Jump to content
PiotrekxD

Antena stacjonarna do DVB-T

Recommended Posts

Witam.

Proszę kolegów z forum o poradę.

Zakupiona antena Televes DAT HD BOSS 790 - ustawiona jest na Kraków Choragwica .(odległość ok 43km).

Zasilacz Televes Picokom 24V.

Mux 1 i Mux 2 kan. 25,23 sygnał w granicach 90-100.

Problem jest natomiast z Mux 3. Nie ma żadnego sygnału, obojętnie czy to kanał 50, czy inny. Wyszukujemy na TV automatycznie, czy ustawienia danego kanału - rezultat ten sam.

Dwa dni ustawiania anteny i nadal brak Mux 3.Proszę o wsparcie w w/w temacie.

Edited by Barti
Przeniesiono post do właściwego działu forum i wątku.

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minut temu, Nutka napisał:

ustawiona jest na Kraków Choragwica .(odległość ok 43km)

Podaj lokalizację miejsca odbioru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wadowice.

Antena ustawiona według sygnału na TV oraz aplikacji DVB-T Finder.

Edited by Barti
Każde zdanie rozpoczynamy wielką literą. Poprawiono post.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Wadowicach są miejsca gdzie teoretycznie odbiór powinien być bezproblemowy,  a są i takie gdzie odbiór może być mocno utrudniony. Na dodatek im wyższy kanał, tym gorsza jego propagacja. W takiej sytuacji należy szukać alternatywy z Mysłowic (k.34,41,49,55) lub Skrzycznego (k. 34,41,55,58).

 

Godzinę temu, Nutka napisał:

Mux 1 i Mux 2 kan. 25,23 sygnał w granicach 90-100

To siła czy jakość? Próbowałeś odbioru w trybie pasywnym (bez zasilacza)?

 

Godzinę temu, Nutka napisał:

Zasilacz Televes Picokom 24V

Sygnał wyprowadzony jest dwoma kablami? Jeżeli dwa - to na obydwu taki sam problem? Jaki kabel? Jakiej długości?

 

Godzinę temu, Nutka napisał:

Wyszukujemy na TV automatycznie

Błąd. Wyszukiwać należy ręcznie - na wybranych kanałach.

 

52 minuty temu, Nutka napisał:

Antena ustawiona według sygnału na TV oraz aplikacji DVB-T Finder

Findera używamy tylko do odszukania orientacyjnego azymutu do nadajnika, a antenę ustawiamy obserwując wskazania odbiornika (w opcji ręcznego programowania) - ze szczególnym uwzględnieniem jakości sygnału.

Edited by K63

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ad. 1. Jakość sygnału (dostrajanie kanałów cyfrowych na TV) - bez zasilacza nie próbowaliśmy. 

Ad. 2. Tak - sygnał wyprowadzony jest dwoma kablami, tzn. jeden od anteny do zasilacza i od zasilacza do TV. Długość kabla to ok. 20m (w tym ok. 5m zwinięte w pętlę jako rezerwa). Kabel żelowy koloru czarnego, kupiony w sklepie RTV. Nie jakiś tani. 

Ad. 3. Wyszukiwaliśmy na TV automatyczne oraz robiliśmy strojenie ręczne. 

Ad. 4. Najpierw ustawiliśmy antenę zgodnie z jakością sygnału na TV, a potem jeszcze lekko skorygowaliśmy ta aplikacją. Nie miało to jednak znaczeni, bo Mux 3, czyli sygnał na TV, nie pojawił się wcześniej oraz po tym skorygowaniu. 

 

Antena ustawiona na Katowice. Mux 1 i 2 - odbiór był gorszy, jak na Kraków. 

Antena ustawiona na Bielsko - był tylko Mux 2.

Antena umiejscowiona jest na balkonie, 1 piętro. Nie na dachu. 

Zastanawia nas, czemu jeśli tak dobrze wyszykuje Mux 1 i 2 to chociaż minimalnie nie ma Mux 3?

Na stronie Emitel wszystkie 3 Mux-y mają moc 100 kW. I tylko ten Mux 3 nie daje znaku życia.

Edited by Barti
Bardzo niechlujna pisownia w poście!!! Post w dużej mierze napisany bełkotliwie. Wyjątkowo poprawiono post.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Nutka napisał:

Zastanawia nas czemu jeśli tak dobrze wyszykuje  mux1i2 a chociaż minimalnie nie ma mux3?

Mux-y 1 i  2 to niskie kanały 23 i 25, zatem dużo lepsza propagacja niż k.50. Ponadto mux- y 1 i 2 nadają dookólnie z mocą 100 kW,  a mux-3 kierunkowo - na azymucie Wadowic ok. 80 kW.

 

Godzinę temu, Nutka napisał:

Antena umiejscowiona jest na balkonie 1p - nie na dachu

 Czy w kierunku Krakowa są jakieś przeszkody? Jeżeli nie ma możliwości montażu na dachu, należy szukać lepszej lokalizacji na balkonie. Jeżeli to blok, nie ma w nim instalacji zbiorczej?

 

Godzinę temu, Nutka napisał:

ok.5m zwiniete w pętle jako rezerwa

Kabel nie powinien być w pętli. Rozwiń i sprawdź.

 

 

Godzinę temu, Nutka napisał:

sygnał wyprowadzony jest dwoma kablami, tzn. jeden od anteny do zasilacza i od zasilacza do TV.

Chodziło mi o to, czy z zasilacza idą kable do dwóch odbiorników.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W kierunku Krakowa są przeszkody w postaci zabudowy osiedlowej. Z zasilacza idzie tylko jeden kabel do jednego TV. Jutro rozwinę pętlę i napiszę, czy się poprawiło. Dziękuję, kolego @K6,3 za dotychczasowe porady.

W dniu dzisiejszym kabel został rozwinięty z pętli ale nie przyniosło to lepszego rezultatu. Dodatkowo jeszcze  poprawilismy kierunek i uzyskaliśmy na TV sygnał 100% dla Mux 1i2.Niestety dla Mux3 nie pokazuje żadnej wartości,czyli tak jak było. Pozdrawiam 

Edited by Barti
Wyrażenie skrótowe "TV" piszemy wielkimi literami. Poprawiono post.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Anteny kierunkowe sięgają daleko,ale trzeba mieć odsłonięty kierunek, a ponadto zasada "im wyżej stoisz, tym dalej widzisz ". Trzeba by rozważyć możliwość montażu na dachu, a jeśli dach z blachy to jeszcze 4 m nad dach. Druga alternatywa to zastosowanie anteny ATX 91, ATX 107. One mają większe wzmocnienie, oczywiście do tego wzmacniacz coś  w stylu  LNA 177, 188, MC9205. Antena ATX 91 i wzmacniacz LNA188 - u mnie stabilny odbiór z nadajnika z Jesenika, 150 km. Nie wiem, jak duże masz pole przestawienia mocowania  anteny w prawo lub w lewo. Jeśli masz to proponuję zrobić pomiary sygnału (laptop + dongle DVB-T USB + Prog Finder) z załączonym generatorem sygnału. Na 5m w poziomie może być takie zróżnicowanie sygnału, że nie do uwierzenia. To tyle z mojej strony. Życzę powodzenia.

Pozdrawiam serdecznie. Krzysztof.

Edited by Barti
Bardzo niechlujna interpunkcja w poście!!! Nie stawiamy spacji przed znakami interpunkcyjnymi i przestankowymi, tylko po nich. Wyjątkowo poprawiono post.
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy ktoś używał może anteny Televes Yagi Edge Mix?

W testach na SK wypadła najlepiej ze wszystkich anten łączonych (UHF+VHF) i zastanawiam się nad kupnem.

Mój problem jest taki, że nie widzę nadajnika (mam okna z innej strony i wszędzie wokół są bloki) i mieszkam na pierwszym piętrze.

Obecnie mam zwykłą siatkę, MUX 2, MUX 3 i MUX TVN odbierają bez żadnych problemów, MUX 1 czasami się zacina, ale generalnie oglądać się da. MUX 8 nie znajduje w ogóle.

Pytanie czy ta antena się sprawdzi i da radę na niej odebrać w takich warunkach wszystkie MUXy?

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minut temu, Tomo21 napisał:

W testach na SK wypadła najlepiej ze wszystkich anten łączonych

Wg mnie najlepiej wypadła Emme Esse 560 HVD. Na wszystkich mux-ach miała lepsze parametry (C/N, MER, BER)  niż Televes.

40 minut temu, Tomo21 napisał:

mam zwykłą siatkę (...) MUX 1 czasami się zacina, ale generalnie oglądać się da. MUX 8 nie znajduje w ogóle.

Ze wzmacniaczem, czy bez?

Jak daleko masz do PKiN? Redakcja SatKuriera robiła testy ok. 15 km od nadajnika Chorągwica pod Krakowem. Nadaje on mux-y 1-3 z dużo większą mocą niż PKiN. Dla odmiany PKiN nadaje mux-8 z większą mocą (maks.17 kW) niż Chorągwica (maks. 10 kW).

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fakt, ale o tej jednej napisali najwięcej pozytywów w podsumowaniu, a o tej Emme Esse w ogóle nic, dlatego tym się zasugerowałem. Poza tym ona jest trochę dłuższa w poziomie, dlatego wolałbym tą Televesa.

No chyba, że ta różnica w odbiorze jest między nimi znacząca? (nie znam się na tych parametrach za bardzo).

W sumie to nie wiem czy bardziej mi ciągnie te Muxy z PKiN czy z Raszyna. Według aplikacji DVB-T Finder do PKiN mam 8,2 km a do Raszyna 24,5 km.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minut temu, Tomo21 napisał:

o tej jednej napisali najwięcej pozytywów w podsumowaniu, a o tej Emme Esse w ogóle nic,

Jak to nic ...

Cytat

W zbliżony sposób do produktu Televes wypadły też anteny Emme Esse i Fuba

https://satkurier.pl/news/166805/test-anteny-dvb-t-combo-hv.html?news_page_id=4

Televes w paśmie VHF ma zysk do 2 dBi, a Emme Esse do 8.5 dBi.

Mux-8 z Raszyna nie nadaje. Teoretycznie powinieneś odebrać go na pasywnej siatce z PKiN. Oczywiście mówię o w miarę korzystnych warunkach odbiorczych. Włącz w odbiorniku wyszukiwanie ręczne na k.7 i bardzo powoli kręcąc anteną (najlepiej małymi "skokami") obserwuj wskazania parametrów sygnału.

Jednoznacznie nikt Ci nie podpowie. Antenę dobieramy do lokalizacji. Musisz eksperymentować. Być może odbiór wszystkich mux-ów na jednej antenie u Ciebie nie jest możliwy. :?:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z wyszukiwaniem ręcznym może być problem, bo ja odbieram to na PC na karcie telewizyjnej pod USB, nie na telewizorze. Nie wiem czy używany przeze mnie soft (ArcSoft Total Media) ma taką możliwość.

Share this post


Link to post
Share on other sites

MUX8 z PKiN powinieneś z łatwością odebrać. W okolicach Warszawy udaje sie to zrobic nawet na nieprzeznaczonej do jego odbioru antenie UHF. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie na mojej siatce się nie udaje, nawet specjalnie zmieniłem symetryzator na pełnozakresowy ale nic to nie dało. Stąd plany zmiany anteny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siatki to były dobre, jak częstotliwości powyżej 800 MHz były czyste, ale nie dzisiaj. Ta antena zbiera cały śmieć z eteru.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Kupiłem tego Televesa. Mam tylko pytanie, bo jeden z elementów można zamontować na dwa sposoby. Czym to się różni i w której konfiguracji powinien być lepszy odbiór?

b4d5ce9da2963ef26e2ef3fab88d4b16.jpg

Edited by Barti
Proszę wyłączyć w aplikacji Tapatalk automatyczne dopisywanie do postu informacji o posiadanym urządzeniu mobilnym. Poprawiono post.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest to element odpowiedzialny za odbiór pasma VHF, na którym jest mux-8. W Warszawie nadawany on jest w polaryzacji poziomej, zatem opcja A.

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za pomoc. Sprawdziłem na razie testowo wewnątrz mieszkania w pobliżu okna (przy pomocy ProgFinder i potem ProgDVB) - udało mi się na tej antenie złapać sygnał MUX8 a nawet odebrać przekaz kanałów z niego. Pozostaje kwestia zamontowania anteny na zewnątrz i mam nadzieję, że będzie odbierało wszystko :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzień dobry!

 

Na początek dodam tylko, że nie jestem ekspertem w sprawach odbioru sygnału DVB-T, ale potrzebuję pomocy ekspertów i z góry za taką dziękuję.

 

Przechodząc do rzeczy:

Dotychczas odbierałem MUX1, 2 oraz 3 z nadajnika Leżajsk-Giedlarowa. Odbierałem zwykłą anteną, bez wzmacniacza. Antena jakiś "no-name" z allegro za 20 zł i praktycznie nigdy nie było problemów z odbiorem sygnału. Mieszkam w linii prostej ok. 25-30 km od tego nadajnika. Odbiór był bezproblemowy na dwa tv.

Wczoraj zakupiłem nową antenę typu combo, firmy Maguro, aby odebrać MUX8.  Złożyłem ją zgodnie z instukcją, zamontowałem na tym samym maszcie co stara antena, ok. 7-8 metrów nad ziemią, zasilacz połączyłem z kablem koncentrycznym i wpiąłem w jeden z telewizorów. Zasilacz oczywiście sygnalizował poprawną pracę zieloną diodą. Przystąpiłem do szukania kanałów i zonk. Najlepszy wynik to jakość 10% i siła sygnału 36-38%, więc szybki zwrot w kierunku RTCN Krosno-Sucha Góra i wynik: jakość 0%, siła 10%. Szybki przegląd anteny, jest poprawnie złożona, ale nie uzyskuje zadowalających wyników. Szybka podmianka na starą, tego "no name" i nawet leżąc na balkonie, skierowana w niewiadomym kierunku uzyskuje wynik 60% jakość/70% siła co  świadczy, że mam dobry zasięg, gdy antena wylądowała na szczycie masztu, wynik 95/100.

 

Gdzie mam szukać problemu? Czy zgłosić na gwarancję antenę?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, amil112 napisał:

zakupiłem nową antenę typu combo, firmy Maguro

Zapewne chodzi o tę antenę.

Od czasu do czasu je montuję  i nie mam problemu z odbiorem z nadajnika dużo słabszego niż Giedlarowa czy Sucha Góra.

2 godziny temu, amil112 napisał:

zasilacz połączyłem z kablem koncentrycznym i wpiąłem w jeden z telewizorów

Czy antena ma zamontowany w puszcze wzmacniacz? Te anteny standardowo występują w wersji pasywnej.

2 godziny temu, amil112 napisał:

Przystąpiłem do szukania kanałów i zonk. Najlepszy wynik to jakość 10% i siła sygnału 36-38%, więc szybki zwrot w kierunku RTCN Krosno-Sucha Góra i wynik: jakość 0%, siła 10%.

Te parametry to na mux-8?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedyne sensowne wytłumaczenie to źle połączony kabel z anteną lub założony symetryzator w antenie do którego podłączyłeś zasilanie. A może masz jakiś tuner zewnętrzny gdzie włączyłeś zasilanie 5V wzmacniacza plus zewnętrze zasilanie i coś świruje??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Kupiłem ostatnio antenę galaxy combo premium. Zawiesiłem ją, poprowadziłem kabel, podłączyłem zasilacz, podłączyłem wtyczke do TV, odpaliłem skanowanie kanałów i znalazło mi kanały ze wszystkich MUXów, elegancko. 

 

Następnie przełączyłem kabel antenowy z TV do tunera i zonk - żadnych kanałów. Zacząłem bawić się ustawieniami i m.in. przełączyłem opcję "Tuner power" z OFF na ON. Nic nie pomogło. 

 

Gdy z powrotem włożyłem kabel do TV okazało się, że telewizor też przestał odbierać jakiekolwiek programy. Co mogło się stać?

 

Jak myślicie, poszła cała antena czy tylko zasilacz?  Czy włączenie tego "Tuner power" pomimo posiadania włączonego zasilacza anteny mogło ją uszkodzić?

 

Teraz mam siłę 0%, tak jakby antena nie była w ogóle zasilana.

Share this post


Link to post
Share on other sites
38 minut temu, frosty napisał:

Zawiesiłem ją, poprowadziłem kabel, podłączyłem zasilacz

A wzmacniacz zamontowałeś?

 

39 minut temu, frosty napisał:

Zacząłem bawić się ustawieniami i m.in. przełączyłem opcję "Tuner power" z OFF na ON

 

42 minuty temu, frosty napisał:

Czy włączenie tego "Tuner power" pomimo posiadania włączonego zasilacza anteny mogło ją uszkodzić?

Jeżeli włączyłeś "Tuner power" w momencie gdy do gniazda antenowego wetknięta jest wtyczka separatora, to następuje zwarcie i przeciążenie, które może doprowadzić do uszkodzenia dekodera.

 

42 minuty temu, frosty napisał:

Teraz mam siłę 0%, tak jakby antena nie była w ogóle zasilana.

To nie antena ma być zasilana, tylko zamontowany przy niej wzmacniacz. Jeżeli brak jest zasilania, to któreś połączenie jest złej jakości (w zasilaczu lub przy antenie) lub uszkodzony przewód antenowy..

Jeżeli masz możliwość zasilania wzmacniacza z dekodera, to zdemontuj zasilacz,  na końcu przewodu zamontuj zwykłą wtyczkę antenową, a w dekoderze włącz "Tuner power".

Share this post


Link to post
Share on other sites

K63, dzięki za szybką odpowiedź.

 

41 minut temu, K63 napisał:

A wzmacniacz zamontowałeś?

Tak, przy antenie zamontowany jest wzmacniacz. 

 

41 minut temu, K63 napisał:

Jeżeli włączyłeś "Tuner power" w momencie gdy do gniazda antenowego wetknięta jest wtyczka separatora, to następuje zwarcie i przeciążenie, które może doprowadzić do uszkodzenia dekodera.

Tak zrobiłem :( jednak skoro po przełączeniu separatora z dekodera (który miał tuner power włączony) do TV (który nie ma takiej opcji) kanały przestały działać to sugeruje to awarię wzmacniacza przy antenie, prawda?

 

41 minut temu, K63 napisał:

Jeżeli masz możliwość zasilania wzmacniacza z dekodera, to zdemontuj zasilacz,  na końcu przewodu zamontuj zwykłą wtyczkę antenową, a w dekoderze włącz "Tuner power".

Tak też próbowałem i niestety dalej siła 0%. Spróbuję jeszcze przenieść dekoder do drugiego pokoju, w którym sygnał leci z drugiej anteny. Tak chociaż się upewnię, że z dekoderem jest wszystko ok i problem leży gdzieś indziej. 

Edited by frosty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...