SATKurier.pl Forum SATKurier.pl Digi-TV.pl Hollex.pl SAT Krak Instalacje optyczne Karty erotyczne SolarKurier.pl BochniaiSol.pl Prezentacje360.pl

Jeden dekoder i dwa telewizory

Pomoc w wyborze niezbędnego sprzętu SAT przy tworzeniu nowych, lub rozbudowie istniejących instalacji

Jeden dekoder i dwa telewizory

Postprzez tomekb1976 » 10 kwi 2009, o 20:07

Istnieje możliwość oglądania obrazu pochodzącego z jednego dekodera, na dwóch telewizorach. Rzecz jasna, na obydwu TV ogląda się to samo. W celu uzyskania obrazu z różnych kanałów na ekranach dwóch telewizorów, niezbędne są dwa dekodery - dwa abonamenty.
Aby podłączyć jeden dekoder na dwa telewizory, należy zastosować modulator. Wyjście z dekodera podłączamy do modulatora. Następnie z modulatora, za pomocą kabla antenowego podłączamy do rozgałęźnika sygnału antenowego. Z rozgałęźnika za pomocą kabli antenowych sygnał doprowadzamy do odbiorników telewizyjnych.
W związku z częstym dublowaniem wątków w tej sprawie, proszę skupić się na jednym, właściwym miejscu. Poprzednio poruszane tematy:
http://forum.satkurier.pl/viewtopic.php?f=4&t=1817
http://forum.satkurier.pl/viewtopic.php?f=4&t=7647
http://forum.satkurier.pl/viewtopic.php?f=7&t=1024&start=1245#p212744

http://forum.satkurier.pl/viewtopic.php?f=34&t=2890
...
Avatar użytkownika
tomekb1976
Moderator
Moderator
 
Posty: 3632
Dołączył(a): 23 wrz 2007, o 10:00
Lokalizacja: Zamość

Jeden dekoder i dwa telewizory

Postprzez 31uisybz » 15 maja 2009, o 01:43

Witam, jeśli można, są różne "podkombinacje". Najczęstsze to:
Jeżeli mamy abonament cyfry+, to możemy dokupić drugi dekoder i przesyłać uprawnienia naszej karty do owego dekodera splitterem. Wtedy, i tylko wtedy każdy zestaw:telewizor+tuner może odbierać inny program z paczki C+. I chyba wciąż nie jest to nielegalne.
Druga grupa wariantów (ten sam kanał na obu telewizorach): dekoder ma dwa lub więcej wyjść m.cz... zatem np możemy podłączyć dekoder do telewizora nr 1 za pomocą HDMI, a do telewizora nr 2 za pomocą kabla euro.. Lub do jednego euro, a do drugiego drugim, długim kablem euro- sporo dekoderów ma dwa gniazda euro teoretycznie dedykowane dla TV i nagrywarki (DVD lub VHS)
Wady- trudniej o odpowiednio cienki kabel euro, trudniej go ułożyć, no i ograniczenie długości.
Sposób mieszany- czyli telewizor stojący przy dekoderze dostaje sygnał po kablu euro, natomiast modulator wewnętrzny dekodera (ewentualnie zewnętrzny) dostarcza sygnał kablem antenowym do drugiego TV. Odmiana wariantu: zamiast modulatora włączamy transmiter- do drugiego TV sygnał transmitowany jest zmodulowaną falą radiową. Zaleta- brak długiego kabla, wada: ograniczenia w zasięgu, często determinowane układem mieszkania, materiałem, z jakich wykonane są ściany itp..
Humax Icord 160 GB + moduł CAM+karta CP + TX50VT60. HD3000 (multiroom)+Samsung LE40F86BD . Dwie karty Tnk, i M-T 5000
Avatar użytkownika
31uisybz
Zaglądam regularnie
Zaglądam regularnie
 
Posty: 335
Dołączył(a): 13 sty 2009, o 02:59
Lokalizacja: Katowice

Jeden dekoder i dwa telewizory

Postprzez rubens » 27 cze 2009, o 21:07

A oto nowy sposób!Tuner cyfrowy TV SAT Opticum Multiroom Black, idealny do odbioru Telewizji na Kartę na dwóch telewizorach niezależnie. Jest to nowość dedykowana na rynek europejski, jednak niekoniecznie polski, przez co nie jest on sprzedawany przez wielu sprzedawców. Każdy z tych dekoderów posiada oficjalne oprogramowanie (działające z Telewizją Na Kartę). Dekoder różni się od 7010cx i 7100cx tym, że to tak naprawdę dwa dekodery i splitter kart w jednej obudowie. Tuner posiada wbudowany czytnik kart dostępu warunkowego Conax. Jest on oparty o dwa procesory STi 5119, znane z dekoderów 7010CX, 7100CX, 7000CX.

Jak podłączyć

Pierwszy telewizor standardowo podłączamy przewodem EURO-EURO (SCART). Drugi telewizor podłączamy kablem koncentrycznym (gniazdo TV-OUT), następnie przy telewizorze wpinamy specyficzny "trójnik", tj przelotkę z wejściem na diodę do pilota, a następnie do telewizora do zwykłego wejścia antenowego - musimy pamiętać o tym, żeby zaprogramować tuner telewizyjny i na jednym kanale powinien pojawić się sygnał z dekodera. W zestawie są oczywiście dwa identyczne piloty, tak aby każdy użytkownik mógł niezależnie od siebie kierować poczynaniami swojego telewizora.
rubens
Jestem tu nowy
Jestem tu nowy
 
Posty: 2
Dołączył(a): 27 cze 2009, o 16:39

Jeden dekoder i dwa telewizory

Postprzez jarek999 » 4 lip 2009, o 13:24

Rozwiązanie z bajerem ale pewnie dużo taniej byłoby kupić dwa niezależne odbiorniki.
Kultura fizyczna, Radio 7, poniedziałek g. 22:05 http://www.radio7.pl/player
Avatar użytkownika
jarek999
Na forum jestem 24/7
Na forum jestem 24/7
 
Posty: 4078
Dołączył(a): 6 lis 2007, o 17:50
Lokalizacja: Winnica

Jeden dekoder i dwa telewizory

Postprzez bazyli » 12 sie 2009, o 16:00

Rozumiem ,że jest mozliwość podłączenia TNK do Opticuma multiroom, ale jak ja bym chciał C+ to jest to możliwe? a jak jest to w jaki sposób?
bazyli
Jestem tu nowy
Jestem tu nowy
 
Posty: 10
Dołączył(a): 29 lip 2009, o 15:07

Jeden dekoder i dwa telewizory

Postprzez jarek999 » 12 sie 2009, o 18:01

Wszystko przeinaczyłeś. Tuner Opticum jeśli ma wbudowany moduł systemu Conax lub wsunięty w kieszeń CI moduł systemu Conax to po włożeniu karty TNK masz możliwość odbioru tej oferty. Nie ma możliwości rozdzielenia uprawnień z karty TNK. Jest taka możliwość w przypadku Cyfry +. Musisz wtedy kupić splitter, który te uprawnienia pozwoli Ci rozdzielić na kilka tunerów.
Kultura fizyczna, Radio 7, poniedziałek g. 22:05 http://www.radio7.pl/player
Avatar użytkownika
jarek999
Na forum jestem 24/7
Na forum jestem 24/7
 
Posty: 4078
Dołączył(a): 6 lis 2007, o 17:50
Lokalizacja: Winnica

Jeden dekoder i dwa telewizory

Postprzez miron » 12 sie 2009, o 19:34

jarek999 napisał(a):Rozwiązanie z bajerem ale pewnie dużo taniej byłoby kupić dwa niezależne odbiorniki.


no właśnie, ale jeżeli ktoś lui pokombnowac i ma wolną kase to czemu nie?
miron
Jestem tu nowy
Jestem tu nowy
 
Posty: 5
Dołączył(a): 11 sie 2009, o 14:40

Jeden dekoder i dwa telewizory

Postprzez Trofik » 18 sie 2009, o 20:24

31uisybz napisał(a):Druga grupa wariantów (ten sam kanał na obu telewizorach): dekoder ma dwa lub więcej wyjść m.cz... zatem np możemy podłączyć dekoder do telewizora nr 1 za pomocą HDMI, a do telewizora nr 2 za pomocą kabla euro.. Lub do jednego euro, a do drugiego drugim, długim kablem euro- sporo dekoderów ma dwa gniazda euro teoretycznie dedykowane dla TV i nagrywarki (DVD lub VHS)
Wady- trudniej o odpowiednio cienki kabel euro, trudniej go ułożyć, no i ograniczenie długości.

Jak długi może być kabel Euro, żeby dało się oglądać na drugim TV bez zauważalnej straty jakości?
Avatar użytkownika
Trofik
Czasami wpadam
Czasami wpadam
 
Posty: 121
Dołączył(a): 15 paź 2006, o 13:26

Jeden dekoder i dwa telewizory

Postprzez jarek999 » 18 sie 2009, o 23:56

Na to pytanie odpowiedź jest trudna bo wszystko zależy co się podłącza i do czego. I nie ma tu znaczenia czy jest to tuner satelitarny, DVD czy magnetowid ale konkretna marka i konkretny model urządzenia. Podłączenie 35 metrowym kablem Fergusona AF 7018 daje średnie rezultaty ale już komputer można podłączyć bez problemu. Jak długiego kabla potrzebujesz? Chyba, że Twoje pytanie jest czysto teoretyczne.
Kultura fizyczna, Radio 7, poniedziałek g. 22:05 http://www.radio7.pl/player
Avatar użytkownika
jarek999
Na forum jestem 24/7
Na forum jestem 24/7
 
Posty: 4078
Dołączył(a): 6 lis 2007, o 17:50
Lokalizacja: Winnica

Jeden dekoder i dwa telewizory

Postprzez Trofik » 19 sie 2009, o 11:23

Chce podłączyć dekoder Samsung DSB-H370G pod TV w drugim pokoju (5 do 7 metrów), bo w pierwszym pokoju jest podłączony przez HDMI.
Avatar użytkownika
Trofik
Czasami wpadam
Czasami wpadam
 
Posty: 121
Dołączył(a): 15 paź 2006, o 13:26

Jeden dekoder i dwa telewizory

Postprzez jarek999 » 19 sie 2009, o 12:42

Powinno być w porządku. Jeśli ten Samsung ma komplet wyjść chinch i Twój telewizor ma komplet wejść to również tą drogą możesz go podłączyć.
Kultura fizyczna, Radio 7, poniedziałek g. 22:05 http://www.radio7.pl/player
Avatar użytkownika
jarek999
Na forum jestem 24/7
Na forum jestem 24/7
 
Posty: 4078
Dołączył(a): 6 lis 2007, o 17:50
Lokalizacja: Winnica

Jeden dekoder i dwa telewizory

Postprzez Trofik » 19 sie 2009, o 13:29

Nie ma Chinch, ma tylko Component, ale tego natomiast nie ma TV.
Zastanawiam się jeszcze nad wykorzystaniem modulatora w magnetowidzie. Do niego podłączyć przez Euro, a dalej kablem antenowym. Jedyny problem to taki, że modulator działa tylko na włączonym magnetowidzie.
Avatar użytkownika
Trofik
Czasami wpadam
Czasami wpadam
 
Posty: 121
Dołączył(a): 15 paź 2006, o 13:26

Jeden dekoder i dwa telewizory

Postprzez jarek999 » 19 sie 2009, o 16:46

To też jest jakiś pomysł. Przesyłanie obrazu za pomocą magnetowidu sprawi, że będzie on monofoniczny. Jeśli Ci to nie przeszkadza to to rozwiązanie będzie na pewno tańsze. Oby tylko ten magnetowid przesyłał obraz dobrej jakości bo wczoraj jak zobaczyłem jakiej jakości obraz przez modulator wypuszcza jeden z modeli magnetowidów LG to aż się za głowę złapałem, śnieżyło strasznie. Ja też mam magnetowid LG ale inny model i u mnie działa dobrze.
Kultura fizyczna, Radio 7, poniedziałek g. 22:05 http://www.radio7.pl/player
Avatar użytkownika
jarek999
Na forum jestem 24/7
Na forum jestem 24/7
 
Posty: 4078
Dołączył(a): 6 lis 2007, o 17:50
Lokalizacja: Winnica

Jeden dekoder i dwa telewizory

Postprzez andrzej7777 » 6 wrz 2009, o 11:37

Czy możliwe jest podłączenie do dekodera tnk drugim wyjściem Euro przeznaczonym do magnetowidu innego dekodera i poprzez niego oglądania na drugim tv innych programów kodowanych niz na pierwszym. Jeśli to nie jest możliwe proszę o podanie alternatywnego rozwiązania.
andrzej7777
Jestem tu nowy
Jestem tu nowy
 
Posty: 4
Dołączył(a): 6 wrz 2009, o 11:30

Jeden dekoder i dwa telewizory

Postprzez jarek999 » 6 wrz 2009, o 12:51

Nie jest to możliwe.
Pod pierwszy telewizor podłącz pierwszy dekoder, pod drugi telewizor podłącz drugi dekoder. Wystarczy jedna antena satelitarna. Konwerter musi być typu TWIN, czyli taki z dwoma wyjściami. Pozwoli on na podłączenie dwóch dekoderów.
Kultura fizyczna, Radio 7, poniedziałek g. 22:05 http://www.radio7.pl/player
Avatar użytkownika
jarek999
Na forum jestem 24/7
Na forum jestem 24/7
 
Posty: 4078
Dołączył(a): 6 lis 2007, o 17:50
Lokalizacja: Winnica

Następna strona

Powrót do Dobór sprzętu

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości