Jump to content

Recommended Posts

Witam.

 

Czytają te forum zdecydowałem się na instalację Jamboxa.

Wszystko działa bez zarzutów za jednym wyjątkiem - średnio raz na 4  godziny zawiesza mi się obraz i muszę resetować cały sprzęt. Dekoder mam MAG 255.

Czy ktoś z Was miał podobny problem?

Nadmienię że aktualizacja oprogramowania, wymiana zasilacza jak również wymiana kabla HDMI nie pomogły.

Edited by Barti
Wydzielono dyskusję jako nowy, odrębny wątek i przeniesiono do odpowiedniego działu forum.
Link to post
Share on other sites
  • 5 months later...

Jakie macie podpięte dyski zewnętrzne do Mag 255?

Edited by Barti
Przeniesiono post do właściwego działu forum i wątku. Poza tym, każde zdanie rozpoczynamy wielką literą i kończymy odpowiednim znakiem przestankowym. Poprawiono post.
Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
Guest ryszart

Cześć, mój pierwszy post jednak forum śledzę już jakiś czas.

 

Ostatnio mój dostawca przy okazji przedłużania telewizji jambox wydał mi nowy dekoder MAG 255.

 

Moje spostrzeżenia co do dekodera MAG 250 oraz MAG 255:

+ MAG 255 jest zauważalnie szybszy, przełączanie programów czy epg trwa krócej

- MAG 255 niestety nagranych programów nie da się przewijać, nie działa ani klawisz strzałeczek ani środkowe kółko. przewija i po którymś razie zaczyna się cofać

 

Mam do Was pytanie, zauważyłem że MAG 255 gra zauważalnie ciszej - urządzenie mam podpięte do amplitunera, na tych samych ustawieniach na starym dekoderze MAG 250 amplituner miał poziom głośności w granicach skali ~50 (na skali amplitunera), nowy MAG 255 wymaga głośności na poziomie ~40 [im niższa wartość tym głośniej]

 

Zauważyliście podobne u siebie?

 

Oczywiście testowane na różnych programach itp. poprzedni miałem rok i już po kilku dniach używania nowego doszedłem do takiego wniosku. 

 

 

---

Nie dał mi ten temat spokoju, zainstalowałem apkę do mierzenia dB i porównałem:

 

Smarfton ułożony w tym samym miejscu, program ten sam (akurat gadanie w DD TVN), amplituner ta sama głośność, ta sama długość pomiaru 40 sekund.

 

Dekoder do TV-> HDMI 1.4.

Jedyne co zmieniłem to połączenie dla dźwięku. amplituner obsługuje tylko TOSLINK, i tak:

 

 

1) gdy dźwięk idzie z tv do amplitunera ->               MIN 24dB,   MAX 40dB,   średnio 34 dB

 

2) gdy dźwięk idzie z dekodera do amplitunera ->   MIN 27dB,   MAX 49dB,   średnio 41 dB

 

Dźwięk bezpośrednio z dekodera do apli jest średnio 7dB głośniejszy, i to niestety słychać... :(

Daje głowę uciąć, że MAG250 przy tym samym podpięciu był głośniejszy.

Edited by Barti
Przeniesiono post do odpowiedniego działu forum i wątku. Każde zdanie rozpoczynamy wielką literą i kończymy odpowiednim znakiem przestankowym. Poprawiono post.
Link to post
Share on other sites

też się zastanawiam czy nie wziąć jaboxa obecnie mam vectrę ceny mają wygórowane przynajmniej u mojego operatora pakiet wielotematyczny HD za 99 zł umowa na 24 miesiące czytając wypowiedzi mam wątpliwości pilot do MAG 255 nie wspiera telegazety pytałem mojego operatora jaki dysk usb mam kupić aby nagrywać programy nie umiał mi doradzić cz to ma być dysk ze swoim zasilaniem czy nie i jaka ma być pojemność dysku

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

Mam problem z dekoderem MAG 255. W czwartek była aktualizacja oprogramowania od tego momentu dekoder się nie włącza. Cały czas przy uruchomieniu: pisze proszę czekać( u dołu ekranu trwa "ładowanie") i nic więcej się nie dzieje. Odłączałem dekoder od sieci, resetowałem router i nic z tego. Tak wygląda jakby się zaciął przy wgrywaniu nowego oprogramowania.

 

Czy nie ma jakieś opcji innej żeby dekoder zresetować?

Edited by Barti
Przeniesiono post do odpowiedniego działu forum i wątku.
Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Możesz spróbować włączyć bootowanie z DHCP:

  • Przy podłączeniu dekodera do prądu przytrzymaj przycisk Menu na tak długo, aż wyskoczy Ci menu bootloadera (powinno być niebieskie tło i opcje Upgrade Tools, Def. Settings itp.)
  • Wybierz Upgrade Tools i kliknij strzałkę w prawo (tutaj OK to strzałka w prawo, a Powrót to strzałka w lewo)
  • Będziesz miał podświetlone na biało Use upgrade. Kliknij strzałkę w prawo, żeby na ekranie wyskoczyło No.
  • Wróć do poprzedniego menu strzałką w lewo. Następnie zapisz zmiany (przejedź kursorem za pomocą strzałek góra/dół do opcji Save & Exit i kliknij OK.
  • Dekoder automatycznie się uruchomi ponownie. Włącz ponownie bootloadera przyciskiem Menu. Powinieneś mieć dużo więcej opcji. Przejedź kursorem do opcji Boot Mode i zmień strzałką w prawo na DHCP. Zatwierdź zmiany.

Wtedy pojawią się komunikaty bootstrapa informujące o poprawnym pobieraniu obrazu z serwerów multicast. Po jakimś czasie włączy się inna wersja (poznasz po napisie Producentem oprogramowania jest SGT S.A. zamiast loga JAMBOX), ale zatrzyma się na aktualizacji oprogramowania. Potem włączy się wersja "zaktualizowana" (5.2.5.1)

 

Robisz na własną odpowiedzialność ;)

 

PS. dodam małe pytanko od siebie. Wie ktoś może, dlaczego przy takim zabiegu instaluje się "nowsza" wersja (dotychczas miałem 5.2.4, a tu 5.2.5.1 i nic nie mówiło, że aktualizacja)?

Edited by Nepose
Link to post
Share on other sites

Witam serdecznie.

 

Byłabym wdzięczna za pomoc.

 

Zakupiłam dekoder MAG 255 wraz z telewizją  Jamboxa. Wszystko pięknie działa, ale do dekodera mam ciąąągnący :-) się kabel antenowy, co mnie bardzo denerwuje.

Wyczytałam gdzieś, że można do dekodera dokupić Uplink adapter WiFi na USB 150 Mb/s, chip RT5370 i będę mogła pozbyć się kabla.

 

Adapter zakupiłam, lecz nie potrafię dokonać konfiguracji, aby wszystko działało.

 

Bardzo proszę o pomoc.

Link to post
Share on other sites

Niestety, do działania Jamboxa obowiązkowo jest potrzebny kabel (wynika to z potrzeb technicznych). Dodatkowo Jambox posiada swoje własne oprogramowanie, które nie wspiera tych adapterów (one działają z innym oprogramowaniem, dostarczanym przez producenta dekoderów).

 

Jeśli tak bardzo Panią denerwuje kabel ;) to może Pani zapytać u swojego operatora o usługę Jambox Lajt. Jest to telewizja z tymi samymi kanałami, jednak z gorszą jakością obrazu (nie jestem pewien, ale chyba brak HD). Za to można podłączyć dekoder do Wi-Fi. Ten wariant jest dostępny u niektórych operatorów.

Link to post
Share on other sites

Można jeszcze zastosować PLC, ale wtedy musiałbym wiedzieć coś więcej o instalacji elektrycznej u klienta.
Ile faz, czy wszystko z miedzi, a nie jeszcze czasem spotykanego aluminium. No i czy 0 jest w gniazdkach.
I właśnie, indukcja. Ona akurat potrafi narobić niezłego bałaganu ;)

Link to post
Share on other sites

Powiem tak, spróbuj kupić w sklepie Media Markt/Saturn adaptery PLC, najlepiej takie, które obsługują też 0. Wcześniej jednak wstaw tutaj lub wyślij mi na PW jakiś nawet najprostszy schemat instalacji w Paincie itp.

Media Markt pozwala na zwrot, jeśli nie zadziała.

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...
W dniu 11.07.2018 o 09:06, Nepose napisał:

Możesz spróbować włączyć bootowanie z DHCP:

  • Przy podłączeniu dekodera do prądu przytrzymaj przycisk Menu na tak długo, aż wyskoczy Ci menu bootloadera (powinno być niebieskie tło i opcje Upgrade Tools, Def. Settings itp.)
  • Wybierz Upgrade Tools i kliknij strzałkę w prawo (tutaj OK to strzałka w prawo, a Powrót to strzałka w lewo)
  • Będziesz miał podświetlone na biało Use upgrade. Kliknij strzałkę w prawo, żeby na ekranie wyskoczyło No.
  • Wróć do poprzedniego menu strzałką w lewo. Następnie zapisz zmiany (przejedź kursorem za pomocą strzałek góra/dół do opcji Save & Exit i kliknij OK.
  • Dekoder automatycznie się uruchomi ponownie. Włącz ponownie bootloadera przyciskiem Menu. Powinieneś mieć dużo więcej opcji. Przejedź kursorem do opcji Boot Mode i zmień strzałką w prawo na DHCP. Zatwierdź zmiany.

Wtedy pojawią się komunikaty bootstrapa informujące o poprawnym pobieraniu obrazu z serwerów multicast. Po jakimś czasie włączy się inna wersja (poznasz po napisie Producentem oprogramowania jest SGT S.A. zamiast loga JAMBOX), ale zatrzyma się na aktualizacji oprogramowania. Potem włączy się wersja "zaktualizowana" (5.2.5.1)

 

Robisz na własną odpowiedzialność ;)

 

PS. dodam małe pytanko od siebie. Wie ktoś może, dlaczego przy takim zabiegu instaluje się "nowsza" wersja (dotychczas miałem 5.2.4, a tu 5.2.5.1 i nic nie mówiło, że aktualizacja)?

 

Witam. Mam problem z Jamboxem. Jakiś czas temu musiałem zresetować modem internetowy i od tego czasu Jambox nie działa. Przy włączeniu wyświetla się najpierw „wyszukiwanie aktualizacji”, na zmianę z  „ błąd sieci. Sprawdź czy urządzenie jest poprawnie podłączone” aż po kilku razach „ połączenie nie powiodło się , włącz i wyłącz „. Czy to się rozjechało przez restart modemu? Jak można to teraz ogarnąć? Z góry dziękuję za pomoc. 

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...