Skocz do zawartości
minajta

Problemy z odbiorem sygnału Cyfrowego Polsatu

Rekomendowane odpowiedzi

Najpierw nam powiedz jakie masz paski sygnału na innych kanałach. Najlepiej z tej listy: https://forum.satkurier.pl/topic/15308-dekoder-evobox-pvr-test-z-instalacji/

W wypadku HD2000 przytrzymaj przez kilka sekund czerwony przycisk (obok zielonego) i napisz nam jakie widzisz paski (długość i kolor) na każdym z czterech kanałów. Potem te same kanały sprawdź na Evobox przytrzymując przez kilka sekund przycisk "i" na pilocie na wybranym kanale. Wynikami się oczywiście tutaj pochwal i w wypadku Evobox-a podaj nam też parametr SNR, który odczytasz na ekranie.

Edytowane przez swojadroga

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć

Mam wykupiony dostęp do cinemax i nie mam tylko cinemax 1, cinemax 2 działa poprawnie mój dekoder to mini hd 2000 i po sprawdzeniu jakość 90 procent , siła 80 procent mój pakiet to premium max , bardzo proszę o odpowiedz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W jaki sposób sprawdzasz siłę i jakość sygnału? Powinieneś czerwonym przyciskiem (obok zielonego) na włączonym kanale Cinemax.

Powrót do ustawień fabrycznych robiłeś?

Edytowane przez swojadroga

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Umiem sprawdzać sygnał na tym dekoderze i ustawienia fabryczne też robiłem nie mam anteny satelitarnej od miesiąca tylko ładnych pare lat po prostu pytam się jak przy dobrym sygnale nie mogę oglądać kanału .przepraszam że może tak ostro ale już naprawdę chyba wszystko robiłem żeby przywrócić sygnał i nadal nic .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Najpierw nam powiedz jakie masz paski sygnału na innych kanałach. Najlepiej z tej listy: https://forum.satkurier.pl/topic/15308-dekoder-evobox-pvr-test-z-instalacji/

W wypadku HD2000 przytrzymaj przez kilka sekund czerwony przycisk (obok zielonego) i napisz nam jakie widzisz paski (długość i kolor) na każdym z czterech kanałów. Potem te same kanały sprawdź na Evobox przytrzymując przez kilka sekund przycisk "i" na pilocie na wybranym kanale. Wynikami się oczywiście tutaj pochwal i w wypadku Evobox-a podaj nam też parametr SNR, który odczytasz na ekranie.

@swojadroga - dziękuję za zainteresowanie.

Wróciłem z pracy do domu i przystąpiłem do sprawdzenia parametrów. Jeśli chodzi o dekoder Mini HD 2000 to na każdym z 4 kanałów:

‐ 101 BBC Brit

 

‐ 115 TVN HD

 

‐ 149 Paramount Channel HD

 

‐ 25 CI Polsat

 

pasek mocy jest "pełny" (kolor zielony), a pasek jakości w ok. 80% "zapełniony" (również kolor zielony).

 

Jeśli chodzi o Evobox'a to pomiary są następujące:

 

‐ 101 BBC Brith - siła sygnału: 100%, jakość sygnału: 76%, SNR 12,9dB

 

 

‐ 115 TVN HD - siła sygnału: 100%, jakość sygnału: 97%, SNR 14,8dB

 

 

‐ 149 Paramount Channel HD - siła sygnału: 100%, jakość sygnału: 76%, SNR 12,9dB

 

 

‐ 25 CI Polsat - siła sygnału: 100%, jakość sygnału: 85%, SNR 13,7dB

 

W przypadku Evoboxa zarówno jakość sygnału jak również SNR cały czas zmieniają swoje wartości - występują wahania w przedziale 2% (jakość) i 0,2 dB (SNR) raz w dół, a raz w górę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć witam was to mój pierwszy post i mam taką sprawę że nie mam kanału cinemax hd pisze że kanał zakodowany na dekoderze mam jakość  90 procent a siłę 80 procent myślałem że mi znika sygnał na tym kanale ale po sprawdzeniu sygnał nadal jest taki sam a sygnału brak proszę o odpowiedz co to może być

Ustaw na kanał 24 i poczekaj 20minut- godzinę, jeśli to nic nie da, zadzwoń na infolinię i poproś o wznowienie sygnału, ja tak miałem z HBO i pomogło. 

Edytowane przez Patjyk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Marcin_M zamień wyjścia (legacy - te srebrne) konwertera i sprawdź efekty lub podłącz dekoder pod inna, na pewno sprawną instalację antenową. Jeśli jest to konwerter, to masz go na gwarancji i w APS go wymienisz. Jeśli dekoder, to też go wymienisz.

Możesz też podłączyć Evobox-a, tylko musisz zmienić jego konfiguracje z Unicable na Uniwersalny i na nowo wyszukać kanały.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję @swojadroga za wskazówki. W weekend potestuję różne konfiguracje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Trochę to nie na temat,ale lepszego miejsca nie znalazłem ;)

 

Dzisiaj w nocy a raczej już jutro bo od 01.00 CP będzie chyba coś grzebało na swoim TP (11158 MHz) bo w EPG na wszystkich kanałach z tego TP wyświetla się info "Przerwa Techniczna"

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wszędzie kolorowe pasy - w DVB-T też nie działają.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam CP z dekoderem Technisat 6000 od jakichś 2 czy tam 3 lat. Czasami pojawiają się zakłócenia w odbiorze - na ułamek sekundy przerywa obraz, dźwięk wydaje takie jakby "cmoknięcie", dość nieprzyjemne. Podejrzewam że w tym momencie jest chwilowy zanik sygnału. Czy ktoś miał podobnie i da sie temu jakoś zaradzić?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam
To mój pierwszy post na tym forum.
Wczoraj rano chciałem pooglądać telewizję. Okazało się, że żaden kanał nie działa, bo nie ma sygnału. Próbowałem poprzestawiać antenę, ale bez skutku. Dekoder: Mini HD 2000.
Proszę o pomoc

Edytowane przez Barti
Proszę wyłączyć w aplikacji Tapatalk automatyczne dopisywanie do postu informacji o posiadanym urządzeniu mobilnym. Poprawiono post.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A wcześniej wszystko działało bez problemów? Jeśli kręciłeś anteną to może być ciężko z precyzyjnym ustawieniem anteny. W tym wypadku najlepiej zamówić montera, który optymalnie ustawi antenę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kilka tygodni temu ojciec wyczyścił antenę ze śniegu, nie sądzę, że kręcił anteną... Myślę, że to wina konwertera.

Edytowane przez Barti
Proszę wyłączyć w aplikacji Tapatalk automatyczne dopisywanie do postu informacji o posiadanym urządzeniu mobilnym. Poprawiono post.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli nie masz pojęcia z ustawianiem anteny to raczej kuper mokry :(

musisz ściągnąć kogoś kto choć trochę jest kumaty,ale lepiej zawołaj fachmana.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam. Także mam kłopot. Posiadam Evoboxa i zestaw antenowy Polsatu z Unicable.  Do tej pory było dobrze. Siła 100%,  jakość 90%. Dzisiaj po pracy oglądam tv i nagle wszystkie kanały przestały działać i brak sygnału. Na dwóch kanałach HBO  jakoś tam działa. Siła 98% ale jakość tylko 25%. Czy to możliwe że padający śnieg tak zakłóca sygnał?  Lipne by to było bo antena jest  na dachu bloku i kłopotliwe by było ciągłe wchodzenie na dach i sprzątanie anteny gdy tylko trochę po pada. TV satelitarną mam sporo lat i jeszcze nie miałem tak aby śnieg tak bardzo psuł odbiór.  TV nie mam już od ponad dwóch godzin.

Edytowane przez Barti
Poprawiono liczne błędy ortograficzne w treści postu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czasza i/lub konwerter oblepione śniegiem powodują zakłócenia w odbiorze do całkowitego braku sygnału. To jest normalne. Dlatego ważny jest wybór miejsca montażu anteny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No wiem. Na pewno jest to śnieg bo już TV odbiera. Siła bez zmian a jakość już 50% i rośnie. Niestety mieszkając w bloku wybór miejsca na powieszenie anteny jest bardzo minimalny.  Dlatego antena jest na dachu gdyż usytuowanie bloku nie pozwala na montaż anteny na balkonie.  

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kiedykolwiek widzę taką antenę zamontowaną na dachu to zawsze ją oglądam z uśmieszkiem politowania gdy pomyśle co tych ludzi zimą spotkać może :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sam tak mam i dziś odczułem ten ból opadów śniegu, ale nadal (z racji zainteresowań i kierunku kształcenia) ręce bym pourywał tym, którzy montują anteny na elewacjach i to do tego w dużej ilości.

 

PS Zresztą co ciekawe przy okazji MUX8 też mi padł :rofl:

Edytowane przez james_b

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziś to jakaś masakra, na FB CP się skarżą, że przestało działać... U mnie działało siła 100% jakość 80-90% i nagle przestało wszystko działać

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie część kanałów chodziła jak chce , raz były raz nie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×