Jump to content

4K UltraBox+ (ADB NCP-3670SF)


Recommended Posts

Aby działało nagrywanie 3 kanałów jednocześnie musisz podłączyć dysk zewnętrzny przez ESATA nie przez zwykłe USB. Wbudować dysku do dekodera też się nie da, nie wiem jak jest od strony technicznej ale wiem że nie można ingerować w urządzenie. Pomimo że płacimy czynsz za dekoder to jest on jednak ciągle własnością Canal+.

Edited by Ozzy666
  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
12 minut temu, Ozzy666 napisał:

Aby działało nagrywanie 3 kanałów jednocześnie musisz podłączyć dysk zewnętrzny przez ESATA nie przez zwykłe USB.

 

Dziekuje za odpowiedz. Przeszlo mi to tez przez glowe, ale nie chcialo mi sie wierzyc, bo USB 3.0 spelnialoby wszystkie wymagania...

Edited by Barti
Usunięto fragment postu niezwiązany z tematem wątku (off-topic).
Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Pawel napisał:

Zadziała na 100%. W ten sposób działa przecież z dyskiem operatora.

Okazalo sie, ze moj kolega mial obudowe 2,5`` na zewnetrzny dysk z ESATA i moge nagrywac 3 programy na raz! REWELKA :D

 

Zamontowany HDD ma pojemnosc 1TB.

 

Czy ktos wie, jaka maksymalna pojemnosc twardego dysku obsluzy ten dekoder? 

Link to post
Share on other sites

Pytanie

Mam ten dekoder od 2 miesięcy.

Cały czas na dekoderze jak chcę wejść w aplikację np canal+  to wyskakuje komunikat  wystąpił nieoczekiwany błąd 2100 wyjdź z aplikacji i spróbuj później lub zadzwoń.

Na starym dekoderze mogłem zobaczyć jaką promocja na pakiet np. canal + a w tym celu cały czas mam taki komunikat.

Co zrobić by oferty się pojawiły.

Link to post
Share on other sites
On 8/31/2020 at 2:53 PM, Pawel said:

 

@lolekbass jaki miałeś wcześniej dekoder ?Dlaczego nie podłączysz ultraboxa bezpośrednio pod amplituner ?

Witam!

Poprzednio miałem ADB 5800SX

Jak podłącze ultra box bezpośrednio do amplitunera po HDMI jest to samo

Jak użyję kabla optycznego dekoder-amplituner  to dźwięk jest z dekodera ale dale nie ma z TV naziemnej

 

Jedyne co pomaga (ale też nie zawsze) to włączenie opcji ''sterowanie telewizorem'' czasem działa czasem nie. Czasami muszę kilkukrotnie włączyć i wyłączyć wszystko aby był dźwięk.

Czy wymiana na nowsze kable HDMI może coś pomuc? Te kable które używam są z 2012 roku chyba w wersji 1.4, zamówiłem nowe kable 2.0, wymienię je na weekend i zobaczę czy pomoże.

 

Kolejny problem który zauważyłem to codziennie rano po włączeniu dekoder sprawdza czy jest nowa aktualizacja.

Czy jest jakaś możliwość aby to wyłączyć?

Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, lolekbass napisał:

Witam!

Poprzednio miałem ADB 5800SX

Jak podłącze ultra box bezpośrednio do amplitunera po HDMI jest to samo

Jak użyję kabla optycznego dekoder-amplituner  to dźwięk jest z dekodera ale dale nie ma z TV naziemnej

 

Próbowałeś podpinać pod inne wejścia HDMI w amplitunerze ?Mój Pioneer tez bez problemu pracował z turboboxem a z ultraboxem musiałem zmienić port bo na "dotychczasowym" tez byly problemy.

 

Link to post
Share on other sites
W dniu 8.09.2020 o 14:23, Ozzy666 napisał:

Pytanie do tych którzy mają problem z banerem "Aktywacja 60" lub/i z "Program obecnie nie jest nadawany" - jaki konwerter macie? Tzn. jakiej firmy? Może wspólnym mianownikiem jest marka konwertera?

Nie o konwerter tu chodzi. Mam od dwóch lat Unicable II INVERTO. Plansza " Aktywacja 60 " pojawiła się w wakacje tego roku. Przez dwa lata chodziło wszystko ok. Dziś wymieniłem Technicolora na ADB ( innych w Lublinie już nie ma ). Wymiana spowodowana częstym zawieszaniem dekodera - czarny obraz lub jak kto woli brak obrazu ( wymagany reset prądowy ). Problem pojawił się tydzień temu. Wymiana od ręki. ADB działa od kilku godzin. Na razie wszystko ok.

Edited by Grzegorz Zabłocki
Link to post
Share on other sites
W dniu 9.09.2020 o 22:29, kodif napisał:

U mnie nie wykrywa żadnego dekodera.

 

Dla potomnych: NC+Go Pilot działa tylko wtedy, gdy dekoder jest podłączony do routera przez WiFi, po podłączeniu kablem nic z tego. Dziwne, ale prawdziwe. Być może komunikacja odbywa się poprzez WiFi Direct.

Link to post
Share on other sites

Mam dwa dekodery podpięte kablem do routera i aplikacja NC+ GO Pilot działa poprawnie. Pojadę do teściów gdzie mają połączone dekodery przez Wifi i również aplikacja działa.

Link to post
Share on other sites
On 8/31/2020 at 1:06 PM, lolekbass said:

Witam!

Kilka dni temu wymieniłem dekoder na nowy (UltraBox+) i pojawi mi nie bardzo dziwny problem z dźwiękiem.

Dotychczas miałem podłączony poprzedni dekoder do TV poprzez kabel HDMI a TV był podłączony do Kina domowego również poprzez HDMI (ARC). W TV uaktywniona była opcja HDMI-CEC - co pozwala na włączenie  amplitunera razem z TV, wyciszenie TV i puszczenie dźwięku z amplitunera.

Włączałem TV pilotem w tym samym czasie włączał się amplituner (jednocześnie wyciszając głos na TV) a potem odpalałem telewizje z satelity albo naziemną albo cos z USB i wszystko ładnie działało - dźwięk leciał z kina domowego.

 

Po wymianie dekodera na UltraBox+ jest niestety brak dźwięku przy tej samej konfiguracji.

W momęcie włączenia TV włącza się amplituner i wycisza dźwięk na TV. Obraz jest o.k. ale dźwięku z amplitunera brak. 

Dodam że z każdego źródła znika dźwięk (naziemna, sat, USB) niezależnie co włączę.

 

Jeżeli wszystko wyłącze i odepnę kabel HDMI z dekodera, włączę ponownie TV/amplituner podepnę kabel HDMI do dekodera, włączę dekoder to wszstko śmiga jak trzeba. Jeżeli jeszcze raz wszytko wyłączę i włączę ponownie z podpiętym HDMI do dekodera to dźwięku znów niema.

Ta konfiguracja dział tylko jak odepnę kabel HDMI od dekodera podczas włączania TV/amplitunera.

 

dekoder podłączałem do tego TV z odłączonym amplitunerem i dźwięk działa bez problem na TV, testowałem też na innym TV bez kina domowego i też działa.

 

Jeżeli odepnę UltraBoxa+ i podepnę stary dekoder to wszytko działa poprawnie

 

Sprzęt to:

TV - Samsung UE55JU6800

Kino - Marantz NR1403

Dekoder - UltraBox+

TV I dekoder mają ostatnie aktualizację

 

Ma ktoś z was może jakiś pomysł co może być nie tak ?

Pozdrawia i góry dzięki

 

 

Witam!

W razie gdyby kotos inny miał podobne problemy w przyszłości, chciałbym dać znać że po wyłączeniu oszczędzania energii w dekoderze problemy z dźwiękiem zniknęły.

Dostałem tą sugestię od maks27 w związku z uporczywym sprawdzanie aktualizacji i rozwiązało to również moje problemy z dźwiękiem. 

 

Dzięki. 

 

 

Link to post
Share on other sites

Mam podłączony dekoder przez gniazdko sterowane z pilota, żeby go i tv wyłączać na noc, bo jest w sypialni i nie chcę, żeby mi jakieś diody świeciły ;)

Co ciekawe po wyłączeniu gniazdka i zgaśnięciu czerwonej diody na dekoderze co kilka minut dioda błyśnie na biało... Super efekt w ciemnym pokoju.

Spotkał się ktoś z takim zachowaniem tunera?

Po włączeniu, za każdym razem wyszukuje aktualizacje i trwa to wieki, po czym się wyłącza. Poprzedni Pace po prostu się włączał. Da się go zmusić, żeby sobie darował to wyszukiwanie aktualizacji za każdym razem?

W sumie ta biała dioda jest dość mocna i oglądając tv w ciemnym pokoju przeszkadza - można ja wyłączyć? Bo nie znalazłem takiej opcji w menu.

Da się ustawić kanał na którym tuner się będzie uruchamiał po włączeniu? Bo mi startuje zawsze na TVP.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...