SATKurier.pl Forum SATKurier.pl Digi-TV.pl Hollex.pl SAT Krak Instalacje optyczne Karty erotyczne SolarKurier.pl BochniaiSol.pl Prezentacje360.pl

Ariva 100E

Dyskusja poświęcona odbiornikom Ferguson z serii Ariva (100, 100E, 102E, 102mini, 120 Combo, 150 Combo, 152 Combo, 200, 200 Combo, 202E, 210 Combo, 220 Combo, 250 Combo, 252 Combo, 52E, HDcombo, TT HD PVR, @Link). Dyskusja o starszych modelach w osobnych działach w środku
Regulamin działu
Użytkownikom odbiorników Ferguson przypominamy, iż publikowanie linków do oprogramowania w wersji pirackiej/alternatywnej/edukacyjnej lub znajdujących się na serwerach z pirackimi plikami jest na tym forum zabronione. Za wrzucanie informacji na temat pirackiego odbioru i linkowania do pirackiego oprogramowania będą przyznawane ostrzeżenia, a w ostateczności BAN-y. Dozwolona dyskusja tylko o oprogramowaniu producenta/MCAS.

Ariva 100E

Postprzez Mibay » 25 mar 2013, o 17:18

Wszystko sprawdzałem. Pracuje na innych złączach, ale nie na tym głównym czyli HDMI. Padło gniazdo ? Wgrywałem nowe oprogramowanie, przywracałem ustawienia fabryczne. I nic...
Mibay
Rozgrzewam się
Rozgrzewam się
 
Posty: 31
Dołączył(a): 11 lut 2009, o 20:28

Ariva 100E

Postprzez Wasyl » 6 kwi 2013, o 16:35

Panowie z niedziałającym HDMI, miło mi jest poinformować, że jest nas już trzech! :D Dzisiaj u mnie też wysiadło HDMI w Arivie 100E :P Ciekawe, kto będzie następny? :lol2:

Rano oglądałem TV i wszystko było jeszcze w porządku, nic nie wskazywało na jakąkolwiek usterkę. Ale kiedy włączyłem trzy godziny później, to już nie miałem sygnału na wyjściu HDMI :/ Sprawdzałem na dwóch różnych kablach HDMI i na dwóch różnych telewizorach, ale wszędzie jest ciemność :( Podpiąłem Arivę do telewizora kabelkiem SCART i przez SCART obraz jest. Próbowałem coś robić, wgrywałem inne oprogramowania, przywracałem ustawienia fabryczne, kombinowałem z innymi ustawieniami - nic to nie dało, obraz na HDMI się nie pojawił. Wygląda na to, że się zepsuło w środku tunera.

Próbować tego naprawiać już nie będę, bo uważam, że w mojej sytuacji nie warto. Szkoda tunera, bo mimo drobnych wad, ceniłem go. Ale ponieważ w najbliższym czasie mam zamiar migrować z Cyfry+ (nc+) do Cyfrowego Polsatu, to i tak bym musiał za kilka miesięcy kupić nowy tuner z gniazdem CI dla Polsatowskiego modułu CAM. Awaria HDMI w Arivie po prostu przyspieszy wymianę tunera i zacznę się rozglądać za nowym już teraz... A do czasu, aż znajdę coś nowego, pomęczę się z Arivą podpiętą przez SCART (niestety o oglądaniu kanałów HD w jakości HD mogę zapomnieć, jedyna rada to nagrywać interesujące pozycje na kanałach HD i oglądać je w HD z laptopa podpiętego do telewizora).
Ferguson Ariva 100E
Cyfra+
Wasyl
Czasami wpadam
Czasami wpadam
 
Posty: 195
Dołączył(a): 29 lis 2011, o 18:36

Ariva 100E

Postprzez jag888 » 7 kwi 2013, o 18:12

Jednak jest nas wiecej, niestety.
Tez mam Ariva 100e i nie działające zlacze hdmi, juz od stycznia...
Nie moge jednak wytrzymać z jakością obrazu po scart i polecam podłączenie Component, jakość jak po hdmi ;)
Generalnie ferguson umowa ręce i wszystkie info jakie przejrzałem odradzaja naprawę z przyczyn kosztownych
Pozdrawiam
Pakiet: Universe+
Opcje dodatkowe: Canal + Platinum, Multiroom, Pace PVR, HBO
59 zł umowa 12 miesięcy, maj gratis
jag888
Rozgrzewam się
Rozgrzewam się
 
Posty: 66
Dołączył(a): 22 sty 2009, o 12:39

Ariva 100E

Postprzez Wasyl » 7 kwi 2013, o 18:37

Ale przecież w Arivie 100E nie ma złącza Component :? Pewnie posiadasz Arivę 100 (bez E). Z tego, co mi wiadomo, te modele różnią się od siebie tym, że w Arivie 100 jest Component i chyba dwa złącza SCART, a w Arivie 100E nie mam Componentu i jest tylko jedno złącze SCART.

Co do jakości obrazu przez SCART, na kanałach SD nie odczułem drastycznego pogorszenia po przesiadce z HDMI na SCART. Ale kanały HD oczywiście nie są w jakości HD i to boli najbardziej! :( Ale jakoś wytrzymam ten ból, to tylko tymczasowe rozwiązanie, w najbliższych dniach na pewno nabędę sobie jakiś nowy tuner! :smile: I raczej nie będzie to już żaden Ferguson...

Tak dokładnie, to jest nas już pięciu z niedziałającym HDMI: najpierw o problemie z HDMI napisał @kaczor24, potem był @BlackWater, potem @Mibay, potem moja skromna osoba, i teraz @jag888. I chyba te Arivy tak już mają, że po pewnym czasie pada HDMI (w moim przypadku - dokładnie po 1,5 roku użytkowania) :(

Nikomu tych tunerów już nie polecam.
Ferguson Ariva 100E
Cyfra+
Wasyl
Czasami wpadam
Czasami wpadam
 
Posty: 195
Dołączył(a): 29 lis 2011, o 18:36

Ariva 100E

Postprzez pacyfic » 10 kwi 2013, o 13:26

Wgraj nowy soft 2.18B8 mi to pomogło :jupi: na problem z HDMI, mimo że serwis pisał, że naprawa nieopłacalna to odbiornik znów działa jak nowy :crazy:
Avatar użytkownika
pacyfic
Rozgrzewam się
Rozgrzewam się
 
Posty: 57
Dołączył(a): 21 lip 2011, o 10:12

Ariva 100E

Postprzez Wasyl » 10 kwi 2013, o 13:53

POTWIERDZAM!!! Wgrałem ten soft i, o dziwo, HDMI odżyło! :brawo: :jupi:

Ciekawa sprawa... Nie rozumiem, co mogło się stać, że w starszych softach nagle przestało działać, a z najnowszym znowu działa...
Ferguson Ariva 100E
Cyfra+
Wasyl
Czasami wpadam
Czasami wpadam
 
Posty: 195
Dołączył(a): 29 lis 2011, o 18:36

Ariva 100E

Postprzez BlackWater » 12 kwi 2013, o 19:29

mam pytanko- minęło kilka dni od aktualizacji softu, HDMI działa w dalszym ciągu, czy to była tylko chwilowa poprawa?
Pytam, bo nie bardzo chce mi się ponownie układać listę kanałów. :D
Nie dyskutuj z deb..em. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
CANAL+ OptimumHD, HD Promo, FilmboxHD do 08.2014r.
BlackWater
Czasami wpadam
Czasami wpadam
 
Posty: 77
Dołączył(a): 27 sty 2011, o 18:36

Ariva 100E

Postprzez AveSilesia1977 » 12 kwi 2013, o 22:30

Mam w 2 mieszkaniach łącznie 6 Tunerów ARIVA 100E od 2010 roku i nigdy nie miałem z nimi problemu także nie rozumiem o co wam chodzi z tym złączem HDMI ja od początku używam tych złącz i nigdy nie miałem żadnego , problemu mam starszy Soft chyba z 2011 roku i wolę przy nim pozostać a nie wgrywać najnowszy
NC+ ALL INCLUSIVE+ od 21.03.13
Fergusson Ariva 100 E
AveSilesia1977
Czasami wpadam
Czasami wpadam
 
Posty: 78
Dołączył(a): 12 kwi 2013, o 11:17

Ariva 100E

Postprzez BlackWater » 15 kwi 2013, o 10:21

AveSilesia1977 napisał(a):Mam w 2 mieszkaniach łącznie 6 Tunerów ARIVA 100E od 2010 roku i nigdy nie miałem z nimi problemu także nie rozumiem o co wam chodzi z tym złączem HDMI

...no to zazdroszczę. U mnie problemy zaczęły się kilka miesięcy po podpięciu zewnętrznego dysku USB (zasilanego wyłącznie z Arivy). Zaniki sygnału HDMI, albo nawet całkowity brak. Złącze SCART działa cały czas bezproblemowo. Po upgrade softu (wersje starsze niż ostatnia) problem znikał na kilka dni. :/
Nie dyskutuj z deb..em. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
CANAL+ OptimumHD, HD Promo, FilmboxHD do 08.2014r.
BlackWater
Czasami wpadam
Czasami wpadam
 
Posty: 77
Dołączył(a): 27 sty 2011, o 18:36

Ariva 100E

Postprzez Wasyl » 16 kwi 2013, o 23:59

BlackWater napisał(a):mam pytanko- minęło kilka dni od aktualizacji softu, HDMI działa w dalszym ciągu, czy to była tylko chwilowa poprawa?
Pytam, bo nie bardzo chce mi się ponownie układać listę kanałów. :D


U mnie działa w dalszym ciągu! :jupi: Po tygodniu od aktualizacji softu nie miałem jeszcze żadnych problemów z HDMI!
Spróbuj wgrać, nic nie tracisz, a jest duże prawdopodobieństwo, że tobie też ożywi HDMI. Mnie i @pacyficowi, jak widać, nowy soft pomógł :smile:

BlackWater napisał(a):U mnie problemy zaczęły się kilka miesięcy po podpięciu zewnętrznego dysku USB (zasilanego wyłącznie z Arivy). Zaniki sygnału HDMI, albo nawet całkowity brak.


Hmmm.... Możliwe, że u mnie też padnięcie HDMI było spowodowane dyskiem... Ja zwykle nagrywam na pendrive 16 GB, ale przez krótki czas (właśnie kilka tygodni przed padnięciem HDMI) testowałem nagrywanie na dysk Seagate 500 GB. Ale potrzebowałem tego dysku do czegoś innego, więc po kilku dniach testowania wróciłem jednak do nagrywania na pendrive. Teraz sobie myślę, że może to ten dysk okazał się zbyt wymagający dla Arivy... A może to tylko zbieg okoliczności i pad HDMI był spowodowany czymś innym.

Nie ważne, po wgraniu softu 2.18B8 HDMI na szczęście znowu działa jak nowe i mam nadzieję, że tak już zostanie! :smile:
Ferguson Ariva 100E
Cyfra+
Wasyl
Czasami wpadam
Czasami wpadam
 
Posty: 195
Dołączył(a): 29 lis 2011, o 18:36

Ariva 100E

Postprzez djstefan » 30 kwi 2013, o 09:04

Witam, mam pytanie, czy ta ARIVA : @Link 100 umożliwia nagrywanie niekodowane na dysk zewnętrzny?
Ostatnio edytowano 23 maja 2013, o 09:53 przez Qrzysztof, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Nie podajemy linków do allegro (regulamin II. 5. viii.)
djstefan
Rozgrzewam się
Rozgrzewam się
 
Posty: 35
Dołączył(a): 21 mar 2013, o 17:35

Ariva 100E

Postprzez lpm11 » 30 kwi 2013, o 09:26

To nie jest 100E. To co napisałeś nie koduje nagrań, ale jest raczej kiepskim modelem.
lpm11
Forum to mój drugi dom
Forum to mój drugi dom
 
Posty: 1289
Dołączył(a): 29 maja 2009, o 23:39
Lokalizacja: Kraków

Ariva 100E

Postprzez djstefan » 23 maja 2013, o 09:02

Hej, mam pytanie. Udało już mi się kupić ten model Arivy, 100E i mam drobny problem.

Mam podłączony dysk i czasami mam takie akcje, że jak chcę coś nagrać to zauważam, że od jakiegoś czasu już nagrywanie jest ustawione, tzn już np nagrywa 5 minut. Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego samoczynnie się nagrywa? Już któryś raz to zaobserwowałem, wątpię bym przypadkowo wcisnął przycisk nagrywania.

A drugie pytanie, czasami zdarza się, że mi się dekoder 'resetuje', tzn wyłącza i uruchamia ponownie, czyli te 15 sekund jestem bez obrazu. Ten typ tak ma?
djstefan
Rozgrzewam się
Rozgrzewam się
 
Posty: 35
Dołączył(a): 21 mar 2013, o 17:35

Ariva 100E

Postprzez lpm11 » 25 cze 2013, o 20:10

Drugie - to znaczy że się wysypuje i uruchamia od nowa. Jeden pomysł - w opcjach znajdź opcję dla której są 2 możliwości : zamrożenie i czarny ekran. Jeżeli zmienisz na czarny ekran - to powinny ustąpić restarty. Albo po prostu zaktualizuj soft.

Odnośnie dysku - w ustawieniach wyłącz nagrywanie timeshift (tą drugą opcję w menu, pierwsza może być włączona)
lpm11
Forum to mój drugi dom
Forum to mój drugi dom
 
Posty: 1289
Dołączył(a): 29 maja 2009, o 23:39
Lokalizacja: Kraków

Ariva 100E

Postprzez p.saw » 26 cze 2013, o 16:04

lpm11 napisał(a):Drugie - to znaczy że się wysypuje i uruchamia od nowa. Jeden pomysł - w opcjach znajdź opcję dla której są 2 możliwości : zamrożenie i czarny ekran. Jeżeli zmienisz na czarny ekran - to powinny ustąpić restarty. Albo po prostu zaktualizuj soft.

Potwierdzam. Miałem to samo na Arivie 200C. Zmiana na czarny ekran przy przełączaniu kanałów wyeliminowała restarty. Może zmiana softu... Ale ja zostaję przy starym bo działa stabilnie.
Comfort+, 6xC+, HBO, Cinemax, MR; oferta na 15m-cy ze średnią 53,28zł.
Cameleon x 2, Clone+;
Pace PVR, Sagem DSI87, Ferguson 200C, 120C, FK-7000
.
Avatar użytkownika
p.saw
Zaglądam regularnie
Zaglądam regularnie
 
Posty: 370
Dołączył(a): 19 sie 2011, o 22:39

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ferguson Ariva

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 2 gości