SATKurier.pl Forum SATKurier.pl Digi-TV.pl Hollex.pl SAT Krak Instalacje optyczne Karty erotyczne SolarKurier.pl BochniaiSol.pl Prezentacje360.pl

DVB-T Katowice

Dostęp do przekazów naziemnej telewizji cyfrowej w województwie śląskim

DVB-T Katowice

Postprzez jaceknokia » 14 cze 2013, o 21:24

Dogiąłem parapet bardziej i antenka jest idealnie poziomo. Parametry na TV poprawiły się nieco. Wszystkie MUX i zakodowane Polsaty odbiera idealnie.
Platyna + PVR 5830CDX + Internet 40 / 80Mb/s + Sport Na Ostro + Canal+Platinum ( do 31.08.2014 )= 120,88zł

PandaClubPolska
Avatar użytkownika
jaceknokia
Zaglądam regularnie
Zaglądam regularnie
 
Posty: 474
Dołączył(a): 29 paź 2010, o 19:42
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Odp: DVB-T Katowice

Postprzez thekrzos » 14 cze 2013, o 21:30

Qrzysztof napisał(a):@thekrzos - antenkę masz ustawioną w polaryzacji pionowej. Multipleksy 1-3 w Polsce są nadawane standardowo w poziomej i tutaj ustawienie u @jaceknokia jest bardziej poprawne.


W sklepie mówili, że takie ustawienie jest poprawne
thekrzos
Rozgrzewam się
Rozgrzewam się
 
Posty: 44
Dołączył(a): 20 maja 2013, o 00:53

DVB-T Katowice

Postprzez Qrzysztof » 14 cze 2013, o 22:36

Od tego jest stopka magnetyczna aby można było ustawić antenkę w dowolnej pozycji. To, że w sklepie tak mówili wynika z niewiedzy sprzedawcy. Tego typu anteny nie trzeba ustawiać idealnie w pionie czy poziomie, a w takiej pozycji, w której odbiór będzie najbardziej stabilny.

Co do polaryzacji, to parę krajów, jak na przykład Holandia, Słowacja, czy Niemcy (tylko wybrane landy) przeprowadziło konwersję nadawania z polaryzacji poziomej do pionowej. Wcale to jakoś nie poprawiło odbioru, a tylko przysporzyło kłopotów widzom, którzy muszą obracać anteny dla uzyskania poprawnego odbioru. Teoretycznie sygnały o polaryzacji pionowej lepiej rozchodzą się między przeszkodami, dlatego też wykorzystano to u nas do planowanego jeszcze przed Euro2012 multipleksu DVB-H, który został przerobiony przez Cyfrowy Polsat na ofertę TV Mobilnej w DVB-T.

Niestety, albo może stety, do tego wykorzystano polaryzację pionową, jednak w dużych miastach nie powinno to sprawiać kłopotów, ze względu na duże moce i gęste rozmieszczenie nadajników, dlatego niezależnie od ustawienia anteny odbiór powinien być porpawny. Dużo gorzej jest poza miastami, gdzie nieraz trzeba ustawiać dwie osobne anteny, a drugą spechalnie pod płatny multipleks.
Obrazek
Prof7500,100cm,Inv.BlackUltra oraz Pioneer1630,60cm,19.2E
FMDX.pl - łowcy duktów
Avatar użytkownika
Qrzysztof
Moderator
Moderator
 
Posty: 2517
Dołączył(a): 26 wrz 2007, o 22:54
Lokalizacja: Kraków

DVB-T Katowice

Postprzez ThaweK » 30 lip 2013, o 20:39

Jeszcze raz pytanie, bo znowu nie mam.

MUX1 macie ? Bo albo mi się TV/instalacja całkowicie zbuntowała, albo nagle straciłem MUX1. Cały. Odległość <10km, antena zewnętrzna (zwykła siatka)
ThaweK
Rozgrzewam się
Rozgrzewam się
 
Posty: 49
Dołączył(a): 12 gru 2010, o 21:11

DVB-T Katowice

Postprzez studiolitek » 30 lip 2013, o 21:06

Jest sygnał, na 3 antenach mam idealny odbiór, reszta MUX z Kosztowów również
DVB-T CZECHY:Frydek Mistek-Łysa Góra-MUX1/MUX2
DAB+ K-ce KOSZTOWY-10A/209,936 MHz
Obrazek
MUX4 do 12/2014
Avatar użytkownika
studiolitek
Forum to mój drugi dom
Forum to mój drugi dom
 
Posty: 1115
Dołączył(a): 19 sie 2009, o 22:28
Lokalizacja: BĘDZIN

DVB-T Katowice

Postprzez adrian1981 » 14 paź 2013, o 11:23

Macie może jakieś informacje na temat prowadzonych dziś prac w Kosztowach? Dziś ewidentnie "kręcą" mocą multipleksów. Na stronie Emitela nie ma żadnej informacji.
adrian1981
Forum to mój drugi dom
Forum to mój drugi dom
 
Posty: 808
Dołączył(a): 17 lip 2007, o 22:43
Lokalizacja: Bytom

DVB-T Katowice

Postprzez studiolitek » 14 paź 2013, o 11:58

U mnie wszystkie 3 multipleksy od rana działają bez problemu.
DVB-T CZECHY:Frydek Mistek-Łysa Góra-MUX1/MUX2
DAB+ K-ce KOSZTOWY-10A/209,936 MHz
Obrazek
MUX4 do 12/2014
Avatar użytkownika
studiolitek
Forum to mój drugi dom
Forum to mój drugi dom
 
Posty: 1115
Dołączył(a): 19 sie 2009, o 22:28
Lokalizacja: BĘDZIN

DVB-T Katowice

Postprzez plackoman » 14 paź 2013, o 12:00

Mi trochę zakłóca MUX 1
Wall Street
Avatar użytkownika
plackoman
Zaglądam regularnie
Zaglądam regularnie
 
Posty: 222
Dołączył(a): 14 kwi 2013, o 11:16
Lokalizacja: Europa

DVB-T Katowice

Postprzez musia » 14 paź 2013, o 13:14

tez miałem kłopoty z mux 1,mux2 i mux3 musiałem poprawić antenę żeby mieć stabilny obraz mux1 mam słaby sygnał podobny jak mux4(tv mobilna)
musia
Czasami wpadam
Czasami wpadam
 
Posty: 139
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 21:32
Lokalizacja: Jaworzno

DVB-T Katowice

Postprzez plackoman » 16 paź 2013, o 13:38

Teraz słabo odbiera w moim miejscu zamieszkania MUX3
Wall Street
Avatar użytkownika
plackoman
Zaglądam regularnie
Zaglądam regularnie
 
Posty: 222
Dołączył(a): 14 kwi 2013, o 11:16
Lokalizacja: Europa

DVB-T Katowice

Postprzez marcdeq » 21 paź 2013, o 00:17

Witam, mieszkam w Katowicach skrzyżowanie ul. Powstańców i Konckiego (śródmieście koło Kościuszki). Bardzo mi zależy na odbiorze czeskiej telewizji, ze względu na naukę języka. Mam odbiornik dvb-t i antenę dachową, która niestety nie łapie nic czeskiego k.37, 54.

Chcę dokupić antenę na balkon, tylko pytanie czy to pomoże i jaka to ma być antena, ze wzmacniaczem czy bez? zapewne kierunkowa? Miałbym ją skierować na Ostrawę?
Jest w Katowicach przedstawiciel anten firmy Dipol, tylko najpierw muszę wiedzieć co mam kupić, a nie brać byle co :)

Będę naprawdę wdzięczny za pomoc w tej sprawie :) Może ktoś ma jakieś doświadczenia.

Pozdrawiam
Marek
marcdeq
Jestem tu nowy
Jestem tu nowy
 
Posty: 3
Dołączył(a): 21 paź 2013, o 00:10

DVB-T Katowice

Postprzez Qrzysztof » 21 paź 2013, o 01:03

Możesz powiedzieć co to jest za odbiornik dvb-t? Niestety większość urządzeń nie toleruje silnych sygnałów na sąsiednich kanałach, a tak się składa, że część czeskich multipleksów z ostrawy jest nadawana na sąsiednich kanałach. Nie wiem czy antena zainstalowana na balkonie będzie wystarczająca. Lepiej by było jakbyś miał dostęp do dachu, tym bardziej, wypadało by aby w kierunku na którym chcesz ustawić antenę nie było żadnych przeszkód.

Gdyby była taka możliwość, to chyba warto pomyśleć nad anteną typu ATX. :) Ze wzmacniaczny polecam serię LNA, chociaż niektórzy tutaj na nie narzekają.
Obrazek
Prof7500,100cm,Inv.BlackUltra oraz Pioneer1630,60cm,19.2E
FMDX.pl - łowcy duktów
Avatar użytkownika
Qrzysztof
Moderator
Moderator
 
Posty: 2517
Dołączył(a): 26 wrz 2007, o 22:54
Lokalizacja: Kraków

DVB-T Katowice

Postprzez marcdeq » 21 paź 2013, o 08:11

dekoder cyfrowego polsatu T-HD 1000. Niestety na dach bloku nie wejdę, jedyne co mi zostaje to balkon na 3 piętrze. W stronę Ostrawy mam duży blok na horyzoncie, generalnie jest trochę ciasno, jak to w centrum.
Hmmm...czyli loteria czy złapie?
marcdeq
Jestem tu nowy
Jestem tu nowy
 
Posty: 3
Dołączył(a): 21 paź 2013, o 00:10

DVB-T Katowice

Postprzez Qrzysztof » 21 paź 2013, o 11:45

Jak T-HD 1000, to niestety muszę ciebie zmartwić, ale to urządzenie kompletnie nie nadaje się do dalszego odbioru. Musisz zakupić coś innego, lepszego, byle nie Ferguson-y czy Manty.

Zawsze możesz próbować odbioru z Jesenika, tam trzy czeskie multipleksy masz na kanałach 36 51 oraz 53.
Obrazek
Prof7500,100cm,Inv.BlackUltra oraz Pioneer1630,60cm,19.2E
FMDX.pl - łowcy duktów
Avatar użytkownika
Qrzysztof
Moderator
Moderator
 
Posty: 2517
Dołączył(a): 26 wrz 2007, o 22:54
Lokalizacja: Kraków

DVB-T Katowice

Postprzez marcdeq » 21 paź 2013, o 12:39

Hmm..a jaki jest sensowny odbiornik, który dałby radę ? Jaką firmę polecasz?
marcdeq
Jestem tu nowy
Jestem tu nowy
 
Posty: 3
Dołączył(a): 21 paź 2013, o 00:10

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do DVB-T Śląskie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość