Jump to content
kaspian0007

Moduł CAM CI+ platformy nc+ – pytania, problemy, komentarze

Recommended Posts

Dzięki .Mam najnowszy soft . Czyli muszę zmienić tv ? Czy to wina softu philips ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Telewizor jest winny ale czy to jego należy wymienić musisz decyzję podjąć sam. Dni Astona są policzone. Na dodatek nie uruchomisz na nim Canal+4K.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dopiero go mam od środy poza tym jestem zadowolony ( ambilght  )  . Dziwi mnie fakt że to popularny model i brakuje wsparcia mimo że jest to gniazdo ci+ 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam podobnie z Philips 6501. Czasami działa, czasami pokazuje że kanału zakodowane

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co prawda ma Caymana z CI+ ale z PUS8102 działa w miarę bezproblemowo. Raz na 2-3 miesiące w trakcie oglądania traci połączenie i pokazuje że "kanał kodowany", po ponownym uruchomieniu TV problem ustępuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wymieniając moduł cam własnościowy nc na dekoder 4K moduł zostaje u mnie?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do karty Cyfry z wirusem tylko moduł ci+ z szarą naklejką , który był w ofercie parę lat temu. Ale jak długo posłuży ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie odnośnie tego modułu szarego po c+ ,czy jest jakaś szansa żeby to zaktualizować do najnowszej wersji oprogramowania bo ten który posiadam ma starszą wersję i co jakiś czas mam wszystko zakodowane i muszę ponownie uruchamiać tv.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

To raczej wina softu telewizora.. Sprawdzałaś jak działa w innym sprzęcie?

Edited by ircios

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten Soft to jakieś imię , że z dużej litery :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Nazywa się literówka z automatu 😂

 

Już poprawiłem 😉

Edited by ircios

Share this post


Link to post
Share on other sites

czy moduł CAM Astona wer.2.26 już nie działa z nc+ z kartą Cameleon ?, Ferdek dekoduje ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko działa, o ile karta nie dostała FEDC.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hm, czyli moduł cI+ tv sharpa szwankuje ? ?, może moduł CAM pokazuje uprawnienia z karty a nie dekoduje ?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

sprawa jest

od paru dni NC+ nie mam prawie połowy kanałów 

telewizor LG 60UH6507 + MODUŁ CAM CI+

na transponderach 11508 11488 11278 brak sygnału

reszta działa bez zarzutu , sygnał i jakość na 100 procent

Do tej pory wszystko smigało bez problemu , od 5 dni kicha

Gdzie szukac problemu

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

To w końcu brak sygnału czy sygnał 100%? Podaj parametry sygmału na częstotliwości 11508.

Edited by roberttosat

Share this post


Link to post
Share on other sites
To raczej wina softu telewizora.. Sprawdzałaś jak działa w innym sprzęcie?
Sprawdzałem ,mam dekoder z wejściem na moduł i bezpośrednio na kartę i na module to samo co na tv co jakiś czas zakodowane ,a karta bezpośrednio i jest ok.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

@gidyja

Raczej chyba nie ma szans na nowszy soft do tego modułu z sat. Może zadzwoń do działu technicznego nc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na nowszy to ja wiem że nie ma szans, chodzi oto że mój ma przedostatni soft a chciałbym zaktualizować do najnowszej wersji której nie ma już na satelicie i na której nie występują problemy a nie wiem jak i czy jest jakiś inny sposób.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlatego napisałem, abyś zadzwonił.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 18.03.2019 o 23:42, roberttosat napisał:

To w końcu brak sygnału czy sygnał 100%? Podaj parametry sygmału na częstotliwości 11508.

na 11508 11488 11278 zero sygnału na reszcie 100 % , antena nie ruszana , do tej pory wszystko było na 100 %

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Ustaw antenę. Sprawdż instalację sat. Ostatnim czasu, dmuchało sporo.

Edited by ircios

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 godzin temu, koval napisał:

na 11508 11488 11278 zero sygnału na reszcie 100 % , antena nie ruszana , do tej pory wszystko było na 100 %

 

Jak nie ma sygnału to albo przestawiona antena albo problem sprzętowy jak nic nie mieszałeś w ustawieniach(konwerter, przewód lub głowica w TV).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×