Jump to content
Emil.1603

4K UltraBox+ (Technicolor USW4001NCP)

Recommended Posts

W dniu 30.06.2020 o 19:35, blondas218 napisał:

Wymieniłem dekoder na 4K. Mam TV Samsung 55" 4K. Problem to zanikanie obrazu. Co chwilę pojawia się czarny ekran, jakby był odłączany kabel. Mam dwa kable HDMI i to samo na jednym i drugim.

Mam tak samo z tym zanikaniem obrazu, u mnie TV Samsung 58" 4K. Wie ktoś, co to może być?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
19 godzin temu, ircios napisał:

@barabasz to ustaw TVP 1 HD na pierwszej pozycji, tak aby było 1. TVP1HD ;-):-D

 

 

Mam na pierwszej pozycji, ale nie pod nr 1. W niczym mi to nie przeszkadza.

 

Edited by barabasz
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Odnośnie mojego poprzedniego postu dotyczącego dotyczącego kłopotów z jednoczesnym załączeniem i wyłączaniem TV i tunera. Powodem jest podłączenie dodatkowego kabla HDMI od innego tunera.  Samo wyłączenie dodatkowego tunera z sieci nic nie zmienia, dopiero odłączenie kabla pomogła. Bardzo dziwne. Kilkakrotnie sprawdzone, między innymi zamiana gniazd, bo sam nie mogłem uwierzyć. Może komuś się przyda. Dziwne.

Edited by Barti
Na forum nie piszemy skrótami. Poprawiono post.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Faktycznie dziwne. To chyba wina Panasa. Aktywowałeś VieraLink w Menu? ARC też chyba można wyłączyć, jeśli nie korzystasz. Pobaw się ustawieniami. Może znajdziesz złoty środek. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pomoze ktos jak ustawic ten dekoder zeby sterowac go pilotem LG magic remote?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie do użytkowników - czy ten dekoder daje jakieś "zewnętrzne znaki" tego, że nagrywa? Nie ma wyświetlacza więc może jakaś dioda?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Technicolorze nie ma zewnętrznej sygnalizacji nagrywania.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Przy maksymalnym oszczędzaniu energii dioda na przycisku wyłączania gaśnie po wyłączeniu, a jeśli dekoder coś nagrywa lub ściąga/pobiera  na dysk z kolekcji VOD ta dioda świeci połową jasności.

Edited by maks27

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak w praktyce działa nagrywanie z EPG lub po prostu na czas? Mam na myśli odsetek nieudanych nagrań, kiedy tuner się nie włączy lub nie nagra programu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Alcatraz

 

Tu działa stabilnie i nagrywa dobrze zawsze oraz na czas 3* audycje nagrywasz w tym samym czasie 4-tą oglądasz :)

 

* Wymagany konwerter unicable lub Wide band 

 

Pozdrawiam Adam :)   

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po długich bojach problemy zgłaszane w poprzednich postach rozwiązany. Wystarczyło tylko przy programowaniu pilota uruchomić tylko wspólne włączanie z tv, czyli tylko kod 02, bez 03. Tyle i tylko tyle, w instrukcji cicho sza o takiej możliwości. Działa elegancko, niezależnie od podłączenia drugiego kabla hdmi. Sprawdzałem dwukrotnie bo rozwiązanie co najmniej dziwne. Winne mogą być też tv Panasonica, (plazma poprzednio a teraz EX700) z którymi też były kłopoty z CEC, nie rozwiązane w pełni do końca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sterowanie poprzez CEC to zupełnie inna funkcja niezależna od pilota. Funkcja włączanie wyłączanie tv jednym przyciskiem o której piszesz polega najprościej mówiąc na tym, że to pilot wysyła dwie komendy jedna za drugą po naciśnięciu przyciski TV.  Skoro nie wprawdzie kodu 03 a wyłączanie działa być może jest realizowane poprzez CEC. Wyłącz CEC w TV i dekoderze i wtedy sprawdź czy zadziała wy łączenie klawiszem w pilocie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam serdecznie a mianowicie mam problem wczoraj zostałem posiadaczem owego dekodera i mam problem z HDR ,nie ważne jaki kanał nie włączę obraz jest fatalny nie idzie nic oglądać ponieważ sygnał z dekodera idzie z informacją. Jest to HDR 10 .ktoś ma jakiś pomysł jak ustawić lub wyłączyć to w dekoderze 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Marcin79cor napisał:

Witam serdecznie a mianowicie mam problem wczoraj zostałem posiadaczem owego dekodera i mam problem z HDR ,nie ważne jaki kanał nie włączę obraz jest fatalny nie idzie nic oglądać ponieważ sygnał z dekodera idzie z informacją. Jest to HDR 10 .ktoś ma jakiś pomysł jak ustawić lub wyłączyć to w dekoderze 

HDR wyłącza się w ustawieniach telewizora. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

No u mnie nie ma opcji aby wyłączyć HDR w tv,wszystko jest automatycznie  wykrywa sygnał a raczej to wina dekodera z wysyła sygnał z jest HDR którego nie powinno być przy 99% kanałach które go nie mają 

Edited by Marcin79cor

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest kwestia modelu tv. Ja jestem bardzo zadowolony z jakość HDR. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 minuty temu, Marcin79cor napisał:

No u mnie nie ma opcji aby wyłączyć HDR w tv,wszystko jest automatycznie  wykrywa sygnał a raczej to wina dekodera z wysyła sygnał z jest HDR którego nie powinno być przy 99% kanałach które go nie mają 

Raczej nadawcy.Dekoder sam z siebie nie wystawia sygnału HDR.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

To raczej dekoder coś nie tak ,wystarczy z włączę tv to  od razu wyświetla symbol HDR 10 i tak już zostaje na każdym kanale tak jest nawet jak ustawie w dekoderze 720p to i tak włącza HDR na każdym kanale czy to SD czy HD 

Edited by Marcin79cor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmieniałeś gniazda wejściowe w telewizorze ?Podłączałeś dekoder pod telewizor FHD ?Może trafiłeś na jakiś uszkodzony egzemplarz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, pacik napisał:

Po długich bojach problemy zgłaszane w poprzednich postach rozwiązany. Wystarczyło tylko przy programowaniu pilota uruchomić tylko wspólne włączanie z tv, czyli tylko kod 02, bez 03. Tyle i tylko tyle, w instrukcji cicho sza o takiej możliwości. Działa elegancko, niezależnie od podłączenia drugiego kabla hdmi. Sprawdzałem dwukrotnie bo rozwiązanie co najmniej dziwne. Winne mogą być też tv Panasonica, (plazma poprzednio a teraz EX700) z którymi też były kłopoty z CEC, nie rozwiązane w pełni do końca.

U mnie pilot od telewizora "Samsung" włącza dekoder oraz PS4. Takie cuda czasem się dzieją... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posiadam od dzisiaj nowy dekoder 4k i nie mogę odbierać z VOD kanałów 4K.

Mam podłączony TV z dekoderem do gniazda przeznaczonego do kanałów 4K.

Co zrobić? Poradzicie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A internet do dekodera podłączony?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje pierwsze skojarzenie, że chciałeś oglądać kolekcję VOD 4K z internetu. A masz coś nagrane z kolekcji 4K, np. BBC na dysku?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...