Skocz do zawartości


Zdjęcie

Wzmacniacz / symetryzator do anten DVB-T


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
146 odpowiedzi w tym temacie

#41 Ojciec Satelitnik

Ojciec Satelitnik

    Aktywny

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 544 postów
  • Od: 06 paź 2010
  • LokalizacjaKraków-Nowa Huta

Napisano 27 styczeń 2014 - 22:18

Witaj,
moim zdaniem problem nie tkwi w antenie,lecz polega na tym,że obciążasz przedwzmacniacz
(który też jest wzmacniaczem,ale o małej mocy wyjściowej) rozgałęźnikiem obsługującym,jak
zrozumiałem-aż 7 odbiorników.
Są dwa rozwiązania-do przedwzmacniacza dołączyć tzw. "dopał",czyli wzmacniacz (najlepiej regulowany o małym wzmocnieniu,np.:
http://www.dipol.com... ... 11687.htm;
lub lepiej:
http://www.dipol.com... ... B11683.htm
i dopiero potem rozgałęźnik.W obu przypadkach powinieneś zamontować przedwzmacniacz o wzmocnieniu mniejszym
niż połowa wzmocnienia "dopału".Nowego typu,w obudowie metalowej i wyjściem "F".
Lub przy antenie zamontować symetryzator,a potem zainstalować wzmacniacz masztowy o mocy wyjściowej większej
niż ma płytkowy,np.:
http://www.dipol.com... ... R82003.htm
i po nim rozgałęźnik,który już masz.
Powinno pomóc.Osobiście zdecydowałbym się na drugie rozwiązanie.
Pzdr.
P.S. Sprawdź też,czy w puszce antenowej nie gromadzi się woda.
W jakim stanie były kolejno wymieniane płytki (bez obudowy metalowej już nieprzepisowe)?

#42 kondis

kondis

    Czasami wpadam

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 211 postów
  • Od: 03 wrz 2010

Napisano 27 styczeń 2014 - 23:13

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Na razie ze wzgl. na to, że antena jest umieszczona na kominie dachowym na którym znajduję się oblodzony śnieg nie mam tam odpowiedniego dostępu. Ale jak się sytuacja poprawi to muszę coś zrobić. Czyli nie muszę kupować nowej anteny, wystarczy zmodyfikować obecną ?. Wydaję mi się, że poprzednie płytki które wymieniałem były skorodowane, tak jakby miały kontakt z wodą.

#43 Ojciec Satelitnik

Ojciec Satelitnik

    Aktywny

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 544 postów
  • Od: 06 paź 2010
  • LokalizacjaKraków-Nowa Huta

Napisano 28 styczeń 2014 - 00:02

Wszystko jasne.
Zamontuj,Kolego w puszce antenowej wzmacniacz LNA-177.
Jest przepisowy,hermetyczny i odporny na zakłócenia.
Jako wzmacniacz dodatkowy wystarczy Ci w tym przypadku:
http://www.dipol.com... ... 11687.htm;
Zamontuj go w domu.
Wzmacniacz przesyła po kablu antenowym zasilanie do przedwzmacniacza w puszce,
więc wystarczy Ci jeden,ten nowy zasilacz.Na wyjściu wzmacniacza,naturalnie rozgałęźnik.
Puszka antenowa ma na obwodzie w profilowanych krawędziach umieszczone uszczelki z gąbki.
dbaj o nie,ew wymień.Dobre są podklejane uszczelki do okien,po przycięciu.
Miejsca,w których pręty anteny wychodzą z puszki zaizoluj taśmą gumową samowulkanizującą,
chyba,że oryginalne uszczelki są w dobrym stanie.
W puszce jest również mały otwór,który pozwala jej wnętrzu "oddychać" i nie dopuszcza do skraplania się pary.
Nie należy go zatykać.
Pzdr.

#44 kondis

kondis

    Czasami wpadam

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 211 postów
  • Od: 03 wrz 2010

Napisano 28 styczeń 2014 - 16:41

Dzięki za wszystkie wskazówki. Na pewno się do nich odniosę jak warunki pogodowe na to pozwolą. Pozdrawiam.

#45 pawlos007

pawlos007

    Niedoświadczony

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • Od: 01 mar 2014

Napisano 01 marzec 2014 - 23:13

Witam wszystkich jest to mój pierwszy post, jak umieściłem go w złym dziale to z góry przepraszam.
Proszę o pomoc sprzęt to antena mx4 wzmacniacz a35. Podpiąłem dziś w/w sprzęt i wszystko niby chodziło tylko obraz jak by się zacinał okazało się że końcówka od zasilacz była uszkodzona i powodowała spięcie po rozkręceniu zobaczyłem że kabel antenowy gdy dotykał do ścianki wtyczki (ta co idzie do gniazda antenowego do tv) to iskrzy. Pytanie czy to zwarcie mogło coś uszkodzić np wzmacniacz lub coś innego bo teraz w ogóle nie mogę nic złapać (zasilacz wymieniłem na nowy ale dalej nie ma żadnego efektu)

#46 adrian1981

adrian1981

    Przesiaduję 24/7

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1819 postów
  • Od: 17 lip 2007
  • LokalizacjaTu i ówdzie

Napisano 02 marzec 2014 - 10:04

Zwarcie zawsze może coś uszkodzić. Zakładam, że nowy zasilacz jest sprawny (zdarzyć się może, że nówka jest uszkodzona), najlepiej sprawdzić czy pomiędzy żyłą kabla antenowego a ekranem jest 12V.

#47 Noxi

Noxi

    Niedoświadczony

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • Od: 13 wrz 2014

Napisano 13 wrzesień 2014 - 22:12

Witam. Jako, że antenę już posiadam zwracam się z prośbą o pomoc tutaj.
Dekoder OPTICUM STB HD N1
Antena: Coś w stylu Yagi 19 elementowa, identyczna jak ta, lecz firmy nie znam, bo nie dostałem się do niej i nie ja ją kupiłem
Dołączona grafika
Podejrzewam, że w antenie jest symetryzator, ponieważ, gdy próbuję włączyć zasilanie w dekoderze, to po ponownym programowaniu kanałów nadal pokazuje zasilanie 5V wyłączone.

W czym jest problem?
Mux-3 - Moc 30%/Jakość 99%
Mux-2 - Moc 11%/Jakość 99%
Mux-1 - za chorobę nie może nic złapać.
Pytanie co robić? W planie mam zostawienie anteny i wstawienie tam wzmacniacza LNA-101. Myślę też czy nie należy zmienić kabla. Obecnie jest poprowadzony stary, czarny przewód długości do 20m, który jeszcze wie co to miedź i ze względu na odbiór pozostałych Muxów nie wskazuje na uszkodzenie. Zależy mi na zasilaniu z dekodera 5V i wzmacniaczu montowanym w puszce przy antenie.

Troszkę o miejscu. Sygnał odbieram z nadajnika Siedlce "Łosice", gdzie MUX-1 ma 20kW, MUX-2 50kW, MUX-3 100kW. Odległość to lekko ponad 50km. Zasłaniać mogą jedynie lasy, lecz w nieznacznym stopniu. Antena wysunięta ponad dach, ledwo około 4m. Lekko skierowana ku górze (nie jest poziomo). Profil terenu i odległość:
Dołączona grafika

Bardzo proszę o pomoc, gdyż do anteny jest trudny dostęp i najgorsze jest to, że jak ją zdejmę raz to dobrze byłoby rozwiązać to przy jednym podejściu, gdyż nawet z drabiny nie można przy niej nic zrobić, bo nie ma o co jej oprzeć, a "rozstawienie" nie jest wystarczające wysokością.

#48 TomPL

TomPL

    Aktywny

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 792 postów
  • Od: 14 gru 2008
  • Lokalizacjapod Olsztynem

Napisano 15 wrzesień 2014 - 09:22

"MUX-1 ma 20kW + 50km" - zakładając, że kierunek anteny masz dobrze ustawiony, to może być po prostu za słaby sygnał bez wzmacniacza.
Platforma Orange, dekoder UHD-88 (DTH) (wcześniej SHD-85)

#49 Noxi

Noxi

    Niedoświadczony

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • Od: 13 wrz 2014

Napisano 15 wrzesień 2014 - 17:26

No dobra, tylko czy wstawiać wzmacniacz? Przy zasilaniu z dekodera 5V LNA-101 czy LNA-177? Zmieniać przewód czy nie? Potrzebuje porady.

