Skocz do zawartości


Zdjęcie

Konfiguracja Universal Media Server dla EVOBOX PVR


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
46 odpowiedzi w tym temacie

#1 support458

support458

    Support Team

  • Support Team
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2071 postów
  • Od: 01 mar 2015
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 18 październik 2016 - 11:23

Universal Media Server to bezpłatny multiplatformowy serwer DLNA przeznaczony do udostępniana w sieci lokalnej (LAN) plików multimedialnych do urządzeń wspierających technologię DLNA.
Uwaga!
Program Universal Media Server do poprawnej pracy wymaga zainstalowanego środowiska Java Runtime Enviroment. W trakcie instalacji UMS jest również instalowane środowisko Java Runtime Enviroment w wersji 7.

 

Procedura konfiguracji Universal Media Server do współpracy z EVOBOX PVR:

 

1. Pobrać z kompletną instalacje Universal Media Server 6.5.1 zawierającą konfiguracje pod EVOBOX PVR https://drive.google...ZUVIcUNwbl9vR0E

 

2. Uruchomić instalacje z pobranego pliku z opcją 'Uruchom jako Administrator' (prawy przycisk myszki na ikonie pobranego pliku).

 

3. Po instalacji, w oknie administrowania serwerem w zakładce 'Ustawienia nawigacji / udostępniania' należy dodać swoje foldery z plikami multimedialnymi. Domyślnie są udostępnione wszystkie pliki, co może spowolnić działanie serwer'a.

 

4. Jeśli komputer ma dodatkowy firewall, to trzeba odblokować dla połączeń przychodzących port 5001.

 

Powyższa konfiguracja Universal Media Server została przetestowana na zgodność z formatami multimediów obsługiwanymi przez Evobox PVR. Kontenery i kodeki niewspierane przez Evobox będą transkodowane na format MPEGTS H'264 AAC zgodny ze specyfikacją Evobox.


Użytkownik support458 edytował ten post 20 październik 2016 - 11:55

EVOBOX PVR - Rulez logo.png

 

PS "Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest Twoim obowiązkiem."


#2 CPNews

CPNews

    Czasami wpadam

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 285 postów
  • Od: 21 lis 2012

Napisano 18 październik 2016 - 17:00

Plik UMS.conf w folderze C:\Program Files (x86)\Universal Media Server to domyślny plik konfiguracyjny.

Plik UMS.conf, który zwiera zmiany wprowadzone przez użytkownika jest w C:\Program Data\UMS\UMS.conf

Tak przynajmniej jest w Windows7.

 


 

Zainstalowałem wszystko tak jak napisałeś. Nie mogę znaleźć  C:\Program Data\UMS\UMS.conf by wrzucić plik UMS.conf.

 

Dekoder widzi serwer ale tylko gdy wejdę w "Moje pliki"/Muzyka. Wchodząc w zakładkę wideo lub zdjęcia dekoder pokazuje komunikat: "Brak urządzeń USB lub DLNA.  W czym może tkwić problem? 


CYFROWY POLSAT NEWS - niezależny serwis informacyjny
https://cyfrowypolsatnews.pl
 

https://www.facebook.com/cyfrowypolsatnewspl/

EVOBOX PVR - pakiet Premium + HD550s - Multiroom


#3 support458

support458

    Support Team

  • Support Team
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2071 postów
  • Od: 01 mar 2015
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 18 październik 2016 - 17:05

Sprawdź czy masz poprawne pliki wgrane do folderów.

Jeśli masz poprawne wersje to zrestaruj komputer.


Użytkownik support458 edytował ten post 20 październik 2016 - 11:52

EVOBOX PVR - Rulez logo.png

 

PS "Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest Twoim obowiązkiem."


#4 CPNews

CPNews

    Czasami wpadam

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 285 postów
  • Od: 21 lis 2012

Napisano 18 październik 2016 - 17:38

Zrestartowałem kompa, pliki są wgrane tam gdzie trzeba, Wchodząc w "Moje pliki" w zakładce muzyka, dekoder widzi serwer, w zakładkach: "wideo" oraz "zdjęcia" już nie.


Użytkownik CPNews edytował ten post 18 październik 2016 - 17:39

CYFROWY POLSAT NEWS - niezależny serwis informacyjny
https://cyfrowypolsatnews.pl
 

https://www.facebook.com/cyfrowypolsatnewspl/

EVOBOX PVR - pakiet Premium + HD550s - Multiroom


#5 support458

support458

    Support Team

  • Support Team
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2071 postów
  • Od: 01 mar 2015
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 18 październik 2016 - 18:37

Najpierw wybierasz w menu Moje Pliki rodzaj mediów np. MUZYKA potem z listy serwer a potem na serwerze folder z plikami muzycznymi.

Jeśli chcesz zmienić typ mediów np. na WIDEO musisz cofnąć się klawiszem wstecz do poziomu MOJE PLIKI ponownie wybrać np. WIDEO i dalej ponownie Sewer i dalej folder z plikami wideo.

Ponadto w przypadku problemów należy sprawdzić czy dekoder jest poprawnie wykrywany przez serwer.

W panelu administracyjnym serwera w zakładce STATUS musi byż widoczne urządzenia z nazwą EVOBOX PVR.

Jeśli tak nie jest to znaczy, że nie ma w katalogu renderers pliku Evobox-PVR.conf


Użytkownik Barti edytował ten post 20 październik 2016 - 16:05
Czerwony kolor tekstu w postach zarezerwowany jest wyłącznie dla Administracji i Moderacji forum. Poprawiono post.

EVOBOX PVR - Rulez logo.png

 

PS "Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest Twoim obowiązkiem."


#6 CPNews

CPNews

    Czasami wpadam

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 285 postów
  • Od: 21 lis 2012

Napisano 18 październik 2016 - 20:28

Dekoder jest poprawnie wykrywany przez serwer.

Tak jak pisałem wcześniej, wchodząc w "MOJE PLIKI" wybieram, albo WIDEO, albo MUZYKA, lub ZDJĘCIA. ale tylko wybierając "MUZYKA" mogę wybrać serwer. Gdy wybieram "wideo" lub "zdjęcia" nie mam możliwości wyboru serwera, gdyż dekoder wywala komunikat: "BRAK URZĄDZEŃ USB LUB DLNA"


CYFROWY POLSAT NEWS - niezależny serwis informacyjny
https://cyfrowypolsatnews.pl
 

https://www.facebook.com/cyfrowypolsatnewspl/

EVOBOX PVR - pakiet Premium + HD550s - Multiroom


#7 support458

support458

    Support Team

  • Support Team
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2071 postów
  • Od: 01 mar 2015
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 18 październik 2016 - 20:41

Dla testu przenieś jakiś plik Wideo najlepiej mkv do nowego folderu i ten folder dodaj w udostępnionych na serwerze.

W panelu zarządzania serwerem w zakładce 'Logowanie' wybierz poziom logowania Wszystko.

Zrestaruj serwer i sporóbuj przglądać z poziomu Evobox, Następnie spakuj debug log i wystaw na pw.

Poprawnie skonfigurowany serwer działa więc masz jakiś problem ustawień w udostępnianiu plików.


Użytkownik support458 edytował ten post 18 październik 2016 - 22:23

EVOBOX PVR - Rulez logo.png

 

PS "Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest Twoim obowiązkiem."


#8 Borkol

Borkol

    Niedoświadczony

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • Od: 10 kwi 2016

Napisano 18 październik 2016 - 22:20

Zainstaluj PS3 Media Server i po kłopocie.



#9 support458

support458

    Support Team

  • Support Team
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2071 postów
  • Od: 01 mar 2015
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 18 październik 2016 - 22:35

PS3 media serwer to jest to samo co UMS tyle, że starsze rozwiązanie i nie jest rozwijane.

Ponadto w PS3 są problemy z transkodowanie dźwięku i dlatego nie polecam.

Jeśli nie działa na UMS to nie zadziała na PS3 również

To jest problem użytkownika nie oprogramowania.


EVOBOX PVR - Rulez logo.png

 

PS "Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest Twoim obowiązkiem."


#10 trybal

trybal

    Niedoświadczony

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • Od: 15 paź 2016

Napisano 19 październik 2016 - 09:55

Witam.

1.Nie można przewijać filmów, do których napisy są w osobnym pliku (u mnie .srt - nie wiem czy z .txt lub innym jest to samo). Po pierwszym naciśnięciu przewijania jest ok., a po drugim wyskakuje komunikat o błędzie odczytu. Jak usunę plik .srt z folderu z filmem przewijanie działa prawidłowo.

2. Nie wyświetlają się żadne dane dotyczące czasu trwania filmu.

 

Pozdrawiam.



#11 CPNews

CPNews

    Czasami wpadam

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 285 postów
  • Od: 21 lis 2012

Napisano 19 październik 2016 - 12:09

Dla testu przenieś jakiś plik Wideo najlepiej mkv do nowego folderu i ten folder dodaj w udostępnionych na serwerze.

W panelu zarządzania serwerem w zakładce 'Logowanie' wybierz poziom logowania Wszystko.

Zrestaruj serwer i sporóbuj przglądać z poziomu Evobox, Następnie spakuj debug log i wystaw na pw.

Poprawnie skonfigurowany serwer działa więc masz jakiś problem ustawień w udostępnianiu plików.

Akurat na kompie nie mam żadnego pliku wideo, więc utworzyłem nowy folder i wrzuciłem do niego kilka fotek. Zrobiłem wszystko tak jak napisałeś powyżej, lecz efekt bez zmian. 

 

Spakowany debug log: https://megawrzuta.p...0fd6f6693f.html


Użytkownik CPNews edytował ten post 19 październik 2016 - 12:50

CYFROWY POLSAT NEWS - niezależny serwis informacyjny
https://cyfrowypolsatnews.pl
 

https://www.facebook.com/cyfrowypolsatnewspl/

EVOBOX PVR - pakiet Premium + HD550s - Multiroom


#12 support458

support458

    Support Team

  • Support Team
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2071 postów
  • Od: 01 mar 2015
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 19 październik 2016 - 15:44

Witam.

1.Nie można przewijać filmów, do których napisy są w osobnym pliku (u mnie .srt - nie wiem czy z .txt lub innym jest to samo). Po pierwszym naciśnięciu przewijania jest ok., a po drugim wyskakuje komunikat o błędzie odczytu. Jak usunę plik .srt z folderu z filmem przewijanie działa prawidłowo.

2. Nie wyświetlają się żadne dane dotyczące czasu trwania filmu.

 

Pozdrawiam.

Ad.1 i 2 tak się dzieje jak plik jest transkodowany przez serwer ponieważ napisy z pliku srt są wklejane do transkodowanego strumienia.

Jak usuniesz napisy to plik nie jest transkodowany przez serwer i wtedy wszystko działa jak powinno.
To problem wydajności serwera.Nic z tym nie da się zrobić.

Pozostaje zgranie pliku i napisów na usb lub wyłączenie obsługi napisów przez serwer, wtedy serwer nie będzie transkodował takiego filmu.

Ostatnia zakładka w panelu zarządzania serwerem


Akurat na kompie nie mam żadnego pliku wideo, więc utworzyłem nowy folder i wrzuciłem do niego kilka fotek. Zrobiłem wszystko tak jak napisałeś powyżej, lecz efekt bez zmian. 

 

Spakowany debug log: https://megawrzuta.p...0fd6f6693f.html

Plik UMS.conf który przesłałeś nie jest tym który udostępniłem.

Udostępniony plik powinien być wgrany po zatrzymaniu serwera do folderu C:\ProgramData\UMS

To jest generyczny plik UMS.conf z folderu C:\Program Files (x86)\Universal Media Server
 


Użytkownik support458 edytował ten post 20 październik 2016 - 11:53

EVOBOX PVR - Rulez logo.png

 

PS "Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest Twoim obowiązkiem."


#13 CPNews

CPNews

    Czasami wpadam

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 285 postów
  • Od: 21 lis 2012

Napisano 19 październik 2016 - 16:50

Odinstalowałem UMS i zainstalowałem go na nowo, wszystko zrobiłem dokładnie tak jak jest w twojej instrukcji w pierwszym poście. Niestety nadal bez zmian. Serwer jest tylko widoczny w zakładce "muzyka"

Może w EVO trzeba będzie zrobić powrót do ustawień fabrycznych?

 

Podsyłam link do debug log : https://megawrzuta.p...e8162a2c28.html

 

Edit:

Jednak moje przypuszczenia się potwierdziły. Po powrocie do ustawień fabrycznych wszystko działa jak należy.


Użytkownik CPNews edytował ten post 19 październik 2016 - 17:23

CYFROWY POLSAT NEWS - niezależny serwis informacyjny
https://cyfrowypolsatnews.pl
 

https://www.facebook.com/cyfrowypolsatnewspl/

EVOBOX PVR - pakiet Premium + HD550s - Multiroom


#14 witold59

witold59

    Amator

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 116 postów
  • Od: 16 paź 2015

Napisano 19 październik 2016 - 17:46

Ja pobralem UMS mam ikonke na pulpicie, gdy klikam na nia myszka aplikacja nie chce sie otworzyc .Java oczywiscie pobrana przegladarka Firefox



#15 support458

support458

    Support Team

  • Support Team
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2071 postów
  • Od: 01 mar 2015
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 19 październik 2016 - 17:51

Ikonka koło zegarka na dole nie na pulpicie

EVOBOX PVR - Rulez logo.png

 

PS "Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest Twoim obowiązkiem."


#16 herbert109

herbert109

    Niedoświadczony

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • Od: 02 kwi 2016

Napisano 19 październik 2016 - 19:27

Witam

 

Niestety UMS nie jest widoczny u mnie na evoboxie. Połączenie przewodowe, router Netia Spot. Dodam że BoubleUpnp działa, evo go widzi, smartfon widzi ums. Próbowałem powrotu do ustawień domyślnych ale nie przyniosło to pożądanego efektu.


Użytkownik herbert109 edytował ten post 19 październik 2016 - 19:28


#17 wa293

wa293

    Amator

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 95 postów
  • Od: 26 wrz 2014

Napisano 19 październik 2016 - 20:41

herbert109, masz jakiegoś firewalla/pakiet zabezpieczający czy korzystasz z domyślnej zapory Windows? 



#18 herbert109

herbert109

    Niedoświadczony

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • Od: 02 kwi 2016

Napisano 19 październik 2016 - 20:48

Piwo dla Ciebie, z frustracji zapomniałem o firewallu :/ . Pozdrawiam i życzę udanego wieczoru, ja spadam nacieszyć się nową funkcjonalnością ;) .


Użytkownik Barti edytował ten post 20 październik 2016 - 16:07
Usunięto zbędne cytowanie. Nie cytujemy treści poprzedniego postu w całości.


#19 support458

support458

    Support Team

  • Support Team
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2071 postów
  • Od: 01 mar 2015
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 19 październik 2016 - 21:25

Dla leniwych przygotowałem update Universal Media Server 6.5.1 dla EVOBOX w jednej instalacji.

Po zainstalowaniu Universal Media Server należy pobrać update dla Evobox z https://drive.google...dFE5UW5EWmFEWlU

Instalator należy uruchomić z opcją pod prawym klawiszem myszki „Uruchom jak Administrator”.

Po instalacji w oknie administrowania serwerem w zakładce 'Ustawienia nawigacji/udostępniania na dole należy dodać swoje foldery z plikami multimedialnymi.

Domyślnie są udostępnione wszystkie pliki, co może spowolnić działanie serwer'a.

Jeśli komputer ma dodatkowy firewall, to trzeba odblokować port 5001.


ja pobralem UMS mam ikonke na pulpicie, gdy klikam na nia myszka aplikacja nie chce sie otworzyc .Java oczywiscie pobrana przegladarka Firefox

Wykonaj opis z postu http://forum.satkuri...-pvr/?p=1191879


Użytkownik support458 edytował ten post 19 październik 2016 - 21:14

EVOBOX PVR - Rulez logo.png

 

PS "Bądź uczynny, pomagaj innym - a wtedy wszyscy wokół pomyślą, że to co dla nich robisz, jest Twoim obowiązkiem."


#20 WSZtm

WSZtm

    Czasami wpadam

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 237 postów
  • Od: 23 wrz 2015
  • LokalizacjaTomaszów Mazowiecki

Napisano 20 październik 2016 - 09:51

Reasumując, wystarczy pobrać UMS i zainstalować go oraz pobrać paczkę dla leniwych i ją zainstalować?

I nie trzeba bawić się w kopiowanie plików ręcznie z 1 posta?


Użytkownik Barti edytował ten post 20 październik 2016 - 16:08
Nie KRZYCZYMY na forum. Istnieją inne formy wyróżnienia fragmentu tekstu. Poprawiono post.