Jump to content

WiFiBox+ (Sagemcom DSIW74)


Recommended Posts

Nie, sieć 2,4 GHz, ale już doczytałem, że są problemy ze zrywaniem połączenia z routerem Funbox od Orange. Najpierw zmienię tuner.

Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

@pacik

Zobacz to rozwiązanie stabilnego łącza Ethernet z wykorzystaniem domowej sieci elektrycznej tu masz pokazane jak to działa  

 

Topcom NS-6711 KIT WIFI Adapter PowerLine 500 Mb/s to około 150 zł 

Edited by ADUSIEK XPS 5
Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Witam może ktoś mi lopatologicznie napisać jak w tym dekoderze robi sie twardy reset ponieważ zerwał mi połaczenie sieciowe po kablu i nie chce sie połaczyć jako drugi dekoder multiroom , głowny i pierwszy dekoder po kablu sieciowym nie ma problemu ?

Link to post
Share on other sites

Proponowałbym jakieś twarde podłoże, np. betonowe. 🙂 A tak na poważnie, to - menu, ustawienia, ustawienia fabryczne, przywróć ustawienia fabryczne. Ustawienia sieci MR są przedstawione dosyć obszernie w filmie powyżej.

Link to post
Share on other sites

Po 15 latach podziękowałem NC+ za współpracę. Ale coś dla rodziców musiałem załatwić i wybór padł na tę platformę. Oferta to WifiPremiumBox i WifiBoxy w układzie multiroom. I niestety zaczęły się przygody z jednym w WifiBoxów - wyłącza się sam i sam potem włącza na kanale 87 (TVS) (choć opcja automatycznego wyłączenia jest wyłączona w menu). Gubi ustawienia sieci wifi, choć wskaźnik pokazuje 80 - 85% co powoduje zerwanie działania multiroom.  Standardowo ma zawiechy, kiedy nie reaguje na pilota i klawisze z panelu przedniego. A teraz najciekawsze: nie da się przywrócić do ustawień fabrycznych bo standardowy PIN "0000" nie wchodzi (ani "1234") - pokazuje, że PIN jest błędny. A PIN nie był w ogóle zmieniany od czasu dostawy dekodera (30 czerwca). Resetowanie PINU z poziomu ICA nic nie daje - przełączam na kanał 11 (TVP1)  i wciskam opcję z ICA i czekam 15 minut. I.... I poza tym,  że obraz na TVP1 się zatrzymuje dzieje się to, że żadne inne kanały nie odbierają i trzeba wyłączyć zasilanie. Drugi WiFiBox nie wykazuje takich atrakcji...

Czy można to jakoś samemu naprawić czy konieczna jest wizyta w salonie?

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Odnośnie nagrywania:
https://pl.canalplus.com/pomoc/jaki-dysk-moge-podlaczyc-do-dekodera

"dysk twardy – maksymalny pobór prądu z gniazda USB 500mA (dyski pobierające wyższy prąd muszą posiadać własny zasilacz),"

 

Ja sam próbowałem nagrywać na dość szybkim pendrive'ie 32 GB i działało prawidłowo. Ale dekoder chodził wolniej niż zwykle.

 

Większość dysków pobiera przynajmniej 1A, więc trzeba użyć aktywnego huba.

Link to post
Share on other sites

Poprawka ode mnie odnośnie nagrywania na pendrive: przy kanałach SD nagrywało się pięknie, przy kanałach HD już się zacinało nagranie. Polsat Sport Premium ze swoim 15 Mbit/s btrate to była sieczka po odtworzeniu. Co ciekawe dokładnie te same problemy miałem kiedyś na starym Sagemcom DSI 87 z softem Cyfry+.

Edited by przemek1234
Link to post
Share on other sites

Ten sam dysk Sagem DSI 87 nagrywanie bez zastrzeżeń, WIFIBOX+ nagrywanie to loteria uda się szybciej w LOTTO wygrać niż nagrać. 

  • Haha 1
Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, kauj1 napisał:

Czy to norma, że nc+go tv uruchamia się długo na tym dekoderze???

To norma.U mnie też się długo uruchamia.

Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Jax napisał:

To norma.U mnie też się długo uruchamia.

To ok. Czyli wymiana nie ma sensu . W sumie on jest do multi i służy przede wszystkim do tv.

Główny dek mam 4k adb i on to jest bajka. Go tv to może 2 sekundy i jest radio+ to od razu + te inne internety na nim. Gość w salonie mówił nieoficjalnie, że jest szansa może grudzień, styczeń na 4k do multi. Oby tak się stało. Tylko, że multi 10 zł i za dek pewnie też zawołają.

Link to post
Share on other sites

Czy to normalne, że nawet jak wyłączę Szybki start to dekoder wchodzi tylko w płytki stand-by, a nie ten głęboki, gdzie zużywa poniżej 1W mocy? Wszyscy tak mają czy to dlatego, że mam go jako dodatkowy do multiroomu (tak słyszałem, że ma to związek).

Link to post
Share on other sites

Tak, przy aktywnym multiroom  nie działa głębokie uśpienie dekodera, aby mógł się  połączyć z dekoderem głównym w celu autoryzacji..

Link to post
Share on other sites

Witam mam taki problem z tym dekoderem.Praktycznie codziennie rano nie ma godziny na wyświetlaczu tylko są cztery kreski i jak sie go włączy to wyskakuje komunikat brak sygnału, jakby nie widział anteny.Pomaga jedynie wyjęcie wtyczki od prądu.Czy miał ktoś taki problem??

Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, misiek1985 napisał:

Witam mam taki problem z tym dekoderem.Praktycznie codziennie rano nie ma godziny na wyświetlaczu tylko są cztery kreski i jak sie go włączy to wyskakuje komunikat brak sygnału, jakby nie widział anteny.Pomaga jedynie wyjęcie wtyczki od prądu.Czy miał ktoś taki problem??

Hey. Miałem to samo. Po każdej nocy brak sygnału. Ustawienia fabryczne nie pomogły. 

Mam 2 multi jeden wifi box ma początek numeru ESCA019. Drugi ten zepsuty miał ESCA014. Wymieniłem w salonie na 019.

Jest ok.  Dodam, że takie objawy były od samego początku po dobraniu drugiego multi. 

Edited by kauj1
Link to post
Share on other sites
22 godziny temu, kauj1 napisał:

Hey. Miałem to samo. Po każdej nocy brak sygnału. Ustawienia fabryczne nie pomogły. 

Mam 2 multi jeden wifi box ma początek numeru ESCA019. Drugi ten zepsuty miał ESCA014. Wymieniłem w salonie na 019.

Jest ok.  Dodam, że takie objawy były od samego początku po dobraniu drugiego multi. 

Witam dzięki za info.Właśnie sprawdziłem i mam ESCA014.Dzisiaj rano wszystko było ok, zobacze jak będzie w najbliższych dniach.Jak coś to pojde wymienić.

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Witajcie. Czy zauważyliście u siebie, żeby dekoder ten miał dziwną wadę w postaci zaniku sygnału antenowego po ponownym włączeniu z trybu czuwania? Pomaga reset wtyczkowy, ale nie wyobrażam sobie robić go codziennie rano po nocy.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...