SATKurier.pl Forum SATKurier.pl Digi-TV.pl Hollex.pl SAT Krak Instalacje optyczne Karty erotyczne SolarKurier.pl BochniaiSol.pl Prezentacje360.pl

Dekodery Ferguson Ariva 150 i 250 Combo

Dyskusja poświęcona odbiornikom Ferguson z serii Ariva (100, 100E, 102E, 102mini, 120 Combo, 150 Combo, 152 Combo, 200, 200 Combo, 202E, 210 Combo, 220 Combo, 250 Combo, 252 Combo, 52E, HDcombo, TT HD PVR, @Link). Dyskusja o starszych modelach w osobnych działach w środku
Regulamin działu
Użytkownikom odbiorników Ferguson przypominamy, iż publikowanie linków do oprogramowania w wersji pirackiej/alternatywnej/edukacyjnej lub znajdujących się na serwerach z pirackimi plikami jest na tym forum zabronione. Za wrzucanie informacji na temat pirackiego odbioru i linkowania do pirackiego oprogramowania będą przyznawane ostrzeżenia, a w ostateczności BAN-y. Dozwolona dyskusja tylko o oprogramowaniu producenta/MCAS.

Dekodery Ferguson Ariva 150 i 250 Combo

Postprzez K63 » 18 sie 2012, o 20:28

Wystarczy Ci http://www.satnet.pl/-produkty/pid,16/M ... -SatFinder lub podobny. Ale jeżeli nie masz talerza ok. 90 cm, to trudno będzie Ci ustawić monoblocka dokładnie na obydwa satelity. Jeżeli dostroisz Astrę, to Hb może szwankować i odwrotnie. Wiem, bo przerabiałem to na swojej antenie. Chcąc odbierać obydwa satelity musiałem ustawic talerz w położeniu pośrednim. W sumie na obydwu satelitach nie mam sygnału maksymalnego, ale póki warunki atmosferyczne bardzo się nie popsują, odbiór jest stabilny.
Plazma Panasonic 37x20 + Ferguson ARIVA 210 Combo / CRT THOMSON Black Diva + Golden Interstar Xpeed 870 + WIWA HD-50/ C+/Splitter SmartWi / Offset 105 cm + Monoblock Twin INVERTO IDLP-23TW
K63
Czasami wpadam
Czasami wpadam
 
Posty: 103
Dołączył(a): 28 cze 2012, o 21:20
Lokalizacja: Małopolska

Dekodery Ferguson Ariva 150 i 250 Combo

Postprzez p.saw » 18 sie 2012, o 22:31

SONY23 napisał(a):...U mnie siła zawsze 90% a jakość max. 75% na niektórych transponderach skacze od 40 do 70%. Kanałom SD to wystarcza ale HD już przycinają i pikseloza...

Ja na HB też miałem jakość "skaczącą" na kanałach HD w zakresie 35 do 65%. Ustawiłem kąt konwertera i wszystko się ustabilizowało. Teraz na najsłabszych jakość jest stabilna na poziomie 72% a na najsilniejszych kanałach jest 80%. Też myślałem, że trzeba ustawić antenę a wystarczyło o 2-3 stopnie przestawić konwerter.
Comfort+, 6xC+, HBO, Cinemax, MR; oferta na 15m-cy ze średnią 53,28zł.
Cameleon x 2, Clone+;
Pace PVR, Sagem DSI87, Ferguson 200C, 120C, FK-7000
.
Avatar użytkownika
p.saw
Zaglądam regularnie
Zaglądam regularnie
 
Posty: 371
Dołączył(a): 19 sie 2011, o 21:39

Dekodery Ferguson Ariva 150 i 250 Combo

Postprzez skarko » 25 sie 2012, o 11:32

Cześć, czy udało się komuś połączyć ten tuner z netiaspotem po wifi? Nie wiem czemu to nie działa. Ariva normalnie znajduje sieć bezprzewodową, łączy się z nią i pobiera IP przez DHCP. Netiaspot również wyświetla że jest połączony z Arivą. Niestety żadne serwisy nie działają, komunikat: "brak dostępu do sieci". Po skrętce wszystko śmiga. W czym problem?
skarko
Jestem tu nowy
Jestem tu nowy
 
Posty: 18
Dołączył(a): 7 cze 2011, o 16:13

Dekodery Ferguson Ariva 150 i 250 Combo

Postprzez akm97 » 25 sie 2012, o 18:49

A rozumiem, że adapter WiFi. który posiadasz jest oparty o chipset Ralink Rt5370?

