Skocz do zawartości


Zdjęcie

Znikające częstotliwości po drodze do dekodera


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 SireK86

SireK86

    Niedoświadczony

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • Od: 01 gru 2017

Napisano 01 grudzień 2017 - 23:10

Dzień dobry,

 

z dnia na dzień straciłem dużą ilość programów w moim dekoderze. Korzystam z satelity Eutelsat 36B w Afryce.

 

Instalacja składa się z konwertera typu Quad -> Splitter'a (Kathrein EBX 520) -> Multiswitch'a (Kathrein EXR508) -> Kablem do dekodera (wejście LNB).

 

Obecnie w powyższej konfiguracji mogę włączyć zaledwie kilka kanałów, na pozostałych wyświetla się słaba jakość sygnału lub całkowity jego brak.

 

Gdy podłączyłem się dekoderem bezpośrednio pod kabel idący z konwertera (np. Wysokiej częstotliwości w polaryzacji poziomej - sygnał RF). Dekoder bez problemu wykrył połowę programów, druga połowa wyświetla się gdy przełożę kabel na polaryzację pionową.

Nastepnie podpiąłem się w wyjście "splitter'a" wysokich częstotliwości, otrzymując taki sam efekt jak przy podłaczeniu bezpośrednim pod konwerter.

Niestety gdy krótkim kablem podpiąłem się pod wyście LNB Multiswitch'a, większość kanałów zniknęła, pozostała jedynie garstka. Zamieniłem multiswitch na model Kathrein EXR 2508, i mam ten sam efekt.

 

Niestety nie posiadam miernika częstotliwości.

 

Czy oba multiswitche są rozwalone ?? a może po prostu zmieniło się pewne pasmo które nie jest obsługiwane przez te multiswitche.

 

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tej zagadki.

 

Pozdrawiam,

Sylwester



#2 Mr. Orbita

Mr. Orbita

    Administrator

  • Administracja
  • 13946 postów
  • Od: 12 sie 2006
  • LokalizacjaKraków

Napisano 01 grudzień 2017 - 23:42

Konwerter jak rozumiem masz quattro, nie quad? To nie to samo. Piszesz na początku o quadzie, co w tej instalacji byłoby błędnym wyborem, później że na kablu od konwertera jest jedno pasmo i polaryzacja, co by jednak sugerowało quattro. Konwertera quad nie można użyć w tej instalacji. Jeśli taki jest, to może generować różne nieoczekiwane problemy, gdyż wymaga on przełączania pasma i polaryzacji na wyjściach, co już wcześniej robi multiswitch i zapewne dalej np. 22 kHz do sterowania pasmem nie przepuszcza, w efekcie konwerter może utknąć na dolnym lub na górnym paśmie bez możliwości przełączenia. Ale piszesz, że po podpięciu do tunera jednego przewodu miałeś jedną polaryzację (aczkolwiek - powinna to być ćwiartka - jedna polaryzacja i albo pasmo dolne, albo górne, nie całość), więc może quattro. Przydałoby się więcej informacji o LNB, najlepiej model.

 

Jaki jest cel stosowania EBX520? Masz tam więcej switchów? Jeśli nie - jest zbędny, a przewody z konwertera quattro prosto do EXR508.

 

Przy spinaniu całości jeśli konwerter to quattro - nie można pomylić przewodów - poza 13V i 18V, czyli polaryzacjami muszą zgadzać się też stany 0/22 kHz. Jeśli np. w konwerterze wyjście jest opisane jako VL, to wchodzi do 13V 0kHz.

 

Szanse, że akurat 2 switche strzeliły identycznie są niewielkie. Natomiast być może wskazane byłoby sprawdzenie przewodów - może gdzieś jakieś zwarcie?

 

Bez miernika w takiej sytuacji trochę strzelanie w ciemno... Ostatecznie może coś podpowiedzieć, jeśli zrobisz listę z jakich częstotliwości kanały powinny być, a z jakich zostają finalnie po spięciu wszystkiego.


Specjalista DVB, ogarniający także media, testy sprzętu, webdev, admin, playout szuka pracy, wymagania - 4k/mc, pisać na PW
STARS.TV = muzyka :D
Uwaga! Nie udzielam porad technicznych przez PW, pisz na forum!

Pozdrawiam :)


#3 SireK86

SireK86

    Niedoświadczony

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • Od: 01 gru 2017

Napisano 02 grudzień 2017 - 10:08

Dzień dobry,

 

Tak, mam konwerter quattro. Przepraszam z mój brak precyzyjności.

Splitter EBX520 - jedno z wyjść wysokiej częstotliwości (High freq.- Vertical lub Horizontal, bez różnicy) poprowadzona jest do kontrolera nastaw anteny satelitarnej Seatel (system znajduje się na statku), kontroler też musi "widzieć" czy namierzył porządaną częstotliwość. Pozostałe wyjścia (Low/High w obu polaryzacjach) są na sztywno spięte z multiswitchem (EXR508) po przez przejściówkę którą oferowało Kathrein ... i potem już do dekoderów.

 

Pomijałem już splitter, używając przy tym wejście/wyjście RF w kotrolerze satelity... efekt taki sam jak na początku zarówno na jednym i na drugim multiswitchu.

Przewody nie były mylone, nikt raczej nie przemieniał kabli w nocy, tak dla zabawy :wink:.

Zwarcie... nie za bardzo bo wszystko działa gdy pomijam multiswitch.. na tych samych przewodach.

 

Z tymi częstotliwościami to też takie zagadkowe .. przykładowo, po spięciu wszystkiego jest program SuperSport Blitz, na tych samych paramterach częstotliwości (11900 H, DVB-S, SR 27500, FEC: 3/4) powinien również być wyświetlany program SuperSport 7 Africa, jednak już tego drugiego i kilku innych dekoder nie wyświetla. (częstotliwości brałem z https://www.lyngsat....V-Africa.html).

Dodatkwo, po wejściu w ustawienia dekodera dla danego programu, wyświetla dla wspomnianego Blitz'a czestotliwość 1216900 (ale czego nie wiem, kHz?)

Nawet próbowałem z innym dekoderem... ta sama sytuacja.

 

Nie wiem już za bardzo :roll:

 

Pozdrawiam,

Sylwester



#4 SireK86

SireK86

    Niedoświadczony

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • Od: 01 gru 2017

Napisano 08 grudzień 2017 - 13:58

Dzień dobry.

 

Wcześniej opisany przypadek rozwiązał się samodzielnie :crazy: .

Wczoraj jeszcze musiałem przekładać kabel miedzy jedną, a drugą polaryzacją. Późnym wieczorem sygnał zniknął kompletnie, chyba było to związane z pogodą.. nie mam pojęcia.. ciemno było :wink:

Ale od dzisiejszego ranka, wszystko wróciło do stanu z przed miesiąca. Multiswitch LNB prawidłowo wypuszcza sygnał na dekodery. Mogę swobodnie przeglądać kanały :popcorn: , bez ingerencji fizycznej w instalację.

Temat zamknięty, nic nie wymieniałem, nic nie zmieniałem.

 

Z poważaniem,

Sylwester