Jump to content
tomek6680t

Ferguson Ariva 4K/Ariva 4K Combo

Recommended Posts

Nie, ciągle mam te zacięcia/zamrożenia obrazu. Próbowałem już chyba wszystkiego. Spróbuje jeszcze podłączyć kabel przez tłumik, gdzieś w szafie mam coś takiego, ale wątpię, że to pomoże.

Najgorsze jeszcze, że to tuner kolegi, a nie mój, ja mu tylko go konfigurowałem. Pytałem sprzedawcy i nie słyszeli o takich problemach jeszcze.

 

Ja nie zmieniam zdania, że tanie mięso psy jedzą. Miałem VU+ Uno to nie byłem zadowolony z działania głowic DVB-T na USB. Dopiero z Duo2 jestem naprawdę zadowolony, drogo ale dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie do posiadaczy.Czy na panelu przednim wyświetla się nazwa kanałów gdy urządzenie jest uruchomione? W Google są tylko fotki z podaną godziną.

 

Edit....doczytałem że jednak nie...

 

Kolejne pytanie czy dekoder ten ma opcje smalltobig i bigtosmall tak jak 253combo?

Edited by gismo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Smalltobig raczej nie posiada, natomiast bigtosmall tak, nazywa się to NesTV

Edited by Xander123

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Chcialbym powiedziec ze dzieki temu forum dowiedzialem sie kilku wartosciowych i pomocnych postow co do Dekoderow Satelitarych Ferguson

 

Ja mam tez kilka problemow z ARIVA 4K

po pierwsze kilka do kilkunastu razy dziennie znieksztalca glos przes kilkadziesiat sekund ( polaczenie przez kabel HDMI - kabel zmieniony na nowy) 

lecz gdy puszcze dzwiek przez dzwiek przestrzenny SPDIF nie ma zadnych znieksztalcen dźwięku)

 

po drugie zacinki obrazu - nie jest to spowodowane slabym sygnalem lub slaba jakoscia sygnalu - najgorzej sie przycina obraz 1080p na TVP1 - nie da sie sie ogladac Olimpiady w RIO :-)

 

po trzecie - odtwarzanie filmow z zewnwtrznego nosnika spowolnienie odtwarzania ( wyprobowanlem roznych pendriver'ow USB 20 oraz 3.0 i dyskow przenosnych - lecz musze powiedziec ze dysk jest plynniej odslugiwany. 

 

Chcialem sie z wami podzielic moimi usterkami lub jak to mozna tez nazwac to niedociagnieciami ze strony Fergusona

moze ktos ma podobne problemy chetnie sie wymienie krotkim doswiadczeniem w urzytkowaniu ARIVA 4K

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

@danki26

Spróbuj jakiś szarik testowo. Bo u mnie wtedy jest OK. Będziemy wtedy mieć pewność, że to właśnie przez kartę conax.

@kaspian0007

Potwierdza, że to wina driverów czytnika.

 

A na dvhk mnie wyśmiali. Pewnie z szara większość cisnęła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ariva wypuszcza tylko obraz w rozdzielczości p:

1080p - 50 Hz

1080p - 60 Hz

720p - 50 Hz

720p - 60 Hz

Edited by Xander123

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko dla pewności - @danki26 - masz na wyjściu ustawione 1080p 50 Hz, czy 1080p 60 Hz? Jeśli 60 Hz - przestaw na 50 Hz, bo przy 60 Hz możliwe są objawy jakie wskazujesz w pkt. 1 i 2.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możecie napisać, czy testował ktoś na oryginalnym sofcie, czy działa multiroom?

Edited by Barti
Proszę wyłączyć w aplikacji Tapatalk automatyczne dopisywanie do postu informacji o posiadanym urządzeniu mobilnym. Poprawiono post.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mr. Orbita mam ustawione 1080p 50Hz

 

Wszystko zależy też od dobranych kabli HDMI. Ja też miałem zacinanie się w niewielkiej części obrazu na kablu Techlinka przy 1080p 50Hz ale odkąd zmieniłem na Wireworld-a Chroma 7 wszystko ustało. Mogę teraz oglądać bez przeszkód kanały nawet przy ustawieniu 1080p 60Hz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko zależy też od dobranych kabli HDMI. Ja też miałem zacinanie się w niewielkiej części obrazu na kablu Techlinka przy 1080p 50Hz ale odkąd zmieniłem na Wireworld-a Chroma 7 wszystko ustało. Mogę teraz oglądać bez przeszkód kanały nawet przy ustawieniu 1080p 60Hz

Te zacinki o których mowa wyżej nie zależą od kabla. Jak miałem lipny kabel to dźwięk rozjeżdżał się z obrazem mocno, wiec owszem kabel ma znaczenie, ale to nie wszystko. Potem próbowałem kilka różnych kabli HDMI i na wszystkich były zacięcia. Zacięcia są tylko na kanałach dekodowanych z karty z czytnika. Kanały FTA działają OK.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To dziwne, u mnie wymiana kabla pomogła.

Edited by Barti
Usunięto zbędne cytowanie. Nie cytujemy treści poprzedniego postu w całości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Rafus

Możesz podać bardziej szczegółową specyfikacje tego kabla HDMI ,który rozwiązał Twój problem z obrazem w Arivie  ?

Ariva 4k ma wyjście HDMI 2.0 . Kilka nowych tunerów UHD \ 4k z HDMI 2.0 (nawet VU+ Solo 4k) ma różne problemy ,z "przekazywaniem" obrazu po HDMI . A teoretycznie nie powinno być takich problemów .

Share this post


Link to post
Share on other sites

To dziwne, u mnie wymiana kabla pomogła.

Widocznie to jest inny problem. Jakby tak było, to na sharingu też były by problemy, a nie ma.

Też miałem problem z kablem HDMI, ale to nie były takie sekundowe zacinki, ale dźwięk strasznie fiksował. Po wymianie kabla (próbowałem 4 różnych) zostały około sekundowe zacinki TYLKO z karty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kable zawsze kupuje drogie i do nowego sprzetu tez kupilem nowy (VIVANCO). Wlasnie dostalem odpowiedz, a raczej pytanie od pomocy technicznej, czy mam ustawione na wyjsciu 1080p 50Hz a i mam. Ale dziwne, ze tylko na kanalach TVP przycina obraz, bo dzwiek znieksztalca na wszystkich kanalach. Pozdrawiam.

Edited by Barti
Każde zdanie rozpoczynamy wielką literą. Poprawiono post.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podepnę się z tematem TVP1 HD, do wczorajszego popołudnia nie było problemu , wieczorem zaczęły się zgrzyty i zacięcia i widoczne spadki sygnału na tym kanale, dziś całkowity brak sygnału na TVP1 HD, zrobiłem skana satelity ale dalej to samo, reszta kanałów działa poprawnie.  Parametry kanału są raczej poprawnie, na innych kanałach siła sygnału min 95% a jakość pomiędzy 75-80 i więcej

 

na innych tunerach w domu tvp 1 hd działa bez problemu
 

724ac3a21cc6e4f2.jpg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Rafus

Możesz podać bardziej szczegółową specyfikacje tego kabla HDMI ,który rozwiązał Twój problem z obrazem w Arivie  ?

Ariva 4k ma wyjście HDMI 2.0 . Kilka nowych tunerów UHD \ 4k z HDMI 2.0 (nawet VU+ Solo 4k) ma różne problemy ,z "przekazywaniem" obrazu po HDMI . A teoretycznie nie powinno być takich problemów .

 

Podaję specyfikację tego kabla ze strony Wirewold-a:

 

 

 

DESIGN   Symmetricon

SIGNAL CONDUCTORS   Qty: 16    Gauge: 24AWG  |  0.2 sq. mm

CONDUCTOR MATERIAL  Oxygen-Free Copper

INSULATION  Composilex 2

 

PLUG CONTACTS  HD-Grip, silver + gold plating

NOTE  All lengths exceed HDMI 2.0/4K speed

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdziłem ustawienie częstotliwości u siebie i miałem 60Hz. Po zmianie na 50Hz na TVN24 wygląda teraz OK, na TVN HD chyba też. Niestety, TVP1 HD tnie niemiłosiernie ciągle. Siła sygnału 96% na TVP1 HD, jakość 85%. Poszukałem w sieci tego kabla HDMI, co @Rafus powiedział, ale jaką on ma cenę? Prawie 300zł za metr kabla, to chyba nie ta sama półka, co Ariva.

 

Jeżeli problem będzie tylko na TVP1 HD, to na Arivie Combo będzie można go obejść oglądając ten kanał z DVB-T.

Edited by Barti
Nazwy własne piszemy wielką literą. Poprawiono post.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiem tylko jako znający tematykę transmisji cyfrowych, że kabel (przewód) HDMI przesyła impulsy elektryczne będące pakietami danych jeśli docierają są dekodowane i wyświetlane - cena przewodu to najczęściej związana jest z użytym materiałem przewodzącym i stykami złącza - prawda jest taka że kabel za 30zł i 300zł będą działać równie dobrze. Inaczej wygląda sprawa przy długościach powyżej 10m - no i jakość końcówek tj. spasowanie gniazdo-wtyczka. W droższych jest wykonane porządniej, w tańszych zdarza się, że przewód nie ma kontaktu w gnieździe HDMI lub obluźnia się z czasem, ale objawy są na wszystkich, a nie wybranych kanałach ( najczęściej mrowienie, zniekształcenie dźwięku lub zanik obrazu i dźwięku). Tak więc, wątpię by wymiana przewodu na drogi model pomogła. Ja mam podpięty przez zwykły tani i nie mam w/w problemów.
 

Edited by Barti
Usunięto zbędne cytowanie. Nie cytujemy treści poprzedniego postu w całości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...