SATKurier.pl Forum SATKurier.pl Digi-TV.pl Hollex.pl SAT Krak Instalacje optyczne Karty erotyczne SolarKurier.pl BochniaiSol.pl Prezentacje360.pl

Humax iCord HD

Odbiorniki cyfrowe Humax

Humax iCord HD

Postprzez Ronnie » 17 mar 2008, o 13:15

Mr. Orbita napisał(a):Humax dekoduje nagrania tylko przy pierwszym oglądaniu. Jak wspomniałem wcześniej opcję dekodowania na czuwaniu posiada Inverto, ale to nie jest odbiornik HD - czekamy na Inverto HD PVR - Scene 5 jest w drodze :jupi:

Czy Inverto HD PVR Scena 5 to ma być odbiornik 2-głowicowy? Jakoś brakuje tej informacji na stronie Inverto. Szukam drugiego tunera sat HD pvr (mam już Technisata HD S2) ale jakoś mi Humax ICord nie pasuje, zwłaszcza po niemiłych doświadczeniach z PVR8000.
_______________________________________________________________________________________________________
Technisat Digicorder HD S2, Humax PVR 8000, Aston 2.18, PowerCamPro, ZetaCam Blue, Moduł CI HD Cyfrowego Polsatu + karta N3, SmartWi, Cyfra+
_______________________________________________________________________________________________________
Avatar użytkownika
Ronnie
Czasami wpadam
Czasami wpadam
 
Posty: 92
Dołączył(a): 6 lut 2008, o 18:10

Humax iCord HD

Postprzez marklar » 17 mar 2008, o 15:01

Panie Orbita, nie porównujmy tutaj mercedesa do fiata. Nie pisze o 9600 bo nie mam tego sprzetu, za to mam 8900 fergusona. Miałem również inne opisywane w różnych miejscach wynalazki. czytuje również inne wątki i wasze opinie.
Widzę dużą nierównowage w podejściu do róznych marek.

Ferguson jest ZAWSZE gorszy, a szanowna redakcja nie jest OBIEKTYWNA.

W ostatnim tekście (wyraźnie adresowym do mnie) nie napisał Pan że już minął prawie rok od premiery ferdka 8800. W tym czasie jakoś HUMAXOWI nie udało się zrobić działaącego softu na ich tuner HD CI. Porównywać to trzeba było 8800 do innych podobnych tunerów, a nie do i-corda.
Zapomina Pan również że nie ma sprzętu który sie NIE ZAWIESZA (chyba że w redakcji takie macie).
Założe się o każdą kwotę, że po zawieszeniu się i-corda, nie odtworzy się żadnego z nagrywanych w tym czasie pliku (a być może nawet juz żadnego innego).
A zawiesi sie na pewno - to jest tylko kwestia czasu - tym bardziej, że ma zwykły dysk 3,5", który wcześniej, czy później się rozleci.

pozdrawiam
marklar
Zaglądam regularnie
Zaglądam regularnie
 
Posty: 248
Dołączył(a): 15 sty 2009, o 14:14

Humax iCord HD

Postprzez Mr. Orbita » 17 mar 2008, o 15:30

1) Proszę poczytać moje wypowiedzi w dziale Fergusona ile razy próbowałem ratować dyskusję gdy było już naprawdę ciężko cokolwiek ratować zanim zacznie się wypisywać teksty o obiektywności.
2) Przypomnę, że to właśnie Pan wypowiedział się w temacie iCord-a jako pierwszy (cytat: "Ferguson 8900 robi to od początku, nawet jak nagrywa 2 kanały jendocześnie i nikt nie robi z tego żadnego halo."), proszę się więc nie dziwić teraz, że jest porównanie. Ferguson 8900 to odbiornik sprzętowo gorszy, bo ma jedną głowicę - to fakt. Ferguson nie posiada żadnego odbiornika pełnego HD PVR, więc po co było się wypowiadać w tym temacie siejąc zamieszanie, jeśli od początku nie ma czego w ogóle porównywać? W nagrodę pojawiło się porównanie ogólne. Choćby nie wiem co kto pisał 8900 jest gorszy od iCorda, bo pierwszy to Semi HD PVR, a drugi Twin HD PVR. Do czego to komu potrzebne to sprawa prywatna. Czekamy na Twin HD PVR Fergusona, ale powtarzam - jak widzę Homecasta to już wiem, że iCord nadal pozostanie lepszy od strony oprogramowania i to nie moje własne odczucia, tylko wynik testów (lista błędów trafi do producenta)
3) Humaxowi nie udało się zrobić działającego softu na HD CI? A co - nie włącza się? Ma szereg wad i zalet, podobnie jak i Ferguson 8800. W pewnych sytuacjach jest lepszy od 8800, w pewnych gorszy.
4) iCord nie zawiesza się w taki kosmiczny sposób, w jaki potrafi zawieszać się Ferguson (jeśli mamy już porównywać 8900 - przykładowo restarty 8900 na ostatniej wersji oprogramowania - odsyłam do tematu o Fergusonach 8900 i proszę pomóc tam użytkownikom, bo dotyczy to nie jednego przypadku - przecież Ferguson jest rewelacyjny, więc z pewnością istnieje logiczne wytłumaczenie tej sytuacji).
5) Stosowanie dysku zewnętrznego też nie musi być idealnym wyjściem - odsyłam do tematu o 8900 jak użytkownicy po omacku szukali czegokolwiek co by z 8900 pracowało.

Po raz ostatni proszę, aby Fergusona wychwalać w dziale Fergusona (i przy okazji - więcej obiektywizmu, bo widzę, że mam do czynienia z fanatykiem Fergusonów - Fergusony są fajne, ale bez przesady). Nie ma odbiornika idealnego, ale Humax iCord HD wyraźnie do ideału się zbliża (w swojej klasie - Twin HD PVR) - kluczem jest stabilne oprogramowanie.
TBS: The Best Solutions for Digital TV and More!
STARS.TV = muzyka :D
Uwaga! Nie udzielam porad technicznych przez PW, pisz na forum!

Pozdrawiam :)
Avatar użytkownika
Mr. Orbita
Administrator
Administrator
 
Posty: 11524
Dołączył(a): 12 sie 2006, o 16:34
Lokalizacja: Kraków

Humax iCord HD

Postprzez Ronnie » 17 mar 2008, o 16:06

Trudno mi uwierzyć, że Humax iCord HD zbliża się do ideału po moich doświadczeniach z Humaxem PVR8000, które były takie:
- częste awarie dysku twardego i jego bardzo głośna praca,
- częste zawieszanie się tunera,
- beznadziejny interfejs w tym koszmarny pilot (np. natychmiastowe nagrywanie pod przyciskiem "3", a wybieranie kanałów zawsze najpierw z zerem),
- brak polskich liter i napisów,
- fatalny support techniczny - typowe po chińsku i koreańsku chowanie głowy w piasek gdy nie mieli dobrych wiadomości lub nie umieli rozwiązać problemu - po prostu przestawali odpowiadać. Ponadto po wypuszczeniu nowego modelu, poprzednimi już się przestawali interesować - kompletny brak dla nich aktualizacii oprogramowania i supportu.
Oczywiście mam nadzieję, że po kilku latach wreszcie może czegoś się nauczyli i być może ten nowy model będzie lepszy, mniej awaryjny i pomoc techniczna będzie lepsza bo mają już biuro w Polsce. Chciałbym w to uwierzyć.
_______________________________________________________________________________________________________
Technisat Digicorder HD S2, Humax PVR 8000, Aston 2.18, PowerCamPro, ZetaCam Blue, Moduł CI HD Cyfrowego Polsatu + karta N3, SmartWi, Cyfra+
_______________________________________________________________________________________________________
Avatar użytkownika
Ronnie
Czasami wpadam
Czasami wpadam
 