A tak z innej beczki ma ktoś adresy radio internetowych, poza tymi wyszukiwanymi automatycznie, aby je dopisać do listy? Z tego, co widzę, aby radio działało adres musi się kończyć na .mp3, albo na .ps a takich adresów w sieci właśnie nie ma.
Ostatnio edytowano 25 sie 2012, o 18:50 przez Mr. Orbita, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Nie cytujemy ostatniej wypowiedzi w całości.
akm97
Rozgrzewam się
Rozgrzewam się
 
Posty: 33
Dołączył(a): 3 lis 2010, o 17:56
Lokalizacja: Międzyrzecz

Dekodery Ferguson Ariva 150 i 250 Combo

Postprzez skarko » 25 sie 2012, o 20:03

>>A rozumiem, że adapter WiFi. który posiadasz jest oparty o chipset Ralink Rt5370?

tak, oryginalny adapter fergusona, przeznaczony do tego dekodera
skarko
Jestem tu nowy
Jestem tu nowy
 
Posty: 18
Dołączył(a): 7 cze 2011, o 16:13

Dekodery Ferguson Ariva 150 i 250 Combo

Postprzez Burito » 25 sie 2012, o 20:39

I jak on sobie radzi? Słyszałem, że zasięg jest słaby.
Obrazek Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Burito
Edytor wykazów Forum SK
Edytor wykazów Forum SK
 
Posty: 2828
Dołączył(a): 20 sie 2011, o 13:24

Dekodery Ferguson Ariva 150 i 250 Combo

Postprzez akm97 » 25 sie 2012, o 22:01

skarko napisał(a):>>A rozumiem, że adapter WiFi. który posiadasz jest oparty o chipset Ralink Rt5370?

tak, oryginalny adapter fergusona, przeznaczony do tego dekodera

Ciężko gdybać posprawdzaj konfigurację spota. Wyłącz szyfrowanie na chwilę. Może w tym jest problem?
akm97
Rozgrzewam się
Rozgrzewam się
 
Posty: 33
Dołączył(a): 3 lis 2010, o 17:56
Lokalizacja: Międzyrzecz

Dekodery Ferguson Ariva 150 i 250 Combo

Postprzez egmc » 26 sie 2012, o 08:36

koledzy, aby połączyć ten tuner z internetem to tylko można po wifi? czy kablem LAN też można? bo próbuję kablem ale jakoś nie mogę się połaczyć, i nie wiem czy nie można czy może cos w ruterze nie tak ustawione jest na przykład
egmc
Rozgrzewam się
Rozgrzewam się
 
Posty: 29
Dołączył(a): 15 lis 2011, o 10:10

Dekodery Ferguson Ariva 150 i 250 Combo

Postprzez lpm11 » 26 sie 2012, o 08:48

owszem, kablem też można.
lpm11
Forum to mój drugi dom
Forum to mój drugi dom
 
Posty: 1303
Dołączył(a): 29 maja 2009, o 22:39
Lokalizacja: Kraków

Dekodery Ferguson Ariva 150 i 250 Combo

Postprzez skarko » 26 sie 2012, o 13:50

No więc tak: wifi zaczęło działać dopiero po przestawieniu trybu na "b" (11Mbps). Na "n" nie chciało działać nawet z odległości pół metra (tzn. ariva się logowała, ale w youtube cały czas komunikat "brak sieci"). Po drodze skonfigurowałem połączenie na statycznym ip, ale myslę, że przez dhcp też powinno działać. W tej chwili dekoder stoi jakieś 5 kroków od netiaspota, dzieli je jedna, cienka ścianka. Na arrivie siła sygnału 75-80, na netiaspocie 20 (poor).
Jednym słowem ten adapter to dziadostwo, które nigdy nie powinno trafić do sprzedaży. Chyba, że jest to wina arivy - ale nie sądzę. Może ktoś przetestuje ten dongiel podłączony do komputera, bo mi się nie chce.

I jeszcze jedna ciekawostka - gdy "dongiel" siedzi w gnieździe USB nie można wyłączyć urządzenia z pilota - następuje restart. "Power" na przednim panelu działa normalnie. Ogólnie po przesiadce z Philipsa 6201 mam wrażenie obcowania z niedopracowaną, chińską taniochą, chociaż są i niezaprzeczalne przewagi nad philipsem.
skarko
Jestem tu nowy
Jestem tu nowy
 
Posty: 18
Dołączył(a): 7 cze 2011, o 16:13

Dekodery Ferguson Ariva 150 i 250 Combo

Postprzez egmc » 26 sie 2012, o 22:45

ok, po LAN-ie internet działa, przetestowałem. Ale pojawił mi się nowy problem, nie mogę wyłączyć tunera, jak naciskam na pilocie wyłacz to się wyłącza po czym się restartuje i tak w kółko, dlatego aby go wyłączyć muszę wyłączyć zasilania. Oczywiście dotyczy to wyłączenia w kierunku głebokiego uśpienia tunera, tzn bez zegara po wyłączeniu na wyświetlaczu. Z zegarem na wyświetlaczu to działa jak na razie bez problemu. Wy też może mieliście taki problem z automatycznym restartem? Co zrobić z tym? aktualizacja softu? Raz już zrobiłem aktualizację.... Może to dlatego ze cały czas za pomocą usb do tunera mam podłaczony dysk zewnetrzny aby nagrywać z tunera? Po odpięciu zewnetrznego dysku twardego nie restartuje się już sam. W sumie dysk zewnetrzny może być odłaczony od dekodera, ale czasami chciałbym sobie coś nagrać za pomoca timera...
Kolejna uwaga a raczej pytanie do Was - jak oglądacie w nim coś z you tuba - czy możecie za pomocą strzałek na pilocie zrobić przewijanie filmu do przodu, tzn foorward? Bo u mnie działa jak na razie pause, play i stop. A czasami chce sie coś do przodu przewinąc aby nie czekać za długo.
Następna sprawa czy podczas oglądania czegoś na you tube jak naciśniecie przycisk stop na pilocie to rozłącza wam tuner od telewizora? Bo jak mam coś takiego własnie z klablem HDMI. A aby zakończyć oglądanie na you tube muszę zamiast stop nacisnąć back... no ale z tm idzie jakoś jeszcze wytrzymać....
Poza tym parę razy mi sie tuner ten zawiesił przy oglądaniu you tuba....

I jeszcze jedno - czy udało wam sie tak to połączyć z telewizorem, aby tuner po włączeniu właczał też telewizor a po wyłaczeniu tez wyłączał telewizor? Bo mi jak na razie po odpaleniu tunera telewizor się odpala automatycznie, ale po wyłączeniu tunera telewizor sie nie wyłącza automatycznie, muszę tv wyłaczyc osobno za pomoca pilota do tv

Wcześniej uzywałem tunera opticum x 7, w sumie podobny do combo 250 poza opcją internetowoą, ale musze przyznać ze combo 250 jest o wiele lepsze od opticuma x 7, ten interface combo 250 jest o wiele bardziej przyjazny niż przy opticumie x7 nawet pomimo ze w combo jak na razie nie mozna ustawiać kolejności kanałów w ulubionych o czy pisano wcześniej...
Ostatnio edytowano 27 sie 2012, o 08:48 przez egmc, łącznie edytowano 1 raz
egmc
Rozgrzewam się
Rozgrzewam się
 
Posty: 29
Dołączył(a): 15 lis 2011, o 10:10

Dekodery Ferguson Ariva 150 i 250 Combo

Postprzez BlueWater » 26 sie 2012, o 23:32

Na youtubie pojawiła się prezentacja Arivy 250 Combo oraz testy nagrań:

http://www.youtube.com/watch?v=rg3wVrrJuNM&feature=plcp
http://www.youtube.com/watch?v=O_qY0_hTCPQ&feature=plcp

....widać, ze dźwięk rozjeżdża się z obrazem.

