Jump to content
  • 0
henryk.pawlikowski

Nie mam Poloni na Hotbirdzie

Question

Witam

Zacznę od pytania laika:

- Dla czego programy TV z jednego, tego samego satelity mają zróżnicowaną jakość? Na przykład na Astrze mam programy ze 99cio procentową jakością i kilka na poziomie 30%.

 

A terz do rzeczy:

-Mieszkam w Niemczech i do tej pory odbierałem Hotbirda. Wiadomo, Polonia, ale też programy włoskie były dla mnie istotne. „Coś” się wydarzyło i klapa. Zacząłem szukać Hodbirda ponownie (kręcąc anteną) i go znalazłem. Wskaźnik sygnału pokazuje bardzo dobry odbiór. Jadnak po przeskanowaniu łapie kilka (dosłownie) programów TV azjatyckich jakieś dwa fińskie czy licho wie jakie i programy radiowe. Nic więcej. Dla próby ustawiłem na Astrę i łapie wszystko. Na innych satelitach również bez problemu. Dla czego Hotbird, czyli ten na którym mi zależy, robi problemy. Ustawiam nawet ręczne sterowanie i wpisuję częstotliwość Poloni. Nie znajduje. Co jest grane?

Antena to 80/76 a decoder to ferguson i jakiś inny (na próbę). LNB próbowałem różne i wykluczyłem, żeby były zepsute. W końcu inne satelity łapie bez problemu. Tyle tylko, że ja chciałbym Polonie i RAI a to jest wyłącznie na Hotbirdzie.

 

Dzięki z góry za sugestie

Pozdro,

Henryk

Share this post


Link to post
Share on other sites

7 answers to this question

Recommended Posts

  • 0
Godzinę temu, henryk.pawlikowski napisał:

ustawiłem na Astrę i łapie wszystko

 

Godzinę temu, henryk.pawlikowski napisał:

Zacząłem szukać Hodbirda ponownie (kręcąc anteną) i go znalazłem.

 

Skąd taka pewność? Na niektórych satelitach programy nadawane są na takich samych lub podobnych częstotliwościach co na Hot Birdzie.

Skoro z Astry na pewno masz wszystko, to raczej należy wykluczyć uszkodzenie konwertera lub dekodera. Sprawdź jednak, czy na wszystkich częstotliwościach Astry masz sygnał -> https://pl.kingofsat.net/pos-19.2E.php

Ustaw dekoder na częstotliwość 11508V i szukaj sygnału z Hot Birda. Jeżeli znajdziesz, to TVP Polonia (11179 / H)  powinna działać na 100%.

Edited by K63

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Henryk a nie masz jakiegoś drzewa które urosło i zasłania Hotbirda?

Czym ustawiasz antenę?

LNB masz pod odpowiednim kątem?

Kąt elewacji też ustawiałeś?

 

" Dla czego programy TV z jednego, tego samego satelity mają zróżnicowaną jakość? Na przykład na Astrze mam programy ze 99cio procentową jakością i kilka na poziomie 30%."

Z tymi % to jest różnie. Niektóre tunery bez podłączonej anteny pokazywały 30%.

A niektóre nigdy nie pokazywały 100% (max. równał się 80%)

 

Poczytaj też o tym:

https://satkurier.pl/news/178101/poradnik-wiosenne-zaszumienie-od-slonca.html

Ale wątpię, że to jest przyczyną.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Zaszumienie od słońca (sun outage) wypadnie w zbliżający się weekend, więc na to dziś jeszcze o kilka dni za wcześnie. A ustawienie Hotbirda polecam doprecyzować, poza 11508V, również na słabym transponderze 12476H.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
2 godziny temu, an10ka napisał:

a nie masz jakiegoś drzewa które urosło i zasłania Hotbirda?

Zimą drzewa raczej nie rosną, a zaszumienie utrudniające odbiór trwa tylko kilka minut.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Do K63

Henryk mieszka w Niemczech. Klimat bardziej ciepły niż u nas. Może już zaczął rosnąć jakiś krzew lub drzewo :)

A może coś innego zasłania sygnał. Można gdybać bez końca.

Możliwości jest setki. A rozwiązanie jest proste, połączyć miernik.

DVB-S2 to nie DVB-T. Tutaj nie ma "mniej więcej".

Ale sam o tym wiesz K63 bo czytam Twoje wypowiedzi i tutaj i podejrzewam, że na forum Emitel K63 to również Twój nick.

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Dzięki panowie. Jakoś się udało. DZIęKI WAM!

Już byłem zwątpiony, ale też i zdesperowany. Przeanalzowałem złapane programy i wyszło mi, że wiszę na Eutelsat 9B. Jak pisałem jestem laikiem w tej zabawie. Nie zdawałem sobie sprawy, że ważna przy "łapance" jest też częstotliwość. Tyle, że na sugerowaną 11508V nic nie złapałem. Jedyne co łapałem to coś na 11996 11919 11823. Pomyłkowo wpisywałem też nagminnie 11197. Długo czasu upłynęło zanim się połapałem w błędzie (przestawione cyferki). W końcu wpisałem 11179MHz H   27500kSym/S i sprawdziłem poziom sygnału. Okazał się bardzo dobry. No i złapała się Polonia i wszystkie RAIe. Już dalej nie będę dłubał ale korci mnie aby sprawdzić, czy na jednym oku złapię HB i E9B.

 

Dzięki jeszcze raz

 

Pozdry

Henryk

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
36 minut temu, henryk.pawlikowski napisał:

czy na jednym oku złapię HB i E9B

Nie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...