Jump to content
maldyty

Opticum 9600 HD TS Prima

Recommended Posts

No niestety chyba dekoder uwalony. Procedura przeszła jak najbardziej prawidłowo. Dekoder po wgraniu oprogramowania samoistnie się zrestartował, ale już nie uruchomił :( Pojawia się tyko BOOT i tak wisi. Pozostaje chyba tylko kontakt z Serwisem. Może są w stanie jeszcze coś z tym zrobić. Chyba że jeszcze mogę coś sam spróbować zrobić? Wgrywałem "Software_4.39_Conax_(HD_9600_PRIMA)_2011_06_17.upd"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli ratujesz dekoder przez RS-232 zawsze wgrywaj najstarsze dostępne oprogramowanie. Najlepiej jak producent udostępnia taką czystą wersję bez jakichkolwiek dodatków w sofcie.

Najważniejsze, żeby nie pomylić softów. Mogą być te same jak piszecie do różnych wersji tego dekodera, ale jakiś pierwszy soft może odpowiadać tylko konkretnej wersji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Anonymous

@jmar, jeżeli procedura została zachowana i wgrywałeś oprogramowanie w wersji najstabilniejszej, czyli 4.39 (i to oryginalne), to nie widzę powodów, by coś miało być nie tak.

Skoro jednak utknąłeś na bootowaniu, to pozostał Ci jedynie serwis.

Programowanie pamięci flash w serwisie, to przysłowiowa bułka z masłem, problem tylko w tym, że Proserwis, przynajmniej przeze mnie, nie jest uważany za profesjonalny support i zajmuje się przeważnie jedynie wymianą całych podzespołów, co znacznie podraża procedury naprawcze.

Mam zatem nadzieję, że Twój dekoder jest jeszcze w gwarantowanym okresie prawidłowego funkcjonowania.

 

ps. Przykro mi, że tak to wyszło, ale Globo nie udostępnia kodu uniwersalnego do funkcji Kontrola Rodzicielska, więc była to jedyna metoda by się go pozbyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli nie ma komunikacji po HT to ubity a jak jest to ma szanse podnieśc tuner , jedno czego nie zauważacie to zmiana bootloadera , po sieci swego czasu krążyło błędne oprogramowanie z niemieckiego forum , z niby poprawnym bootloaderem do reanimacji tunka ale w rzeczywistości ono ubijało komunikacje i tuner wisiał na boot .

 

na uploadzie masz soft z zmiana bootloadera i też 1 jaki dało globo . tagże może warto spróbować niż płacic za naprawe około 120pln ( jak nic sie nie zmieniło )

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK dzięki koledzy za pomoc. Udało się za niewielką kwotę (30,00zł) :) podnieść dekoder.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Czy ktoś z forumowiczów ma soft 4.40 do primy? Przetestowałem wszystkie dostępne w sieci, tuner najbardziej stabliny był na 4.40. a takowej nie znalazłem. Chyba, że jest opcja zrzutu softu z tunera do penadriva. Mam w domu jeszcze jedną prime z 4.40 na pokładzie. Dziękuje mój email: instinto [malpka] o2.pl

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Anonymous

Najbardziej stabilny jest 4.39, a nie 4.40 (sprawdzone !).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próbowałem 4.39 od Bigcyc123, po zmianie softu, nie widzi $ pod Clone +. Wcześniej latało praktycznie bez żadnych incydentów. Nadal lata na innej Primie gdzie mam 4.40. Coś mnie podkusiło i razem z zmianą listy kanałów wgrałem nowy soft ze strony producenta i posypało się....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Mam problem nie wiem czemu tuner(Opticum HD TS 9600 Prima) ze stanu czuwania nie budzi się i nie nagrywa

nie mam pojęcia dlaczego, proszę o pomoc

wersja oprogramowania 4.39

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Anonymous

Listy leżą na kilku upkach, ale najlepsza jest zawsze samoróbka.

Nie masz czasu, czy chęci?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie czy ktoś korzystał z przelotki konwerterowej w tym modelu LNB OUT ?

Chciałem podłączyć do niego tuner z polsatu. Myślę tu o sygnale z anteny.

 

Ktoś sprawdzał funkcjonalność tej przelotki ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak mój tuner działał to działała przelotka oczywyscie jak tuner 9600 był w stanie spoczynku przepuszczał sygnał , a nie lepiej wymienic oferte na moduł polsatu ? i masz wszystko w jednym tunerze ?

 

i mam prośbe do fachowców nie bądzcie załosni z tym spytaj wyrocznię google poszukaj u wójka google jestescie załosni !!!! nie chcesz pomóc ? nie wiesz nie odzywaj sie i nie pisz załosych tekstów

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi coś ten tuner nie chciał współpracować z polsatem. Lipa jakaś. Rozważałem to inaczej.

W tunerze 9600 jest karta cyfry.

 

Zauważyłem, że polsat działa na tych samych transponderach na których jest włączony Opticum.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przelotki LNB zawsze działają tak, że jeśli odbiornik jest włączony, to na wyjściu może być w najlepszym przypadku 1/4 pasma satelitarnego - ta ćwiartka, z której korzysta akurat pierwszy tuner, gdyż to on steruje konwerterem. Jeśli wybierze np. 11,278 GHz, pol. V, to będzie to pasmo dolne i polaryzacja pionowa, więc tylko z pasma dolnego i polaryzacji pionowej może cokolwiek dostać drugi odbiornik po przelotce. Natomiast gdy pierwszy tuner jest na czuwaniu to drugi powinien mieć pełny dostęp, ale jak to działa to już zależy od producentów, nie zawsze poprawnie - pamiętam, że dla innego użytkownika sprawdzałem to jakiś czas temu dla kilku odbiorników i mimo przełączania ich na czuwanie często nadal nie pozwalały na normalne korzystanie z przelotki (badałem i tryby głębokiego czuwania i bez głębokiego).

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tu właśnie na wyłączonym nie działa a na włączonym tylko ćwiartkami.

Kiedyś przerabiałem już ten temat i pass ;)

 

Zmodernizowałem czyli założyłem multiband converter 2 szt. z multiswitcha i po sprawie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam 

Mam problem , może ktoś pomoże.

Chciałbym zaktualizować soft w moim tunerze , niestety jak wchodzę w menu- aktualizacja opro. wyświetla: software_4.39_Conax itp.upd, jednak jak naciskam ok nic się nie dzieje. Soft wgrany na pendriva.

 

Wersja Hardware: 3.02

oprogramowania : 3.05

loader: 4.03

 

Z góry dzieki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Mam zakupiony jako nowy (kilka ładnych lat temu) Opticum 9600 HD TS (soft 3.39 combo) a ostatnio kupiłem Globo Prima 9600 HD TS (soft 4.44 combo) karta cameleon NC+ (stara cyfra+) ... udało mi się ustawić home server i mogę oglądać różne programy na dwóch telewizorach. Mam zamiar dokupić jeszcze co najmniej dwa takie tunery i podłączyć wszystko do home servera. Przypadkiem zauważyłem że na tym nowszym egzemplarzu nie mogę włączyć radia NC. Mimo iż przy wyszukiwaniu pokazuje że znalazł kilkadziesiąt stacji to po wciśnięciu na pilocie przycisku TV/Radio nie dzieje się nic poza tym że pokazuje się panel informacyjny z aktualnie wyświetlanym kanałem. Co może być powodem takiego stanu rzeczy ?

 

W tym pierwszym tunerze dzieje się dziwna rzecz - po włączeniu zaczyna on dziwnie hałasować - wrażenie takie jakby gdzieś nie było właściwego styku i iskra sobie gdzieś skakała ale jak go otworzyłem to nic nie widać a i nie czuć charakterystycznego dla takiej sytuacji smrodku spalenizny. Choć tuner mocno się przy tym grzeje. Hałas te nie ustawał nawet kiedy tuner był w stanie standby z włączonym zegarem. Po wyłączeniu zegara hałas ustaje po wyłączeniu ale pojawia się po jego ponownym włączeniu. Ktoś wie co to może być ?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

Edited by georgu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...