Skocz do zawartości


Zdjęcie

Strasznie częste zawieszanie się komputera


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gierek

Gierek

    Rozpisany

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 352 postów
  • Od: 24 kwi 2016
  • LokalizacjaSucha Beskidzka

Napisano 06 lipiec 2018 - 14:43

Witajcie. Znowu potrzebuję pomocy, przepraszam. Tym razem mój już "wysłużony" laptop odmawia posłuszeństwa (mam go od 10 lat i jeszcze chodzi, ale ostatnio zaczął wariować). Najwyżej będę musiał kupić nowy komputer.

 

To tak: Sprawa wygląda tak:

Wczoraj sobie spokojnie siedziałem na komputerze, i około 22:30... ciach - i coś się rozsypało. Tak jakby komputerowi odcięło prąd. Komputer dostał ogromnego laga i zaczął wariować. Nagle myszka się mocno zwiesiła, reagowała po 15 sekundach. Komputer zaczął wariować, co chwilę mnie okłamywał, że nie ma internetu, i dalej okłamuje, a wystarczy tylko nasunąć kursor na pasek - i już się pokazuje, że jest internet. Nawet teraz tą wiadomość piszę bardzo długo, bo laptop odwala... i znowu mocno myszkę spowalnia i kłamie, że nie ma internetu. Wczoraj początkowo myślałem, że może jakiś błąd się wkradł. Jedyną opcją było brutalne wyłączenie laptopa. Próbowałem drugi raz - przy ekranie logowania się myszka strasznie mocno zbugowała i nie chciała reagować. Dopiero za czwartym razem po długim czasie oczekiwania myszka wróciła do normalnego funkcjonowania i mogłem dokończyć funkcjonowanie. Dzisiaj - powtórka z wczorajszego wieczorku. Nawet wyczyściłem komputer CCleanerem - nic to nie dało. Antimalvare service Executable (czy to jak się nazywa) nie działa, więc on mi komputera raczej nie spowalnia. Ale to, co się dzieje, to jest normalna tragedia... Najlepsze jest to, że gdy laptop wariuje i okłamuje, że nie ma internetu, gdy się wykrzyknik pokazuje, to wtedy się buguje niesamowicie. I teraz - tak samo. Wie ktoś może, co to może być? Proszę o szybką pomoc, bo nie chcę znowu laptopa restartować do skutku. 



#2 Grzecho5c

Grzecho5c

    Czasami wpadam

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 181 postów
  • Od: 07 lis 2010
  • LokalizacjaEDDT/EDDB

Napisano 06 lipiec 2018 - 15:13

Bardziej mu chyba potrzebny odkurzacz niż CCleaner.

Kiedy ostatni raz czyściłeś radiator procesora?



#3 Gierek

Gierek

    Rozpisany

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 352 postów
  • Od: 24 kwi 2016
  • LokalizacjaSucha Beskidzka

Napisano 06 lipiec 2018 - 15:53

Ostatnio wnętrze mojego laptopa było rozkręcane i coś tam z radiatorem było robione z tego co wiem. Chyba radiator został naoliwiony takim smarem żeby nie "skrzypiał", z tego co wiem. A wiesz może, z czego to się mogło wziąć, że nagle mi komputer stanął? A wcześniej dobrze działał? Ja nawet myślałem nad reinstalacją systemu bądź nad wgraniem specjalnych programów do czyszczenia komputera, ale nie wiem czy to może pomóc. 



#4 umek

umek

    Połowa mocy ;)

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1428 postów
  • Od: 10 sie 2017

Napisano 06 lipiec 2018 - 15:53

Kolego,czysta instalacja Windowsa,porządny antywirus bo coś tam Ci siedzi.


                                                  Unknown.png                                                                      rsz_1images-1.jpg


#5 Gierek

Gierek

    Rozpisany

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 352 postów
  • Od: 24 kwi 2016
  • LokalizacjaSucha Beskidzka

Napisano 06 lipiec 2018 - 16:14

Tak może się spytam: czy przyczyną zwieszania się komputera może być też podłączenie do złego portu USB karty sieciowej? Pytam się, bo przed chwilą na próbę włożyłem kartę sieciową na USB do innego wejścia USB, i... przestało się zawieszać na razie. 



#6 umek

umek

    Połowa mocy ;)

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1428 postów
  • Od: 10 sie 2017

Napisano 06 lipiec 2018 - 16:22

Kto wie? Możliwe, skoro tak się stało...


Użytkownik Barti edytował ten post 06 lipiec 2018 - 20:19
Każde zdanie rozpoczynamy wielką literą i kończymy odpowiednim znakiem przestankowym. Poprawiono post.

                                                  Unknown.png                                                                      rsz_1images-1.jpg


#7 PrzemekS

PrzemekS

    Amator

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 109 postów
  • Od: 25 wrz 2009
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 07 lipiec 2018 - 11:25

Sprawdź temperatury programem CPUID HWMonitor i dysk twardy programem Hard Disk Sentinel (może być wersja darmowa lub trial 30-dniowy). Pamięci raczej nie dają takich objawów, ale w razie czego też zalecałbym sprawdzenie w dalszej kolejności. 



#8 Marek79

Marek79

    Przesiaduję 24/7

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1688 postów
  • Od: 11 gru 2012

Napisano 07 lipiec 2018 - 23:44

A u mnie się ostatnio komp nie załącza, tylko wyświetla się napis "checking media".



#9 PrzemekS

PrzemekS

    Amator

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 109 postów
  • Od: 25 wrz 2009
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 08 lipiec 2018 - 10:31

Checking media i brak dalszego bootowania sugeruje uwalony twardy dysk, problemy z taśmą HDD lub niewłaściwą opcją w BIOSie. Lub - nie daj Boże - uwalonym kontrolerem.



#10 Marek79

Marek79

    Przesiaduję 24/7

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1688 postów
  • Od: 11 gru 2012

Napisano 11 lipiec 2018 - 19:56

To co robić?

Resetuję go kilkanaście razy, ale się załącza.