Jump to content
Tokić

Problemy z odbiorem i sprzętem w Platformie CANAL+

Recommended Posts

Sklep Rtv-sat dzięki za radę, w sumie przy kupnie nie kierowałem się cena tylko opiniami klientów, dość dobrymi z resztą. Pewnie na pojedynczych antenach działa dobrze, no nic wymienię go bo już mam dość zabawy z anteną :-).

Kfm877 tak zauważyłem te heca, u mnie w instalację anteny przeprowadza tylko na TVP HD, i tu z obydwu anten jakość jest >75%, zazwyczaj na ant2 mam słabą jakość, ale zdaża się na odwrót nie wiem czemu. Zmienię ten konwerter ale moim zdaniem dekoder tez ma tu swoje zasługi. Ps z jakim wzmocnieniem szukać konwertera? Ogólnie jest jakieś 50 mb przewodu na wszystkie dekodery.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam ponownie,

czasem jakość sygnału się poprawia u mnie czasem nie, mam pytanie jaki konwerter kupić, są jakieś wzmocnienia konwerterów, bo nie wiem nie znam wole Was zapytać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Parę minut temu wywaliło wszystkie kanały nadawane przez NC+ przez satelitę (sprawdzane w dwóch niezależnych miejscach) , chyba jakaś burza była w Warszawie

 

fotka z radaru burzowego

47328325208251340341.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czas na pytanie z cyklu "te głupie". Mianowicie czy burza, która znajduje się nad Polską może mieć wpływ na to, że nie odbieram żadnych kanałów nc+ za granicą, konkretnie w Anglii? Mam taki problem, że w pewnym momencie siła i jakość sygnału spadają do 0 lub obraz strasznie klatkuje. Dzieje się tak od kilkunastu dni.

 

Z góry dzięki za pomoc :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście; że tak, ale Twoje problemy nie są związane z burzą w Warszawie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja miałem kiedyś taki problem, że nie miałem prawie żadnych kanałów z nc+ natomiast z astry odbierałem wszystkie i to bez zakłóceń. Taki stan miałem przez półtora dnia bo myślałem że jest to problem operatora. Później okazało się że po bardzo silnych wiatrach, lekko przesunęła mi się antena na dachu. Po lekkiej korekcie wszystko wróciło do normy. Operatorzy mają na tyle silne nadajniki że byle burza im nie przeszkodzi w nadawaniu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Operatorzy mają na tyle silne nadajniki że byle burza im nie przeszkodzi w nadawaniu ;)

Tu sie nie zgodze, dzis tego byl dowod. Burza jakich nie malo w naszym polozeniu geo., a potrafila pokazac ze operator mial problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oczywiście; że tak, ale Twoje problemy nie są związane z burzą w Warszawie.

 

Tzn? Co miałeś na myśli?

 

Dzieje mi się tak od kilkunastu dni. Podejrzewałem kabel, ale jeśli padłby kabel to czy telewizja dalej by działała chociaż w małym stopniu? Czasami jest tak, że coś oglądam i nagle zaczyna klatkować i wraca do normalności, a czasami jest tak, że oglądam i nagle wyskakuje aby sprawdzić ustawienia satelity. Po wejściu w ustawienia siła i jakość sygnału to dokładnie 0% w obydwu przypadkach.

 

Za wszelkie sugestie pięknie dziękuję :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć, po dzisiejszej ulewie/wichurze we Wrocławiu, nie mam odbioru nc+ na hotbirdzie, ciągle sagemcom miga mi na czerwono, żebym sprawdził instalację anteny na hotbirdzie, czy to możliwe, że coś się uszkodziło, czy są po prostu jakieś ogólne zakłócenia/problemy i należy przeczekać do jutra przykładowo?

 

Oczywiście siła i jakoś sygnału na 0%, sprawdzane na kanałach hd oraz sd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ustawic antene pewnie musisz ponownie, lub uwalilo konwenter.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na początek polecam sprawdzić ustawienie anteny i połączenie kabli, natomiast sprawdzenie konwertera zostawiłbym na sam koniec.

Pozdrawiam

Piotr W.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dekoder Opticum HD X8 Combo nie działa. Po podłączeniu do sieci świeci tylko zielona dioda. Problem jest od nowości. Sprzet kupiony z zestawem telewizja na kartę. Po pół roku przeszedłem do nc+ . Mam umowę od stycznia 2015 do kwietnia 2016. Bez dekodera oczywiście. Byłem w dwóch punktach nc+ i powiedziano mi że nie muszą mi dać żadnego dekodera ani nie mogę od nich kupić. Dzwoniłem do firmy Opticum z Gdańska , powiedziano mi ,że mogę odesłać im dekoder wymienią na nowy i kartę z tym nowym dekoderem sparują. Koszt około 300zł. Nic więcej się z tym nie da zrobić? Jak myślicie ? Z góry dzięki za odpowiedź

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro problem był od nowości, to dlaczego nie skorzystałeś z gwarancji i nie wysłałeś dekodera do serwisu ? Kartę możesz włożyć do innego dekodera z Conaxem (np do Fergusona) i oglądać kanały nieparowane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wcześniej problem ustępowal po chwili i wszystko smigalo jak należy. Mam Sagema jakiegoś starego chyba gdzieś sprawdzę czy działa ale wątpię

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja mam taki problem mianowicie sygnał na antenie 1 i antenie 2 jest na poziomie 75% ale jakość to skacze jak szalona, raz wyświetla w oby dwóch antenach 45% raz w antenie 1: 66% a w antenie 2: 40% czym to jest spowodowane ? Dekoder jaki posiadam to wifi premiumbox, to jest wina konwertera czy np kable mogly się poluzować ? Dodam jeszcze, że przy większym deszczu o kanałach HD mogę pomarzyć, a np. tata ma pakiet w polsacie jego antena jest można powiedzieć, że w gorszym miejscu niż moja i u niego podczas większego deszczu wszystko ładnie działa. Talerze są takie same (tej większej średnicy).

Share this post


Link to post
Share on other sites

marcinl88 mnie to się wydaje że po prostu dekodery nc+ te niby super nowoczesne jak wifibox i mediabox tak już mają:-), potwierdzam że na polsacie nie było takich problemów, choć jak dla mnie polsat ma kichowate dekodery bo wolno działają i kiepskie menu jest.

 

Ja od ostgatniego ustawiania anteny i potem burzy nie łapię BBC żadnego !!! , jak jest TVN to BBC nie ma jakość całkowicie niknie. Na BBC konwerter musi być praktycznie w pionie, a na TVN jakieś 25 stopni w prawo i nie ma sił żeby działało to i to.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najprawdopodobniej masz jakiś problem albo z anteną (pogięta, źle ustawiona) albo z LNB (uszkodzony) albo z kablem (nasiąkł wodą, zagniecony itd).

 

Różnice skosu w granicach 31 stopni (bo tak rozumiem twoje "25 stopni w prawo") to nie jest normalny objaw. Sa pewne różnice pomiędzy transponderami znajdującymi się na różnych satelitach (czyli np Hot Bird C i D) ale nie takiego rzędu! Moim zdaniem masz zniekształconą antenę - rozmyte ognisko główne objawia się czasem takim efektem. Inna możliwość to jakieś zakłócenia lokalne, które intermodulują na częstotliwość transpondera TVN, a które tłumisz skręcając konwerter o 25 stopni.

 

Nie ma cudów - przy dobrze działającej antenie to musi działać. Sam mam wifiboxa i absolutnie nie obserwuję takich efektów. Wszystko działa lux, oczywiście poza katastrofalną burzą jak wczoraj

 

Pozdr

Adrian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skręć 5 do10% a resztę wyreguluj anteną, na 90cm czaszy bez skręcania konwertera mam oba na 60%, teraz na 110cm skręciłem według pozycji geo i 70% bez problemów, konwerter wsuwając max w mocowaniu można też kilka procent sygnału zyskać, bo z autopsji to większość na max oddala a to trzeba na mierniku ustawić optymalnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie do użytkowników Sagemcom DSI 83. Czy to normalne że on często się zawiesza? Zamontowałem go dziadkowi i na razie same problemy, zawiesza się, pomaga restart, czasem trzeba wyjąć i włożyć kartę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czasem po długim oglądaniu jakieś 7 godzin dekoder się wiesza, zanika obraz na sekundę co minutę lub częściej, wówczas go wyłączam z prądu na chwilę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podsumowując, dzisiaj zabrałem się jeszcze raz do ustawiania. Sprawdziłem kable i wtyki, gdzieś znalazłem taki prosty miernik sf-95 i wycisnalem co się dało z anteny. Na TVN jakosc 70%/54%, na tvp1 75/70, po czym wchodzę na BBC.... Brak sygnału :-S. Ps konwerter skrócony jakieś 25 stopni w prawo. W końcu dałem tak na oko w połowie wystawienia konwertera w uchwycie i z 10-12 stopni w prawo. Patrzę TVN jest i o dziwo BBC tez z tym ze jakość sygnałów 7/30%, TVN tez słaby sygnał, i na miernik rowierz. Grunt ze wszystko odbiera, ale nijak ma się to do mocy sygnału. Dodam że na wifibox w drugim pokoju jakość rzędu 98% NA TVP1 HD.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam kolejny "problem" mianowicie od tygodnia mam nowy dekoder wifi premiumbox wszystko było z nim ok do dzisiaj. Co wyłączam dekoder to po jakimś czasie znika godzina z wyświetlacza i pali się tylko czerwona kropka. Po włączeniu dekodera nie pojawia się od razu obraz tak jak to było dotychczas. Dekoder wtedy patrzy czy jest nowa aktualizacja, sprawdza sygnał anten, zachowuje się tak jakby był pierwszy raz włączony i miałby byc spersonalizowany. Nie bawiłem się nim nic nie zmieniałem w ustawieniach od momentu pierwszej instalacji. Czy to u mnie coś się popsuło czy może NC+ coś robić, że takie coś się dzieje ?

 

W centrum obslugi powiedzieli, że mam włączoną opcję wysokie oszczędzanie energii, troche to dziwne bo niczego takiego nie ustawiałem :) Ustawiłem na normalne oszczędzanie energii zobaczymy czy problem będzie się powtarzał. Sorrki za spam jak coś

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...