Jump to content

Problemy z odbiorem i sprzętem w Platformie CANAL+


Recommended Posts

Jak nie masz problemów z odbiorem to daj sobie spokój. Przy prawidłowym ustawieniu anteny, i zamontowaniu prawidłowo LNB itd, wszystko też może zależeć od głowicy zamontowanej w dekoderze. Sygnały z jakością mogą być inne w 2 takich samych modelach tunera sat podłączonych do tej samej anteny.

 

https://techsat.evai.pl/zalecane-wartosci-sygnalow-c-n-mer/

Edited by ircios
Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, doxa123 napisał:

gmeram przy gniezdzie i nic to nie daje a kabel mam profesjonalny Van den Hul

Nie myl jakości sygnału z jakością obrazu. Van den Hul-em łączysz zapewne dekoder z telewizorem, a za jakość sygnału odpowiada instalacja antenowa. Od jakości sygnału zależy stabilność odbioru - szczególnie w trudnych warunkach atmosferycznych. Aby ją poprawić należy precyzyjnie ustawić zestaw antenowy. Na jakiej wielkości antenie odbierasz?

Edited by K63
Link to post
Share on other sites

Mam problem z odbiorem kanałów TVP HD I TVP INFO na Turboboxie. Jakość spada do 10% i strasznie zrywa. Na wszyskich pozostałych kanałach jakoś ok 80% i jest ok. Czym to może być spowodowane? Problem od dziś.  W drugim pokoju Wifibox z MR- brak problemów z odbiorem.

Link to post
Share on other sites
8 godzin temu, K63 napisał:

Nie myl jakości sygnału z jakością obrazu. Van den Hul-em łączysz zapewne dekoder z telewizorem, a za jakość sygnału odpowiada instalacja antenowa. Od jakości sygnału zależy stabilność odbioru - szczególnie w trudnych warunkach atmosferycznych. Aby ją poprawić należy precyzyjnie ustawić zestaw antenowy. Na jakiej wielkości antenie odbierasz?

 

Nie. kabel Van den Hula mam antenowy on anteny do dekodera. Czasza jest dość spora, nie pamietam ale brałem największa chyba jaka była. Po za tym, jakiś czas temu była jakość 70 % teraz jest 40

Edited by doxa123
Link to post
Share on other sites

Najlepszej jakości przewód nie pomoże, gdy nawet minimalnie przestawi się antena lub konwerter straci swoje parametry. Przyczyn obniżenia jakości może być wiele, np:

- pojawiły się zakłócenia zewnętrzne

- antena wymaga małej korekty

- przed anteną pojawiła się przeszkoda

- usterka konwertera

- usterka dekodera.

Najłatwiej zweryfikować tą ostatnią, poprzez podłączenie dekodera do sprawnej instalacji antenowej, np. w APS.

 

 

Link to post
Share on other sites
23 godziny temu, kerpen napisał:

Mam problem z odbiorem kanałów TVP HD I TVP INFO na Turboboxie. Jakość spada do 10% i strasznie zrywa. Na wszyskich pozostałych kanałach jakoś ok 80% i jest ok. Czym to może być spowodowane? Problem od dziś.  W drugim pokoju Wifibox z MR- brak problemów z odbiorem.

Ponawiam pytanie. Problem dalej występuje i tylko na tych 2 kanałach.

Link to post
Share on other sites

kerpen, a masz antenę do tv naziemnej  z sygnałem zsumowanym z satelitą  i puszczonym do odbiornika? I obok jakoś stację telefonii komórkowej?  masz zwyczajnie zakłócenia na skrajnej częstotliwości 10719 od LTE. Pierwsze skojarzenie. Jak nie, to trzeba szukać przyczyny gdzie indziej.

Link to post
Share on other sites

Nie mam anteny naziemnej, żadne nowe urządzenia LTE nie powstały w ostanim czasie w okolicy. Instalacja jest z discqiem na 2 antenach, - jedna na Hotbird, druga na Astrę - całość pracuje od wielu lat i działa bez problemu. Dziwne jest to, że ten problem wystepuje wyłącznie na tych 2 kanałach, poza tym wszystko jest. Gdyby coś było uwalone, to problem byłby na wszystkich kanałach moim zdaniem. Dzisiaj wezmę dekoder do brata i podepnę sie do jego anteny. Dodam jeszcze, że pokoju obok mam multiroom na WIFIBOXie i tam ten problem nie występuje.

Link to post
Share on other sites

Wszystkich kanałów nie sprawdzałem, ale na pewno kilkadziesiąt i tam problemu nie ma. Jakie kanały są jeszcze z tego transpordera? Sprawdze.

Juz widzę te kanały, przeoczyłem Twój link. Sprawdze i dam znać, ale na tych kanałach na pewno nie sprawdzalem siły sygnału.

Link to post
Share on other sites

W ustawieniach anteny pomiń diseqc i zobacz czy problem nadal występuje. Jeśli będzie ok ustawisz sygnał z jednej anteny z diseqc i zobaczysz co dalej.W ten sposób droga eliminacji dojdziesz co powoduje problem.

Link to post
Share on other sites

Witam,na wiekszosci kanałów nie ma glosu (dekoder ultrabox ),pojawia sie info - Obecnie program nie jest nadawany.Sprobuj ponownie pozniej. Na VOD albo nie ma wogole,albo znika po przewinieciu tresci ,na dysku to samo. Dekoder uruchamiany ponownie,resetowany rowniez. Bez rezultatu ... Konwerter unicable Inverto. Bede wdzieczny za pomoc

Teraz zobaczylem dopiero,ze ktos ma tez ten problem. Na infolinii technik mowił ,ze trzeba wprowadzic recznie czestotliwosci konwretera,że musze odnalezc model zakupionego konwertera i wklepac czestotl. Nie rozumiem,po roku czestotliwosci sie zmieniły ??? Na facebooku gosciu z c+ polecił zaniesc dekoder (ultrabox) do salonu c+ celem sprawdzenia

Po wizycie w salonie c+ wymieniono ultraboxa,wg sprzedawcy przyczyną była głowica

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

@lukimann
Odpowiem Ci na własnym przykładzie, mam czaszę 90cm i praktycznie żadna pogoda mi nie przeszkadza w odbiorze. Jedynie gdy zbliża się burza lub śnieg obklei antenę. Gdy wszystko jest dobrze ustawione to zaniki sygnału prawie nie występują, pomijając naprawdę duże załamania pogody. Dodam jeszcze taką ciekawostkę, do jednej anteny mam podłączony telewizor z wbudowanym tunerem satelitarnym, Wifi Premium Boxa i Wifi Boxa , z tych wszystkich odbiorników to Wifi Box działa najdłużej. Tzn że gdy na dworze jest mocna śnieżyca to Wifi Premium Box już pokazuje brak sygnału a na Wifi Boxie jeszcze mogę normalnie wszystko odbierać.

Edited by Ozzy666
Link to post
Share on other sites

Nic się nie zmieniło. Przy nagłych ulewach z burzą nawet przy antenie 2 metrowej prawidłowo ustawionej będzie sygnał zanikał. Inna sprawa. U Ciebie będzie piękna pogoda.  Wystarczy, że nad nadawcą będzie załamanie pogody i wtedy my wszyscy będziemy mieli problem z odbiorem. U Ciebie jest na tyle zła sytuacja, że jesteś skazany na spółdzielnie, bo jak coś będzie się działo to sam nic nie zrobisz. 

Edited by ircios
Link to post
Share on other sites
55 minut temu, lukimann napisał:

Abonowałem kiedyś n( potem nc+) to pokazywał w ustawieniach   dość słabą jakość.

Antena była na balkonie i z tego co pamiętam w przypadku dużej ulewy, wyłączał lib pikselował obraz na TVN.

Nie było to jakoś uciążliwe, bo resztą nadawała dość dobrze starym turboboxie jeszcze po n.

Jakość nadawania i moc sygnału z satelity raczej chyba za bardzo sie nie zmieniły od tamtego czasu? 

W ostatnich 5-6 latach jednak trochę się pozmieniało. Poznikały wersje SD kanałów, nadawane z transponderów DVB-S, które odbierało się łatwiej. Kiedyś przy braku sygnału HD można było się ratować przełączeniem na SD. Teraz jest za to nc+ GO. 

Edited by maniek357
Link to post
Share on other sites

Witam,

 

Panowie pomocy.

Odebrałem dekoder 4k z kartą Cayman.

Chodzi czasem ok, czasem zanika i nic nie mogę odpalić kanałów.

 

I mam komunikat na kanałach: "Obecnie program nie jest nadawany. Spróbuj ponownie później"

I to jest różnie, raz na canal plus, raz na dziecięcych, a teraz na 10 pierwszych kanałach pod rząd.

 

Pomocy.

Link to post
Share on other sites

Instalacja zbiorcza na dachu bloku.

Do dzisiaj Pace PVR śmigał dobrze. W drugim pokoju Sagecoom śmiga dobrze na multiroom.

 

A na tym 4k ten komunikat na kanałach raz jest raz nie ma.

Instalacja wybrana na 2 kable, ponieważ mam dwa kable do dekodera doprowadzone.

 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...