#50 studiolitek

studiolitek

    Edytor wykazów Forum SK

  • Edytor wykazów Forum SK
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5136 postów
  • Od: 19 sie 2009
  • Lokalizacja⚓️ BĘDZIN ツ

Napisano 15 wrzesień 2014 - 17:45

Lepszy będzie LNA-177 ale nie zasilisz go z dekodera, potrzebny będzie zasilacz 12V, to samo dotyczy LNA-101.

34057.png                   DAB+ : KATOWICE KOSZTOWY (10A) KRAKÓW CHORĄGWICA (12D) 

  DVB-C: UPC Select Extra HD PVR + FiberPower 60 + telefon 60 Minut do wszystkich + Horizon GO = 69,98 zł                                                                                                                     DVB-C: Sat - Mont - Service -> Pakiet DVB-T = 19,00 zł 

  DVB-T:PL    MUX 1 MUX 2 MUX 3 (KATOWICE KOSZTOWY / WISŁA SKRZYCZNE / KRAKÓW CHORĄGWICA / RABKA LUBOŃ WIELKI)     MUX 4 (KATOWICE KOSZTOWY)   2X PRE-PAID ( T-HD 1000 & T-HD 210)                                MUX 8 (KATOWICE KOSZTOWY / KRAKÓW CHORĄGWICA )     MUX TVS   (KATOWICE KOSZTOWY)  DVB-T:CZ MUX 1 MUX 2 (Łysa Góra)

sigpic3343_2.gif  


#51 Noxi

Noxi

    Niedoświadczony

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • Od: 13 wrz 2014

Napisano 16 wrzesień 2014 - 20:02

Wiem, żę zasilacze te pracują na 12V, domyślam się też, że nikt nie sprawdzał ich charakterystyki wzmocnienia przy 5V, ale może ktoś poczynił próby czy wzmacniacz taki przy zasilaniu 5V bardziej wzmacnia czy pogarsza sygnał? Domyślam się też, że nikt charakterystyki jego wzmocnienia przy 5V nie sprawdzał, ale może jest ktoś, kto wie czy to ma szansę współpracować?

#52 studiolitek

studiolitek

    Edytor wykazów Forum SK

  • Edytor wykazów Forum SK
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5136 postów
  • Od: 19 sie 2009
  • Lokalizacja⚓️ BĘDZIN ツ

Napisano 16 wrzesień 2014 - 20:43

Ja u siebie sprawdzałem jak na stałe miałem podpięty tuner WIWA HD80 , ale to było na przełomie 2011/2012 i ona nie była wstanie zasilić płytki wzmacniacza w antenie.

34057.png                   DAB+ : KATOWICE KOSZTOWY (10A) KRAKÓW CHORĄGWICA (12D) 

  DVB-C: UPC Select Extra HD PVR + FiberPower 60 + telefon 60 Minut do wszystkich + Horizon GO = 69,98 zł                                                                                                                     DVB-C: Sat - Mont - Service -> Pakiet DVB-T = 19,00 zł 

  DVB-T:PL    MUX 1 MUX 2 MUX 3 (KATOWICE KOSZTOWY / WISŁA SKRZYCZNE / KRAKÓW CHORĄGWICA / RABKA LUBOŃ WIELKI)     MUX 4 (KATOWICE KOSZTOWY)   2X PRE-PAID ( T-HD 1000 & T-HD 210)                                MUX 8 (KATOWICE KOSZTOWY / KRAKÓW CHORĄGWICA )     MUX TVS   (KATOWICE KOSZTOWY)  DVB-T:CZ MUX 1 MUX 2 (Łysa Góra)

sigpic3343_2.gif  


#53 Bby

Bby

    Aktywny

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 509 postów
  • Od: 07 lis 2009

Napisano 17 wrzesień 2014 - 14:35

Nie będzie działać. Ja mam wzmacniacz w siatce na 12V. Jak odłącze zasilacz i włącze na swojej Wiwie zasilanie na antene to i tak jest brak sygnału.

