Skocz do zawartości
Emil.1603

4K UltraBOX+ (Technicolor USW4001NCP)

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Pawel napisał:

@vito007sprawdzałeś czy tak samo się zachowuje na jednym tunerze (instalacji jednokablowej) ?

 

Na jednym kablu działa OK.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
16 godzin temu, SatZnawca napisał:

Ten dysk to traktor! :D Niestety... Mam go od sierpnia a on dalej tak samo daje o sobie znać. :D 

Dekoder od czerwca i pracuje cicho. Z twoim musi być coś nie tak. :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
47 minut temu, vito007 napisał:

 

Na jednym kablu działa OK.

No to może faktycznie trafiłeś na uszkodzony model.Co prawda nie da się sprawdzić w podobny sposób drugiego wbudowanego tunera a to może właśnie on sprawia figle.

Przetestuj jeszcze jedną rzecz.Włącz nagrywanie np. jakiegoś kanału z Astry i wtedy po testuj przełączanie diseqc.Musisz mu wymusić nagrywanie na pierwszym tunerze, żeby przełączył się na drugi tuner.

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, kingofsouth napisał:

Dekoder od czerwca i pracuje cicho. Z twoim musi być coś nie tak. :P

No to zdania są podzielone, więc pewnie wszystko zależy od tego na jaki egzemplarz się trafi.

  • Popieram 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
16 godzin temu, vito007 napisał:

 

Mam to samo, pisałem o tym kilka postów wyżej. Próbowałem z dwoma diseqc'ami noname i axingiem.

Kolega Rafus polecił mi przełącznik Megasat. Zamówiłem, dzisiaj dotarł do mnie i znowu porażka.

Działa, a raczej nie działa tak jak pozostałe. Przy włączeniu sterowania diseqc w dekoderze coś się pie...li i przestają działać niektóre kanały hotbirda.

Wygląda to tak jakby dekoder miał problemy ze sterowaniem polaryzacją konwertera. Czasem działają kanały z H , a brak V, czasem odwrotnie.

W ogóle zachowuje się to wszystko niestabilnie.

Przy konfiguracji bez diseqc wszystko działa ok.

Uprzedzając pytania - na innym dekoderze (nie ultraboxie) wszystko działa ok z każdym diseqc'iem.

 

Zdaje się, że to wina dekodera, ale czy wymiana coś pomoże?

 

Raczej to nie problem softu, bo ludzie piszą że z astrą im działa, a wszyscy mamy soft taki sam.

Mam monoblocka quada. Sagemcom ESI-88 potem wifi Premiumbox+ działały bez problemu. Rok temu wymieniłem dekoder na Ultraboxa. Problemy, o których piszesz były widoczne od początku współpracy z tym dekoderem. Wymiana na inny egzemplarz nic nie zmieniła. Nigdy nie udało mi się zapisać konfiguracji anteny w postaci ant. 1, 2 HB - OK, ant. 1, 2 Astra - OK. Zawsze pokazuje błąd na Astrze przy dwóch lub jednej "antenie". W tym ostatnim przypadku da się z jakoś z tego korzystać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mnie udaje się przejść przez procedurę instalacyjną : ANT1 DiseqC Lnb1 HotBird, Lnb2 Astra, ANT2 bez diseqc Lnb1 Hotbird.  Konfiguracja ok. Poziomy i jakość wszystkich sygnałów OK.

Przechodzę do oglądania - HB wszystkie kanały działają, przełączam na Astrę - wszystko działa, wracam na HB - część kanałów nie działa - wygląda na to, że nie działają z jednej polaryzacji.

Dzisiaj miałem telekonferencję z bardziej kumatym konsultantem NC+, ale nie udało się nam pokonać problemu.

Jutro spróbuję założyć diseqc na drugi kabel, żeby oba kable były funkcjonalnie identyczne.

 

Coś mi się wydaje, że na skutek jakiegoś błędu w oprogramowaniu dekoder w pewnym momencie wchodz w tryb pracy ANT1 polaryzacja H, ANT2 polaryzacja V.

 

Ale dziwne, bo niektórzy twierdzą , że im to działa (HB+A).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czyli używasz przełącznika DiSEqC tylko na jednym przewodzie ?To trochę zmienia postać rzeczy.Co prawda w takiej konfiguracji tez powinno działać ale to już bardziej zależne jest od softu dekodera.Ja mam również taką instalację od lat.Jeden konwerter na Astrę i dwa na HB i nigdy nie miałem problemów na turboboxie.Ale pamiętam dyskusję chyba w wątku polsatowskiego Evoboxa który również nie radzi sobie z taką nietypową instalacją.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Potwierdzam, właśnie podłączyłem DiSEqC na wejściu nr 2 i układ działa zawsze poprawnie (obydwa przełączniki AXING w tym jeden 4/1 odłączony od telewizora). Trochę mi to nie ma rękę w tym momencie ale niech będzie. Ewidentnie wina softu skoro ustawienia pozwalają na podłączenie tylko jednego przełącznika. Wczoraj I tak zamówiłem przełącznik Megasat, zobaczymy czy zadziała sam tylko na wejściu nr 1.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)
16 godzin temu, lotus napisał:

Potwierdzam, właśnie podłączyłem diseqc na wejściu nr 2 i układ działa zawsze poprawnie (obydwa przełączniki AXING w tym jeden 4/1 odłączony od telewizora).

 

No to jest światełko w tunelu. Jutro spróbuję z dwoma przełącznikami i wieczorem zdam relację.

 

Tak BTW opiszę jak potraktował mój problem Pan Przedstawiciel Handlowy NC+ w warszawskiej "Reducie". Z cynicznym uśmieszkiem oświadczył, że NC+ nie gwarantuje odbioru programów z Astry i w związku z tym mi nie pomoże.

Więcej takich "Przedstawicieli"

 

 

Aktualizacja:

Po podłączeniu drugiego przełącznika (oba kable z disecq'ami)  wszystko zaczęło działać prawidłowo. Jest Hotbird i Astra.

 

"Pozdrowienia" dla Pana Przedstawiciela Handlowego z "Reduty".

Edytowane przez vito007

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mieliście w tym dekoderze takie coś, jak czasem nierówne audio? Dziwnie, bo na polskich serialach to zauważyłem. Jest nierówno, np. nie mówią nic już, a ustami jeszcze ruszają albo mówi głos, a usta jeszcze nie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Osobiście nie zauważyłem niczego takiego na swoim (mam go od marca). Chociaż tyczy się to "zwykłych" kanałów, bo na C+4k było kilka meczy ligi angielskiej z przesuniętym dźwiękiem, ale to nie wina dekodera.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 Na polskich i i innym jezyku filmy i seriale mam nie równe audio widać to. Wadliwy dekoder??? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Jak u Was wyglądają paski sygnału? Jaką macie jakość i siłę na podstawowych transponderach nc+?

U mnie jakość na większości kanałów jest w przedziale od 66 do 74% a siła od 80 do 91%.

Zauważyłem jednak, że tp 110 (10719 V) z m.in TVP HD spada nisko na jakości (53%) a jednocześnie siła to momentami 98%.

Nie za mało jak na antenę 90cm w centrum kraju?

Astra z zeza wypada o wiele mocniej i np. na DAS ERSTE HD jakość to 96% przy sile 81%.

Czy te paski w tym dekoderze sensownie to pokazują bo w sumie mają się nijak do pasków w TV.

No i jak odczytywać BER w tym dekoderze?

Edytowane przez lotus

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Każdy transponder ma inną jakość i siłę. Każdy dekoder ma inną głowicę, słabszą lub mocniejszą. Skoro dobrze wszystko odbiera, to nie zwracaj sobie głowy. Źle, to ustaw antenę lub LNB. Oglądasz w TV paski sygnału, czy programy?

BER

https://forum.ncplus.pl/forum/forum/nc/archiwum-ac/archiwum-n/n-sprzęt-i-n-usługi/242-co-to-jest-ber-5-4e-3

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Wiem wiem. Do tej pory nie zauważałem problemów z odbiorem, na Pace 4,2-4,5/5. Na tv 100% na wszystkich tp. Tutaj w instrukcji wyczytałem, że minimum odbioru to 50% jakości a po włączeniu dekodera wyskakuje kontrolna tabelka z jakością 53% na tp z m.in. TVP HD. No i zacząłem się zastanawiać czy nie jest potrzebna mała korekta anteny i czy zimą podczas opadów śniegu obraz nie zacznie zbyt szybko ginąć na ww. transponderze. Dlatego pytam jak to u innych wygląda dla świętego spokoju 🙂

Edytowane przez lotus

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

u mnie jest coś dziwnego na ultrabox mam mianowicie na liście dwa kanały 64 na jednym jest kino Polska a na drugim kino Polska Hd

Edytowane przez Mr. Orbita
Przenoszę do wątku o dekoderze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Mam tak samo, pierwszy raz widzę takie "anomalie" na liście kanałów. Dwa kanały z tym samym numerem - lokalny fenomen :)

Edytowane przez Barti
Usunięto zbędne cytowanie. Nie cytujemy treści poprzedniego postu w całości.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy z tym dekoderem współpracuje pilot po n-ce, np taki po Turbo-Boxie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy zauważacie różnicę w działaniu boxa / odbiorze między konwerterem unicable I (4 band) a dCSS (24 band)?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Cześć.

Jaką rozdzielczość ustawić w dekoderze 4K, żeby otrzymać lepszą jakość obrazu na telewizorze Full HD? 1080i, czy 1080p?

Edytowane przez Barti
Przeniesiono post do odpowiedniego wątku, poprawiono nieco pisownię w poście.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Teoretycznie 1080p, a praktycznie lepiej naocznie zaobserwować, na której jest lepszy obraz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie kanały typu "HD" w Polsce nadają w rozdzielczości 1920x1080 z przeplotem, czyli w "1080i". Dlatego też myślę, że lepiej będzie w dekoderze ustawić właśnie tę wartość.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Dzieki. Wlasnie tak jest napisane w instrukcji od dekodera, ale myslalem, ze moze juz jest nieaktualna, bo moze zaczeli nadawac w 1080p, a tu, jak widac, nic sie nie zmienilo.

Edytowane przez Barti
Brak znaków interpunkcyjnych i przestankowych w poście, przez co jego czytelność jest utrudniona. Pisząc posty należy poprawnie stosować znaki interpunkcyjne i przestankowe. Poprawiono post.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×