SATKurier.pl Forum SATKurier.pl Digi-TV.pl Hollex.pl SAT Krak Instalacje optyczne Karty erotyczne SolarKurier.pl BochniaiSol.pl Prezentacje360.pl

Jeden kabel do dwóch tunerów.

Pomoc w wyborze niezbędnego sprzętu SAT przy tworzeniu nowych, lub rozbudowie istniejących instalacji

Jeden kabel do dwóch tunerów.

Postprzez klima » 19 paź 2010, o 22:17

Witam.
Mam takie pytanie czy coś takiego co przedstawiłem na poniższym obrazku jest możliwe ?.

Obrazek

Jeżeli tak to czy do tego musi być jakaś specjalna wielkość talerza, lub specjalny konwerter, no i co takiego bym musiał kupić żeby rozgałęzić jeden kabel dla dwóch tunerów czyli czym by była ta czerwona skrzyneczka ? :).
Zaznaczę, że nie muszę mieć wygody by cały czas były włączone dwa tunery, a nagrywanie kanałów odbywało by się tylko podczas oglądania nagrywanego materiału, albo przy w ogóle wyłączonym TV.

Mój zestaw to:
Antena od Cyfry+
Konwerter Twin bliżej mi nie znanej firmy
Dekoder biały nBox
Dekoder Vu+ Duo Twin

Pozdrawiam :)
klima
Jestem tu nowy
Jestem tu nowy
 
Posty: 9
Dołączył(a): 11 paź 2010, o 23:58

Jeden kabel do dwóch tunerów.

Postprzez _BARI_ » 19 paź 2010, o 23:14

A nie możesz dać monobloka na antenie i pociągnąć 2 osobne kable do każdego dekodera???

A jeśli nie to możesz poczytać w googlach o sumatorach (bo tak to się chyba nazywa) np: http://www.dipol.com.pl/sumator_sygnalo ... R85300.htm
Obrazek Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
_BARI_
Czasami wpadam
Czasami wpadam
 
Posty: 127
Dołączył(a): 10 paź 2010, o 09:33

Jeden kabel do dwóch tunerów.

Postprzez Tomo21 » 19 paź 2010, o 23:24

_BARI_ napisał(a):A nie możesz dać monobloka na antenie i pociągnąć 2 osobne kable do każdego dekodera???


Wiesz w ogóle co to monoblock??

_BARI_ napisał(a):A jeśli nie to możesz poczytać w googlach o sumatorach (bo tak to się chyba nazywa) np: http://www.dipol.com.pl/sumator_sygnalo ... R85300.htm


Świetnie, on się pyta o ROZDZIELENIE sygnału SAT a Ty mu dajesz linka do czegoś co SUMUJE sygnał telewizji naziemnej i satelitarnej :roll:
Zambrów:
nc+ Pakiet CANAL+ Silver, 6 x CANAL+, History, Philips HD PVR
Warszawa: DVB-T
Historia TV w Polsce
Wykaz kanałów polskich 19.03.2014
Avatar użytkownika
Tomo21
Przyjaciel forum SAT Kurier
Przyjaciel forum SAT Kurier
 
Posty: 4567
Dołączył(a): 27 gru 2007, o 22:42
Lokalizacja: Zambrów / Warszawa

Jeden kabel do dwóch tunerów.

Postprzez bigcyc123 » 19 paź 2010, o 23:24

Muszą być 2 kable od konwertera do każdego tunera , ponieważ tuner N cały czas podaje napięcie czy jest on włączony czy wyłączony i w ten sposób możesz uszkodzić vu-duo lub inny tuner połączony 1 kablem przez przelotkę innego tunera .......
Avatar użytkownika
bigcyc123
Przyjaciel forum SAT Kurier
Przyjaciel forum SAT Kurier
 
Posty: 1220
Dołączył(a): 18 sty 2009, o 15:16
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Jeden kabel do dwóch tunerów.

Postprzez klima » 19 paź 2010, o 23:25

Jak by poprowadzenie drugiego kabla nie robiło kłopotu to bym nawet nie zakładał tego tematu tylko zwyczajnie podpiął drugi kabel, bo posiadam konwerter Twin :).
Czyli w Satelicie nie jest to takie proste jak w komputerze, gdzie jest kabel główny jego podpinam do HUB`a z którego sygnał jest dzielony. Przecież i n`ka i c+ korzysta z HotBirda, to dlaczego nie idzie tego sygnału rozdzielić, przy użyciu czegoś takiego ---->

Obrazek

do środka wlatuje sygnał a z boków wylatuje także ten sam sygnał :).
Takie łatwe to teoretycznie :).

Pozdrawiam :)
Ostatnio edytowano 19 paź 2010, o 23:30 przez klima, łącznie edytowano 1 raz
klima
Jestem tu nowy
Jestem tu nowy
 
Posty: 9
Dołączył(a): 11 paź 2010, o 23:58

Jeden kabel do dwóch tunerów.

Postprzez _BARI_ » 19 paź 2010, o 23:29

Tomo21 napisał(a):
_BARI_ napisał(a):A nie możesz dać monobloka na antenie i pociągnąć 2 osobne kable do każdego dekodera???


Wiesz w ogóle co to monoblock??


Faktycznie przepraszam - myślałem o TWINIE a napisałem o monoblocku ... - bo przecież można zastosować konwenter z którego pójdą 2 niezależne kable do odbioru np HOTBIrda do 2 niezależnych dekoderów...

Jeśli chodzi o te czerwoną skrzyneczkę to tylko zasugerowałem poczytanie o sumatorach - bo o czymś takim słyszałem - a nie polecałem od razu kupować.
Obrazek Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
_BARI_
Czasami wpadam
Czasami wpadam
 
Posty: 127
Dołączył(a): 10 paź 2010, o 09:33

Jeden kabel do dwóch tunerów.

Postprzez bigcyc123 » 19 paź 2010, o 23:31

Jest opcja ale to duży wydatek i nie opłacalny :D

Zmiana konwertera pod mutiswitch , potem kupno mutiswitch , następnie , gniazdko przelotowe i gniazdko końcowe i gniazdko przelotowe dajemy pod 1 tuner a z niego lecimy do gniazdka końcowego na 2 tuner ........ innego pomysłu nie mam jak pisałeś 1 tuner w tym czasie aktywny a 2 nie to można tak jak wyżej napisałem nie da się 2 naraz...... lub dać przełącznik ( są takie ) i latać i przełączać recznie a to tuner 1 a to tuner 2 )

Więc to mija się z celem , lepiej jest puścić jakoś 2 kabel i mamy spokój......
Avatar użytkownika
bigcyc123
Przyjaciel forum SAT Kurier
Przyjaciel forum SAT Kurier
 
Posty: 1220
Dołączył(a): 18 sty 2009, o 15:16
Lokalizacja: Zagłębie Dąbrowskie

Jeden kabel do dwóch tunerów.

Postprzez klima » 19 paź 2010, o 23:39

bigcyc123 napisał(a):Muszą być 2 kable od konwertera do każdego tunera , ponieważ tuner N cały czas podaje napięcie czy jest on włączony czy wyłączony i w ten sposób możesz uszkodzić vu-duo lub inny tuner połączony 1 kablem przez przelotkę innego tunera .......


Ale jeżeli nBox`a będę miał w momencie oglądanie C+ na Vu+ odłączonego od sieci to przecież nie będzie podawał żadnego napięcia do konwertera, chyba że mimo zasilania będzie to czynił :).

Pozdrawiam :)
klima
Jestem tu nowy
Jestem tu nowy
 
Posty: 9
Dołączył(a): 11 paź 2010, o 23:58


Powrót do Dobór sprzętu

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość