Jump to content
GieKa

Ferguson Ariva 100

Recommended Posts

mi na sofcie A100_1.04B5

masakrycznie ciął HBO i HBO2 na HBO HD było oki.

Nie miałem za to resetów.

czy potwierdza ktos jeszcze to samo zachowanie dekodera? bo niewiem co robic czy pozostac na starym sofcie i męczyc się z restartami na TVP1,2 bo to chyba lepsze od cięc na hbo

a moze potwierdzi ktos jeszcze to tez mam soft 1.02B9 więc mam dylemat bo jest problem ze znalezieniem softu 1.02B9:

Jak u Was spisuje się soft A100_1.04B5. Miała być poprawa pracy na filmbox-ach ale u mnie nadal zacina. Ponadto jeszcze tnie się canal+ info. Ja korzystam ze splitera na Atmelu. Jestem ciekaw opinii.

U mnie Ariva 100 caly czas się restartowała na TVP1 i TVP2-miałem soft 1.02B9 teraz zainstalowalem soft ( z strony fergusona )1.04B5 i tunerek pięknie pracuje-zero restartów.

Tuner pracuje ze splinterem-dzielę cyfre plus na trzy telewizory.Super też pracuje u mojego brata z kartą TNK-też się restartował- po zainstalowaniu softu z pendriwa pracuje pięknie-zero restartow.

Natomiast mój splitter to:Splitter przewodowy - Serwer + 3 karty - GreenEightSystem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepraszam, że w tym wątku, ale obie Arivy są tak podobne, że stwierdziłem, iz ta informacja może się przydać.

 

Mam Arivę 200. Fabrycznie posiadała soft 1.04B2. Korzystam z Cyfry+ i mam spliter Small II. Poza zacinaniem się na 10719 wszystko działało poprawnie. Jednak w piątek zaczęły się zamrożenia z napisem zakodowane na TVP1, 2 oraz np. na Canal+ i Canal+ Film. Okazało się, że są nadawane na tym samym transponderze. Postanowiłem zaryzykować i pobrałem soft 1.04.B5. Na szczęście powyższe kanały ruszyły, ale (co ciekawe) dodatkowo wygląda na to, że np. na Halmarku juz nie tnie (tp 10719). Jednak ten Halmark sprawdzałem przez minutę, może dwie, więc nie traktujcie tego, jako pewnik.

 

Zauważone zmiany w stosunku do 1.04B2:

- wyglada na to, że tuner pamięta ustawienia zegara po przejściu w tryb standby z opcją wyłaczonego zegara.

- tuner nie wyłacza się po zakończeniu zaprogramowanego nagrania, tylko przełącza się na wcześniej aktywny kanał.

 

ArtS :smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jednak w piątek zaczęły się zamrożenia z napisem zakodowane na TVP1, 2 oraz np. na Canal+ i Canal+ Film.

ArtS :smile:

 

Nie działo się to aby około południa?

 

Pozdr,

Vochomurka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie pamiętam dokładnie, ale nie mogła to być pora południowa, gdyż w tym czasie byłem w pracy. Wieczorem sprawdzałem nagrania i zauważyłem to przypadkiem. Zrestartowałem tuner, restartowałem splitter. Nic to nie dawało. Dlatego postanowiłem zmienić oprogramowanie. O ile pamiętam, to jeszcze przed wgraniem oprogramowania sprawdziłem, czy nadal tnie, gdyż brałem pod uwagę mozliwość tego, że to może coś chwilowego.

 

Jednak, jak na razie, nowy soft sprawuje się dobrze, więc tak już zostawię. Musze tylko przetestować dokładnie funkcjonowanie wygaszonego zegara w trybie standby. Na razie, ze względu na pewność działania nagrywania, pozostawiłem zegar, jako aktywny w trybie standby. Wygląda na to, że działa, ale nie jestem pewien, czy przypadkiem coś nie jest nie tak, gdyż jedno z nagrań zaplanowanych na sobotę się nie nagrało. Mam jednak dylemat, gdyż nie jestem pewien, czy na pewno zaprogramowałem to nagranie. Może po prostu zapomniałem.

 

Jak będę w domu, sprawdzę, o której ściągałem oprogramowanie i postaram się to podać.

 

I jeszcze jedno spostrzeżenie. Pisałem o tym w wątku o A200. Mianowicie znalazłem sposób na nagranie z kanału Canal+ Film wszystkich trzech ścieżek dźwiekowych, w tym AC3. Wystarczy pozostawić ten kanał na aktywnej ścieżce AC3 i nagrywają się wszystkie trzy. Do tej pory miałem aktywną ścieżkę nr 2, czyli oryginalną, co skutkowało poprawnym nagraniem dwóch pierwszych ścieżek, a AC3 pozostawała zakodowana (lub nieczytelna). Na razie to spostrzeżenie znajduje się w fazie testowania, ale wygląda na to, że to działa. :jupi:

 

ArtS :smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mianowicie znalazłem sposób na nagranie z kanału Canal+ Film wszystkich trzech ścieżek dźwiekowych, w tym AC3. Wystarczy pozostawić ten kanał na aktywnej ścieżce AC3 i nagrywają się wszystkie trzy.

ArtS :smile:

 

A to jest bardzo cenna rada :). A porę dnia pytałem, bo ja doświadczyłem problemów z rwaniem sygnału z satelity na paczce kanałów C+ koło południa w ten weekend, ale przyczyna okazała się kosmiczna :)

 

https://satkurier.pl/news/52913/262-4320 ... senne.html

 

 

Faktycznie, poza opisaną w artykule porą, odbiór bezproblemowy.

 

Pozdrawiam,

Vochomurka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oprogramowanie pobrałem z internetu w piatek o godzinie 23. Chwilę później wgrałem do odbiornika. Niestety, dzis miałem zaprogramowanie nagranie na C+ Film o godzinie 15. Sprawdzałem przed chwilą, czyli około 16.30 i. niestety, zastałem czarny obraz i napis "zakodowane". Po przejściu na inny kanał i ponownym włączeniu C+ Film, kanał gra poprawnie. Dziwne...

 

ArtS :smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przepraszam, że w tym wątku, ale obie Arivy są tak podobne, że stwierdziłem, iz ta informacja może się przydać.

 

Mam Arivę 200. Fabrycznie posiadała soft 1.04B2. Korzystam z Cyfry+ i mam spliter Small II. Poza zacinaniem się na 10719 wszystko działało poprawnie. Jednak w piątek zaczęły się zamrożenia z napisem zakodowane na TVP1, 2 oraz np. na Canal+ i Canal+ Film. Okazało się, że są nadawane na tym samym transponderze. Postanowiłem zaryzykować i pobrałem soft 1.04.B5. Na szczęście powyższe kanały ruszyły, ale (co ciekawe) dodatkowo wygląda na to, że np. na Halmarku juz nie tnie (tp 10719). Jednak ten Halmark sprawdzałem przez minutę, może dwie, więc nie traktujcie tego, jako pewnik.

 

Zauważone zmiany w stosunku do 1.04B2:

- wyglada na to, że tuner pamięta ustawienia zegara po przejściu w tryb standby z opcją wyłaczonego zegara.

- tuner nie wyłacza się po zakończeniu zaprogramowanego nagrania, tylko przełącza się na wcześniej aktywny kanał.

 

ArtS :smile:

kolego dalej możesz potwierdzic że niemasz zadnych problemów poza nagrywaniem ja mam ariva 100 ale to jeden grzmot

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam A200 od 12 lutego. Do ostatniego piątku używałem oprogramowania fabrycznego 1.04B2. Do sprzętu podłączyłem dysk 2,5” 320 GB WD Elements. Korzystam z pakietu Cyfry+ z oryginalną kartą i splitterem Small II. Generalnie mogę potwierdzić wysoka skuteczność nagrań. Nie prowadzę dokładnych statystyk, ale mogę pokrótce napisać, że:

 

- Nagrania cykliczne (serial) z TVN chyba bez żadnej wpadki (100% skuteczności).

- Nagrania cykliczne z TVN24 podobnie.

- Nagrania z Canal+ generalnie idą poprawnie. Pamiętam dwie wpadki o 20. Podejrzewam, że to wina przejścia z niekodowanego okienka do kodowanego.

 

Kilka pozycji mi się nie nagrało, ale podejrzewam, że może ich po prostu nie zaprogramowałem lub zaprogramowałem niepoprawnie.

 

Istotna uwaga. Na początku mój dysk był sformatowany w FAT32 w klastrami (jednostkami alokacji) o wielkości 32 kB. Dysk współpracował z Fergusonem FK6900. Ponieważ Ariva obsługuje NTFS, więc po kilku dniach sformatowałem dysk na NTFS. I tutaj porażka. Nagrania weekendowe nie wyszły poza kanałami o stosunkowo niskim bitracie. Domyśliłem się, że to wina małego klastra (domyślny). Windows formatuje dysk z domyślnym klastrem 512 B. Po ponownym sformatowaniu z klastrem 32 kB, wszystko zaczęło działać poprawnie.

 

Można powyższe uznać za nienajlepszą obsługę dysków przez Arivę, ale biorąc pod uwagę fakt, że nagrywamy pliki o dużym rozmiarze, rozsądek nakazuje stosowanie jak największej jednostki alokacji. Największa, oferowana przez Windows, wynosi 64 kB, ale nie próbowałem jej, gdyż Ferguson FK6900 nie chciał z takim dyskiem poprawnie pracować. Zaletą zastosowania dużego klastra jest też szybsza inicjalizacja dysku.

 

W ostatni piątek zaktualizowałem oprogramowanie do wersji 1.04B5, gdyż kanały TVP oraz Canal+ pokazywały mi się, jako zakodowane. Z nagrań weekendowych nie wyszło mi tylko jedno z Canal+ Film. Sygnał był zakodowany. Nie wiem, co mogło być tego przyczyną. Może to ciąg dalszy piątkowych przygód?

 

Od piątku do dziś wykonałem 8 nagrań z Canal+ i C+ Film. Dwa przez pomyłkę nagrały się nie z tego Canalu, ale to błąd przy programowaniu. Jedno nie nagrało się, gdyż sygnał był zakodowany. Reszta nagrała się poprawnie. Techniczna skuteczność 7 do 8.

Cztery nagrania z AXN bez problemu. Nagranie z TVN24 i Superstacji poprawnie. Podobnie dwa nagrania z TVN7 oraz jedno z Ale Kino.

 

Tak to wygląda w praktyce. Generalnie skuteczność nagrywania jest, jak na razie, sporo wyższa, niż w FK6900. Na chwilę obecną niepokoi mnie dziwne zachowanie kanałów Canal+. Mam nadzieje, że to jednostkowe przypadki.

 

W nowym oprogramowaniu poprawiono najprawdopodobniej działanie zegara w trybie standby. Chodzi mi o to, że w wersji 1.04B2 wygaszony zegar z stanie standby po prostu nie działał. W nowej wersji działa, ale na wszelki wypadek pozostawiłem zegar aktywny (godzina jest wyswietlana w standby). Po prostu test z wygaszonym zegarem sie udał, ale później jedno z trzech nagrań się nie nagrało. Więc nie wiem, czy to wina zegara, czy innych czynników.

 

Ocene powyzszych danych pozostawiam Wam. Nie należę do osób piszących, że u mnie wszystko jest OK lub że wszystko jest do kitu. Dlatego przedstawiłem fakty. Ponieważ w tygodniu dokonuję 20-40 nagran (w tym wiele powtórek na wszelki wypadek), więc próbka jest spora. Do tej pory nagrywałem tylko z TVP1 i 2, TVN, TVN24, TVN7, Superstacji, Canal+ i C+ Film, Ale Kino oraz Universal Channel.

