, jaką matrycę ma ten TV?

Trochę chyba lepsze zdjęcia:

 

http://imgur.com/MSfHFuT    

 

http://imgur.com/w3YrKks


Telewizor Samsung UE40D8000
Ferguson8800 + Prestiż HD+ , od 27.10.2011 VU+ DUO
Internet Inea 100MB/s

i najważniejsze:

"Nie zadzieraj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu
a później pokona doświadczeniem"

#5 Barti

Barti

    Moderator

  • Moderacja
  • 6600 postów
  • Od: 12 maj 2007
  • LokalizacjaOpolszczyzna

Napisano 20 lipiec 2016 - 01:52

Coś, co widać na zdjęciach pod powyższymi linkami, mam właśnie pod matrycą ekranu mojego telewizora, o czym wyżej już pisałem. :?


barti_skforum_sign_ipb.pngbarti_skforum_qrcode.png
Nie udzielam porad za pomocą Prywatnych Wiadomości (PW). Masz problem? Masz jakieś pytania? Pisz na forum w odpowiednim dziale i wątku.


#6 audib6

audib6

    Aktywny

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 664 postów
  • Od: 12 lut 2011

Napisano 20 lipiec 2016 - 10:28

Dzisiaj telefon z Samsunga, ze jest, to robak i serwis przyjedzie 25.07 usunąć usterkę. W opisie dokładnie jest tak: 2016.07.19
Owad pod matrycą, zgoda SEPOL, BUM.

Cokolwiek, to znaczy te BUM :)
TV zabrany dzisiaj. Facet powiedział, że jak im się nie uda jutro usunąć robaka, to w piątek przywiozą mi nowy TV.

Użytkownik audib6 edytował ten post 20 lipiec 2016 - 18:54

Telewizor Samsung UE40D8000
Ferguson8800 + Prestiż HD+ , od 27.10.2011 VU+ DUO
Internet Inea 100MB/s

i najważniejsze:

"Nie zadzieraj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu
a później pokona doświadczeniem"

#7 rarab

rarab

    Czasami wpadam

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 250 postów
  • Od: 23 lis 2013

Napisano 25 lipiec 2016 - 13:23

Kiepsko to wygląda, serwis będzie musiał sobie troszkę poskręcać tych śrubek. Niestety w bardzo masowych telewizorach często zdarzają się usterki na pojedynczych egzemplarzach, dlatego jestem za szybkim sprawdzaniem telewizora przed zabraniem go do domu.



#8 studiolitek

studiolitek

    Edytor wykazów Forum SK

  • Edytor wykazów Forum SK
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5136 postów
  • Od: 19 sie 2009
  • Lokalizacja⚓️ BĘDZIN ツ

Napisano 25 lipiec 2016 - 13:50

TV zabrany dzisiaj. Facet powiedział, że jak im się nie uda jutro usunąć robaka, to w piątek przywiozą mi nowy TV.

 

I jak tam została załatwiona sprawa? Masz nowy telewizor?


34057.png                   DAB+ : KATOWICE KOSZTOWY (10A) KRAKÓW CHORĄGWICA (12D) 

  DVB-C: UPC Select Extra HD PVR + FiberPower 60 + telefon 60 Minut do wszystkich + Horizon GO = 69,98 zł                                                                                                                     DVB-C: Sat - Mont - Service -> Pakiet DVB-T = 19,00 zł 

  DVB-T:PL    MUX 1 MUX 2 MUX 3 (KATOWICE KOSZTOWY / WISŁA SKRZYCZNE / KRAKÓW CHORĄGWICA / RABKA LUBOŃ WIELKI)     MUX 4 (KATOWICE KOSZTOWY)   2X PRE-PAID ( T-HD 1000 & T-HD 210)                                MUX 8 (KATOWICE KOSZTOWY / KRAKÓW CHORĄGWICA )     MUX TVS   (KATOWICE KOSZTOWY)  DVB-T:CZ MUX 1 MUX 2 (Łysa Góra)

sigpic3343_2.gif  


#9 audib6

audib6

    Aktywny

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 664 postów
  • Od: 12 lut 2011

Napisano 25 lipiec 2016 - 14:27

Dzisiaj przywieźli. Żona odebrała i sprawdziła i jest oki. Jak wrócę, to się pobawię.


Telewizor Samsung UE40D8000
Ferguson8800 + Prestiż HD+ , od 27.10.2011 VU+ DUO
Internet Inea 100MB/s

i najważniejsze:

"Nie zadzieraj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu
a później pokona doświadczeniem"

#10 rarab

rarab

    Czasami wpadam

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 250 postów
  • Od: 23 lis 2013

Napisano 29 lipiec 2016 - 16:00

Mnie się nigdy nie zdarzyło coś podobnego, natomiast zawsze przeglądam egzemplarz, który chcę kupić. Tak, jak zresztą już napisałem. :) To jest ważne, ponieważ pozwala zidentyfikować nie tylko robaki, ale np. skrajnie nierównomierne podświetlenie matrycy, czy inne słabości hardware'u.



#11 audib6

audib6

    Aktywny

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 664 postów
  • Od: 12 lut 2011

Napisano 29 lipiec 2016 - 16:15

TV był sprawdzony w sklepie i w domu. Wlazł sobie po ok. 2 tygodniach od zakupu. Teraz jest wszystko jak powinno.
Telewizor Samsung UE40D8000
Ferguson8800 + Prestiż HD+ , od 27.10.2011 VU+ DUO
Internet Inea 100MB/s

i najważniejsze:

"Nie zadzieraj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu
a później pokona doświadczeniem"

#12 Barti

Barti

    Moderator

  • Moderacja
  • 6600 postów
  • Od: 12 maj 2007
  • LokalizacjaOpolszczyzna

Napisano 29 lipiec 2016 - 16:19

Ja miałem podobnie. Kupiłem telewizor w grudniu, a potem latem kolejnego roku zauważyłem pod matrycą ekranu robaka. Wcześniej go nie było.


barti_skforum_sign_ipb.pngbarti_skforum_qrcode.png
Nie udzielam porad za pomocą Prywatnych Wiadomości (PW). Masz problem? Masz jakieś pytania? Pisz na forum w odpowiednim dziale i wątku.


#13 audib6

audib6

    Aktywny

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 664 postów
  • Od: 12 lut 2011

Napisano 29 lipiec 2016 - 21:07

Najważniejsze, że wymienili :)
Telewizor Samsung UE40D8000
Ferguson8800 + Prestiż HD+ , od 27.10.2011 VU+ DUO
Internet Inea 100MB/s

i najważniejsze:

"Nie zadzieraj z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu
a później pokona doświadczeniem"

#14 studiolitek

studiolitek

    Edytor wykazów Forum SK

  • Edytor wykazów Forum SK
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5136 postów
  • Od: 19 sie 2009
  • Lokalizacja⚓️ BĘDZIN ツ

Napisano 30 lipiec 2016 - 08:46

Czyli musiało być z tym telewizorem coś więcej nie tak, że wymienili na nowy egzemplarz. 


34057.png                   DAB+ : KATOWICE KOSZTOWY (10A) KRAKÓW CHORĄGWICA (12D) 

  DVB-C: UPC Select Extra HD PVR + FiberPower 60 + telefon 60 Minut do wszystkich + Horizon GO = 69,98 zł                                                                                                                     DVB-C: Sat - Mont - Service -> Pakiet DVB-T = 19,00 zł 

  DVB-T:PL    MUX 1 MUX 2 MUX 3 (KATOWICE KOSZTOWY / WISŁA SKRZYCZNE / KRAKÓW CHORĄGWICA / RABKA LUBOŃ WIELKI)     MUX 4 (KATOWICE KOSZTOWY)   2X PRE-PAID ( T-HD 1000 & T-HD 210)                                MUX 8 (KATOWICE KOSZTOWY / KRAKÓW CHORĄGWICA )     MUX TVS   (KATOWICE KOSZTOWY)  DVB-T:CZ MUX 1 MUX 2 (Łysa Góra)

sigpic3343_2.gif  


#15 Barti

Barti

    Moderator

  • Moderacja
  • 6600 postów
  • Od: 12 maj 2007
  • LokalizacjaOpolszczyzna

Napisano 30 lipiec 2016 - 10:33

Poruszony tutaj został temat plamek na matrycy i robaków pod nią odnośnie telewizora marki Samsung.

Ciekaw jestem, jak np. serwis marki Sony by się na to zaopatrywał? Ja mam właśnie telewizor Sony, ale jest już po gwarancji, więc bezpłatna wymiana, tym bardziej całego telewizora, nie wchodzi w grę. Ale jakby tak jeszcze była gwarancja to też by, ot tak, wymienili telewizor na nowy z powodu samego robala pod matrycą?

Orientuje się może ktoś, czy możliwa jest też taka naprawa już pogwarancyjna, odpłatnie? I jaki mniej więcej mógłby być koszt? Czy też nie jest to już możliwe i tylko wymiana telewizora? Pytam tak bardziej z ciekawości, orientacyjnie, bo, co prawda przyzwyczaiłem się nieco już do tego robaka pod matrycą mojego telewizora, ale czasami jednak lekko mnie drażni.


barti_skforum_sign_ipb.pngbarti_skforum_qrcode.png
Nie udzielam porad za pomocą Prywatnych Wiadomości (PW). Masz problem? Masz jakieś pytania? Pisz na forum w odpowiednim dziale i wątku.