#54 adrian1981

adrian1981

    Przesiaduję 24/7

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1819 postów
  • Od: 17 lip 2007
  • LokalizacjaTu i ówdzie

Napisano 17 wrzesień 2014 - 17:59

Jak jakiś wzmacniacz ma być zasilany 12V to nie ma co kombinować zasilając go 5V, to może przypadkowo jakoś działać ale na pewno nie będzie tak samo działało jak przy 12V dla których został zaprojektowany.

#55 Noxi

Noxi

    Niedoświadczony

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • Od: 13 wrz 2014

Napisano 19 wrzesień 2014 - 00:56

Nie będzie działać. Ja mam wzmacniacz w siatce na 12V. Jak odłącze zasilacz i włącze na swojej Wiwie zasilanie na antene to i tak jest brak sygnału.

Cóż, w większości przypadków "odłączenia zasilacza", nawet nie dziwie się, że to nie działa. Blokadą jest separator.

Jak jakiś wzmacniacz ma być zasilany 12V to nie ma co kombinować zasilając go 5V, to może przypadkowo jakoś działać ale na pewno nie będzie tak samo działało jak przy 12V dla których został zaprojektowany.

Jestem tego w pełni świadom, że urządzenie ma to swoją charakterystykę dla 12V, ale ogólna opinia głosi, że obniżenie napięcia nie wiąże się z całkowitym wyłączeniem z pracy (jak przy urządzeniach posiadające tranzystory bądź ogólniej określane zabezpieczenia) a zmianą charakterystyki. Wydaje mi się, że niewiele mi brakuje do odbioru, więc może to by wystarczyło:)
Wygląda na to, że nie obejdzie się bez testów. Obmyślę plan i pokombinuję:)
Bardzo dziękuję za pomoc

#56 adrian1981

adrian1981

    Przesiaduję 24/7

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1819 postów
  • Od: 17 lip 2007
  • LokalizacjaTu i ówdzie

Napisano 19 wrzesień 2014 - 07:16

Oczywiście jakby się komuś "nudziło" może zrobić charakterystykę wzmocnienia danego wzmacniacza przy zasilaniu 12V i przy 5V i się podzielić nią na tym forum :D Pamiętam, że kiedyś do anten siatkowych widziałem zasilacz z pokrętłem, które zapewne służyło do zmniejszania wzmocnienia przez zmniejszanie napięcia zasilania, taki "wynalazek" ;)

#57 Noxi

Noxi

    Niedoświadczony

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • Od: 13 wrz 2014

Napisano 19 wrzesień 2014 - 18:24

Zasilacz z pokrętłem to bardzo często spotykane rozwiązanie:) Tylko pytanie, czy na pewno pokrętło zmniejsza napięcie, czy może ogranicza natężenie prądu. Jeżeli napięcie to zaraz pomierzę w jakich granicach, bo mam taki zasilacz w domu i wzmacniacz:)

Sprawdziłem. Od niemal zera aż do 13V. Nie jest to płynna regulacja, prędzej "płynna", ale jest. W związku z tym zaryzykuję na 5V.
Chwilowo mam jakiś podrobiony wzmacniacz o oznaczeniu LNX 77A Zobacze czy w ogóle ruszy w antenie jak tylko się do niej dostanę

#58 Domel89

Domel89

    Czasami wpadam

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 195 postów
  • Od: 23 mar 2012
  • LokalizacjaZajączkowice

Napisano 29 wrzesień 2014 - 12:21

Wzmacniacze LNA świetnie się spisują zasilane 5V. Bynajmniej u mnie tak jest w przypadku LNA-169, a wręcz sygnał jest nawet mocniejszy niż przez separator i 12V. To płytki SWA kompletnie się nie nadają pod zasilanie poniżej 12V.

#59 Crossi

Crossi

    Aktywny

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 509 postów
  • Od: 25 paź 2011

Napisano 29 wrzesień 2014 - 13:00

Te oryginalne od HFO to tak.

OPTICUM AX ODIN PLUS : 13E/19.2E/23.5E/28.2E


#60 qwerty01

qwerty01

    Aktywny

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 507 postów
  • Od: 09 sie 2010

Napisano 11 grudzień 2014 - 22:43

Nie będzie działać. Ja mam wzmacniacz w siatce na 12V. Jak odłącze zasilacz i włącze na swojej Wiwie zasilanie na antene to i tak jest brak sygnału.

Nie będzie, bo masz separator. Myśl trochę. :(
LNA działa na 5V