Jump to content
support458

Konfiguracja Universal Media Server dla EVOBOX PVR

Recommended Posts

Poszukaj w ustawieniach tego serwera, czy nie ma gdzieś opcji związanych z udostępnianiem plików poszczególnym urządzeniom (klientom) DLNA. Być może trzeba pliki udostępnić dla Evoboksa.

Ja miałem podobnie w przypadku mojego serwera NAS Synology z wbudowanym serwerem DLNA, o czym wcześniej pisałem w niniejszym wątku.

Nie ma tak zaawansowanych opcji w ux Serviio jak w UMS.

To zamknięty komercyjny produkt, ale możesz pobawić się edycją plików xml http://www.serviio.org/index.php?option=com_content&view=article&id=16

Jesienią wieczory są dość długie, masz sporo czasu na eksperymenty :wink:

Universal Media Server jest aktualnie jedynym bezpłatnym serwerem DLNA działającym w pełni poprawnie z Evobox PVR.

 

Nie potrafie wgrac plikow do UMS.

 

Wykonaj krok po kroku opis podany w tym poście

https://forum.satkurier.pl/topic/18311-konfiguracja-universal-media-server-dla-evobox-pvr/?p=1191255

Share this post


Link to post
Share on other sites

No wlasnie i tu jest problem, bo pokazuje mi sie jakis plik, gdzie pisze Evobox, ale dalej ciemna masa. Nie wiem, czy trzeba wkleic, skopiowac, dodac itp. Mam system Windows 10.

Edited by Barti
Pisząc posty należy poprawnie stosować znaki interpunkcyjne. Poprawiono post.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Bardzo proszę o pomoc. Zrobiłem wszystko jak w opisach wyżej, ale nie wyszukuje mi w UMS dekodera, tylko TV Samsung. Na dekoderze też nie widzi programu z laptopa. Router mam podłączony przewodem do dekodera, a do TV przez Wi-Fi.

Edited by Barti
Poprawiono dość niechlujną pisownię w poście.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie puścisz.

 

 

Witam. Bardzo proszę o pomoc. Zrobiłem wszystko jak w opisach wyżej, ale nie wyszukuje mi w UMS dekodera, tylko TV Samsung. Na dekoderze też nie widzi programu z laptopa. Router mam podłączony przewodem do dekodera, a do TV przez Wi-Fi.

 

Przywróć ustawienia domyślne w Evobox.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co może być przyczyną "gubienia" przez Evobox serwera?

Serwer mam postawiony na komputerze, który pracuje 24/24.

Evobox nawiązuje połączenie z serwerem, po czym po paru godzinach znika - ani serwer Evoboxa, ani Evobox serwera nie widzi. Restart Evoboxa powoduje nawiązanie połączenia na kolejne kilka godzin. 

Przyczyną może być to, że mój router odnawia adres IP w sieci lokalnej co 6 godzin (taką mam ustawioną ważność adresu IP, żeby mi adresów nie zamrażać)? Adres "odnawia się", ale generalnie jest cały czas taki sam.

 

Drugie pytanie: po zainstalowaniu serwera komputery rozpoznaje on prawidłowo, natomiast TV widzi jako drugi Evobox (oczywiście z innym IP), choć TV nie widzi serwera... Co może być przyczyną? Nie mam nic niestandardowego na komputerze - standardowa zapora i Deffender. Nic ponadto.

Edited by Barti
Pisząc posty należy poprawnie stosować znaki interpunkcyjne. Nazwy własne piszemy wielką literą. Poprawiono post.

Share this post


Link to post
Share on other sites

  1. Ustaw na DHCP stały adres IP dla komputera, który pełni rolę serwera i Evobox.

Jak jest podłączony EVOBOX do sieci: Wi-Fi, czy kabel?

Jaki jest tryb oszczędzania energii w Evobox?

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Adres IP mimo, że dynamiczny to nie zmienia się - cały czas mają taki sam. Ale oczywiście zmiana na stałe IP nie stanowi problemu.

2. Podłączenie mam po kablu, router to Huawei HG8245H.

3. Uśpienie.

4. Po wejściu w ustawienia dekodera i nawiązaniu połączenia sieciowego (mimo, że ono cały czas jest) nagle Evobox zaczyna zauważać serwer. Co ciekawe, oglądałem film przy użyciu DLNA, po zakończeniu oglądania (naciśnięciu stop) powinienem wrócić do katalogu z filmem, a tu komunikat mówiący o braku (nie wykryciu) serwera DLNA... Wydaje mi się, że to coś jednak z Evoboxem będzie - np. PS3 niczego nie gubi, jest widoczne i nie robi na nim wrażenia zmiana IP - widzą się (serwer i PS3) cały czas.

Edited by Barti
Poprawiono bardzo niechlujną pisownię w wyedytowanej przez Użytkownika części postu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytam sobie ten wątek i jak dla mnie to trochę nieporozumienie, aby przestawiać i ustawiać to, o czym tu piszecie. Trzeba kombinować, aby móc oglądać pliki po sieci.
Używam zawsze PS Media Server, program najlepszy ze wszystkich, mając dwa odtwarzacze BD, dwa TV Smart nigdy, ale to nigdy nie było problemu z DLNA.
Oprogramowanie tego dekodera nie jest dopracowane i tyle w temacie. Tłumaczenie, że plik ma takie rozszerzenie, a powinien mieć takie to żadne tłumaczenie. Trzeba to dopracować w sofcie dekodera.

Edited by Barti
Pisząc posty należy poprawnie stosować znaki interpunkcyjne. Poprawiono post.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wypowiadasz się nie mając minimum podstaw, aby o tym pisać.

Projekt PS3 Media Server powstał, ponieważ Sony PlayStation 3 nie potrafiło odtwarzać większości popularnych plików.

Uniwersal Media Serwer jest kontynuacją projektu PS3 Media Server.

Obydwa rozwiązania zwierają w katalogu Renderers dedykowane pliki dla każdego modelu urządzenia, telewizora, odtwarzacza, czy dekodera.

Bez tych plików żaden dekoder, telewizor, czy odtwarzacz nie będzie poprawnie odtwarzał plików, nawet w PS3 Media Server.

Naturalną sytuacją jest konieczność dodania do folderu Renderers pliku zdefiniowanego dla EVOBOX PVR.

Nie każdy jest takim „geniuszem” komputerowym, jak Ty, który obserwuje ten wątek i dalej nie ma pojęcia, o co w tym chodzi.

 


1. Adres IP mimo, że dynamiczny to nie zmienia się - cały czas mają taki sam. Ale oczywiście zmiana na stałe IP nie stanowi problemu.

2. Podłączenie mam po kablu, router to Huawei HG8245H.

3. Uśpienie.

4. Po wejściu w ustawienia dekodera i nawiązaniu połączenia sieciowego (mimo, że ono cały czas jest) nagle Evobox zaczyna zauważać serwer. Co ciekawe, oglądałem film przy użyciu DLNA, po zakończeniu oglądania (naciśnięciu stop) powinienem wrócić do katalogu z filmem, a tu komunikat mówiący o braku (nie wykryciu) serwera DLNA... Wydaje mi się, że to coś jednak z Evoboxem będzie - np. PS3 niczego nie gubi, jest widoczne i nie robi na nim wrażenia zmiana IP - widzą się (serwer i PS3) cały czas.

 

Rozwiąż problemy sieciowe. Ustaw czas dzierżawy DHCP na 24h.

Generalnie serwer powinien mieć na stałe wpisany adres IP w konfiguracji karty sieciowej. Nie powinien korzystać z DHCP.

Mam serwer ze stałym IP i nie mam problemów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szkoda mojego czasu na dyskusję z Tobą. Jakbyś wiedział, to PS3 Media Server może pracować w dwóch trybach, ale co ja wiem.

  • Confused 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja nie mam żadnych problemów sieciowych.

Serwer powinien obsługiwać i stałe i dynamiczne IP - w przypadku innych urządzeń dynamiczne IP nie stanowi problemu - mam kilka telefonów w domu i żaden nie gubi serwera, również kolejne 2 komputery też nie mają problemu.

Wpisanie dzierżawy 24 h raczej problemu nie rozwiąże skoro oglądając film - czyli korzystając z serwera w momencie zakończenia oglądania znika serwer z dekodera (dekoder przestaje widzieć serwer).

Ustawię stałe IP i zobaczę jak to będzie chodziło.

Dzięki za info.

Media serwer i tak jest lepszy od tych serwerów z których dotychczas korzystałem jeśli chodzi o stabilność, z takim allmedia na przykład miałem duuużo więcej problemów i ostatecznie zrezygnowałem z niego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czy możliwa jest sytuacja odwrotna, tzn. Evobox jest serwerem DLNA i rozgłasza do sieci lokalnej to, co akurat z niego leci, a na komputerze lokalnym będę w stanie tego streama odtworzyć np. w VLC?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam wszystkich, jaka może być przyczyna zacinającego się obrazu na serwerze UMS?

Edited by Barti
Zdanie pytające kończymy znakiem zapytania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@dyzio210779, niewystarczająca prędkość przesyłu danych. Komputer jest podłączony przez kabel czy przez Wi-Fi?

Edited by wa293

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przez Wi-Fi, a jaka byłaby dobra prędkość przesyłu?

Edited by Barti
Usunięto zbędne cytowanie. Nie cytujemy treści poprzedniego postu w całości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja tymczasem mam problem a mianowicie przerwało mi instalacje aplikacji na informacji o braku pliku mencoder.exe - w jaki sposób taki plik można uzyskać? Bardzo proszę o odpowiedź na to pytanie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdziłem i dekoder rzeczywiście czyta u mnie pliki z tego serwera, ale niestety nie wszystkie. W niektórych folderach mam zdecydowanie mniej plików muzycznych, niż powinno być. Czy ktoś może wie, co jest tego powodem? :(

Edited by Barti
Brak znaków interpunkcyjnych w poście, przez co jego czytelność jest utrudniona. Pisząc posty należy poprawnie stosować znaki interpunkcyjne. Poprawiono post.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podbijam swoje pytanie. Z tego co zauważyłem wspomniany problem dotyczy plików MP3 z których to jedna część jest na ekranie, a drugiej tam nie ma. Piosenki przesyłałem na serwer, z komputera stacjonarnego.

Edited by Poland

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najprościej byłoby zweryfikować różnicę we właściwościach plików, które się pojawiły, a których nie widzisz (rozmiar, bitrate, długość nazwy etc.).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, zaopatrzyłem się niedawno w nowy dekoder EvoBoxHD i chciałbym skorzystać na nim z serwera DLNA. Mój problem polega na tym, że gdy odpalam serwer za pomocą Universal Media Server 7.5.0, to po połączeniu z dekoderem nie ma możliwości skorzystania z transkodowania filmów. Filmy, które są nagrane w formacie obsługiwanym przez dekoder wyświetlane są poprawnie. Dodam, że w przeglądarce oraz na smartphonie nie ma problemu z wybraniem opcji filmu z transkodowaniem. Czy istnieje możliwość jakiegoś skonfigurowania programu UMS, lub inna czynność która pomoże w opisanym problemie? Pozdrawiam serdecznie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...