Też tak macie? To "normalne" dla tego sprzętu?
W trakcie bezpośredniego odtwarzania dvb-t i dvb-s tez zachodzi to zjawisko?
BlueWater
Jestem tu nowy
Jestem tu nowy
 
Posty: 2
Dołączył(a): 16 lip 2012, o 18:02

Dekodery Ferguson Ariva 150 i 250 Combo

Postprzez akm97 » 27 sie 2012, o 10:05

egmc zdziwiłeś mnie trochę Twoim postem. Mogę się wypowiedzieć, co do kilku pytań:
1. Problemu z wyłączaniem tunera w tryb głębokiego uśpienia nigdy nie miałem. Mam na stałe podpięty pendrive pod przednie wejście USB.
2. Przewijania w youtube chyba nie ma. Około 2 tygodnie temu pisałem do działu technicznego Fergusona m.in w tej sprawie. Kamień w wodę, tzn. nadal czekam na odpowiedź.
3. Automatycznie wyłączanie telewizora po wyłączeni tunera. Wydaje mi się, że ta opcja zależy od funkcjonalności telewizora, a nie tunera. Na kablu HDMI, przecież sygnał zanika, a co z tym robi telewizor, to już inna sprawa. Widocznie działa tylko włączanie.
4. Zmiana kolejności ulubionych jak najbardziej działa i jest bardzo wygodna. Można zmieniać kolejność kilku kanałów na raz. Zmieniać nazwy, itp. Poczytaj instrukcję.
akm97
Rozgrzewam się
Rozgrzewam się
 
Posty: 33
Dołączył(a): 3 lis 2010, o 17:56
Lokalizacja: Międzyrzecz

Dekodery Ferguson Ariva 150 i 250 Combo

Postprzez skarko » 27 sie 2012, o 12:35

@akm97
>>1. Problemu z wyłączaniem tunera w tryb głębokiego uśpienia nigdy nie miałem. Mam na stałe podpięty pendrive pod przednie wejście USB.
U mnie taki problem występuje tylko po podłączeniu karty WiFi, chociaż zauważyłem, ze jak się naciśnie przycisk bardzo szybko (tylko takie pac) to tuner się normalnie wyłącza - dziwne to
>>3. Automatycznie wyłączanie telewizora po wyłączeni tunera. Wydaje mi się, że ta opcja zależy od funkcjonalności telewizora, a nie tunera. Na kablu HDMI, przecież sygnał zanika, a co z tym robi telewizor, to już inna sprawa. Widocznie działa tylko włączanie.
Ten ficzer działa mi na nowszym telewizorze samsunga (jakieś 2 lata), a nie działa na starszym samsungu (pięcioletnim).
skarko
Jestem tu nowy
Jestem tu nowy
 
Posty: 18
Dołączył(a): 7 cze 2011, o 16:13

Dekodery Ferguson Ariva 150 i 250 Combo

Postprzez akm97 » 27 sie 2012, o 13:56

Gdyby Dział Techniczny Fergusona zaglądał na to forum, to po kilku miesiącach jego produkty mogłyby zdobywać nagrody na wystawach...
A swoją drogą wie ktoś, czy taka np. Ariva 250 Combo, to polska myśl techniczna i produkt wykonany w całości w Polsce (na obudowie jest nalepka Made in Poland, co mnie bardzo zaintrygowało, czy Made in China jedynie z softem dostosowanym przez Fergusona?
akm97
Rozgrzewam się
Rozgrzewam się
 
Posty: 33
Dołączył(a): 3 lis 2010, o 17:56
Lokalizacja: Międzyrzecz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ferguson Ariva

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość