SATKurier.pl Forum SATKurier.pl Digi-TV.pl Hollex.pl SAT Krak Instalacje optyczne Karty erotyczne SolarKurier.pl BochniaiSol.pl Prezentacje360.pl

Dekodery Ferguson Ariva 150 i 250 Combo

Dyskusja poświęcona odbiornikom Ferguson z serii Ariva (100, 100E, 102E, 102mini, 120 Combo, 150 Combo, 152 Combo, 200, 200 Combo, 202E, 210 Combo, 220 Combo, 250 Combo, 252 Combo, 52E, HDcombo, TT HD PVR, @Link). Dyskusja o starszych modelach w osobnych działach w środku
Regulamin działu
Użytkownikom odbiorników Ferguson przypominamy, iż publikowanie linków do oprogramowania w wersji pirackiej/alternatywnej/edukacyjnej lub znajdujących się na serwerach z pirackimi plikami jest na tym forum zabronione. Za wrzucanie informacji na temat pirackiego odbioru i linkowania do pirackiego oprogramowania będą przyznawane ostrzeżenia, a w ostateczności BAN-y. Dozwolona dyskusja tylko o oprogramowaniu producenta/MCAS.

Dekodery Ferguson Ariva 150 i 250 Combo

Postprzez Kosciuszkowiec » 7 cze 2013, o 12:43

Czy funkcja Fast Scan jest kompatybilna ze Smart HD+, bo przy wyszukiwaniu jest tylko wybór między TNK SD/HD/nc+. W takim wypadku muszę chyba sam sobie doszukać niektóre kanały poszczególne kanały...
ARIVA FERGUSON 250 COMBO
SMART HD+
DVB-T
FTA

Antena 60 cm (Cyfra+): HotBird, w przyszłości zez na Astrę
Kosciuszkowiec
Czasami wpadam
Czasami wpadam
 
Posty: 124
Dołączył(a): 18 paź 2012, o 21:54

Dekodery Ferguson Ariva 150 i 250 Combo

Postprzez maxi76 » 7 cze 2013, o 18:09

MERIHATHOR napisał(a):Panowie ja również mam problem z pilotem, od zakupu mineło rok i działał prawidłowo a teraz coś mu odwaliło, praktycznie działa wszytko ale klawisz "domek" czyli menu nie reaguje to największy kłopot bo muszę ręcznie do tunera podchodzić ;/ Próbowałem resetu ale nie da się stb chyba zresetować , też nie działa jak wyświetla się info kanału to można było strzałką w dół epg podejrzeć a mi strzałka w dół przemienia kanał . Reasumując pilot działa na 95% w porywach do 100 z tym, że klawiatura przestawiona a jakim cudem nie mam pojęcia .. Najnowszy firmware nie pomógł.
Z innej beczki znacie jakieś adresy tv do iptv ? bo mnie żaden dodany nie łączy


Pilot w mojej Arivie z kolei słabo reaguje tzn. jak chce przełączyć, lub wykonać inną czynność tym pilotem to muszę wycelować dokładnie w dekoder inaczej nic nie zrobię ( dla tego też często korzystam z aplikacji Ariva Remore) natomiast gdy używam go do telewizora to działa prawidłowo, i teraz nie wiem czy jest to wina dekodera czy pilota, i tu mam pytanie czy u was również występuje podobny problem :?:
Cyfrowy Polsat,TNK
Pakiet: FAMILIJNY HD+Smart HD
Sprzęt: Ferguson Ariva 250 Combo
Avatar użytkownika
maxi76
Jestem tu stałym bywalcem ;)
Jestem tu stałym bywalcem ;)
 
Posty: 613
Dołączył(a): 15 kwi 2008, o 15:28
Lokalizacja: Rzeszów

Dekodery Ferguson Ariva 150 i 250 Combo

Postprzez SONY23 » 7 cze 2013, o 19:24

U mnie pilot działa b. dobrze tzn. nie trzeba mieć do niego laserowego celownika. Działa z odbicia zarówno z dekoderem jak i telewizorem. Nie wiem czy zauważyliście, że chyba od ostatniej aktualizacji oprogramowania dekoder może bez żadnych czarów nagrywać dwa kanały jednocześnie (z jednego mux-a lub z jednego transpondera) i jedocześnie ogladać trzeci kanał. Brawa dla programistów. :brawo:
SONY23
Rozgrzewam się
Rozgrzewam się
 
Posty: 58
Dołączył(a): 17 sie 2012, o 18:59

Dekodery Ferguson Ariva 150 i 250 Combo

Postprzez p.saw » 7 cze 2013, o 20:22

Ja z pilotem RCU 640 walczę już od jakiegoś czasu. Problem polega na tym, że co 3 miesiące muszę go rozbierać i czyścić płytkę pod klawiaturą. Zastrzegam, że dbam o pilota i nie wiem dlaczego zbiera się jakiś "syf", który powoduje, że klawisze działają opornie (nie zawsze kontaktują). Po wyczyszczeniu na około 2 miesiące jest ok a potem znowu trzeba kilka razy naciskać aby klawisz zadziałał. Problem dotyczy tylko kilku klawiszy tych najczęściej używanych tzn: Volume +-, Prog+-, Inf oraz Exit.
Canal+ Gold, 6xC+, HBO, Cinemax, MR;
Cameleon x 2, Clone+;
Pace PVR, Sagemcom DSI87, Ferguson Ariva 200C, Ferguson Ariva 120C, Ferguson FK-7000
.
Avatar użytkownika
p.saw
Zaglądam regularnie
Zaglądam regularnie
 
Posty: 367
Dołączył(a): 19 sie 2011, o 22:39

Dekodery Ferguson Ariva 150 i 250 Combo

Postprzez sarniak65 » 7 cze 2013, o 22:07

Ja również pilotem muszę celować dokładnie w dekoder. Sprzęt jest nowy i trochę to wkurzające.
sarniak65
Jestem tu nowy
Jestem tu nowy
 
Posty: 20
Dołączył(a): 6 kwi 2013, o 13:43

Dekodery Ferguson Ariva 150 i 250 Combo

Postprzez MERIHATHOR » 10 cze 2013, o 15:53

Próbowałem to całe ariva remote i moja xperia P wyświetla no server i lipa, nie wiem może to jakoś się konfiguruje?
=> 0.8°W, 4.8°E, 7°E, 13°E, 19.2°E, 23.5°E, 28.5°E <= DiseqC 10/1 <=
Smart HD
Ariva 250 Combo
MERIHATHOR
Czasami wpadam
Czasami wpadam
 
Posty: 77
Dołączył(a): 9 paź 2011, o 15:47

Dekodery Ferguson Ariva 150 i 250 Combo

Postprzez miet55 » 14 cze 2013, o 10:12

Czy ktoś zaobserwował problem z działaniem funkcji TIMESHIFT po włączaniu tunera z szybkiego startu? Kiedy tuner włącza się z głębokiego uśpienia, problem występuje w mniejszym stopniu. Sprawą zajmuję się już serwis, aczkolwiek czy poradzą sobie z tym programiści? Hmm - oto jest pytanie ;)
miet55
Rozgrzewam się
Rozgrzewam się
 
Posty: 58
Dołączył(a): 4 lis 2010, o 20:48

Dekodery Ferguson Ariva 150 i 250 Combo

Postprzez sarniak65 » 16 cze 2013, o 16:59

Miałem to samo i od pewnego czasu używam tylko głębokie uśpienie i jest OK. Poza tym mniej prądu ciągnie a nie włączam dekodera co parę minut, więc mi nie przeszkadza że dłużej się uruchamia.
Ostatnio edytowano 16 cze 2013, o 19:48 przez bogdan425, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Nie cytujemy ostatniego posta w całości. Usunąłem cytowanie.
sarniak65
Jestem tu nowy
Jestem tu nowy
 
Posty: 20
Dołączył(a): 6 kwi 2013, o 13:43

Dekodery Ferguson Ariva 150 i 250 Combo

Postprzez miet55 » 16 cze 2013, o 20:01

@sarniak65, nie bardzo mi pasuje włączanie z głębokiego uśpienia, ponieważ wykorzystuję funkcję HDMI-CEC. W tej opcji tuner i TV nie za bardzo współpracują. Druga sprawa, to chociaż kiepsko widoczny wyświetlacz ale czasem zwłaszcza w nocy, przydaje się zegar. Dziwię się tylko serwisowi, ponieważ na zaistniałą sytuacje reagował jakby dopiero co się o tym dowiedział. Z tego co wiem problem dot. A202E, A150C i A250C.
miet55
Rozgrzewam się
Rozgrzewam się
 
Posty: 58
Dołączył(a): 4 lis 2010, o 20:48

Dekodery Ferguson Ariva 150 i 250 Combo

Postprzez Kosciuszkowiec » 19 cze 2013, o 17:45

Jako posiadacz 250 combo mam do szanownych kolegów dwa pytanka natury technicznej:
1. Czy zdrowe jest, zarówno dla dekodera jak i dysku twardego, podłączonego do niego, standardowe wyłączanie tunera, czyli bez wcześniejszego bezpiecznego usuwania dysku?
2. Czy możliwe jest na tym dekoderze (lub na innym sprzęcie) zrobienie następującego myku. Nie mam dostępu do EUROSPORTU, więc czy można, przy instalacji na dwie satelity (Astra i HB) otrzymać obraz z Eurosport Deutschland (FTA ASTRA) z fonią polskiego Eurosportu (FTA HB). Wiem, że ramówki nieznacznie się różnią, ale tylko nieznacznie...? :)
ARIVA FERGUSON 250 COMBO
SMART HD+
DVB-T
FTA

Antena 60 cm (Cyfra+): HotBird, w przyszłości zez na Astrę
Kosciuszkowiec
Czasami wpadam
Czasami wpadam
 
Posty: 124
Dołączył(a): 18 paź 2012, o 21:54

Dekodery Ferguson Ariva 150 i 250 Combo

Postprzez mathey » 19 cze 2013, o 18:24

1. Dekoder przed wyłączeniem się raczej kończy zapis, zatem obstawiam że jest to bezpieczne.
2. Niestety nie. Nawet sprzętowo ten tuner tego nie obsłuży bo ma jedną głowicę sat. Gdyby miał dwie lub przekaz był prowadzony z tej samej satelity i TP, to wtedy dałoby się to teoretycznie zrobić, ale przy modyfikacji softu, której nikt nie wykona nim nie będą publicznie dostępne źródła softu, a raczej nie będą. Zatem praktycznie niewykonalne.
mathey
Rozgrzewam się
Rozgrzewam się
 
Posty: 50
Dołączył(a): 1 sty 2012, o 14:40

Dekodery Ferguson Ariva 150 i 250 Combo

Postprzez Kosciuszkowiec » 19 cze 2013, o 18:56

Szkoda... :( w takim razie obraz ważniejszy ni dźwięk i zostaje sam Eurosport Deutschland bez polskiej fonii
ARIVA FERGUSON 250 COMBO
SMART HD+
DVB-T
FTA

Antena 60 cm (Cyfra+): HotBird, w przyszłości zez na Astrę
Kosciuszkowiec
Czasami wpadam
Czasami wpadam
 
Posty: 124
Dołączył(a): 18 paź 2012, o 21:54

Dekodery Ferguson Ariva 150 i 250 Combo

Postprzez Barti » 19 cze 2013, o 19:33

mathey napisał(a):1. Dekoder przed wyłączeniem się raczej kończy zapis, zatem obstawiam że jest to bezpieczne.

Powiem więcej: na pewno kończy zapis! Gdy ustawimy jakieś nagranie "na czas", czyli z timera to gdy nadejdzie już pora zakończenia nagrania to dekoder wyświetli najpierw komunikat o kończącym się nagraniu i bodajże 10 sekund później przejdzie w stan czuwania wyłączając również dysk.
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Więcej info:
<- kod QR
Avatar użytkownika
Barti
Na forum jestem 24/7
Na forum jestem 24/7
 
Posty: 2087
Ostrzeżenia: 1
Dołączył(a): 12 maja 2007, o 13:36
Lokalizacja: * Opolszczyzna *

Dekodery Ferguson Ariva 150 i 250 Combo

Postprzez wojtek79 » 25 cze 2013, o 13:51

Witam wszystkich.
Wczoraj przypadkowo zajrzałem na stronę firmową fergusona i zobaczyłem że zalecana jest aktualizacja oprogramowania. Tak więc zdecydowałem się zaktualizować oprogramowanie. Po ściągnięciu z FTP'a. wgraniu aktualizacji i restarcie, niestety Ferguson się już nie uruchomił. Czy ktoś z Was miał taki kiedyś problem?

Dodam, że dzisiaj od rana zadzwoniłem do firmy ferguson do Centrum Serwisowego na numer podany na stronie. Odebrała Pani i powiedziała, że należy zadzwonić do pomocy technicznej i podała telefon jak się okazało do Poznania do Biura Handlowego - gdzie nikt przez cały dzień nie odbiera. Powróciłem w końcu do pierwszego nr telefonu i w końcu stwierdziła, że jednak lepiej będzie jak wyślę tuner do serwisu. Strasznie się z nimi współpracuje.
Pozdrawiam. Wojtek
wojtek79
Jestem tu nowy
Jestem tu nowy
 
Posty: 4
Dołączył(a): 26 lis 2011, o 11:20

Dekodery Ferguson Ariva 150 i 250 Combo

Postprzez tweed77 » 25 cze 2013, o 16:03

Wgraj soft przez port rs232 - com i powinien działać jak nowy. Informacja jak to zrobić jest na stronie fergusona. Jak jesteś z wrocławia mogę pomóc. Nie ma sensu wysyłać do serwisu. Te dekodery naprawdę trudno zepsuć. Może też na forum jest ktoś z twojego miasta co pomoże. Na wyświetlaczu pali się napis w stylu ASH.
Nbox E2 - Universe + 6xC + HBO + pace pvr 500GB + multiroom (dwie karty) = 49 zł od września 2013. Wcześniej płaciłem 105 zł.
tweed77
Jestem tu stałym bywalcem ;)
Jestem tu stałym bywalcem ;)
 
Posty: 748
Dołączył(a): 24 lut 2011, o 18:51

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ferguson Ariva

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości