Jump to content
Guest Anonymous

Dekoder HD5000

Recommended Posts

Mam problem z tym dekoderem. Mam go w multiroom  połączonego z TV Thomson 24HA4243W. Kiedy dekoder przełączę w tryb monitorowania i następnego dnia włączę TV a potem dekoder (lub odwrotnie) to urządzenia się nie widzą, tzn. na TV mam komunikat brak sygnału. Pomaga wyłączenie w tym momencie dekodera z prądu i włączenie - wówczas po uruchomieniu się dekodera obraz wskakuje i wszystko działa. Problem nie występuje jeżeli dekoder przełącza się w tryb czuwania. Wówczas po włączeniu TV i dekodera następnego dnia - po długiej procedurze uruchamiania dekodera ale już z pilota obraz bez problemu wskakuje. Jakiś pomysł? Wymiana na 5000, 6000, 2000, 3000 pomoże? A może to wina TV? Sam już nie wiem .... 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jutro przyjedzie kurier z nową umową i dekoderem (na wymianę ) Evobox. Ja muszę oddać HD5000. Czy ktoś pamięta, jakie kable muszę włożyć do pudełka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tydzień temu oddałem Sagemcom'a ESI-88 i do pudełka wrzuciłem pilot i zasilacz. Na razie nikt w sprawie HDMI się nie upominał, a był w zestawie. Z tego, co czytałem to kara za brak kabla HDMI to 10zł, tak więc nie ma się co martwić.

Edited by Barti
Post napisany dość niechlujnie. Poprawiono fatalną pisownię w poście.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jutro przyjedzie kurier z nową umową i dekoderem (na wymianę ) Evobox. Ja muszę oddać HD5000. Czy ktoś pamięta, jakie kable muszę włożyć do pudełka?

Pilot, zasilacz, dekoder i karta.

Nic więcej w zestawie nie było :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ktoś mnie oświeci, co robię źle?

 

Zasilanie LNB: tak

Tryb DiSEqC: DiSEqC 1.0

Port: B

Typ LNB: uniwersalny

Satelita: Astra 1H/ 1KR/ 1L/ 1M

 

Powinno mi się podświetlić moc sygnału i jakość, a mam totalne zero. Korzystam z monobloka i Hot Bird jest na maksa. Gdzie jest błąd?

Edited by Barti
Zacznij od poprawnej pisowni na forum. Na klawiaturze jest taki klawisz, jak Shift. Nazwy własne piszemy wielką literą i tak samo też rozpoczynamy każde zdanie. Poprawiono post.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy sprawnym konwerterze, najczęściej źle ustawiona antena lub źle zamontowany konwerter. 

Powinno być tak: https://www.google.pl/search?q=konwerter+monoblock&espv=2&biw=1366&bih=662&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiB26XNhqLPAhXJORQKHWIXDNEQ_AUIBigB#imgrc=cLsvtFNI8XX8MM%3A

Jest jeszcze opcja, że masz konwerter na niemiecki rynek, gdzie pod portem A jest Astra. Wtedy wymagane jest ustawienie anteny na Astrę i zezowanie na Hot Bird.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki.

Antena była zdjęta rano i zamontowana wieczorem, wczesniej wszystko hulało, więc w tej sytuacji pozostaje chyba tylko ponowne ustawienie talerza?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To nie mogłeś od razu napisać że antenę ruszałeś  :?:

ale nawet nie warto nigdzie szukać oświecenia skoro się grzebało w ustawieniach anteny(zabrzmiało  to tak że nikt nic nie ruszał a sygnał "wcięło")  tylko dotąd szukać aż znów sygnał sie pojawi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, doprecyzuję:

antena była zdjemowana i na nowo wieszana. Korzystam od kilku lat z monobloka.

Hot bird śmiga na 100%. Na czujniku Astra osiąga 80%, na dekoderze pasek pokazuje dokładnie 80% mniej.

Dzwoniłem na infolinię polsatowską, ale nie są w stanie mi pomóc. Zasugerowali wymianę dekodera, ale niewiele się poprawiło.

Zrobiłem mały eksperyment w ustawieniach anteny i spróbowałem pozamieniać porty. Dopiero wtedy w prawym dolnym rogu pokazało mi się OK, choć sygnał na pasku dalej był zerowy.

Znalazło mi 206 kanałów, ale ani nie rtl, ani sport1, tylko jakieś cuda: Persian, Iran, Kursytan, Armenia. 

Co zrobić, żeby złapać pozostałe kanały?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, doprecyzuję:

antena była zdjemowana i na nowo wieszana. Korzystam od kilkua lat z monobloka.

Hot bird śmiga na 100%. Na czujniku Astra osiąga 80%, na dekoderze pasek pokazuje dokładnie 80% mniej.

Dzwoniłem na infolinię polsatowską, ale nie są w stanie mi pomóc. Zasugerowali wymianę dekodera, ale niewiele się poprawiło.

Zrobiłem mały eksperyment w ustawieniach anteny i spróbowałem pozamieniać porty. Dopiero wtedy w prawym dolnym rogu pokazało mi się ok, choć sygnał na pasku dalej był zerowy.

Znalazło mi 206 kanałów, ale ani nie rtl, ani sport1, tylko jakieś cuda: Persian, Iran, Kursytan, Armenia.

Co zrobić, żeby złapac pozostałe kanały?

Ustawić prawidłowo antenę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Znalazło mi 206 kanałów, ale ani nie rtl, ani sport1, tylko jakieś cuda: Persian, Iran, Kursytan, Armenia. 

Co zrobić, żeby złapac pozostałe kanały?

Jeśli masz zielone paski to wpisz parametry konkretnego TP i wyszukaj a jak ich nie masz (zielonych) to popraw ustawienia anteny/konwertera

Proste jak metr sznurka w kieszeni :mrgreen:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mam zielonych pasków niestety.

Zastanawia mnie że piszecie o poprawieniu ustawień anteny.

Skoro łapie hb i drugi konwerter jest na monobloku, to zmiana położenia anteny= utrata sygnału. 

Zreszta, skoro na czujniku pokazuje 80%, to chyba powinno wystarczyć żeby cokolwiek złapało?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piszesz:

-Nie mam zielonych pasków niestety

-Zreszta, skoro na czujniku pokazuje 80%, to chyba powinno wystarczyć żeby cokolwiek złapało?

 

Gdzieś tu "lejesz wodę"-skoro masz sygnał na poziomie 80% to jakim cudem nie masz zielonych pasków :?: :shock:

 

Skoro łapie hb i drugi konwerter jest na monobloku, to zmiana położenia anteny= utrata sygnału

 

A czy ten Twój monoblok jest dostosowany do rozmiaru Twojej anteny :?: bo może być tak że ty masz za małą czy za wielką czaszę do tego modelu konwertera,

ja jak miałem zeza(na antenie fi 60) to konwerter Astry był praktycznie przyklejony do tego od HB,nawet musiałem go tak sztucznie nieco obniżyć na mocowaniu by uzyskać prawidłowy sygnał bo minimalne oddalenie powodowało utratę sygnału.

Coś będziesz musiał chyba zmienić-albo antenę,albo konwerter

Share this post


Link to post
Share on other sites

To może kabel masz walnięty-ten kawałek między konwerterem a przełącznikiem :?: bo rozumiem że HB odbierasz bez problemów,na początek zarób na nowo końcówki przy f-kach lub od razu wymień to

 

EDIT:

Ty nie masz przecież zewnętrznego przełącznika :oops: 

A skoro odbierasz HB to ja już nic nie rozumiem :shock:

Edited by fezuj

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sygnał się gubi w momencie wsadzenia końcówki kabla antenowego do dekodera. Ten sam kabel wsadzony do czujnika pokazuje 80% Astry. Czy może być tak, że na monobloku przechylenie konwertera odrobinę w górę lub w doł spowoduje zmiany? Nic innego mi do głowy nie przychodzi. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co to za czujnik o którym piszesz? Monoblok ma jedno wyjście i podłączony do niego czujnik zawsze pokazuje sygnał z satelity A.

 

Skoro antena była zdjęta i założona ponownie to może uszkodzeniu uległ konwerter? Nie spaliłeś go przypadkiem?

 

Skręcenie monoblocka w obejmie w celu ustawienia położenia konwertera drugiego satelity jest normalną czynnością przy instalacji ale ty zdejmując czaszę z masztu chyba nie ruszałeś konwertera? Czy ruszałeś?

 

 

Te Persje i Kurdystany to wszystko z HotBirda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czujnik, którym się sprawdza moc sygnału. Taka skrzynka, nie wiem jak to fachowo się nazywa. Konwertera nie ruszałem, zresztą skoro na tym sprzęcie była moc sygnału na 80%, to spalony by tyle nie pokazał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A weź Ty swój dekoder sprawdź na innej antenie,albo inny dekoder na swojej

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to nie możliwe by problem był po stronie dekodera bo dwa na raz na to samo "chorować" nie mogą,jeżeli kable są w porządku to masz walnięty konwerter,innej możliwości nie ma,niby na czymś ci tam pokazuje moc,ale być może wewnątrz ma jakieś zwarcie i coś podaje co ten miernik wyłapuje,ale sygnałem SAT to raczej to nie jest skoro dekodery tego nie widza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pora zakończyć ten Offtop. O ustawianiu anteny znajdziesz poradniki na tym forum. Dla Ciebie najlepszy dział, to "Początkujący". Choć w Twoim wypadku potrzebny jest profesjonalny instalator.

 

Ustaw prawidłowo antenę i Twój problem zniknie. Nie ma sensu ciągnąć więcej tego tematu tutaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...