Skocz do zawartości
Poland

Forum, a komputerowa przeglądarka Opera

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Mam pewne pytanie, a mianowicie dlaczego od pewnego czasu forum na przeglądarce Opera w komputerze nie otwiera się prawidłowo? Ładuje się nie do końca, a gdy włączam jakąś stronę to wyskakuje komunikat o braku wykonania bezpiecznej transakcji. Co jest tego powodem? Mam nadzieje, że da się to naprawić.

Edytowane przez Barti
Brak znaków interpunkcyjnych w poście i tytule wątku, przez co czytelność postu jest utrudniona. Pisząc posty należy poprawnie stosować znaki interpunkcyjne. Zdanie pytające kończymy znakiem zapytania, a nie kropką. Poprawiono post i tytuł wątku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zmień przeglądarkę, powinno być OK.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Szczerze to nie wiem, może zerknę w wolnej chwili. Być może chodzi o to, że o ile forum idzie po bezpiecznym połączeniu, to jakieś elementy dociągane z zewnętrznych serwerów, np. wstawiane zrzuty mogą nie iść po HTTPS. Jeśli to dzieje się np. stale w tym samym wątku, to podrzuć link do konkretnej strony, to pobadam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Problem dotyczy całego forum, a zwłaszcza jego strony głównej, która to tak jak wspomniałem ładuje się nie do końca, a do formy białej strony z niebieskimi linkami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Coś chyba jednak u Ciebie musi być - ten post piszę z Opery, działa normalnie i bez VPN i z ich VPN...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Poland a na jakim WIndows masz kompa?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A, no właśnie, słuszne pytanie - na Windows XP mogą być kłopoty o czym wiem, ale na razie nie ma rozwiązania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To jest to samo co na Google Chrome ''niebezpieczne szyfrowanie'' trzeba albo pogrzebać w ustawieniach (w Google może znajdziesz), albo zmienić przeglądarkę, na innej powinno pomóc. Bo miałem to samo, ale na innej stronie. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sprawdziłem też na Chrome i działa, ew. @Poland może jeszcze sprawdzić, czy wchodzi na forum przez https://forum.satkurier.pl, czy przez https://forum.satkurier.pl - chwilowo z przyczyn technicznych nie mogę wymusić szyfrowania, bo się popsują różne rzeczy :P Zalecam wchodzić przez https, a docelowo za niedługo mam nadzieję będzie z tym zrobiony porządek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie na jednym komputerze z Win XP forum przez Opere nie chodzi, a przez Mozille jak najbardziej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Też mam Opera w wersji 53 i działa dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mój system operacyjny to Windows XP. Sytuacja wygląda tak że posiadam Operę ale nie tą główną tylko klasyczną. Tam problem występował na wersji Windows 12.17 ale na szczęście znikł po przesiadce 12.18. Na zwyczajnych Operach pasujących do Windows XP problem dalej jest.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przyznam, że właśnie jego fochy wczesnych Chroper zmusiły mnie do czasowej zmiany przeglądarki z Opery na Chrome (ale używanej na Win 7 64-bit). Po pewnym czasie wrócilem do Opery. Obecnie używam Opery 53 na Win 10 64-bit i problemów nie mam. żadnych W sumie nie dziwi o tyle, że chodzi on na tym samym silniku co Chrome, a który używa większość polskich i światowych internautów, więc jakieś wierzgnięcia to byłby strzał w stopę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Problem jest konkretnie z Windows XP, to stary system, nie wspiera rozszerzenia SNI dla TLS, w efekcie wiele przeglądarek na Windows XP grzęźnie. Na razie nie mam na to rozwiązania, ale mam sprawę na uwadze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×