Jump to content
Guest Anonymous

Dekoder HD5000

Recommended Posts

Niby wszystko OK, spójrzcie bo moze się mylę.

 

20160411_092453_Ko%C5%9Bcielna.jpg

20160411_092417_Ko%C5%9Bcielna.jpg

A wywala błąd. Lampka z tyłu tez mryga a druga się pali.

20160411_092516_Ko%C5%9Bcielna.jpg

 

Pod tym samym kablem dekoder NC plus

20160411_093101_Ko%C5%9Bcielna.jpg

20160411_093322_Ko%C5%9Bcielna.jpg

jak widać NC plus wszystko działa. Podłączałem wszystkie dekoder turbo box i te białe i wszystkie serwisy działają. HD5000 żaden nie działa a mam dwa.

Macie jakies pomysły?

Tutaj zrzut z routera. jak widać hd5000 jest widoczny

Zrzut%20ekranu%202016-04-11%2009.50.32.p

Zabrakło pomocniczego adresu DNS... (jest 0.0.0.0)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziwna sprawa i dość nieprawdopodobna , ale prawdziwa. miałem uszkodzone obydwa dekodery. Wymieniono mi na HD5500s i teraz internet śmiga.

Edited by bumbum35

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie też 0.0.0.0 pomocniczy DNS i pędzi normalnie, czyli raczej to nie o to chodzi. :wink:

Zabierz dekoder do znajomego i sprawdź, jak się zachowuje u niego. Jeżeli działa, to szukaj problemu w Twoim routerze.

 

PS. Jak masz okazję wymieniać HD5000 na HD5500s to się nie ma co zastanawiać :)

Edited by Krzysiek11:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakaś dziwna sprawa jest u mnie. Mam swoją listę kanałów. W tym z kanałami spoza oficjalnej. Załóżmy, że chcę przełączyć na NTL. Naciskam przycisk, i baner tak przeskakuje na NTL, ale automatycznie cofa się do kanału przed i nie przełącza mi w ogóle kanału. Z innymi jest tak samo. Jak wpisuje numer kanału, to tak samo nie przełącza. Tak jakby nic tam nie było. Przywracałem ustawienia fabryczne i to samo. Jakiś bug się napatoczył z tym nowym oprogramowaniem chyba.

Edited by Emil.1603

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jakaopcja1 Napisano 07 kwiecień 2016 - 21:07

Czeka mnie chyba przywracanie deka do ustawień fabrycznych ale wpierw opiszę Wam "przypadłość"  i oceńcie sami.

Na deku utworzone mam 7 list ulubionych z czego przedostatnia lista zawiera kanały zagraniczne. Po ostatniej aktualizacji utraciłem możliwość przełączania się pomiędzy tymi listami tzn przełączanie zatrzymuje się na ostatniej liście przed listą z serwisami zagranicznymi. Nie można cofnąć, nie można wybrać kolejnej listy, po prostu totalna zawiecha.( wszystkie inne opcje deka działają) Dopiero po dwukrotnym wciśnięciu przycisku OK i wyświetleniu banera info o danym kanale mam możliwość przejścia na kolejną listę ulubionych ale z pominięciem listy z serwisami zagranicznymi. Odłączałem zasilanie i żadnej poprawy, Przeraża mnie ponowne szukanie kanałów i układanie list w przypadku przywrócenia ustawień fabrycznych  :crazy:

Przywróciłem więc deka do ustawień fabrycznych, ponownie przeszukałem całego Hotbirda i zapisałem 2236 pozycji. Podczas układania list ulubionych po kilku godzinach z listy głównej zniknęło 736 kanałów ( pozostało 1500)...przeszukałem jeszcze raz i ponownie zapisałem 2239 ( 3 więcej) i dokończyłem układanie ulubionych. Przez kilka dni było ok aż ponownie z głównej zniknęło kilkaset kanałów i zostało równe 1500. Jednocześnie utraciłem możliwość wejścia na listę ulubionych z muzyką. Wszystko wygląda znowu tak jak w cytowanym poście :crazy:

Emil.1603 napisał

Jakaś dziwna sprawa jest u mnie. Mam swoją listę kanałów. W tym z kanałami spoza oficjalnej. Załóżmy, że chcę przełączyć na NTL. Naciskam przycisk, i baner tak przeskakuje na NTL, ale automatycznie cofa się do kanału przed i nie przełącza mi w ogóle kanału. Z innymi jest tak samo. Jak wpisuje numer kanału, to tak samo nie przełącza. Tak jakby nic tam nie było. Przywracałem ustawienia fabryczne i to samo. Jakiś bug się napatoczył z tym nowym oprogramowaniem chyba.

Mam tak samo. Zauważyłem, że dzieje się tak gdy kanał będący na liście ulubionych zmieni pozycję, lub tak jak w moim przypadku, w "cudowny" sposób zniknie z listy głównej. Na starym sofcie w takim przypadku pojawiał się czarny ekran z informacją o braku sygnału i można było przełączać dalej lecz w nowej wersji softu następuje zawiecha.

Co robić dalej? Czy jest to wina sprzętu, czy softu? Wymienić deka w APS`ie czy czekać aż to naprawią??

Edited by Jakaopcja1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedyne doraźne rozwiązanie jakie mi przychodzi do głowy, to nie robić wyszukiwania "wszystkie", tylko według operatora a potem ręcznie doszukać tylko interesujące transpondery albo w automacie "niekodowane". Na koniec z tego wszystkiego ułożyć listę ulubionych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę poeksperymentowałem z ustawieniami fabrycznymi i wyszukaniami kanałów i sytuacja przedstawia się następująco. Wszystkie kanały które się wyszukają i zapiszą na liście głównej powyżej nr 1500 po wyłączeniu zasilania znikają. Jeśli któryś z kanałów z listy głównej z pozycji powyżej 1500 trafi na listę ulubionych a wystąpi zanik zasilania, to występuje sytuacja, którą opisał Emil.1603 tzn brak możliwości przełączania. W przypadku gdy na listę ulubionych trafi kilka programów z listy głównej z pozycji powyżej 1500 i nastąpi zanik zasilania to lista ulubionych staje się niedostępna ( mój przykład, który opisałem wcześniej). Na dzień dzisiejszy aby z tego wybrnąć, pozostaje tak wyszukiwać i usuwać niechciane serwisy aby lista główna nigdy nie przekroczyła magicznej wartości 1500...wtedy zanik zasilania nam nie straszny :wink:

Ewidentnie coś powalili w sofcie, bo chyba to nie jest wina deka.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od najnowszej aktualizacji (3.118.1.20) mój HD5000 gubi listę z Astry i listy ulubionych, po każdym przejściu do głębokiego standby`a. Wcześniej tego nie miał i wszystko pamiętał.

 

Czyli mam to samo, co opisało kilku userów powyżej.

Jasnym jest, że technicy z Polsatu znów coś skopali w sofcie, co jest tym bardziej śmieszne, że to oprogramowanie było na początku testowane na określonej grupie dekoderów, zanim trafiło na początku kwietnia do reszty. Normalnie wodorosty w głowach polsatowych informatyków ...

:crazy:  :crazy:  :crazy: 

 

 

 

Edited by paceq

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dekoder pobrał nowe oprogramowanie zrobiłem ustawienia fabryczne, wyszukałem wszystkie kanały było tego na liście ponad 2000 dokładnie nie pamiętam.

Dziś lecę po kanałach jest tylko 1500 na liście głównej. A już miałem zaczynać układać swoją listę.

Dekoder wczoraj był na kilka minut odłączony od zasilania. Domyślam się że wtedy zgubił kanały na pozycjach powyżej 1500 na liście.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś lecę po kanałach jest tylko 1500 na liście głównej. A już miałem zaczynać układać swoją listę.

Dekoder wczoraj był na kilka minut odłączony od zasilania ...

Witaj w Klubie.

:mrgreen:

Soft 3.118.1.20 jest skopany. Pozostaje tylko czekać, aż "słoneczni informatycy" skończą jakiś porządny kurs programowania i czegoś wreszcie się nauczą.

:mrgreen:

Share this post


Link to post
Share on other sites

HD3000 ten sam problem po zaniku napięcia znika lista powyżej numeru 1500.

Wracając do HD5000 zauważyłem że na aktualnym sofcie szybciej wczytuje mi się dysk podłączonyy pod dekoder to znaczy krócej jest ikona z kołem zębatym w lewym górnym rogu ekranu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Wracając do HD5000 zauważyłem że na aktualnym sofcie szybciej wczytuje mi się dysk podłączonyy pod dekoder to znaczy krócej jest ikona z kołem zębatym w lewym górnym rogu ekranu.

U mnie takiej ikony nigdy nie było...gdy odpalam deka z podpiętym dyskiem to obraz pojawia się błyskawicznie i po sekundzie obraz robi się ciemny na ok 1-1,5 sekundy i pojawia się ponownie. Bez dysku nic takiego się nie dzieje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy pendrive już chodzą po USB na tym nowym oprogramowaniu (3.118.1.20) :?:  - bo na moim HD5000 wyskakuje komunikat, że niewłaściwy dysk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pendrivy z żadnym nie chodzą

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie takiej ikony nigdy nie było...gdy odpalam deka z podpiętym dyskiem to obraz pojawia się błyskawicznie i po sekundzie obraz robi się ciemny na ok 1-1,5 sekundy i pojawia się ponownie. Bez dysku nic takiego się nie dzieje.

Normalne zjawisko związane z montowaniem dysku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zadam może lamerskie pytanie...ale jak idealnie trafić z zaplanowaniem nagrywania na początek filmu??

Próbuje przez epg, próbuję z ustawianiem godziny ale czasem godzina początku filmu podana w epg nie zgadza się z rzeczywistym początkiem nadawania i wychodzą cyrki z obcinaniem filmu lub "nagrywaniem" wcześniejszego poprzedzającego zaplanowane nagranie materiału. Można osiągnąć "idealne trafienie" ? :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zadam może lamerskie pytanie...ale jak idealnie trafić z zaplanowaniem nagrywania na początek filmu??

Próbuje przez epg, próbuję z ustawianiem godziny ale czasem godzina początku filmu podana w epg nie zgadza się z rzeczywistym początkiem nadawania/.../

Nie wiem co Ty oglądasz,ale ja do zeszłego roku miałem problem z TV4,ale to już historia,każdy program.który rejestruje zaczyna  się max z min.poślizgiem,ale kończy zawsze w terminie więc EPG jest dość dokładne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ES7500.

Nadmienię tylko, że w przypadku obsługi Amplitunera czy blu-ray'a z poziomu TV nie mam żadnego problemu. Wszystko działa tak jak powinno.

A jaką masz wersję softu w TV? Edited by matejo94

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy w starych softach podczas przeglądania listy kanałów strzałka w lewo przełączała na belkę wybranego kanału? Teraz ta opcja zawsze wraca do belki aktualnie oglądanego kanału.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam ;)

Jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość ;)

Pyt tyczy sie tego dekodera w sumie instalacji kanałów a mianowice czym sie różni opcja instalowania kanałów a kanałów cyfrowego polsatu i jakie są tego skutki



 

http://www16.zippyshare.com/v/1iyW4J9s/file.html

z góry dzięki za odp ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogólnie niczym,ale jak zainstalujesz kanały CP to na liście będziesz miał tylko te z listy CP od 1 do 999 a tak po prawdzie ok.300,jak chcesz mieć wszystko co się znajduje na satelicie HB to klikasz to pierwsze i nawali ci parę tysięcy kanałów z tego satelity jak weźmiesz opcję "ręczne wybieranie" to po wpisaniu parametrów konkretnego TP z HB przeszuka i zapisze tylko te które tam są.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jest gdzieś na forum jakaś ściąga lista czy coś jakie kanały są na HB ?

Edited by Barti
Usunięto zbędne cytowanie. Nie cytujemy treści poprzedniego postu w całości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...