#16 studiolitek

studiolitek

    Edytor wykazów Forum SK

  • Edytor wykazów Forum SK
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5136 postów
  • Od: 19 sie 2009
  • Lokalizacja⚓️ BĘDZIN ツ

Napisano 30 lipiec 2016 - 11:57

Parę lat temu jak pracowałem w elektro-markecie, ceny były w wysokości połowy nowego telewizora. Może przez te parę lat trochę zeszli z ceny jeśli chodzi o serwis, ale i tak bym taką wymianę zrobił sam, po prostu znajdujesz odpowiednią matrycę i przekładasz z jednego telewizora do drugiego ;) 


34057.png                   DAB+ : KATOWICE KOSZTOWY (10A) KRAKÓW CHORĄGWICA (12D) 

  DVB-C: UPC Select Extra HD PVR + FiberPower 60 + telefon 60 Minut do wszystkich + Horizon GO = 69,98 zł                                                                                                                     DVB-C: Sat - Mont - Service -> Pakiet DVB-T = 19,00 zł 

  DVB-T:PL    MUX 1 MUX 2 MUX 3 (KATOWICE KOSZTOWY / WISŁA SKRZYCZNE / KRAKÓW CHORĄGWICA / RABKA LUBOŃ WIELKI)     MUX 4 (KATOWICE KOSZTOWY)   2X PRE-PAID ( T-HD 1000 & T-HD 210)                                MUX 8 (KATOWICE KOSZTOWY / KRAKÓW CHORĄGWICA )     MUX TVS   (KATOWICE KOSZTOWY)  DVB-T:CZ MUX 1 MUX 2 (Łysa Góra)

sigpic3343_2.gif  


#17 Barti

Barti

    Moderator

  • Moderacja
  • 6600 postów
  • Od: 12 maj 2007
  • LokalizacjaOpolszczyzna

Napisano 30 lipiec 2016 - 12:33

Rozumiem. Sam bym jednak raczej czegoś takiego się nie podjął. Nie czuję się na siłach. :?

Na razie zostawiam mój telewizor tak, jak jest. Ta jedna mała plamka uczyniona przez robala jeszcze ujdzie, jeśli nie siedzi się nosem przy ekranie. ;)


barti_skforum_sign_ipb.pngbarti_skforum_qrcode.png
Nie udzielam porad za pomocą Prywatnych Wiadomości (PW). Masz problem? Masz jakieś pytania? Pisz na forum w odpowiednim dziale i wątku.


#18 studiolitek

studiolitek

    Edytor wykazów Forum SK

  • Edytor wykazów Forum SK
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5136 postów
  • Od: 19 sie 2009
  • Lokalizacja⚓️ BĘDZIN ツ

Napisano 30 lipiec 2016 - 13:17

Odpinasz i zapisz parę płytek i po prob[beep]e, to nie sprzęt kineskopowy, z którym więcej było zabawy i różne kwiatki po drodze wychodziły. :D


34057.png                   DAB+ : KATOWICE KOSZTOWY (10A) KRAKÓW CHORĄGWICA (12D) 

  DVB-C: UPC Select Extra HD PVR + FiberPower 60 + telefon 60 Minut do wszystkich + Horizon GO = 69,98 zł                                                                                                                     DVB-C: Sat - Mont - Service -> Pakiet DVB-T = 19,00 zł 

  DVB-T:PL    MUX 1 MUX 2 MUX 3 (KATOWICE KOSZTOWY / WISŁA SKRZYCZNE / KRAKÓW CHORĄGWICA / RABKA LUBOŃ WIELKI)     MUX 4 (KATOWICE KOSZTOWY)   2X PRE-PAID ( T-HD 1000 & T-HD 210)                                MUX 8 (KATOWICE KOSZTOWY / KRAKÓW CHORĄGWICA )     MUX TVS   (KATOWICE KOSZTOWY)  DVB-T:CZ MUX 1 MUX 2 (Łysa Góra)

sigpic3343_2.gif  


#19 Barti

Barti

    Moderator

  • Moderacja
  • 6600 postów
  • Od: 12 maj 2007
  • LokalizacjaOpolszczyzna

Napisano 30 lipiec 2016 - 17:36

Spoko. Może kiedyś się odważę... ;)


barti_skforum_sign_ipb.pngbarti_skforum_qrcode.png
Nie udzielam porad za pomocą Prywatnych Wiadomości (PW). Masz problem? Masz jakieś pytania? Pisz na forum w odpowiednim dziale i wątku.


#20 Roma

Roma

    Niedoświadczony

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • Od: 23 cze 2017

Napisano 23 czerwiec 2017 - 14:16

Witam.

Zakupiłam nowy telewizor Samsung  i po uruchomieniu go pojawiła się czarna plama w postaci dość dużego trójkąta idącego w dół telewizora i bardzo cieniutkie pionowe pasy. Zadzwoniłam na serwis i usłyszałam, że jest to uszkodzenie mechaniczne, że ktoś nadusił na ekran albo uszkodziło się w transporcie. Usłyszałam, że mogę wysłać zdjęcia, ale to na pewno jest moja wina. Oczywiście wysłałam zdjęcia, ale boję się, że wyślą pismo, że jest to uszkodzenie mechaniczne. Co robić?


Użytkownik Barti edytował ten post 23 czerwiec 2017 - 15:53
Przeniesiono post do właściwego wątku. Pisząc posty należy poprawnie stosować znaki interpunkcyjne i przestankowe. Poprawiono post.