Skocz do zawartości


Zdjęcie

Problemy z odbiorem sygnału


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2978 odpowiedzi w tym temacie

#21 A&G

A&G

    Przesiaduję 24/7

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1913 postów
  • Od: 04 wrz 2006
  • LokalizacjaMiasto Szkła Krosno

Napisano 08 wrzesień 2006 - 09:20

Może ktoś z was mnie oświeci. Bo ja już nie wiem o co chodzi.

Mam pionka i ID'ka. Czaszę 70. Mieszkałem w jednej cześci miasta i wszystko było OK. Przeprowadziłem się podłaczam zestaw, a tu niespodzianka. Sprzęty nie chodzą po podłączeniu przez diseq. Kiedy podłączę każdego satelitę oddzielnie, poprostu wykręcę jeden kabel z diseq'a, albo po zupełnym odłączeniu go podłaczam tylko jeden konwerter - działa. Wiadomo, że każdy satelita oddzielnie, ale działa. Kiedy znowy próbuję podłaczyć zeza ani HB, ani Astry - nic tylko czarny ekran.

O co chodzi??? Może ktoś z was wie???

Diseq przecież jest ten sam i działał w starym miejscu. :? :?:

nc+ VIP+ Max, TnK HD,
AB CryptoBox 750 HD,
CAM Cyfra+ HD, Corab 900


#22 bogdan425

bogdan425

    Zasłużony dla forum

  • MOD Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 12658 postów
  • Od: 14 sie 2006
  • LokalizacjaDolny Śląsk

Napisano 08 wrzesień 2006 - 10:08

Może ktoś z was mnie oświeci. Bo ja już nie wiem o co chodzi.

Mam pionka i ID'ka. Czaszę 70. Mieszkałem w jednej cześci miasta i wszystko było OK. Przeprowadziłem się podłaczam zestaw, a tu niespodzianka. Sprzęty nie chodzą po podłączeniu przez diseq. Kiedy podłączę każdego satelitę oddzielnie, poprostu wykręcę jeden kabel z diseq'a, albo po zupełnym odłączeniu go podłaczam tylko jeden konwerter - działa. Wiadomo, że każdy satelita oddzielnie, ale działa. Kiedy znowy próbuję podłaczyć zeza ani HB, ani Astry - nic tylko czarny ekran.

O co chodzi??? Może ktoś z was wie???

Diseq przecież jest ten sam i działał w starym miejscu. :? :?:


Całe zadanie wykonaj jeszcze raz. Tym razem włóż w to trochę serca a raczej więcej staranności. Dla mnie to wyglada na zwarcie kabla ze złączką (kabli ze złączkami) przy disq'u lub padł Ci przełącznik disq'c.

#23 A&G

A&G

    Przesiaduję 24/7

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1913 postów
  • Od: 04 wrz 2006
  • LokalizacjaMiasto Szkła Krosno

Napisano 08 wrzesień 2006 - 10:14

Bogdan - przy transporcie diseq'a w kieszeni z jednego osiedla na drugie - nie chce mi się wierzyć, ale spróbuję podłączyć jakiś inny. A co do podłączenia to tym razem (nie tak jak w poprzednim miejscu gdzie sam to montowałem) robił to "fachman". Gościu powinien się na tym znać. Nie mniej dzięki za radę-spróbuję.

Może jeszcze ktoś ma jakiś inny pomysł??? Będę wdzięczny.

nc+ VIP+ Max, TnK HD,
AB CryptoBox 750 HD,
CAM Cyfra+ HD, Corab 900


#24 bogdan425

bogdan425

    Zasłużony dla forum

  • MOD Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 12658 postów
  • Od: 14 sie 2006
  • LokalizacjaDolny Śląsk

Napisano 08 wrzesień 2006 - 10:32

Pamiętaj wszystko co robisz i kręcisz kablami, to rób przy wyłączonym dekoderze z sieci, aby czegoś nie popalić.

#25 Mr. Orbita

Mr. Orbita

    Administrator

  • Administracja
  • 14398 postów
  • Od: 12 sie 2006
  • LokalizacjaKraków

Napisano 08 wrzesień 2006 - 14:54

Najprędzej tak jak pisze @bogdan425 - albo zwarcie przy skręcaniu "efki" do DiSEqC, albo sam DiSEqC zdechł (niekoniecznie od transportu ;) Może po prostu był stary i zdechł :P )

Specjalista DVB, ogarniający także media, testy sprzętu, webdev, programowanie, admin, playout szuka pracy, wymagania - 4k/mc, pisać na PW
STARS.TV = muzyka :D
Uwaga! Nie udzielam porad technicznych przez PW, pisz na forum!

Pozdrawiam :)


#26 A&G

A&G

    Przesiaduję 24/7

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1913 postów
  • Od: 04 wrz 2006
  • LokalizacjaMiasto Szkła Krosno

Napisano 15 wrzesień 2006 - 08:22

Wielkie dzięki za rady. Znowu działa. Przepiołem wszystko jeszcze raz (tym razem sam) i działa.

Kolejny raz przekonałem się, że jak chcesz żeby coś było dobrze zrobione, zrób to sam.

nc+ VIP+ Max, TnK HD,
AB CryptoBox 750 HD,
CAM Cyfra+ HD, Corab 900


#27 e lementarz

e lementarz

    Czasami wpadam

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 286 postów
  • Od: 18 wrz 2006

Napisano 18 wrzesień 2006 - 16:29

Korzystając już z założonego wątku mam pytanie ...

Posiadam Cyfrowy Polsat ( Tuner Samsunga DSB-S305G , Czasza po Cyfrze + z konwerterem Sharpa )

Mam dziwną przypadłość z odbiorem stacji, bowiem nigdy nie udaje mi się złapać idealnego ustawienia, tak by wszystko chodziło dobrze.
Np: Gdy idealnie odbierają stacje MTV, VH1, VIVA - wówczas niemiecka ARD się zacina, lub wogóle nie ma sygnału i odwrotnie .... :roll:
Skończyło się na tym, że wybrałem ARD :wink: , bo akurat nie interesuje mnie Muzyka puszczana publicznie ( z szacunkiem dla fanatyków POP-Papki ) - a na ARD są czasem puszczane ciekawe programy.
Ale sam fakt ten, mnie zastanawia :?
Być może ktoś z Was wie , gdzie szukać przyczyny ...

Odrazu napiszę, że przyjazd Fachowca nie wchodzi w rachubę :mrgreen:

#28 Mr. Orbita

Mr. Orbita

    Administrator

  • Administracja
  • 14398 postów
  • Od: 12 sie 2006
  • LokalizacjaKraków

Napisano 19 wrzesień 2006 - 03:43

Winę zrzucałbym na duet mała czasza + słaby konwerter, ale profilaktycznie sprawdź, czy jak ruszasz kabel między czaszą a tunerem, nie zmienia się odbiór - jeśli zmienia - kabel do wymiany w pierwszym rzędzie.

Specjalista DVB, ogarniający także media, testy sprzętu, webdev, programowanie, admin, playout szuka pracy, wymagania - 4k/mc, pisać na PW
STARS.TV = muzyka :D
Uwaga! Nie udzielam porad technicznych przez PW, pisz na forum!

Pozdrawiam :)


#29 atutek

atutek

    Niedoświadczony

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • Od: 21 wrz 2006

Napisano 21 wrzesień 2006 - 12:27

Witam.
Mam maly problem mianowicie - brak sygnalu na kanalach ktore maja sr 22000 - przestaly dzialac nagle, inne z sr 27500 chodza normalnie.
Czy wine za to ponosi konwerter, tuner czy tez cos innego?
Tuner rodzimej produkcji czasza ustawiona na astre.
Z gory dzieki za wszelka pomoc.
Pozdrawiam.

#30 Alex228

Alex228

    Niedoświadczony

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • Od: 01 paź 2006

Napisano 01 październik 2006 - 16:18

Mam cyfrowy polsat w Anglii, jak jest deszcz wycina mi niektore kanaly ale nie wszystkie. Czy jest to moze interferencja czestotliwosci danego kanalu z kropelkami wody? czy wobec tego pomogloby zmienienie czestotliwosci transpondera? obecnie mam 12360/H, czy jest taka ktora nie interferuje z deszczem?

#31 Mr. Orbita

Mr. Orbita

    Administrator

  • Administracja
  • 14398 postów
  • Od: 12 sie 2006
  • LokalizacjaKraków

Napisano 01 październik 2006 - 18:16

@atutek - nietypowy problem - stawiałbym raczej na konwerter

@Alex228 - nie ma czegoś takiego jak interferencja częstotliwości z deszczem. Przyczyna to po prostu albo niezbyt dokładne ustawienie czaszy, albo zbyt mały rozmiar. Deszcz zawsze powoduje pogorszenie odbioru - jest to jakby przeszkoda na torze satelita <-> czasza.

Specjalista DVB, ogarniający także media, testy sprzętu, webdev, programowanie, admin, playout szuka pracy, wymagania - 4k/mc, pisać na PW
STARS.TV = muzyka :D
Uwaga! Nie udzielam porad technicznych przez PW, pisz na forum!

Pozdrawiam :)


#32 sxd

sxd

    Rozpisany

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 478 postów
  • Od: 09 paź 2006
  • LokalizacjaTarnowskie Góry

Napisano 09 październik 2006 - 21:16

Witam!
Posiadam antenę 90 cm (8 letnią po Canal+) z nowym konwerterem Humaxa i moc sygnału jaką udało mi się uzyskać na CP to maksymalnie tylko 50%, jakość 90%. Trochę mnie dziwi taka mała moc, gdyż mieszkam na 10 piętrze a w polu widzenia nie mam wyższych obiektów. Konwerter wymieniałem w tym roku na Humaxa 0.3, przed wymianą tylko jakość miałem mniejszą. Próbowałem ustawiać za pomocą analoga i dalej tak samo Czy te 50% to wartość narmalna przy b. dobrych warunkach terenowych? Może to wina talerza? Z góry dzięki za odp.

#33 bogdan425

bogdan425

    Zasłużony dla forum

  • MOD Weteran
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 12658 postów
  • Od: 14 sie 2006
  • LokalizacjaDolny Śląsk

Napisano 09 październik 2006 - 21:58

Wartość jakości jest bardzo dobra. U mnie w porywach jest 95%. Ta druga jest wartością informacyjną i mniej ważną. Istotny zaś jest kolor paska - zielony.

-pozdrawiam :wink:

#34 mpotasznik

mpotasznik

    Rozpisany

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 400 postów
  • Od: 14 sie 2006
  • LokalizacjaKonity

Napisano 27 październik 2006 - 17:16

Teraz to ja potrzebuje pomocy! Mam Sagema CP i dzisiaj w naszych okolicach jest silny wiatr. Co ciekawe na moim sagemie najpierw były skoki sygnału z 85% do 5% i raz było 85%, raz 40%, Raz 65% itp. Aż w końcu sygnał całkiem mi padł i nadal skacze, lecz już jako czewony pasek i z 2% do max. 35%. Nic nie odbiera, sprawdzałem wszystko i nic, złączki i ustawienie anteny jest dobre, w sutawieniach nie grzebane i nie mam pojęcia co jest nie tak, ze mój sagem nie odbiera sygnału ;)
mpotasznik | http://www.mpotasznik.blogspot.com Zapraszam serdecznie - mój blog, na którym komentuję najnowsze wydarzenia ze świata polityki, mediów i nowych technologi.

#35 Marcin87

Marcin87

    Połowa mocy ;)

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1252 postów
  • Od: 04 paź 2006
  • LokalizacjaBydgoszcz

Napisano 27 październik 2006 - 17:34

w jakiej okolicy mieszkasz???
http://csl.ink/7it
Zapisz się i zarabiaj !!! Płaci od 7 lat !!!

#36 pitter

pitter

    Moderator

  • Moderacja
  • 6403 postów
  • Od: 15 sie 2006
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 27 październik 2006 - 18:29

Marcelek skoro piszesz, że mocno wiało ale wszystkie elementy anteny są bez zarzutu to przychodzi mi tylko jeden pomysł: uszkodzony kabel. Może był od trochę (lub mocno) naciągnięty a podmuch wiatru spowodował pęknięcie żyły kabla. Przyjrzyj się jemu.
Najczęstsze kłamstwo w Internecie?
- Szukałem, ale nie znalazłem.

#37 mpotasznik

mpotasznik

    Rozpisany

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 400 postów
  • Od: 14 sie 2006
  • LokalizacjaKonity

Napisano 28 październik 2006 - 08:44

pitter miałeś racje, bo sam się tego domyśliłem i skróciłem z 1 cm. z każdej strony kabla i zrobiłem nową F-ke i wszystko działało. Dzęki za rady ;)
mpotasznik | http://www.mpotasznik.blogspot.com Zapraszam serdecznie - mój blog, na którym komentuję najnowsze wydarzenia ze świata polityki, mediów i nowych technologi.

#38 sebakami

sebakami

    Niedoświadczony

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • Od: 30 paź 2006

Napisano 30 październik 2006 - 10:22

Witam mam taki problem z ustawieniem anteny, otóż udało mi sie znaleść astre ale za [beep]e niemoge znaleść hotbirda. Czy musze ustawiać coś z pionem anteny czy ma zostać tak jak na astrze?? Czasze mam od C+ chyba 60cm tuner analogowy philips stu3310/22g (nie ma mozliwości zmiany ręcznie ustawienia kanałów częstotliwości czy jak to sie zwie albo ja niemoge znaleść, w menu mam tylko ustawienie daty i moge zalblokować dostęp do kanału lub go odblokować oraz moge zmienić kod dostepu, innych funkcji niema) co ja mam zrobić z tym?? Macie jakieś pomysły? Z góry dzięki za pomoc.

Ps. Nerwicy już dostaje wczoraj siedziałem i sie bawiłem kilka godzin i nic, znalazłem tylko astre. [/i]

#39 pitter

pitter

    Moderator

  • Moderacja
  • 6403 postów
  • Od: 15 sie 2006
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 30 październik 2006 - 13:43

sebakami aby jeszcze złapać Hot Birda trzeba antenę delikatnie przesunąć w prawo (stojąc za anteną).
Nie znam tego Twojego tunera, nie wiem co z nim zrobić. Znalazłem jedynie instrukcję: http://www.p4c.phili... ... fu_deu.pdf tylko jest problem, to po Niemiecku :? (ten język to za bardzo kompatybilny nie jest :wink: )
Najczęstsze kłamstwo w Internecie?
- Szukałem, ale nie znalazłem.

#40 Adam

Adam

    Niedoświadczony

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • Od: 03 gru 2006

Napisano 03 grudzień 2006 - 19:56

Witam

Zniknęły mi transpondery z HB od 51 do 100, czyli 11747 do 12713. Zauważyłem to w trakcie ostatnich mgieł. Pojawiały się na chwilę w ciągu dnia i zanikały wieczorem. Byłem przekonany, że to sprawa rozpraszania przez mgłę. Ale teraz nie ma mgły. Co dziwne działa wszystko poniżej 11747 i cała Astra. Moc sygnału i jakość bardzo dobra (np. TVN24 - jakość 98-100%). O co może chodzić? Konwerter monoblock i zez.
Sprawdziłem na innym tunerze - to samo.
Jestem mocno początkujący w tych sprawach ale i tak zgłupiałem.