Skocz do zawartości
gordonn

Opticum AX ODIN Plus

Rekomendowane odpowiedzi

A na Odin Plus też trzeba ręcznie czy jest wbudowany (pytam o wersję 6.2)???

 

W ogóle Open ATV ma według mnie dziwną "politykę", bo po to jest serwer z pluginami, żeby je tam wrzucać :-) .

 

Tak samo nie rozumiem czemu nie wrzucają, albo nie instalują "fabrycznie" w tunerach, które mają czytnik kart np. oscama???

 

Wiadomo, że można go używać do różnych rzeczy, ale bez niego czytnik kart jest w ogóle nie do użytku przecież.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bo to jest Linux - nikt nie będzie Ci wpychal coś czego nie chcesz. Masz wolność wyboru, chcesz instalujesz, nie chcesz nie instalujesz. Wbudowane są tylko podstawowe pluginy. Jedni potrzebują oscama, inni nie :) generalnie to polityka openatv taka jest.

Też musisz instalować, bo nie jest wbudowany.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiem, ale jednak jeśli chodzi o czytniki kart to w jakimś celu producenci je w tunerach instalują (przecież tunery z linuxem mogłyby mieć tylko złącza CI, bo są bardziej uniwersalne, a czytniki mimo wszystko też są :-) ), więc i wsparcie dla nich powinno być "wbudowane" :-) .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Frazes

Wpisz w Google "softcam-feed-universal_2.0_all.ipk" ,zainstaluj *.ipk w telnet ,restart GUI i we wtyczkach do pobrania => systemplugins znajdziesz ciplushelper dedykowany dla image OpenATV .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spróbuję, bo niestety instalacja ciplushelper z podanego wyżej, przez @korni007 linku nic nie dała, tzn. na Odin Plus dalej weryfikacja dochodzi do 90% i staje, a na Xpeed LX2 jest komunikat, że moduł nie współpracuje z tym odbiornikiem.

 

Mniejsza już o LX2, bo do niego mam moduł nCAM HD i z nim nie ma żadnych problemów, ale na Odin Plus fajnie by było ten moduł CI+ niebieski odpalić, skoro już go mam :-) .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Dzisiaj dokonałem kolejnej próby uruchomienia modułu CI+ od NC+ na Odin Plus i niestety mimo zainstalowania najnowszej wersji Open ATV 6.2, dodatku ciplushelper w wersji  4.6 r0 i jak się wydaje prawidłowej konfiguracji (CI Operation Mode ustawione na CIPlus 1.3) nic się nie zmienia, tzn. weryfikacja urządzenia po włożeniu modułu dochodzi dość szybko do 90%, a potem staje...

 

Zadam pytanie wprost: czy jest ktokolwiek tu na forum kto ma tuner Odin Plus i działa mu w nim poprawnie niebieski moduł CI+ od NC+, a jeśli tak, to czy mógłby się podzielić plikiem obrazu oprogramowania, które ma zainstalowane, albo chociaż wskazówkami krok po kroku co dokładnie zrobił, żeby moduł mu ruszył???

 

W czasie kiedy Odin Plus był dostępny w sprzedaży w sklepie Hollex w opisie była adnotacja, że moduł CI+ od NC+ będzie w nim działał. Czyżby Hollex miał jakieś swoje autorskie oprogramowanie, albo swój autorski obraz oprogramowania, na którym to działa, bo nie potrafię tego rozgryźć (w czym tkwił sekret ??? :-)  )???

Edytowane przez Frazes

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

@Frazes

Ten Twój moduł CAM od nC+ ,działał wcześniej w jakimś innym tunerze ,telewizorze ,tzn. był obraz na kodowanych kanałach z paczki nC+ . Jeśli nie ,to wpierw należy zaktualizować oprogramowanie modułu CAM do najnowszej wersji ,należy to zrobić w TV z wejściem na moduł CI+ .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie, moduł był wkładany tylko do Odina i Xpeed LX2 (nie był nawet aktywowany, bo skoro się nie zainicjował to nie miałem na czym go aktywować). Spróbuję go w najbliższym czasie włożyć do telewizora i zobaczymy czy zadziała, ale ciekaw jestem czy w ogóle ktoś używa tego modułu w Odinie???

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

@Frazes

Moduł CAM CI+ od nC+ ,który nie został zaktualizowany ,nie uruchomi się na żadnym tunerze z linuksem i E2 i na żadnym image . Trzeba go aktywować na TV lub tunerze z "oficjalną" licencją CI+  .

Edytowane przez tomek6680t

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A to widzisz, dobrze wiedzieć, tylko jakoś nikt nigdzie o tym nie wspomina, a moim zdaniem powinien być taki dopisek w opisie tego modułu w sklepach, albo w opisie tunerów na linuxie, skoro taka musi być procedura, bo potem człowiek tylko głowi się właśnie co źle zrobił :-) ...

 

Dzięki, w takim razie będę dalej próbował i zdawał tu raporty z postępów, bo jeśli uda mi się odpalić ten moduł w końcu, to opis moich zmagań może też innym pomoże  :-)  .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze skorzystałbym z rady @tomek6680t i zaczął od potwierdzenia, że CAM gdziekolwiek działa. Dopiero później eksperymenty na tym modelu, bo już z historii tego wątku wynika, że były z nim przygody.

 

Nie mam teraz dostępu do tego modelu, ale czuję w kościach, że może być też tak, że w bieżących OpenATV obsługa CI+ dla tego modelu jest popsuta. Poszukaj jakiegoś archiwalnego image do tego modelu z początku 2017 roku + starszy ciplushelper, najlepiej mniej-więcej z podobnego okresu. CAM działał na tym modelu, na pewno nie było mowy o sytuacji blokowania się na 90% przy inicjalizacji.

 

Osobną sprawą jest to co już kiedyś tu pisałem - jeśli jest jak podejrzewam i obsługa jest na bieżących softach popsuta, to jest kiepsko, bo znowu da się owszem jechać na starym image, tylko że będzie problem z całym ekosystemem, z wtyczkami. Trzeba byłoby zamrozić odbiornik na jednym starym image i na nim jechać bez aktualizacji, a w linuksowych nie bardzo o to chodzi...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

U mnie sytuacja była taka, że kupiłem ten odbiornik w Hollex, zachęcony po pierwsze jego ceną, a po drugie opisem, że będzie on obsługiwał właśnie moduł CI+ od NC+.

 

Pech chciał, że od zakupu do pierwszego uruchomienia minęło sporo czasu (zakup był 29 listopada 2017 i jak się okazało potem była to ostatnia sztuka tego tunera w magazynie, bo potem był już w sklepie Hollex niedostępny, a pierwsze uruchomienie dopiero pod koniec stycznia 2018) i nie pomyślałem, żeby od razu zrobić pełną kopię oprogramowania, które było zainstalowane (to było Open ATV, ale przy starcie pojawiała się biała plansza z czarnym napisem AX Technology), tylko wziąłem się za uaktualnianie wtyczek.

 

Tu powstał problem o jakim wspominał Mr. Orbita, tzn. to musiała być jakaś starsza wersja, na której nie należało aktualizować wtyczek, oprogramowanie się posypało (przy uruchamianiu pojawiał się niebieski ekran z logami błędów, po czym następował restart i tak w kółko), więc zainstalowałem najnowszą wersję Open ATV 6.1, która była na ich stronie. Pluginy się oczywiście już uaktualniły, ale właśnie przy próbie odpalenia modułu NC+ działo się to o czym pisałem, czyli inicjalizacja w miarę szybko dochodziła do 90% po czym stawała i tak dzieje się do tej pory, mimo zmiany na Open ATV 6.2, doinstalowywania ciplushelpera i konfiguracji funkcji CI Operation Mode na ciplus 1.3.

 

Wychodzi na to, że Hollex ładował do tego tunera faktycznie jakąś specjalną wersję Open ATV, na której CI+ zapewne działało (nie zdążyłem tego sprawdzić), tylko właśnie ta wersja przepadła w momencie próby aktualizowania wtyczek...

 

Jeśli miałbyś Mr. Orbita gdzieś pod ręką obraz oprogramowania, które Hollex wrzucał do tego tunera, to BARDZO by mi to pomogło (oczywiście mogę podać na priv numer zamówienia itp.) :-)  .

 

Teraz już w razie czego wiem, żeby od razu zrobić kopię i nie uaktualniać wtyczek :-)  .

 

Tak w ogóle tuner BARDZO mi się podoba, bo działa szybciej, niż Xpeed LX2 i działa w nim więcej funkcji, niż na LX2  :-)  .

 

 

Edytowane przez Frazes

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Skontaktuj się z Hollexem, wskaż kiedy był zakup, powinni Ci wysłać bez problemów prosto ze źródełka ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Dzięki, tak zrobię :-)  .

 

Mam nadzieję, że mają jeszcze w Hollex plik z kopią tego oprogramowania, bo skoro już nie sprzedają tego modelu, to mogli się pozbyć...

 

Dlatego w dziale dotyczącym Hollexu zaproponowałem, żeby umieszczać link do oprogramowania, które ładuje do tunerów na linuxie Hollex na stronie danego modelu w sklepie.

 

Oczywiście można by było to tak zorganizować, żeby dostęp do takiego linku mieli tylko Ci, którzy faktycznie kupili dany model w Hollex, ale za to pobranie byłoby możliwe nawet po wycofaniu danego tunera ze sprzedaży, tak jak w moim przypadku.

Edytowane przez Frazes

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

@Frazes

Hollex  nie ma jakieś specjalnej wersji image od Open ATV :)   .

Edytowane przez Mr. Orbita
Dokładnie - żeby nie było niejasności, to nie jest żadna specjalna wersja, po prostu stary prekonfigurowany image i jeśli @Frazes znajdzie stary i wgra to wyjdzie na jedno.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

@frazes zrób update modułu na tv puls w telewizorze, wrzuć najnowsze openatv + ciplushelper 4.6 i kanały powinny zacząć świecić. Kluczowa jest tu aktualizacja modułu CI+

 

OpenATV które miałeś na tunerze w momencie zakupu nie roznilo się niczym od czystego openatv ze strony deweloperów

Edytowane przez korni007

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Spróbuję tak zrobić z tym modułem jak piszecie, tylko akurat mój telewizor ma tylko tuner DVB-T, więc moduł powinien wykryć, ale go nie zaktualizuje, ale spróbuję to zrobić na innym telewizorze z tunerem satelitarnym.

 

Tak czy siak obraz Open ATV z momentu zakupu też się może zawsze przydać, więc jak jest szansa go "odzyskać", to warto  :-) .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Można poprosić o działające linki z OpenAtv 6.2 i ciplushelpera, te z wątku już wygasły.

Na stronie Openatv tylko 6.1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Informuję, że ostatnio W KOŃCU udało mi się zakończyć sukcesem moją walkę o prawidłową konfigurację Odin Plusa, aczkolwiek to NIE OZNACZA, że uruchomiłem na nim aktualny moduł CI+ od NC+, z niebieską nalepką. Teraz opiszę jak to wyglądało, bo może innym się przyda :-) .

 

Postanowiłem zawalczyć w inny sposób i spróbować jak w tym tunerze będzie działał stary moduł nCAM HD, jeszcze z nalepką TNK HD, który udało mi się aktywować i niby wszystko działało jak złoto, z wyjątkiem transponderów z kanałami TVP2 i Eurosport 1 HD, tzn. kanały wyszukały się bez problemu itp., ale dekodowanie nie działało (tylko na tych dwóch transponderach), z wyjątkiem co ciekawe kanału Polsat CI (Crime+Investigation), bo on działał i podobnie sytuacja wyglądała na moim drugim module nCAM HD (z nalepką N na kartę), którego na co dzień używam w Xpeed LX2 i tam wszystkie kanały działają, więc ewidentnie Odin Plus nie do końca lubi się z modułami nCAM HD i nie jest to kwestia używanego oprogramowania, ponieważ efekt jest identyczny na Open ATV 6.2/6.1 i PKT Hyperion 6.1 (podejrzewam, że winne są sterowniki, bo zapewne we wszystkich "image" są te same)...

 

Kiedy już miałem się poddać postanowiłem jeszcze sprawdzić zachowanie modułu CI Polsatu, ale nie tego, który teraz jest w ofercie, tylko tego pierwszego, który w swoim czasie nawet można było kupić m. in. w Hollex (tam go kupiłem :-)  ), w podobnej cenie co teraz niebieski moduł NC+ i też jako prepad (STARE czasy :-) ), chociaż byłem w zasadzie pewny, że nie zadziała, bo już raz go w Odinie sprawdzałem, a poza tym ZA NIC nie chciał nigdy ruszyć w Xpeed LX2 i faktycznie po pierwszym włożeniu nie ruszył (w ogóle tuner go nie widział, jakby go nie było), ale mając już te różne doświadczenia z modułami nCAM HD spróbowałem wyjąć go z gniazda CI i włożyć ponownie, a wszystko na włączonym na jakiś kodowany kanał tunerze i wtedy o dziwo po paru sekundach kanał "zaświecił", a moduł normalnie zgłosił się w opcjach gniazda CI  :-)  !

 

NAJLEPSZE w tym wszystkim, że na module Polsatu wszystkie kanały, które na modułach nCAM HD odmawiały działania działają zupełnie normalnie i też to sprawdziłem na wszystkich trzech wariantach oprogramowania (Open ATV 6.1/6.2 i Hyperion 6.1), czyli to też zapewne kwestia sterowników, tylko tym razem w dobrą stronę :-)  !

 

Ciekawy jestem czy na innych tunerach z linux od AX sprawa wyglądałaby identycznie (zachęcam Mr. Orbitę do testów :-)  ), ale w każdym razie przy tym wszystkim na nowo uwierzyłem w sens kombinowania do skutku :-)  !

 

Dodam, że w przypadku modułów nCAM HD też musiałem je wyjmować i wkładać ponownie na włączonym tunerze, żeby je wykrył po restarcie, tzn. po aktualizacji wtyczek lub listy kanałów i stąd pomysł, żeby to samo zrobić przy próbie z modułem Polsatu (i zawsze po restarcie tunera trzeba tak robić !).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×