Jump to content
mh_misiek

Tunery OPTICUM HD: X550, 9600, TS 9600

Recommended Posts

Co do TP Cyfry 11411 to na starym module nie chciał ten TP działać na żadnym oprogramowaniu poza najnowszym conax dla 9600TS. Sprawdzałem poprzednie Conaxy, MCAS-y i Full.

Sprawdziłem. U mnie nie ruszył nawet na sofcie Conax 3.36 :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Anonymous

I NIE RUSZY na tych softach, choćby się i skichać, tak na oryginalnych, jak i modernizowanych.

 

Ma wyjść podobno poprawka do softu PRIMY i MINI pod moduły cyfry (CI), ale trzeba będzie jeszcze trochę na nią poczekać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, tylko ja żadnej poprawki nie potrzebuje - nie mam ani Mini ani Prima tylko starszy model 9600TS i na nim z softem 3.36 "starszy" moduł cyfry działa. W sobote jeszcze sprawdzę na wersji Full jakiejś, ale na 3.26 nie chciało działać.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Anonymous

To musisz mieć kolego @kafarowski jakiś szczególny dekoder, bo u mnie nie działają moduły C+(żadna z wersji, nieważne czy 11, czy 4), ani na starszej wersji odbiornika, czyli tej z procesorem STi7101, ani nowszej, czyli tej z procesorem STi7105.

Nie działa również MINI (STi7111).

 

Sprawdzałem na wszystkich dostępnych softach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam moduł Cyfra Plus 1.10.005 i on działa poprawnie na wszystkich kanałach, zarówno w Globo HDS1 i Opticum TS 9600. (softy oryginalne - fabryczne)

A Aston 2.23, jeszcze lepiej... (szybciej się aktywuje kanał)

:jupi:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej. Czy przy wgrywaniu listy kanałów trzeba coś szczególnego zrobić ?

Próbuję wgrać z pena listę ściągniętą z opticum.cba.pl (userchannel_2011_11_11.cha). Po wybraniu menu>system>akt. oprogr. i wskazaniu pliku z listą, „ok”, aktualizuje się dochodzi do 100%. Chyba wszystko w porządku. Tunek restartuje się ale lista nie ulega zmianie. Jest dokładnie tak jak wcześniej. Ulubione też zostają niezmienione (tnk, cyfra, cyfrowy polsat). Dokładnie jak po początkowej konfiguracji i po pierwszym wyszukiwaniu.

Może coś z pendrive'm?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Anonymous

Masz niekompatybilny z dekoderem pen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli mimo, że tuner "widzi" pendriva, pliki i niby wgrywa/aktualizuje listę, to może być niekompatybilny ?

Myślałem, że ta lista z cba jest odpowiednia. Nie będzie pasować do TS 9600 (nie PRIMA) ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja miałem atki przypadek, mam Primę a wgrywałem do zwykłego, niby wszystko szło do 100% restart i lipa - bez zmian, dopiero poszukałem właściwej listy i poszło jak z płatka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Anonymous

@zetonka, owszem, może tak być, że pen jest rozpoznawany, ale nic z niego nie wgrasz, ani oprogramowania, ani listy kanałów.

 

Niestety producent nie podaje listy kompatybilnych penów.

 

Co do list, to nie są wymienne między 9600 i PRIMA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

to że listy nie są kompatybilne to już się zdążyłem zorientować, a czy istnieje jakiś program konwertujący listy z 9600 na Primę?? coś obiło mi się o oczy na jakimś forum że trzeba listę z 9600 otworzyć edytorem hexagonalnym i zmodyfikować bodajże pierwszą linię kodu - próbowałem i nic nie poszło. a szkoda mi starych list bo mam zmodyfikowane pozycje sat i pododawane transpondery których fabrycznie nie było.

Swoją drogą tak zastanawiam się nad jedną rzeczą. Wcześniej miałem 9600 i kanały z TP wszystko po blokowane było - mimo najnowszego softu jaki jest dostępny. Teraz mam Primę i wszystko świeci....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Anonymous

@rossini, nie słyszałem o taki konwerterze, a co do modyfikacji, to faktycznie są one możliwe i rzeczywiście dokonuje się ich za pomocą hexedytorów.

 

Odbiorniki Globo znakują swoje listy symbolem odbiornika i dlatego listy kanałów nie są wymienne.

 

Zamiast jednak bawić się hexedytorami i narażać się na konsekwencje ewentualnych błędów, lepiej w wolnej chwili samodzielnie zrobić listę na PRIMĘ.

Share this post


Link to post
Share on other sites
@zetonka, owszem, może tak być, że pen jest rozpoznawany, ale nic z niego nie wgrasz, ani oprogramowania, ani listy kanałów.

 

Niestety producent nie podaje listy kompatybilnych penów.

 

Co do list, to nie są wymienne między 9600 i PRIMA.

Dzięki za wskazówki. Jednak lista była nie odpowiednia. Poświęciłem trochę czasu i zrobiłem swoją. Pen wygląda na to, że ma mniejsze znaczenie - przynajmniej jeśli chodzi o zabawy z listą kanałów. Wszystkie trzy (PQI, kingston i jakiś noname) z których korzystałem, zapisywały i wgrywały listę, mimo, że żaden nie przeszedł testu w menu tunera. Czyli do takich drobiazgów jak lista mogą być.

 

Z innej beczki... Lekko klatkuje i przycina mi się (zatrzymuje) obraz na HBO2 HD i CINEMAX2 HD. Co ewentualnie mogę sprawdzić, jaka może być przyczyna takiego zachowania akurat tylko na tych dwóch kanałach ? Czy to może wina softu (3.32, loader 4.03) ?

Sygnał: 84-87%, jakość: 100%

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Anonymous

@zetonka, czy podane wartości "S" i "Q", są mierzone na TP 10,834V i 12,265V, czy odczytałeś je z innego?

 

Jeśli instalacja antenowa jest w porządku, to nie powinno być przycięć.

 

Co do softu to załaduj 3.36, bo jest stabilny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

TP 10.834V - S84%, Q100% a 12.265V to nie widzę, jest 12.264V i tu podobnie; S86%, Q100%

Sprawdzone w: menu > instalacja > ręczne wyszukiwanie... W "status" na pilocie podobne wskazania, w "edycji kanałów" też, ale widzę, że np. na 11508V (tvnHD) jest: S86%, Q83% i problemu z odbiorem nie ma :/

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Anonymous

A w jaki sposób sprawdzasz te wartości w menu dekodera, czy czarnym z pilota? :)

 

Info po wciśnięciu czarnego z pilota, daje tylko chwilówkę, trzeba monitorować sygnał dłużej z "Edycji kanałów".

Share this post


Link to post
Share on other sites

co ty gadasz @Niosący Światło jak ja u siebie wcisnę czarny przycisk to wyświetlają mi się poszczególne parametry i świecą dopóki nie wcisnę EXIT, czasami jest to u[beep]liwe

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Anonymous

@rossini, co ja gadam?

 

Świętą prawdę, choć słowo "święta" jest niekoniecznie kompatybilne z moją osobą. ;)

 

Widoczne po wciśnięciu na pilocie "czarnego" paski S i Q, to tylko skan, który będzie niezmienny bez względu na to, jak długo będziesz się mu przyglądał. :)

 

Jedyny sens, ma monitorowanie sygnału w menu "Edycja kanałów", bo tam masz real w czasie rzeczywistym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hm ;/ no u mnie jak jest ustawiony na konkretnym transponderze to paski S i Q są bez zmian, jedynie kiedy jeżdżę na skrajne satelity to paski "latają" ale @Niosący Światło masz rację, ze przy przycisku STATUS paski są constans - zwracam honor - teraz mi się skojarzyło

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Anonymous

Przycisk status pokazuje rozne informacje i chcac zobaczyc aktualna Q nie musimy wchodzic w menu.

Fakt ze przy kreceniu antena trzeba wejsc w menu bo na statusie nie bedzie zmian.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Anonymous

@777, ano nie będzie, bo to jest tylko obrazek, a jedyna funkcja działająca po wciśnięciu status, to test podłączonego do USB nośnika.

 

Siłę i jakość sygnału, trzeba monitorować z poziomu menu "Edycja kanałów".

 

Jak bowiem wiadomo ani owa jakość, ani siła nie są wartościami stałymi i są zależne od fizycznego stanu anteny, która ulega odkształceniom, a nawet przemieszczaniu, wskutek działania wiatru, jak również bywa zaburzona powierzchnia anteny z powodu opadów atmosferycznych.

 

Zatem przy pogodzie tak jak dzisiaj te słupki powinny pracować. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Anonymous

Jednak jesli w danej chwili chce sie sprawdzic Q to wystarczy przycisk status.

Share this post


Link to post
Share on other sites
TP 10.834V - S84%, Q100%, 12.264V i tu podobnie; S86%, Q100%

Sprawdzone w: menu > instalacja > ręczne wyszukiwanie... W "status" na pilocie podobne wskazania, w "edycji kanałów" też, ale widzę, że np. na 11508V (tvnHD) jest: S86%, Q83% i problemu z odbiorem nie ma :/

"Status" na pilocie, to tak dodatkowo sprawdzane. W Menu > Edycja kanałów wartości jak wyżej. Oczywiście są wahnięcia ale niewielkie i to tylko na sygnale - S: 84~86%, Q stoi na 100.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Anonymous

Według mnie to jednak wina anteny, zauważ , że obydwie częstotliwości, z którymi sygnalizujesz problem są skrajnymi, czyli mieszczącymi się w dolnym i górnym zakresie.

 

W pogodniejszy, niż dziś dzień, pofatygowałbym się jednak z miernikiem do anteny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...