Jump to content
  • 0
mpotasznik

Problemy z odbiorem sygnału

Question

Masz jakiś problem z odbiorem sygnału. Jesteś początkujący i nie znasz przyczyny? opisz dokładnie tu swój problem, a my Ci pomożemy!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Recommended Posts

  • 0

Włącz problematyczne kanały i koryguj ustawienie anteny i skręt konwertera. Ustawienie anteny sprawdzasz na kilku kanałach, nie na jednym. I najlepiej z obu polaryzacji i oby padm (górnego i dolnego).

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Zauważyłem, że przez chwilę dany program odbiera dobrze, a za chwilę zaczyna klatkować zazwyczaj po kilku minutach... 


Włącz problematyczne kanały i koryguj ustawienie anteny i skręt konwertera. Ustawienie anteny sprawdzasz na kilku kanałach, nie na jednym. I najlepiej z obu polaryzacji i oby padm (górnego i dolnego).

Pozostaje mi jedynie próbowanie metodą prób i błędów. Spróbuję lekko zaniżyć siłę, czyli słabiej skręcę konwerter i zobaczymy.

 

Tylko nie mogę ustawić TVP1, skoro na innych programach mam cały czas jakość i siłę, a tu nie. Na drugim dekoderze odbiera i ma jakość i siłę podobnie do pozostałych programów.

Edited by Barti
Niechlujna pisownia w poście. Na forum piszemy poprawnie po polsku, z poszanowaniem zasad polskiej pisowni, gramatyki, ortografii i interpunkcji. Poprawiono post.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Może w czasie montażu rusztowania coś poruszyli, np. konwerter :?:

 

Może zastosować jakiś wzmacniacz sygnału?

Wzmacniacz nie poprawi Ci jakości!

 

Na jednym dekoderze nie działa TVP1 i HBO,  a na drugim odbiera mimo klatkowania.

TVP1 i HBO to dwie różne częstotliwości.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Znalazłem chyba rozwiązanie. Otóż jak podłączę jeden dekoder w małym pokoju to wszystko gra wspaniale, na niektórych programach jakość sięga poziomu 80. Natomiast jak podłączę drugi dekoder albo sam drugi to wszystko po czasie zaczyna się ścinać. Możliwe, że budowlańcy coś zrobili z jednym z przewodów i robi zwarcie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Podsumujmy:

- masz dekoder twin na jednym talerzu;

- jedno wyjście z konwertera idzie do pokoju #1 (osobny przewód), drugie do pokoju #2 (osobny przewód);

- w pokoju #1 gra jak złoto, w pokoju #2 są problemy opisane jak powyżej;

- zamieniasz dekodery i problem jest taki sam, tzn. pokój #1 jest OK, pokój #2 nie jest OK.

Wnioski: 1) oba dekodery są sprawne; 2) talerz antenowy ustawiony jest prawidłowo i rusztowanie nie powoduje problemu z odbiorem sygnałem (tzn. pewnie jakieś powoduje, ale pomijalne).

 

Co dalej?

Sprawdź czy po zamianie przewodów na konwerterze, czy będzie odwrotnie tj. pokój #1 jest słabo, pokój #2 jest OK > wtedy problemem jest w konwerterze - przewody antenowe są OK.

Jeśli natomiast w pokoju #1 jest OK, a w pokoju #2 nadal słabo to problem leży w przewodzie/wtykach idących do pokoju #2.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Problem rozwiązany. Winnym okazał się przewód z dużego pokoju. W miejscu łączenia powstało zwarcie we wtykach i dlatego przerywało. Kabel leżał za szafą przy kaloryferze. Możliwe, że złączka stykała się w środku. Izolacja była czarna, przepalona, a drut odłamał się. Zarobiłem nowe i wszystko wróciło do normy. Przepraszam Panów z budowy, nic takiego nie zrobili, a najwięcej im się oberwało. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Witam.
Jakiś czas temu kupiłem taką telewizję https://www.euro.com...d-5800sxr.bhtml w zestawie z tym o to dekoderem https://www.ceneo.pl/36451192

Wszystkie deklarowane przez producenta kanały działały poprawnie, jednak od około miesiąca na TVP 2 i Eurosporcie 2 siła oscyluje w granicy 30% bez względu na położenie anteny, a jakość równa jest 0, pomimo że inne pozostałe kanały działają na sile i jakości grubo powyżej 60%.

 

Dzwoniłem na infolinię już wielokrotnie, kilkukrotne odświeżanie kanałów nic nie pomogło, przywracanie do ustawień fabrycznych oraz wyjęcie karty/odłączenie dekodera od zasilania także...

Tylko jeden z pierwszych konsultantów przesyłający sygnał był w stanie spowodować kilkunastominutowy epizod działania TVP 2 i Eurosport 2, jednak później nic nie spowodowało nawet jednoprocentowej zmiany w sile/jakości sygnału 30/0%.

Czy myślicie że winę za to może ponosić konwerter ew. talerz anteny, który ok. 3 lata temu został delikatnie wgnieciony ? 
Dekoder jest pod koniec gwarancji. Co radzicie? 



Dzięki za pomoc i pozdrawiam.

Edited by Barti
Połączono ze sobą dwa wątki. Wątek o tej tematyce już istnieje w niniejszym dziale forum. Nie dublujemy wątków.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Witam wszystkich. Chciałbym przedstawić swój problem z instalacją satelitarną - z którą mam problem odkąd dostałem drugi dekoder multiroom. 

Mianowicie, do talerza satelitarnego jest zamontowany konwerter typu quad, od którego idą 3 przewody do 3 dekoderów Cyfrowego Polsatu - jeden do salonu (HD5000) i dwa osobne do sypialni i pokoju dziecinnego na górze (MINI HD 2000) Sygnał na wszystkich kanałach cały czas jest tylko w jednym z MINI HD 2000 w sypialni. 

 

Pozostałe 2 dekodery są od siebie zależne - to znaczy że gdy na HD5000 ogląda się TVP2 HD, to MINI HD2000 nie ma pozostałych kanałów m.in Polsatu i TVN. Dodatkowo gdy dekoder  z pokoju dziecinnego jest wyłączony to brak sygnału jest na dolnym dekoderze i odwrotnie - gdy wyłączy się dekoder w pokoju dziecinnym to nie ma sygnału w salonie. 

Sprawdziłem mocowanie przewodów przy konwerterze, nie możliwe żeby robiło się spięcie bo przewody w żaden sposób się nie stykają, próbowałem też zmieniać położenie wejść bo mam jedno wolne w konwerterze, ale to nie rozwiązuje problemu, gdyż zawsze tylko jeden dekoder ma zawsze pełny sygnał, a pozostałe 2 są od siebie zależne. 

Orientuje się ktoś, jaka może być tego przyczyna? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Rozumiem że uszkodzony konwerter to właściwie jedyna możliwa przyczyna tego zjawiska czy ma coś może do tego rozmiar talerza ? Bo ja mam ten mniejszy 60cm i dotychczas z konwerterem twin było wszystko w porządku. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Rozmiar talerza nie ma na to zjawisku wpływu. Tam coś Ci się dzieje z częstotliwościami jak przełączasz - wygląda jak uszkodzony switch (ten wbudowany w konwerter) lub jakieś lewe napięcie idzie na kabel i jak zmieniasz kanał to zmienia się polaryzacja a żeby to zmienić idzie inne napięcie 13V zamiast np. 18V i się przełączają wszystkie dekodery. Podmień konwerter, zrób nowe końcówki i zobacz czy działa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Jeśli nie konwerter, to tylko pozostaje kwestia źle wykonanej instalacji kablowej z konwerterem Quad. Na przykład gniazda przelotowe, czyli instalacja szeregowa działająca prawidłowo z konwerterem Unicable.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

@wigru: Dzięki - w takim razie jutro kupię nowy konwerter i będę probówał.

 

@swojadroga: Nie, nie ma żadnych gniazd - każdy kabel jest osobno puszczony od talerza przy balkonie na górze a same kable są puszczone luźno po elewacji i wpuszczone do pomieszczeń przez przewiercone ościeżnice okienne. 

Edited by Ferdek

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Witam, zauważyłem że od kilku dni podczas nawet niewielkiego deszczu obraz w dwóch telewizorach zacina się. Robi się pikseloza, taka jakby przechodziła jakaś nawałnica i wyskakuje komunikat, że jest słaby sygnał. Kiedy jednak sprawdzam siłę sygnału na Pace 500HD to jest na zielono, na 4, przy skali do 5. Czyli tak jak zawsze. Antena 60cm z konwerterem quad została zainstalowana jakieś 2 lata temu.

 

Czy macie może jakiś pomysł co może być przyczyną mojego problemu? Z góry dzięki za odpowiedż.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Antena 60cm na Polskę i do odbioru programów w HD to już trochę za mało. Tym bardziej, jeśli nie jest precyzyjnie ustawiona. Polecam wymianę na antenę o średnicy min. 80cm i poprawne ustawienie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

W Irlandii ostatnio chyba mocno wiało. Może antena po wichurze wymaga małej korekty?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Dokładnie lepiej wymienić na porządny tym bardziej jak kabel ma kilka lat.

 

Na zewnątrz żelowany odporny na warunki atmosferyczne.

np. taki:

http://www.dipol.com.pl/przewod_koncentryczny_triset-113_pe_zelowany_klasa_a_75_om_1m__E1017_1.htm

 

https://www.dmtrade.pl/p6075,televes-212501-t100-pe-czarny-100mb.html

Edited by tweed77

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Witam, mam problem z odbiorem kanałów i nie wiem, od czego zacząć zabawę z naprawą.

 

Otóż od kilku tygodni wszystkie kanały TVN, przy słabszej pogodzie mi klatkowały. Dzisiaj zniknęły razem z kanałami C+ na kilkanaście godzin, kanały Polsatu raz były, raz znikały, kanały TVP odbierały dobrze, w najgorszym wypadku pojawiała się pikseloza. Jeszcze godzinę temu byłem przekonany, że antena na dachu musiała się pod wpływem wiatru obrócić i stąd w/w problemy. Jednak teraz znów wszystkie kanały, łącznie z TVNowiskimi odbierają. Czasami pojawia się lekka pikseloza.

 

Co może być przyczyną opisanych przeze mnie problemów? Z doświadczenia wiem że, antena satelitarna jak się obróci to kanały znikną na amen i nie ma raczej możliwości, żeby raz odbierały, a raz nie. Zastanawiam się, czy czasem nie stało się coś z konwerterem.

 

Raz jeszcze prośba o pomoc. Dodam, że posiadam konwerter quad, 2 kable antenowe idą do jednego dekodera, i dwa kolejne do dwóch różnych dekoderów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×