 

Ponieważ nie używam tego sprzętu do oglądania na żywo, więc aspekty inne, niż nagrywanie są mi raczej obce. Jednak samo nagrywanie świadczy o podstawowej funkcji, czyli odbiorze sygnału. I jako takie, mogę je uznać za zadowalające. Czasami poprzerzucam na chwilę kanały, ale to za mało, aby ocenić niezawodność w typowym użytkowaniu.

 

Myslę, że to ważne: używam oprogramowania producenta, bez patchy i innych wynalazków.

 

ArtS :smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam identyczny zestaw co ArtS007 (A200 i WD Elements 320 Gb 2,5" fabrycznie sformatowany w NTFS).

Zakup na początku lutego, tuner nowiutki, wyprodukowany w ostatnich dniach stycznia.

A200 jako tuner działała bez najmniejszego problemu do soboty (1 miesiąc)...

Teraz mogę już sobie tylko pooglądać to co wcześniej nagrałem.

Sprzęt czeka na wysyłkę do serwisu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co się stało? Jaka masz wielkość jednostki alokacji na dysku (polecenie chkdsk z linii poleceń, jeśli nie wiesz).

 

ArtS :smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z dyskiem jest wszystko w porządku.

A200 w sobotę po południu, po włączeniu, wyświetlił "brak sygnału" i tak ma do dziś.

Podejrzewałem konwerter ale kupiłem nowy i dalej Ariva wyświetla ten sam komunikat.

 

Jednostkę alokacji sprawdzę wieczorem i napiszę. Teraz nie ma dostępu do sprzętu.

 

Miałem fabryczny soft w A200: 1.04.B4 ale zaktualizowałem do najnowszego 1.04.B5

 

Przepraszam, że piszę w wątku A100 ale ten sprzęt jest praktycznie identyczny z moim A200.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam rozumiec że problemów z odbiorem na najnowszym sofcie już niema cięc na hbo ,c+,restartów na TVP1,2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mam HBO, ale na Halmarku przycinał, a teraz (na nowym sofcie) robiłem krótki test i nie przycina. Wczesniej na halmarku wystarczyło poczekac 10-20 sekund i juz coś się działo. Z TVP2 nagrywałem wczoraj dwugodzinny film. Bez problemu. Ale na żywo nie oglądam, więc nie wiem, czy moja opinia jest w pełni miarodajna.

 

My, własciciele A200 zaczynamy się tu "panoszyć", gdyz z powodów społecznych wątek o A200 został chwilowo zamkniety. :(

 

Ponieważ te sprzety są w zasadzie identyczne, sądzę iż nasze uwagi mogą okazać się przydatne również tutaj. Zreszta już nie jeden raz pojawiały się postulaty o połączenie obu wątków.

 

ArtS :smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie żadnych przycięć i restartów na kanałach HBO, C+ i TVP, na sofcie 1.04.B4 i B5 nie było i nie ma.

Jeśli chodzi o sygnalizowane wcześniej przeze mnie uszkodzenie mojego tunka, to po wizycie w serwisie wygląda, że mam jakiś problem z instalacją. Tuner (na szczęście) żyje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też się zdziwiłem, gdyż czytając watek o A200 wynikało, że tnie, aż miło, również na najnowszej wersji. Dlatego nie spieszyłem się z jej wgrywaniem. Ale, gdy na TVP oraz Canal+ i Canal+ Film zobaczyłem miły komunikat "zakodowane", to pierwsza próba ratunku po resetowaniu tunera i splittera polegała właśnie na wgraniu nowego oprogramowania. Po prostu liczyłem na cud. :smile:

 

Cały czas podejrzewam, że pomijąć jakiś kiks w wykonaniu programistów Fergusona, coś jest w sygnale z tp 10719. Ale to tylko przypuszczenie. Ja się cieszę, że najwyraźniej nie tnie na TVP i C+.

 

Wracając do problemów z instalacją. Miałem kiedys taki przypadek, że straciłem sygnał. Podejrzewałem konwerter, a to była wina zaśniedziałej końcówki kabla. :smile:

 

ArtS :smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moderatorze, zrób jeden wątek do ARIVA bo będzie coraz większy bałagan, przecież soft jest ten sam, to praktycznie ten sam odbiornik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na razie wątek o A200 jest zamknięty, więc i tak jest jeden. ;) Z wątkiem o A200 jest ten problem, że jest bardzo długaśny i znaleźć tam coś sensownego nie jest łatwo.

 

Wrócę jeszcze do skuteczności nagrań. Pisałem ostatnio, że coś mi się nie nagrało i że był to pradopodobnie mój błąd. Dziś powtórzyło się to samo. Okazało się, że miałem rację. Należy uważać, aby przy programowaniu nagrania wybrac opcję RECORD, a nie CHANNEL. Domyślną wartością tej opcji jest CHANNEL, ale po zaprogramowaniu danego timera opcja domyślna jest zamieniana na ostatnia użytą. I tak, jesli zaprogramuję sobie timer nr 1 na RECORD, to programując go w przyszłości wartość domyślna będzie ustawiona na RECORD. Jest to wygodne, jednak ponieważ ostatnio resetowałem tuner do ustawień fabrycznbych, to wartością domyslną znów stał się CHANNEL.

 

Trochę szkoda, że na liscie timerów nie ma kolumny, w której widać byłoby status programu (np. CH lub REC).

 

ArtS :smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Włączyłem dzis rano tuner i na każdym kanale pisze ze jest zakodowane, epg normalnie pokazuje. Co sie mogło stać? Głowica czy cos innego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Głowica objawia się napisem "brak sygnału". Gdybyś napisał, czy masz splitter oraz jaką masz platformę, to można napisać cos więcej. Napisz też jakie masz oprogramowanie.

 

ArtS :smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam. Włączyłem dzis rano tuner i na każdym kanale pisze ze jest zakodowane, epg normalnie pokazuje. Co sie mogło stać? Głowica czy cos innego?

 

A to nie jest czasem wina braku uprawnień? Wejdź w MENU > NARZĘDZIA > CZYTNIK KART > czerwony przycisk i zobacz do kiedy masz uprawnienia - może po prostu nowe nie przeszły?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już wszystko działa, okazało się że karta z cyfry straciła uprawnienia i musiałem tylko ponownie aktywować karte

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cóż, mój spliter lekko przymula, więc chciał bym poznać nazwy przewodowych spliterów pewniaków pod Arive 100. Najnowszy soft prawie wyeliminował lekkie zwiechy, ale jednak występują (jednak są dosłownie chwilowe). Tak więc wie, że to wina splitera, bo na samej karcie śmiga bezproblemowo. Proszę najlepiej o podanie nazw spiterów dostępnych na allego, ewentualnie w jakiś pewnych sklepach internetowych (wtedy podać też nazwę sklepu).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Proszę najlepiej o podanie nazw spiterów dostępnych na allego, ewentualnie w jakiś pewnych sklepach internetowych (wtedy podać też nazwę sklepu).

 

U mnie doskonale z dwoma Arivami sprawdza się Small III. Nazwy sklepu nie podam, bo nie wolno. Ale google przyjacielem twym :).

 

 

Pozdr,

Vochomurka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pragnę poinformować iż ukazało się nowe oprogramowanie na stronie Fergusona A100_20100308_1.04B7. Jak pisałem wcześniej u mnie w oprogramowaniu z końcówką 5 były zacięcia na częstotliwości 10719 czyli HBO, HBO2 C+info, używam splitera big II. Zobaczymy czy został poprawiony odbiór na w/w częstotliwości. Podczas nagrywania zauważyłem iż tuner nie zawsze wyłączał dysk twardy. Ciekaw jestem jak u Was.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...