Posty: 92
Dołączył(a): 6 lut 2008, o 18:10

Humax iCord HD

Postprzez Mr. Orbita » 17 mar 2008, o 16:12

Pierwszy punkt okaże się z czasem, drugi odpukać nie występuje (podczas testów, które trwały dość długo odbiornik ani razu nie odmówił posłuszeństwa, reszta wyjdzie w praniu od pierwszych nabywców - póki co nie widzę uwag w temacie), trzeci - wystarczy obejrzeć zrzuty w wydaniu drukowanym SAT Kuriera - interface jest całkiem przyjemny dla oka (żeby nie było - w Fergusonach 8800 i 8900 jest też bardzo udany), pilot inny, bez konieczności wykorzystywania w/w tricków, brak polskich znaków występuje, łącznie z brakiem spolszczenia, za co Humax oberwał w teście (odsyłam do lektury), support - okaże się.
TBS: The Best Solutions for Digital TV and More!
STARS.TV = muzyka :D
Uwaga! Nie udzielam porad technicznych przez PW, pisz na forum!

Pozdrawiam :)
Avatar użytkownika
Mr. Orbita
Administrator
Administrator
 
Posty: 11524
Dołączył(a): 12 sie 2006, o 16:34
Lokalizacja: Kraków

Humax iCord HD

Postprzez equest » 17 mar 2008, o 18:48

Po lekturze kilku ostatnich postów muszę włączyć się w dyskusję i stanąć po stronie admina.
iCord to naprawdę bardzo udany tuner. Od 29 lutego nie miałem żadnego zawieszenia,
oprogramowanie jest bardzo stabilne a poznaję i testuję tuner w sposób - co będzie jak ...?
Wszystkim zawiedzionym użytkownikom poprzednich modeli Humaxa polecam zapoznać się
z iCordem to zupełnie inna bajka.
equest
Czasami wpadam
Czasami wpadam
 
Posty: 128
Dołączył(a): 7 mar 2008, o 16:13

Humax iCord HD

Postprzez bzyk74 » 17 mar 2008, o 18:54

Panowie, spokojnie !
Jestem uzytkownikiem iCordaHD od tygodnia i moge napisac tak... w zaden sposob nie moza go porownac do ferdka8900 to jest jak porwnaie nowej s-classy do traktora, traktor jest lepszy w polu i zaden merc go tu nie przebije, ale nie znaczy to ze jest lepszy ( ja po polu nie jezdze np), bo iCord to mercedes, szybki, ladny, stabilny, do tego uzytkowanie go to czysta przyjemnosc. Znam dobrze 8800 i 8900, mozna na nich zrobic duzo (premiere), na 8900 mozna nawet cos nagrac :) ale to meczarnia... Humax ma tez swoje wady... brak sprawnego EPG dla czesci pakietu C+, martwy (na razie mam nadzieje) LAN, ale to choroby wczesnego dziecinstwa, ktore zostana szybko wyleczone, natomiast ferdek jest juz bardzo dlugo na rynku a oprogramowanie i stabilnosc pracy nadal pozostawia duzzzzoooo do zyczenia ! Ktos napisal ze mial przykre doswiadczenia z humaxem PVR (starym modelem) ja mialem rowniez ferdka pvr df9000, tez grymasil, kasowal w sposb niekontrolowany zawartosc dysku... nie znaczylo to ze nie sprobowalem z kolejnym nowszym ferusonem. Pamietajmy, ze nowe produkty czy to humaxa, czy fergusona nie zawsze musza byc kontynuacja poprzednich bardziej, czy mniej udanych modeli... czasem mozna zrobic cos calkowicie nowego, i wtedy ocena nie moze wywodzic sie z "doswiadczenia ze starszym/ innym modelem" iCord to jak na razie bardzo mlody produkt, z wczesna wersja firmware (mozna powiedziec, ze eksperymentalna), co bedzie pozniej zobaczymy, na dzien dzisiejszy poweim tak, przez tydzien uzytkowania ZERO zwiechow, ZERO restartow, obudowa zimna ! Co do dziedziczenia z innych model humaxa... Menu jest podobne do tego z HDCI-2000, ale to akurat plus, poniewaz jest przejrzyste i intuicyjne.

Pozdrawiam Wszystkich Zdenerwowanych i Odprezonych Forumowiczow
Bzyk
bzyk74
Jestem tu nowy
Jestem tu nowy
 
Posty: 6
Dołączył(a): 17 mar 2008, o 18:36

Humax iCord HD

Postprzez Mr. Orbita » 17 mar 2008, o 19:11

iCord iCordem, Ferguson Fergusonem, każdy tuner ma jakieś plusy i minusy - powtarzam - do Fergusona nic nie mam - proszę o przeniesienie się do działu dla Fergusonów - chętnie wymienię jego zalety, których mu nie brakuje, ale do Humaxa porównanie mija się z celem, sprawę uznają za zakończoną.
TBS: The Best Solutions for Digital TV and More!
STARS.TV = muzyka :D
Uwaga! Nie udzielam porad technicznych przez PW, pisz na forum!

Pozdrawiam :)
Avatar użytkownika
Mr. Orbita
Administrator
Administrator
 
Posty: 11524
Dołączył(a): 12 sie 2006, o 16:34
Lokalizacja: Kraków

Humax iCord HD

Postprzez blady114 » 17 mar 2008, o 19:35

Mam icorda 160 gb. Dwa moduły ci oryginalne Polsat i Cyfra+. Dwa kable lnb1 Hotbird,lnb2 przez diseq 1astra- 2hotbird. Przeskanowałem satelity dla każdego ustawienia tuner 1, tuner 2 Astra, tuner 2 Hotbird wszystko jest ok. Ustawienie to antena - fixed antena, conection type two cable difrent. Dla mojego zestawienia w zasadzie nie ma innej możliwości wyboru. I tu moje pytanie skoro mam 2 moduły i dwa kable na Hotbird podłączone do tunerów to w zasadzie powinna być możliwość nagrywania czegoś powiedzmy z paczki cyfry wykożystując jeden kabel i moduł i oglądać wszystko pozostałe z Hotbird wykorzystując drugi tuner moduł Polsatu i następny kabel hotbird czy się mylę. A tak nie jest, mogę nagrywać coś z hotbird i oglądać wszystkie kanały z astry tylko. Macie jakieś pomysły?
blady114
Czasami wpadam
Czasami wpadam
 
Posty: 91
Dołączył(a): 17 mar 2008, o 19:16

Humax iCord HD

Postprzez bzyk74 » 17 mar 2008, o 19:55

wg. wszelkich znakow na niebie i ziemi powinienes miec dowolnosc nagrywania i ogladania kanalow z Hodbirda Co do dekodowania to nie wiem, czy da sie jednoczesnie nagrywac i dekodowac w locie np. polsatu i c+film... tez mam 2 karty, ale na razie pojedyncza instalacje z przeplotka, dzis sprwadze !
bzyk74
Jestem tu nowy
Jestem tu nowy
 
Posty: 6
Dołączył(a): 17 mar 2008, o 18:36

Humax iCord HD

Postprzez blady114 » 18 mar 2008, o 08:43

Dzisiaj zmieniłem jeszcze podłączenie diseq 1-hotbird 2-astra , wcześniej miałem odwrotnie, zamieniłem kable tj lnb1 hotbird astra(diseq) i lnb2 hotbird ale to też nic nie pomogło. To normalnie chore twin tuner tylko po co jak nie jest w stanie obsłużyć tych samych satelit na dwóch oddzielnych kablach.
blady114
Czasami wpadam
Czasami wpadam
 
