Jump to content
bigcyc123

Opticum HD X403p / 402p

Recommended Posts

Witajcie !!!

Mam pytanie do bigcyca.

Czy próbowałeś skopiować na usb samą swoją listę podobnie jak w ts 9600 i wgrać do nowego softu.

Mam 1.1.39 a chcę zmienić na 1.1.69 ale nie mogę wykombinować żeby wkleić swoją własną listę. :?:?:?

A co w tym trudnego? Nawet nie musisz robić backupu, ewentualnie zrób go dla bezpieczeństwa. Nowy soft wgraj ale wybierz opcję, która wgra sam soft bez listy.

Witaj !!!

No trudność jest bo przy próbie samego soft masz komunikat "niewłaściwy plik " i kapa...

Softy mam mcas a lista producenta mnie nie interesuje mam swoją, którą klepałem swojego czasu całe popołudnie z kilkoma pozycjami odpowiednio posegregowanymi ulubionymi.

Wydaje mi się że Globo coś przekombinował.

Backupy mam i to kilka. wydaje mi się, że przydałby się program do edycji kanałów i może uda się przez RS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmieniła się baza list :P wiec starsze listy nie pasuja , a jak narazie z 1.1.69 na 1.1.70 mozna zmieniać :D

 

 

 

A tu klon waszego tunera dodam ze istnieje tez z glowica dvb-t :D ( ale nam chodzi o zwykly )

 

40caab8cab7c3bb1med.jpg

 

pomysli sie i moze bedzie oprogramowanie ( bo jest to do przerobienia ) i ma ladniejsza grafike :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy odbiornik satelitarny X402p (X403p) ustawia znacznik 4:3 i 16:9 odpowiednio dla programów niepanoramicznych i panoramicznych? - połączenie kablem SCART.

Oraz to samo pytanie dla kabla HDMI.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem jak na hdmi ale po euro tak , czasem jest blad w oprogramowaniu i nie zalapuje.......

 

 

 

Klon tunera X402p/X403p jest na uploadzie w wersji MCAS ver. 1.1.54, przed wgraniem PO USB nalezy dac USTAWIENIA FABRYCZNE I DOPIERO WGRAC POWYSZE OPROGRAMOWANIE !!! :D powrót w razie trudnosci po RS tez jest bez problemowy , nic nie uszkadza odbiornika :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witajcie !!!

Czy ktoś spotkał się z podobnym jajem.

Zmieniłem soft na 1.1.69 mcas (link pobrany dzięki bigcycowi123) a ze strony Globo pobrałem i wgrałem do tunka jako, że jej nie posiadał listę programów .Lista została przyjęta. Poukładałem sobie programy wg mojego uznania i byłoby ok gdybyy...........

Po każdym włączeniu tunka ze stanu stanby zawsze tuner odpala z listą "wszystkie programy" i ustawia się na programie TVN pomimo wyłączenia tunera np na ulubionych Cyfra lub jakichkolwiek innych.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

w menu opticum masz opcję Kanał startowy/ włącz tuner na kanale....... i tutaj podajesz na jakim albo OFF wtedy pamięta ostatni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj !!!

Sęk w tym, że siedzę w menu i nie mogę znależć tej opcji

A jestem w menu włączanym z pilota w X403p. Chyba, że to nie to menu. Lub żle patrzę wrzuciłem na szybko soft 1.1.70

Pozdrawiam :P:P:P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nowy FW w wersji 1.1.77 conax do pobrania na stronie producenta lub upload :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj !!!

Dostałem wczoraj maila z GLOBO, że błąd poprawią w nowszym sofcie.

Jest ten 1.1.77 conax, ale chyba muszę poczekać na mcas :cry::wink::cry::wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie praktykowalem tego ( brak tunera na test ) ale na programach od klonow powino sie dac bez problemu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

 

Jak chodzą napisy na tym tunerze? nagrywają się filmy z napisami cyfrowymi i z telegazety np. Canal+ albo HBO?

Czy napisy cyfrowe i telegazeta mają polskie czcionki?

 

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z racji iż nie można edytować poprzednich postów..

 

 

Dodany soft MCAS 1.1.77 na upload ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie praktykowalem tego ( brak tunera na test ) ale na programach od klonow powino sie dac bez problemu ;)

Program od Argusa działa wyśmienicie. Dzięki!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z racji iż nie można edytować poprzednich postów..

 

 

Dodany soft MCAS 1.1.77 na upload ;)

 

Witaj!!!

Ten 1.1.77 mcas na uploadzie jest jeszcze z błędem odpalania TVN (data jego powstania to 26.08.2010) tak jak to było w 1.1.69 i 1.1.70

Poprawka jest zrobiona w 1.1.77 Conax z dniem 01.09.2010.

Tak, że musiałby to być 1.1.77 mcas po dniu 01.09.2010 lub może inna wersja(mam nadzieję, że w końcu się doczekam).

 

Pozdrawiam !!! :roll::roll::roll:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie jest inna wersja , wszystko jest poprawnie ;) ( Globo Polska dostaje z opóźnieniem oprogramowanie ) ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj !!! Próbowałem i tą z Upload co podałeś link wcześniej i tą z Globo.

Na tej z Upload zawsze jak odpalisz jest komunikat przesuwanie anteny i świeci Ci TVN, obojętnie na jakim programie byś wczesniej tunek nie wyłączył.

Na tej z globo jest ok...... jak wyłączysz tak włączysz tylko wiadomo jest problem z C+.

W menu obu jest dodana zakładka ustawienia anteny być może tam trzeba podać jakieś dane ......ale nie w Conax też to jest iiiii.... bez danych dla anteny na czym wyłączysz tak Ci sie załączy ........... czyli ok.

Narazie wróciłem do wersji 1.1.39 i czekam.

Chyba, że masz jakiś news to............ spróbuję się pomęczyć. :?::?::?:

Pozdrawiam !!!! :wink::wink::wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja natomiast mam pytanie do użytkowników modułu polsatu. Zauważyłem u siebie w tunerze pewien błąd, niezależny od wersji oprogramowania:

Po jakimś czasie oglądania, gdy wyłączę tuner nie jestem w stanie od razu go włączyć. Pomaga jedynie wyjęcie wtyczki z gniazdka. Także zauważyłem niewielkie opóźnienia fonii względem wizji. Jednak gdy używam tylko czytnika kart dla C+, bez modułu polsatu, wszytko jest ok.

Posiadam jeszcze tuner opticum 9500 hd i tam moduł działa bez zarzutu. Czy to jest normalne w przypadku x403p?

 

Jak widzę albo nikt nie używa modułu polsatu albo wszystkim działa jak należy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam!

Mam kilka pytań odnośnie tego dekodera:

-jaka jest jakośc kanałów SD i HD(w porównaniu do innych dekoderów np. Ferguson Ariva 100, Nbox, Pace pvr HD)?

-ile sekund trwa uruchomienie dekodera oraz przełączanie kanałów?

-czy na najnowszym sofcie dekoder działa już stabilnie(C+)?

 

Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

- wydaje mi że lepiej ale są różne zdania

- ok 20 paru sekund od załączenia, przełączanie kanałów na tym samym pakiecie bezwłocznie

- a który masz na myśli opinie na wersje masz wyżej na forum...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prgram do edycji list kanałów w powyszym modelu :D

 

Editor Opticum 402p_403p.rar

 

PS: nie nasz język ale powiniście być zadowoleni :D

 

 

Witaj !!! Próbowałem i tą z Upload co podałeś link wcześniej i tą z Globo.

Na tej z Upload zawsze jak odpalisz jest komunikat przesuwanie anteny i świeci Ci TVN, obojętnie na jakim programie byś wczesniej tunek nie wyłączył.

Na tej z globo jest ok...... jak wyłączysz tak włączysz tylko wiadomo jest problem z C+.

W menu obu jest dodana zakładka ustawienia anteny być może tam trzeba podać jakieś dane ......ale nie w Conax też to jest iiiii.... bez danych dla anteny na czym wyłączysz tak Ci sie załączy ........... czyli ok.

Narazie wróciłem do wersji 1.1.39 i czekam.

Chyba, że masz jakiś news to............ spróbuję się pomęczyć. :?::?::?:

Pozdrawiam !!!! :wink::wink::wink:

 

W nowyszm oprogramowaniu zmieniła się częściowo baza listy jeśli masz zgrana obecna to zachowaj a nowa listę na probie zrob na nowym sofcie ;) ( lista zawiera wszelkie ukryte zapisane parametry ) ..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj bigcyc123 !!!!

Listy utworzone w nowych softach 1.1.69 i 1.1.77 mam zgrane ale

Softy to knoty próbowałem 1.1.69 mcas i ten z Upload 1.1.77 mcas co podałeś link.

Na tych z Upload zawsze jak odpalisz jest komunikat przesuwanie anteny i świeci Ci TVN, obojętnie na jakim programie byś wcześniej tunek nie wyłączył.

Na tej z globo 1.1.77 ale Conax jest ok...... jak wyłączysz tak włączysz tylko wiadomo jest problem z C+.

W menu obu jest dodana zakładka ustawienia anteny być może tam trzeba podać jakieś dane ......ale nie w Conax też to jest iiiii.... bez danych dla anteny na czym wyłączysz tak Ci sie załączy ........... czyli ok.

Dlatego narazie wróciłem do wersji 1.1.39 i czekam.

Chyba, że masz jakiś news onośnie softu to............ spróbuję się pomęczyć. :?::?: :?:

Pozdrawiam !!!! :wink: :wink: :wink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na upload ma soft z klona 1.1.54 z inna grafika ( soft MCAS ) moze na nim bedzie okk

 

a co do obrotnicy to wejdz ustawienia anteny potem kliknij motor i wylacz nie powino sie juz tak dziac ( poniewaz ten napis wskazuje ze w manu ustawienia i na danego satelite masz przypisana obrotnice ) .........

 

 

Pozdr...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×