Skocz do zawartości
acess

Problem z anteną Emme Esse VHD 560

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchajcie mam antenę hvd 560 emme esse , lecz nie mam pojęcia jak mam ją zmontowac, robie wszystko według instrukcji i mam odbior tylko z muxa 8

 

Mam odbiór tylko z muxa 8 na mux 1,2,3 sila jakosc 0,0

 

Dodam ze mam w dobrej palaryzacji antene skrecona i dodam jeszcze że na zasilaczu dioda zielona sie nie pali , lecz gdy rusze plytke w Tej antenie to na chwile sie zaswieci i znow nic, (sprawdzane na drugim zasilaczu i też tak się z tą dioda dzieje ) kable , zlaczki sprawdzane również, są na pewno OK

Edytowane przez acess

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A kto Ci kazał zasilać tę antenę? To jest antena pasywna, a ta płytka jest symetryzatorem, nie wzmacniaczem. Odłącz zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Twoje położenie ? nadajnik ? Czy polaryzacja mux-8 pozioma, tak jak pozostałych muxów ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Całe życie człowiek się uczy .... ;/

Mogłem płytkę tym zasilaczem uszkodzić ?

 

Palaryzacje vhf, uhf to poziome

 

Lublin / Piaski to nadajnik

Niestety po odłączeniu to samo, czyli mux 8 Działa a reszta muxow 0 %

Edytowane przez acess

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Słuchajcie, problem zostal naprawiony, lecz dlaczego sila sygnalu jest w okolicach 25 % a jakość 100% ? Na wszystkich muxach dodam ze oglądać sie da ale czemu jest taki slaby sygnal ?

 

 

I druga rzecz powstal nastepny problem - zastosowalem rozgaleznik na 2 telewizor - mux 2 i mux 3 sila 25% jakość 100% lecz na mux 1 sila 0% jakość 0% Co jest znów nie tak???

Edytowane przez acess

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mux-1 to k.33 , więc najwyższy przez Ciebie odbierany. Im wyższa częstotliwość, tym gorsza propagacja i większe tłumienie na instalacji. Rozgałęźnik to dodatkowe tłumienie ok. 3 dB. Z opisu wygląda że możesz mieć za słaby sygnał.

Jaka odległość do nadajnika? Podaj miejsce odbioru.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Łuków miejscowość

 

Tzn. mam kupić teraz jakiś wzmacniacz, czyż tak ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Łuków miejscowość

No to nie ma się co dziwić że masz słaby sygnał. Do Piasków masz ok. 95 km. "Twój" nadajnik to Siedlce-Łosice (ok.40 km). W podobnej odległości masz także Dęblin-Ryki, ale najlepsze pokrycie sygnałem powinieneś mieć z Łosic. Obydwa te nadajniki nadają mux-8 w polaryzacji pionowej - Łosice na k.9, a Ryki na k.7.Jeżeli chcesz jednak odbierać z Piasków, to musisz zastosować wzmacniacz przelotowy (montowany na kablu przy antenie) lub rozgałęźnik aktywny, np. RTA-120.

Edytowane przez K63

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No właśnie z piasków muszę korzystać bo inne kierunki domy mi zasłaniają i nie mam jak anteny ustawić na te kierunki.

Dopomóż kolego co mam dokupic i gdzie to wpiąć , chcialbym aby był obraz na 3 telewizorach łącznie, bo taki rta-120 to tylko wyjścia ma na 2 telewizory

 

 

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

 

A kto Ci kazał zasilać tę antenę? To jest antena pasywna, a ta płytka jest symetryzatorem, nie wzmacniaczem. Odłącz zasilacz.

 

a jak dokupię taki wzmacniacz https://dvbsklep.pl/pl/p/Wzmacniacz-AMS-APL-109-28dB/272 bo tutaj sklep pisze że można zastosować https://dvbsklep.pl/antena-dvbt-uni-line-560hdv-emme-esse  to już będę musiał zasilacz wpiąć do gniazdka ? bo jest wyraźnie napisane na jednej stronie wzmacniacza, na karteczce że 12V Więc jak ten wzmacniacz na 12 V ma się to do tej anteny pasywnej ? Dodam że narazie chce uściślić i mówię o podłączeniu jednego tylko telewizora

Edytowane przez acess

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rozgałęźnik aktywny na pewno zrekompensuje Ci straty spowodowane podziałem sygnału na rozgałęźniku pasywnym. Do jego zasilenia możesz wykorzystać posiadany zasilacz. Przykłady dwóch rozgałęźników z regulacją wzmocnienia - ART/3 (1/3), Telmor RTA-140 (1/4).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wzmacniacz (regulowany) masz już w rozgałęźnikach. Stosowanie dwóch wzmacniaczy w szeregu nie jest dobrym rozwiązaniem, więc musisz wybrać jeden z trzech wariantów

- rozgałęźnik aktywny

- wzmacniacz liniowy + rozgałęźnik pasywny z przejściem napięcia, np. taki (zasilacz montujesz przy dowolnym odbiorniku)

- wzmacniacz z rozgałęźnikiem - zewnętrzny lub wewnętrzny

Jednak zanim zastosujesz jakiekolwiek rozwiązanie, sugeruję poszukać lepszego sygnału. Nawet niewielka zmiana lokalizacji anteny (wyżej - niżej - w bok) może radykalnie poprawić odbiór i może obejdziesz się bez wzmacniacza. Odbiorniki zawsze dostrajaj na programowaniu ręcznym na kanałach odpowiednich dla danego nadajnika.

Edytowane przez K63

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zasilacz tylko przy jednym TV podłączasz. W obu rozgałęźnikach podanych przez @K63 masz oznaczone gniazda wyjściowe (podłączone do TV), do których musisz podłączyć zasilacz. W Telmorowskim rozgałęźniku masz zworę pozwalającą przesłać zasilanie dalej do wzmacniacza. W ART, o ile mnie pamięć nie myli, zwora jest w postaci cienkiego drucika, który trzeba przeciąć jeśli nie ma wzmacniacza.

Ja najpierw spróbowałbym bez wzmacniacza, ale z jednym z polecanych Ci przez @K63 rozgałęźników.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki,

czyli jednak antenę pasywną trzeba zasilić Hmmm czuje że znów dioda od zasilacza będzie mrygać ... Hmm a może już nie ?

 

dodatkowo patrzę na ten wzmacniacz https://dvbsklep.pl/pl/p/Wzmacniacz-AMS-APL-109-28dB/272 i niby wzmacnia aż do 28 dB a rozgalezniki ktore polecil kolega K63 max do 10 dB

Edytowane przez acess

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Anteny pasywnej się nie zasila, tylko element aktywny instalacji, np.  wzmacniacz, rozgałęźnik aktywny. Podłączając zasilacz do pasywnej anteny powodujesz zwarcie i stąd ta migająca dioda.

 

dodatkowo patrzę na ten wzmacniacz https://dvbsklep.pl/pl/p/Wzmacniacz-AMS-APL-109-28dB/272 i niby wzmacnia aż do 28 dB a rozgalezniki ktore polecil kolega K63 max do 10 dB

 

Te 10 dB spokojnie skompensuje Ci straty wynikłe z rozdzielenia sygnału. To czy na głowicy odbiornika będziesz miał 50 czy 70 dBuV nie ma większego znaczenia, jeżeli masz stabilną jakość 100%. Znam odbiorniki LG, które na pasywnych antenach stabilnie odbierają przy wskazaniach jakości 100% i siły zaledwie 10-15%! Prawdę mówiąc te wskazania procentowe w każdym odbiorniku oznaczają co innego. Dla mnie wiarygodne są tylko wskazania miernika.

Edytowane przez K63

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Antenę mam jeszcze ustawiać ? Już lepiej się nie da ustawić  bo jak pisałem już wcześniej podłączona antena w 1 telewizorze daje na wszystkich muxach 100% jakości więc po co mam jeszcze dokładniej ją ustawiać ? Już lepiej się nie da skoro jest 100 %. Inna sprawa że przy podłączeniu rozgałęźnika na drugim telewizorze mux 1 nie działa (0% i 0% ) Więc tutaj mi się wydaje że chodzi o siłę anteny bo jest tylko na maksymalnej wartośći 25% przy wszystkich muxach oprócz właśnie tego drugiego telewizora gdzie jest 0 % na mux1

Edytowane przez acess

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Twoją sytuację można opisać: Masz czystą wodę w kranie, ale ciśnienie niskie. Stąd rada o poszukiwaniu "wyższego ciśnienia", bo na kran jeszcze starcza, ale na spłuczkę i pralkę ciśnienia brak.. 

Spróbuj zmienić lokalizację Twojej anteny (wyżej, niżej, w prawo, w lewo), aby rozwiązać swój problem. Twój cel to jak największa siła sygnału i jak najwyższa jakość tego sygnału. Drugie masz, pierwsze kuleje. Potem zastosuj wcześniejsze porady.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Właśnie na Twoim miejscu spróbowałbym ustawić lepiej antenę uwzględniając mux-1. Jakość 100% to wartość względna i zależy od programisty, który założył że będzie ona odpowiadać określonym parametrom sygnału np. BER, MER. U jednego producenta będą takie, a u drugiego inne. Po przekroczeniu tych wartości jakość sygnału będzie jeszcze lepsza, ale Ty o tym nie będziesz wiedział, bo odbiornik nadal będzie pokazywał 100%. Możesz to sprawdzić tylko na odpowiednim mierniku sygnału (niektóre odbiorniki mają możliwość pomiaru BER).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki jeszcze dwa pytania

 

1. jeśli zastosuje rozgałęźnik

Rozgałęźnik aktywny Telmor RTA-140 ale narazie beda wpiete 2 telewizory zamiast 3 to nie bedzie to w niczym przeszkadzalo, nie bedzie zbierac dodatkowych szumow itd ?

2. Uzupełnienie pytania pierwszego: ktory rozgaleznik bedzie lepszy (silniejszy stabilniejszy sygnał) na 2 telewizory RTA-120 czy RTA-140

Edytowane przez acess

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1. Nie będzie to w niczym przeszkadzać.

2. Jeśli się nie mylę to wzmocnienie jest to samo. RTA-120 jest na 2 telewizory/dekodery, a RTA-140 jest na 4 telewizory/dekodery.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Słuchajcie, kupiłem rozgaleznik rta-140, nowe kable triset 113 czarne orginalnie zaciskane kompresyjnie koncowkami, podpiete wszystko ok, na 3 telewizorach mux 2, mux 3 i mux 8 działają a na mux 1 jak wcześniej sila 0% i jakość 0% już mi ręce opadają.

 

Podlaczajac bezpośrednio kabel od anteny do telewizora sygnal nagle się pojawia na wszystkich muxach.

 

Co jest nie tak bo już zero pomysłów mam

Edytowane przez acess

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zasilacz podłączony? Zworka założona prawidłowo? Jakie masz parametry siły i jakości na mux 2 i 3? Na którym kanale masz zestrojony mux-1? Kręciłeś pokrętłem wzmocnienia (baaardzo powoli)?

Na wolne (4) wyjście powinieneś założyć rezystor (jego brak może osłabić sygnał). 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zasilacz podlaczony.

Zworka obojętnie na jakiej pozycji mam ustawione to bez zmian te same parametry.

Sila i jakosc na mux 2 i mux 3 po 70%

Mux-1 kanal 33

 

Wpięte są już 4 tv, więc opornikow nie trzeba ale niestety nic to nie zmieniło. Sprawdzałem nawet na dwóch innych zasilaczach - bez zmian, lecz odłączenie daje efekt 0% na wszystkich muxach więc zasilacze są na pewno sprawne

 

Pokretlem rowniez krecilem

Edytowane przez acess

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zworka musi być ustawiona tak, by napięcie nie szło na antenę. Możesz ją wyjąć.

 

Sila i jakosc na mux 2 i mux 3 po 70%

 

Coś nie tak. Wcześniej miałeś siłę 25% i jakość 100% - regulując wzmocnienie staraj się poprawić jakość.

Sprawdź dokładnie jakość wszystkich złączy F.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zworka wyjęta,

 

pomyliłem się pisząc że mi mux 1 nie dziala , mux 1 oczywiscie działa, nie działa mux 3 na kanale 23 z lublin/piaski

 

co do siły to teraz mam 41 % siły na 70% jakości (Pisząc po 70% miałem na myśli tylko jakość na muxach 1 i 2)

 

Przepraszam za zamieszanie

 

co do złącza F to ja takowej w swej instalacji nie posiadam w ogóle, wszystkie kable mam oryginalnie zaprawione złączami kompresyjnymi więc tam musi być dobrze

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×