Posty: 91
Dołączył(a): 17 mar 2008, o 19:16

Humax iCord HD

Postprzez bzyk74 » 18 mar 2008, o 09:38

To jest naprawde dziwne, czytalem na forach, ze to dziala dla wszystkich majacych twinkonwenter, a to to samo przeciez co 2 kable :( , jak pisalem, u mnie na jednym kablu bez twina moge nagrywac wszystko na tej samej polaryzacji, dziwne !
Co do obiecanegio testu... faktycznie jezeli nagrywam material pochodzacy z 2 roznych modulow (c+ i polsat) w tym samym czasie oba materialy nagrywaja sie rozkodowane ! Wczoraj wieczorkiem nagrywalem jednoczesnie wulkan z polsatu i drugi fiml na HBO (oczywiscie ogladlem go w ym samym czasie, inaczej nagralby material zakodowany) oba materialy nie wymagaja dekryptacji... pozdrawiam
bzyk
bzyk74
Jestem tu nowy
Jestem tu nowy
 
Posty: 6
Dołączył(a): 17 mar 2008, o 18:36

Humax iCord HD

Postprzez jaski » 18 mar 2008, o 10:49

blady114 napisał(a):Dzisiaj zmieniłem jeszcze kable tj lnb1 hotbird astra(diseq) i lnb2 hotbird.

ty wybrales opcje: different cable to zle, bo w tej opcji powinienes zaprogramowac takie same kanaly oddzielnie dla obu gniazd a to z kolei jest uciazliwe bo moga sie mylic np. tvp1 lnb1 z tvp1 lnb2. wybiesz: two same cable
HUMAX iCord HD 320GB, firmware 1.00.37
Obrazek
Avatar użytkownika
jaski
Czasami wpadam
Czasami wpadam
 
Posty: 160
Dołączył(a): 9 kwi 2007, o 23:21

Humax iCord HD

Postprzez blady114 » 18 mar 2008, o 16:52

Tak ale przy opcji two same cable nie ma możliwości ustawienia tunera 2 ale spróbuje ustawić w ten sposób i dam znać.
I tak właśnie jest zmieniłem to ustawienie i teraz jest jak należy. Zmyliło mnie to że nie można było ustawić drugiego tunera a to jednak nie przeszkada. Dzięks jaski :lol:
Ostatnio edytowano 18 mar 2008, o 21:44 przez RafiX, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Skasowałem zbędne cytowanie.
blady114
Czasami wpadam
Czasami wpadam
 
Posty: 91
Dołączył(a): 17 mar 2008, o 19:16

Humax iCord HD

Postprzez Ronnie » 27 mar 2008, o 14:54

Czy w ICordzie HD jest możliwość ustawienia w opcjach nagrywania od razu nagrywanie w formie rozkodowanej? Z wypowiedzi wyżej jakby wynika, że nie ma. Dziwne to jest tym bardziej, że w starszym modelu - Humax PVR 8000 była możliwość ustawienia w opcjach na stałe nagrywania zakodowanego lub rozkodowanego, a także za każdym razem programując timer, można to było dowolnie zmieniać dla każdego nagrania. Było ta bardzo wygodne, bo wiedząc, że obejrzę nagrany materiał na pewno przed zmianą kluczy Cyfry+, mogłem zrobić nagranie w formie zakodowanej (i oglądać jednocześnie inne zakodowane kanały), a jeśli wiedziałem, że obejrzę dopiero po zmianie kluczy, nagrywałem w formie zdekodowanej (nie mogąc oglądać jednocześnie innych kanałów zakodowanych).
_______________________________________________________________________________________________________
Technisat Digicorder HD S2, Humax PVR 8000, Aston 2.18, PowerCamPro, ZetaCam Blue, Moduł CI HD Cyfrowego Polsatu + karta N3, SmartWi, Cyfra+
_______________________________________________________________________________________________________
Avatar użytkownika
Ronnie
Czasami wpadam
Czasami wpadam
 
Posty: 92
Dołączył(a): 6 lut 2008, o 18:10

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Humax

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości