SATKurier.pl Forum SATKurier.pl Digi-TV.pl Hollex.pl SAT Krak Instalacje optyczne Karty erotyczne SolarKurier.pl BochniaiSol.pl Prezentacje360.pl

TV, dekoder, nagrywarka DVD

Problemy występujące podczas instalacji, oraz korzystania z zestawu TV Sat

TV, dekoder, nagrywarka DVD

Postprzez simivar » 3 lip 2010, o 18:46

Witam!
Mam pewien problem. Połączyłem ze sobą TV, nagrywarkę DVD i dekoder UPC.

sygnał z dekodera idzie do nagrywarki (kable), następnie do TV.

Gdy włączę dekoder i nagrywarkę, w TV mogę odebrać tylko i wyłącznie sygnał analogowy, a o programach z dekodera nawet śnić nie można, natomiast jeżeli wyłączę nagrywarkę, na TV normalnie można oglądać kanały z dekodera UPC.

Na rodzajach kabli się nie znam, jednak opiszę to w sposób totalnego laika:
z dekodera UPC do nagrywarki idą dwa kable, jeden to bodajże kabel euro scart (o taki: http://www.kereadiko.com/kalodia/kabel- ... -21_95.jpg), drugi to natomiast kabel "antenowy", nie wiem totalne jak się nazywa (końcówka metalowa, okrągła, w jej środku jeden "dziubek"). Od nagrywarki do TV idzie kabel HDMI i kabel ten bodajże euro scart (zdjęcie).

Pozdrawiam i liczę na szybką pomoc jak zrobić, aby móc nagrywać z tegoż dekodera.
simivar
Jestem tu nowy
Jestem tu nowy
 
Posty: 5
Dołączył(a): 3 lip 2010, o 18:22

TV, dekoder, nagrywarka DVD

Postprzez HarrisonBergeron » 3 lip 2010, o 19:03

simivar napisał(a):Gdy włączę dekoder i nagrywarkę, w TV mogę odebrać tylko i wyłącznie sygnał analogowy, a o programach z dekodera nawet śnić nie można, natomiast jeżeli wyłączę nagrywarkę, na TV normalnie można oglądać kanały z dekodera UPC.

A wybierasz w nagrywarce DVD wejście do którego podłączyłeś dekoder UPC?
Przeczytaj ten wątek: "Nagrywanie programów z satelity na video".
Harrison Bergeron
Avatar użytkownika
HarrisonBergeron
SAT Kurier VIP
SAT Kurier VIP
 
Posty: 932
Dołączył(a): 27 lut 2009, o 15:05
Lokalizacja: Trzebinia

TV, dekoder, nagrywarka DVD

Postprzez simivar » 3 lip 2010, o 19:26

Sprzęt kupiony na allegro sprowadzony zza granicy, co oznacza brak polskiej instrukcji (na internecie także jej nie ma). Jeżeli wejdę w ustawienia nagrywarki, następnie w Setup -> Recording, mam tylko opcje:
Chapter Creator (on/off)
EP Mode Time (6h/8h)
EZ Record (on/off)
V-Mode Compatibility (on/off)

Nagrywarka to: SAMSUNG SH893M
simivar
Jestem tu nowy
Jestem tu nowy
 
Posty: 5
Dołączył(a): 3 lip 2010, o 18:22

TV, dekoder, nagrywarka DVD

Postprzez HarrisonBergeron » 4 lip 2010, o 16:39

OK, ale czy wybierasz w nagrywarce DVD wejście do którego podłączyłeś dekoder UPC?
Robi się to przyciskiem "SOURCE" na pilocie. Kolejność przełączania wejść jest następująca: tuner tv - AV1 - AV2- AV3 - DV (i tak w koło).
Masz to opisane na stronie 21 "Tour of the remonte control" i stronie 74 "Recording from external equipment you are watching" w angielskiej instrukcji obsługi.
Harrison Bergeron
Avatar użytkownika
HarrisonBergeron
SAT Kurier VIP
SAT Kurier VIP
 
Posty: 932
Dołączył(a): 27 lut 2009, o 15:05
Lokalizacja: Trzebinia

TV, dekoder, nagrywarka DVD

Postprzez simivar » 4 lip 2010, o 19:19

To normalne, gdy wyłączoną mam nagrywarkę (tak, udało się) jakość jest gorsza, niż bez niej?
simivar
Jestem tu nowy
Jestem tu nowy
 
Posty: 5
Dołączył(a): 3 lip 2010, o 18:22

TV, dekoder, nagrywarka DVD

Postprzez HarrisonBergeron » 5 lip 2010, o 18:54

Jeśli ktoś ma wyczulone i wprawne oko może dostrzegać różnicę. Przeciętny użytkownik nie powinien zauważać różnicy.
Wspomniałeś, że nagrywarkę z telewizorem masz połączone dwoma kablami - HDMI oraz SCART - którego z nich używasz?
Harrison Bergeron
Avatar użytkownika
HarrisonBergeron
SAT Kurier VIP
SAT Kurier VIP
 
Posty: 932
Dołączył(a): 27 lut 2009, o 15:05
Lokalizacja: Trzebinia

TV, dekoder, nagrywarka DVD

Postprzez simivar » 16 lip 2010, o 15:42

Niestety muszę ponownie odświeżyć temat.

Zastosowałem połączenie dekoder *> nagrywarka **> telewizor
*> kabel scart
**> kabel hdmi

Wczoraj, wymieniłem swój dekoder z UPC Mediabox z nagrywarką na UPC Mediabox HD. Byłem do tego zmuszony, gdyż w pakiecie promocyjnym zakupiłem bodajże 18 kanałów HD.

Tutaj pojawia się mój problem - Pan z serwisu połączył niby nagrywarkę i dekoder do telewizora (dekoder + nagrywarka > telewizor, dekoder połączony kablem hdmi; nagrywarka hdmi i scart). Gdy uruchomiony jest tylko dekoder, wszystki ładnie pięknie, można oglądać tv, włączę nagrywarkę i czarny ekran, nic. Zmieniam source w telewiorze (hdmi, hdmi1, hdmi2/dvi, złącze1, złącze2), a także w nagrywarce (av1, av2, av3) jednak to nic nie daje. Co mam zrobić?
simivar
Jestem tu nowy
Jestem tu nowy
 
Posty: 5
Dołączył(a): 3 lip 2010, o 18:22

TV, dekoder, nagrywarka DVD

Postprzez trtrtr » 16 lip 2010, o 16:10

Jeśli sama nagrywarka na dowolnym złączu HDMI nie działa to znaczy że jest problem z HDCP, wtedy pozostawiasz kabel HDMI między dekoderem a telewizorem a nagrywarkę podłączysz do telewizora za pomocą scart oraz drugim kablem scart między nagrywarką a dekoderem - to prosty i tani sposób pod warunkiem że dekoder podaje równocześnie sygnały na wyjściach scart i HDMI bo jeśłi nie to trzeba będzie przełączać wyjścia w menu dekodera. Można zastosować jeszcze o ile wiemy na pewno że jest to kłopot z HDCP przy podłączaniu nagrywarki do telewizora coś takiego jak inteligenty kabel HDMI. http://www.hollex.pl/akcesoria-hd/kable-hdmi/1577-inteligentny-kabel-1-8m-ihdmi
Albo podobny tylko z CEC http://www.hollex.pl/akcesoria-hd/kable-hdmi/1650-inteligentny-kabel-1-8m-ihdmi-plus-cec
trtrtr
SAT Kurier VIP
SAT Kurier VIP
 
Posty: 805
Dołączył(a): 25 cze 2009, o 09:14

TV, dekoder, nagrywarka DVD

Postprzez simivar » 16 lip 2010, o 18:09

Chodzi o to, że gdy uruchomię nagrywarkę, (wiem, nie napisałem tego) pojawia się czarny obraz - nie widać kanałów z dekodera i nie można nic z niego nagrać.

Aktualne połączenie jest takie:
dekoder + nagrywarka > telewizor, dekoder połączony kablem hdmi; nagrywarka hdmi i scart

nagrywarka z dekoderem nie jest połączona.
simivar
Jestem tu nowy
Jestem tu nowy
 
Posty: 5
Dołączył(a): 3 lip 2010, o 18:22

TV, dekoder, nagrywarka DVD

Postprzez trtrtr » 16 lip 2010, o 20:28

Można jeszcze sprawdzić czy na dekoderze nie ma specjalnie opisanych złącz scart jako TV i RECORDER (lub podobnie). Jeśli są to należy sprawdzić czy są poprawnie połączone zgodnie z opisami bo może się zdarzyć że pojawiające się napięcie na 8 nóżce w eurozłączu wymusza tryb AV wejścia dekodera który służy do łączenia w szereg urządzeń. Jeśli to by nie pomogło to można na próbę odlutować w kablach scart przewód od nóżki nr 8 na jednej z wtyczek i dokonać sprawdzenia.
Nie wiem jaką posiadasz nagrywarkę i dekoder ale przy podobnym zestawie zrobiłem inaczej - telewizor z dekoderem spiąłem kablem hdmi (tak masz), z wyjścia COMPONENT nagrywarki zrobiłem połączenie z wejściem COMPONENT telewizora za pomocą potrójnych kabli chinch plus podwójne dla dźwięku a z wyjścia COMPONENT dekodera zrobiłem połączenie z wejściem COMPONENT nagrywarki plus dźwięk. Wtedy wszystko teoretycznie masz już w standardzie HD pod warunkiem że nagrywarka ma wejście i wyjście COMPONENT i telewizor wejście COMPONENT.
trtrtr
SAT Kurier VIP
SAT Kurier VIP
 
Posty: 805
Dołączył(a): 25 cze 2009, o 09:14


Powrót do Problemy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości