Skocz do zawartości


Opticum HD X110TS


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
37 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście
  • Od: --

Napisano 09 luty 2013 - 12:52

21 stycznia 2012 roku na polskim rynku pojawił się nowy odbiornik combo od Globo - Opticum HD X110TS:

satkurier.pl
satteam.pl

Czy ktoś może już posiada ten odbiornik i testował go z modułem CAM CI Cyfrowego Polsatu? Czy obsługuje E-AC3?

#2 pitter

pitter

    Moderator

  • Moderacja
  • 6342 postów
  • Od: 15 sie 2006
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 10 luty 2013 - 00:24

Moduł CAM CP działa, bo niby czemu miałby nie działać?
Nie wiem jak kombinacja np. moduł CP + karta TNK, trzeba by to kiedyś sprawdzić.
E-AC3 też działa, są wszystkie trzy ścieżki na TVP1 z DVB-T.

Tuner "pochodzi" od modelu X8 dedykowanemu NNK. Może o tym świadczyć fakt, że podczas edycji listy, po wywołaniu "pomocy" dostajemy info, że edycja kanałów 1 - 100 może być ograniczona... ja tam ograniczeń nie widzę. Chyba na szybko przerabiali soft pod nowy model.

Tuner ma wejście i wyjście dla DVB-T oraz wejście dla DVB-S2 bez przelotki! Głowica DVB-T chyba do najlepszych nie należy, były problemy z odbiorem, w prawdzie antena była niezbyt wyszukana ale "normalny tuner DVB-T" oraz "pospolita karta USB" jakoś większych problemów nie miały.

Jak wspomniałem, soft robiony "na kolanie".
1. Skanowanie pojedynczych transponderów jest nieżyciowe, po każdym skanowaniu wywala w tryb oglądania i kanał nr 1 na liście.
2. Jakiś babol, który nie pozwala na usunięcie nieaktualnych transponderów z listy satelity Astra 4, kasować kasuje ale zmian nie zapamiętuje.
3. Edycja listy kanałów - żenujące, brak wglądu na jakiekolwiek parametry kanału. Dodanie kanału "po PIDach" chyba niemożliwe.

Brak zegarka na czuwaniu.

Tuner działa ale ktoś musi się przyłożyć do oprogramowania.
Najczęstsze kłamstwo w Internecie?
- Szukałem, ale nie znalazłem.

#3 Crossi

Crossi

    Rozpisany

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 497 postów
  • Od: 25 paź 2011

Napisano 10 luty 2013 - 01:54

Dokładnie - softy Opticuma są bardzo słabe to fakt. Na minus do tego jeszcze to że te dekoder oparty jest na chipsecie ALi - lipa, jak widać tego "szrotu" mają dużo na stanie.
Jak z ceną? Maksymalnie dałbym za niego 150 PLN - żadnych innowaćji, przerobiony odrzewany kotlet...
Czy Opticum nie może żrobić czegoś na Linuxie??

OPTICUM AX ODIN PLUS : 13E/19.2E/23.5E/28.2E


#4 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście
  • Od: --

Napisano 10 luty 2013 - 17:09

Moduł CAM CP działa, bo niby czemu miałby nie działać?

Nie wiem. Pytałem się tylko o to,czy ktoś go testował. Chciałem dowiedzieć się głównie tego, czy wszystkie kanały dostępne w ofercie CP są bez problemu dekodowane przez ten odbiornik. Rozumiem, że wszystkie dekodują się bez problemu? :)
A za resztę opinii dziękuję. Dają trochę do myślenia, ale przy tej cenie to nie są aż tak dużym problemem. :)

Na minus do tego jeszcze to że te dekoder oparty jest na chipsecie ALi - lipa, jak widać tego "szrotu" mają dużo na stanie.

Szukam nie za drogiego odbiornika combo, który nie stwarza większych problemów, czyli gdy przełączę na kanał to widzę obraz i słyszę dźwięk kanału, nie zawiesza się (a jeśli już to bardzo rzadko) i nie ma problemów z nagrywaniem. :)
Czy ten odbiornik nagrywa do rozszerzenia .trp?

#5 pitter

pitter

    Moderator

  • Moderacja
  • 6342 postów
  • Od: 15 sie 2006
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 11 luty 2013 - 00:34

Pojęcia nie mam czy wszystkie kanały, nie mam i nie zamierzam mieć "wszystkiego jak leci".
Tuner nagrywa bez udziwnień, do .ts oczywiście. Dzisiaj go ustawiłem aby nagrał program podczas mojej nieobecności. Zadanie wykonał.
Najczęstsze kłamstwo w Internecie?
- Szukałem, ale nie znalazłem.

#6 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście
  • Od: --

Napisano 11 luty 2013 - 01:03

Pojęcia nie mam czy wszystkie kanały, nie mam i nie zamierzam mieć "wszystkiego jak leci".

No, ja też nie chcę mieć wszystkiego jak leci, ale dobrze by było, gdyby odbiornik obsługiwał w prawidłowy sposób wszystkie kanały z oferty CP. Zawsze przecież można zmienić konfigurację pakietów albo dostać jakieś pakiety gratis na określony czas. :)

Informacja o nagrywaniu bardzo pozytywna i zaskakująca, bo do tej pory byłem przekonany, że Opticumy nagrywają tylko do .trp. :)

#7 bartomello

bartomello

    Czasami wpadam

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 207 postów
  • Od: 23 sty 2011

Napisano 11 luty 2013 - 06:57

Przypuszczam, że tak jak już wspomniano w innych wątkach o Opticumach/Fergusonach na ALI M3606 nagrany kanał rozkodowywany z karty jest nagrywany jako zakodowany, podczas gdy kanały FTA lub nagrywane z CAM nagrywają się bez kodowania. Ktoś potwierdzi lub zaprzeczy?

STB: Golden Media Triplex; Opticum HD 9600 Prima; Opticum X4
CP: moduł CI na własność - tymczasowo nieużywany
nc+: Karta Cameleon - Start+, CANAL+Discovery i CANAL+SERIALE, History i H2 za ~28 zł


#8 pitter

pitter

    Moderator

  • Moderacja
  • 6342 postów
  • Od: 15 sie 2006
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 13 luty 2013 - 17:41

Jednak komunikaty z modułu CP nie pozwalają na jednoczesne korzystanie z właśnie modułu i innej karty w czytniku, jeśli za dekodowanie ma odpowiadać karta, gdy moduł CP (i karta w nim) nie mają uprawnień do danego kanału. Znany tekst "tego kanału nie ma w Twoim abonamencie" i koniec oglądania.
Najczęstsze kłamstwo w Internecie?
- Szukałem, ale nie znalazłem.

#9 monterplus

monterplus

    Niedoświadczony

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • Od: 27 maj 2013

Napisano 27 maj 2013 - 11:19

A ja mam pytanie o nagrywanie.
W opisie tunera jest podane że współpracuje z dyskiem USB OPTICUM, czy tylko z tym czy dowolnym USB.
Drugie pytanie tyczy się również nagrywania, czy nagrywa z EPG czy jest tylko TIMER
Z góry dzięki

#10 pitter

pitter

    Moderator

  • Moderacja
  • 6342 postów
  • Od: 15 sie 2006
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 27 maj 2013 - 13:21

Współpracuje z różnymi nośnikami, nagrywanie programowane z EPG lub ręcznie.
Najczęstsze kłamstwo w Internecie?
- Szukałem, ale nie znalazłem.

#11 monterplus

monterplus

    Niedoświadczony

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • Od: 27 maj 2013

Napisano 29 maj 2013 - 10:33

Może powtórzę pytanie . Jakie pojemności dysków Opticum HD X110TS obsługije ? czy obsługuje dyski bez zasilania 2,5" ?

#12 BartekSuro

BartekSuro

    Niedoświadczony

  • Użytkownicy
  • 40 postów
  • Od: 21 sie 2012
  • LokalizacjaIserlohn - Niemcy / Pieniezno - Polska

Napisano 07 lipiec 2013 - 12:24

Czesc,

mam zamiar kupic Dekoder. Widzialem na jakies Stronie ze on ma taki Niebieski Interfejs, taki jak by Kachelki no takie Niebieskie.
I wie ktos, czy sie oplaca go Kupic?

Dzieki.

Edision Argus Mini HD - Cyfra+
ADB 1180S/1 - Telewizja na karte smart HD

Inverto Black Premium 40mm Single LNB
Czaszka 85cm HotBird 13°


#13 railroad

railroad

    Rozpisany

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 337 postów
  • Od: 16 sie 2011

Napisano 22 wrzesień 2013 - 21:18

Kupiłem ten tuner i żałuje. Zamierzam go oddać, chyba że ktoś mi pomoże. Wgrałem nowsze oprogramowanie ze strony opticuma (na stronie są dwie wersje i na każdej występuje ten sam problem, który dalej opiszę).
Gdy na tunerze mamy kanały DVB-T i kanały SAT, to występuje dość irytujący problem. Gdy na pilocie wybierzemy kanał z przedziału od 1-100 wszystko jest prawidłowo, natomiast gdy już chcemy włączyć kanał od 101 w górę, np. 156 to tuner odejmie sobie "100" i włączy kanał 56, jak chcemy włączyć 377 to przełączy się na 277 itd. Paranoja jakaś.
Natomiast gdy na liście kanałów nie będziemy mieli żadnego kanału z DVB-T to tuner będzie się przełączał na prawidłowe kanały. Tylko to żadne rozwiązanie problemu, co mi po tunerze combo jak musiałbym usunąć kanały naziemne.
Pytanie czy ktoś może ma oryginalne oprogramowanie, które było wgrane podczas zakupu? Dodam, że można utworzyć kopię tego oprogramowania np. na pendrive bezpośrednio z odbiornika, jest taka opcja w menu. Może na fabrycznym oprogramowaniu nie ma tego błędu. Bardzo proszę o pomoc.
Jeżeli to możliwe to proszę o kontakt na priw podam e-mail.

#14 pitter

pitter

    Moderator

  • Moderacja
  • 6342 postów
  • Od: 15 sie 2006
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 22 wrzesień 2013 - 21:45

O pierwszym oprogramowaniu tunera nawet nie myśl - kompletna pomyłka.
Kolejne wersje to także dobre komedie, jak już z resztą sam zauważyłeś. Ciągle jakieś błędy, niedoróbki czy dziwaczne zachowanie.
Spróbuj z wersją poprzednią ale ostrzegam, że to wersja robiąca z tunera sprzęt pod SmartHD (włącza się ciągle na TVN, wyświetla chory komunikat z pytaniem czy aktualizować listę kanałów, itp. itd.)
Najczęstsze kłamstwo w Internecie?
- Szukałem, ale nie znalazłem.

#15 railroad

railroad

    Rozpisany

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 337 postów
  • Od: 16 sie 2011

Napisano 22 wrzesień 2013 - 21:48

Na tej wersji pod SmartHD jest dokładnie tak samo. A masz może tą pierwszą wersję?

#16 pitter

pitter

    Moderator

  • Moderacja
  • 6342 postów
  • Od: 15 sie 2006
  • LokalizacjaBiałystok

Napisano 22 wrzesień 2013 - 22:35

Chyba nie mam, a może tylko nie potrafię w tej chwili znaleźć. Uwierz mi - nie warto. Jak chcesz mieć w pełni funkcjonalny tuner combo, to na pierwszym oprogramowaniu tego nie uzyskasz.
Skoro ten sam błąd występuje w dwóch nowszych wersjach, to pewnie będzie i w najstarszej.
Najczęstsze kłamstwo w Internecie?
- Szukałem, ale nie znalazłem.

#17 railroad

railroad

    Rozpisany

  • Użytkownicy
  • PipPipPip
  • 337 postów
  • Od: 16 sie 2011

Napisano 22 wrzesień 2013 - 22:50

Może jednak błędu by nie było i przynajmniej na razie bym miał fabryczny soft dopóki nie poprawią nowszego. Jeżeli nie masz to szkoda, może jeszcze ktoś inny będzie miał.

#18 syzio

syzio

    Niedoświadczony

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • Od: 03 paź 2013

Napisano 03 październik 2013 - 17:29

Witam,
Jestem nowy na forum i kompletnie zielony w tym temacie (tv sat). Witam i od razu mam problem związany z w.w. dekoderem.
Otóż dzisiaj dostałem go i podłączyłem do telewizora i podpiąłem antenę satelitarną. W instrukcji jest napisane, że przy pierwszym uruchamianiu pojawi się ekran powitalny (kreator konfiguracji), który się nie pojawił i nie pojawia, nic się nie pojawia.
Mam kartę SmartHD+.
Dziwi mnie to, dlaczego na ekranie telewizora nie pojawia się kompletnie nic. Nawet menu dekodera nie działa (pusta, niebieska plansza), nie ma żadnych programów FTA, ani DVB-T!
Proszę o poradę, co zrobić w takiej sytuacji.

Pozdrawiam!

#19 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście
  • Od: --

Napisano 03 październik 2013 - 19:46

O ile wszystko rzeczywiście dobrze podłączyłeś i dekoder nie działa, to nie pozostaje Ci nic innego jak "podziękować" temu, kto Cię tym czymś obdarował.

#20 a.cisek1

a.cisek1

    Czasami wpadam

  • Użytkownicy
  • PipPip
  • 188 postów
  • Od: 08 sty 2010

Napisano 04 październik 2013 - 10:36

Nie wiem, czy moja rada ci w czymś pomoże bo nie znam tego tunera ale spróbować warto.
Pierwsza uwaga dotyczy sprawdzenia, czy twój telewizor jest przełączony na odpowiednie wejście - nie zawsze jest to przełączenie automatyczne.
Druga uwaga - spróbowałbym połączenia innym sposobem np. za pomocą kabla HDMI jeśli obecne to np. EURO, bo są np. w innych typach tunerów Opticum dostępne softy, które są widoczne tylko przy podłączeniu HDMI, być może twój tuner tak ma.