Skocz do zawartości


Zdjęcie

Jaki dekoder jednocześnie do nc+ i Cyfrowego Polsatu?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
260 odpowiedzi w tym temacie

#1 Feniks1983

Feniks1983

    Aktywny

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 664 postów
  • Od: 01 cze 2010
  • LokalizacjaSiemianowice Śl.

Napisano 22 wrzesień 2013 - 17:59

Witam,

jestem abonentem nc+ i posiadam kartę po Cyfrze+ (chyba nazywa się kameleon, ta z ostatnich jakie dawali przed fuzją). Teraz chciałbym mieć też Cyfrowy Polsat razem z nc+ na jednym dekoderze. Oczywiście, dekoder chciałbym żeby był z dyskiem i żeby można było na Nim jeden program nagrywać a inny oglądać. Rozumiem, że jeśli chcę mieć Cyfrowy Polsat, to musiałbym kupić moduł CI, tak? Czy takie moduły są obecnie jeszcze w sprzedaży w CP? Jeśli tak, to który dekoder/tuner będzie najlepszy, aby obie te telewizje mieć na jednym TV? Co do ceny to nie chciałbym oczywiście jak najlepszy dekoder za jak najmniejsze pieniądze, ale nie znam się na tym w ogóle więc zdaje się na Wasze propozycje również jeśli chodzi o cenę.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Comfort+8C+Multiroom Standard 64,90zł


#2 Umkwatata

Umkwatata

    Forum to mój dom

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 2184 postów
  • Od: 19 sty 2011

Napisano 03 listopad 2013 - 23:22

Nie orientuje sie, ale Cyfrowy Polsat powinien oferowac w sprzedazy swoje karty z modulami CAM - nie mozesz kupic sobie sam modulu CI, to nie zadziala. To jest to, czego potrzebujesz: http://www.cyfrowypo... ... ci-plus.cp

Najtanszym sposobem na odbior obydwu platform to dekoder typu Ferguson Ariva 210 Combo (ok. 250 zl), ktory posiada zarowno czytnik kart oraz gniazdo CI, niezbedne do odbioru tego co chcesz. Jednak jezeli chcesz jeszcze, zeby ten dekoder posiadal dysk wewnetrzny, z dwoma glowicami, to sprawa sie troche komplikuje - taka zabawka kosztuje duuuzo wiecej (nie interesowalem sie ostatnio lepszym sprzetem, ale ponizej 500 zl raczej czegos takiego nie znajdziesz). Na pewno wiekszosc Dreamboxow lub Ferguson z wyzszdej polki bedzie spelniala twoje wymagania.

Jednak musisz zdac sobie sprawe, ze w przyszlym roku jak Ci sie skonczy umowa z Cyfra+ (bo napisales, ze masz karte po Cyfrze+, wiec pewnie przedluzona na starych zasadach jeszcze) to aby ogladac nC+ rowniez bedziesz musial wziac nC+ z modulem CAM - wtedy albo bedziesz musial przekladac moduly CP i nC+ w slocie (bo Ariva 210 ma tylko jeden slot) albo kupic jakis wypasiony dekoder (tak jak mowilem ktorys z Dreamboxow np.) z kilkoma slotami na moduly, jednak to nie sa tanie sprzety.
nC+ FULL | Ferguson Ariva 120 Combo | Multiroom | Karty Cameleon

Promotor K-POPu w Polsce

#3 Barti

Barti

    Moderator

  • Moderacja
  • 6605 postów
  • Od: 12 maj 2007
  • LokalizacjaOpolszczyzna

Napisano 03 listopad 2013 - 23:26

Ja polecam posiadanego przez siebie Fergusona Ariva 202E. Działa znakomicie zarówno z kartą nc+ (karta dawnej CYFRY+, tzw. "Cameleon"), a także z modułem CAM CI+ Cyfrowego Polsatu. Ariva 202E jest nowsza od Arivy 210 Combo. Jeśli potrzebujesz tunera z głowicą DVB-T to możesz wybrać model Ariva 250 Combo. Jest to de facto to samo, co Ariva 202E, tylko właśnie dodatkowo ma głowicę do DVB-T.

barti_skforum_sign_ipb.pngbarti_skforum_qrcode.png
Nie udzielam porad za pomocą Prywatnych Wiadomości (PW). Masz problem? Masz jakieś pytania? Pisz na forum w odpowiednim dziale i wątku.


#4 sonik79

sonik79

    Połowa mocy ;)

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1475 postów
  • Od: 07 lis 2008
  • Lokalizacjaz pod laski(ego)

Napisano 03 listopad 2013 - 23:41

Rozumiem, że jeśli chcę mieć Cyfrowy Polsat, to musiałbym kupić moduł CI, tak? Czy takie moduły są obecnie jeszcze w sprzedaży w CP?

Do umowy na pakiet Familijny HD (lub wyższy) dostaniesz na wynajem moduł za złotówkę.
freebox @ nbox BSKA // miraclebox HD-9 // CP HD3000

#5 DamPrz

DamPrz

    Połowa mocy ;)

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1266 postów
  • Od: 22 kwi 2013

Napisano 24 marzec 2014 - 18:49

Czyli Ariva 210 Combo z gniazdem CI spokojnie radzi sobie z modułem CI+ Polsatu?

Barti, Jak tam to wygląda w praktyce? Przełączanie kanałów z nC+ na CP? Generalnie gdy miałem moduł pod TNK SD i kartę Cyfry+ to ogólnie tuner zwolnił działanie, nieraz myślał dłużej itd. Gdy przełączałem z nSport (moduł CI) na ATM Rozrywka (DVB-T) to kanał nie załapywał.
Ustawiasz ręcznie z której karty ma pobierać uprawnienia dany kanał, żeby szybciej się wczytywały czy wszystkie kanały masz ustawione na "Automatycznie"?

11260754676743087006.gif


#6 Barti

Barti

    Moderator

  • Moderacja
  • 6605 postów
  • Od: 12 maj 2007
  • LokalizacjaOpolszczyzna

Napisano 25 marzec 2014 - 08:44

@DamPrz
Ja obecnie posiadam moduł CAM CI+ Cyfrowego Polsatu w gnieździe CI mojej Arivy 202E oraz kartę Smart HD+ w czytniku uniwersalnym tunera. Nic się "nie gryzie" między tą kartą Smart HD+, a modułem CAM Cyfrowego Polsatu. Przełączanie pomiędzy kanałami z obu tych ofert jest u mnie płynne i bezproblemowe. Opcję "dekoduj przez" na większości kanałów mam ustawioną na "Automatycznie". Tylko na jednym z transponderów (z którego nadawane są MTV, BBC HD, itd.) musiałem tę opcję ustawić na "interfejs wspólny CI", bo w trybie automatycznym nie chciało mi tych kanałów dekodować.
Należy też brać pod uwagę fakt, że Ferguson Ariva 210 Combo jest tunerem starszej generacji. Nowsze to np. Ariva 102E, 202E, 150/152 Combo i 250/252 Combo.

barti_skforum_sign_ipb.pngbarti_skforum_qrcode.png
Nie udzielam porad za pomocą Prywatnych Wiadomości (PW). Masz problem? Masz jakieś pytania? Pisz na forum w odpowiednim dziale i wątku.


#7 DamPrz

DamPrz

    Połowa mocy ;)

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1266 postów
  • Od: 22 kwi 2013

Napisano 25 marzec 2014 - 19:18

Rozumiem, że jeśli chcę mieć Cyfrowy Polsat, to musiałbym kupić moduł CI, tak? Czy takie moduły są obecnie jeszcze w sprzedaży w CP?

Do umowy na pakiet Familijny HD (lub wyższy) dostaniesz na wynajem moduł za złotówkę.


Z tego co widzę na stronie to moduł za 1 zł na wynajem można brać już od Rodzinnego (19,90/m-c).
Są tam kanały Polsat Sport i Polsat Sport Extra w wersji SD.

11260754676743087006.gif


#8 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście
  • Od: --

Napisano 26 marzec 2014 - 00:06

@Barti, nie epatuj proszę Fergusonami, bo to nie są tak naprawdę dekodery, które warte są uwagi, i to z wielu powodów.

De facto, to nie mógłbym z czystym sumieniem polecić żadnego dekodera składanego z chińskich klocków w polskich montowniach.

#9 Barti

Barti

    Moderator

  • Moderacja
  • 6605 postów
  • Od: 12 maj 2007
  • LokalizacjaOpolszczyzna

Napisano 26 marzec 2014 - 00:15

@Jego Cień
To, że te Fergusony nie są "wysokich lotów" to wiem. Za taką cenę nie można przecież oczekiwać cudów. Jednak do zwyczajnego oglądania telewizji wystarczają. Ja tam z mojego tunera jestem zadowolony. :)

barti_skforum_sign_ipb.pngbarti_skforum_qrcode.png
Nie udzielam porad za pomocą Prywatnych Wiadomości (PW). Masz problem? Masz jakieś pytania? Pisz na forum w odpowiednim dziale i wątku.


#10 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście
  • Od: --

Napisano 26 marzec 2014 - 00:20

@Barti, każda pliszka swój ogonek chwali. :D

A co powiesz o tym: http://www.hollex.pl... ... e-z-dvb-t2 :?:

#11 Barti

Barti

    Moderator

  • Moderacja
  • 6605 postów
  • Od: 12 maj 2007
  • LokalizacjaOpolszczyzna

Napisano 26 marzec 2014 - 01:47

Cóż, nie będę się wypowiadać na temat sprzętu, którego nie posiadam. 8)
Tuner, do którego link podałeś, z wyglądu niezbyt mi się podoba. A już szczególnie "razi" mnie ten napis "Germany" na jego przedniej klapce. :/
Ale to tak na marginesie, bo nie to jest przedmiotem niniejszego wątku. :read:

barti_skforum_sign_ipb.pngbarti_skforum_qrcode.png
Nie udzielam porad za pomocą Prywatnych Wiadomości (PW). Masz problem? Masz jakieś pytania? Pisz na forum w odpowiednim dziale i wątku.


#12 DamPrz

DamPrz

    Połowa mocy ;)

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1266 postów
  • Od: 22 kwi 2013

Napisano 26 marzec 2014 - 08:20

@Barti, każda pliszka swój ogonek chwali. :D

A co powiesz o tym: http://www.hollex.pl... ... e-z-dvb-t2 :?:


Wygląda nieźle. Cena też nie jest zła. Rozumiem, że on bez problemu uciągnie nC+ i CP.

11260754676743087006.gif


#13 Pas Ratunkowy

Pas Ratunkowy

    Aktywny

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPip
  • 824 postów
  • Od: 16 kwi 2013

Napisano 26 marzec 2014 - 09:19

@Barti, nie epatuj proszę Fergusonami, bo to nie są tak naprawdę dekodery, które warte są uwagi, i to z wielu powodów.

De facto, to nie mógłbym z czystym sumieniem polecić żadnego dekodera składanego z chińskich klocków w polskich montowniach.


No proszę, a mi ten z klocków lata już 5 lat. Kiedyś zarówno z C+ i CP...

nc+ superpremium+
Vu+ Duo2 2TB @ VTi 9.0.3


#14 Barti

Barti

    Moderator

  • Moderacja
  • 6605 postów
  • Od: 12 maj 2007
  • LokalizacjaOpolszczyzna

Napisano 26 marzec 2014 - 17:57

@Pas Ratunkowy
No właśnie! Mi również. :) W moim przypadku jest już ok. 3 i pół roku. Na obecnie posiadanym "Ferdku" oczywiście. Poprzednio miałem "Ferdka" AF-7318UCI, który do dziś jest w pełni sprawny. Obecnie korzysta z niego moja babcia z kartą "TnK SD". :)
Dlatego ja uważam, że dla kogoś, kto chce po prostu zwyczajnie oglądać telewizję i nie potrzebne mu w takim tunerze dodatkowe bajery, taki "Ferdek" w zupełności wystarczy. Tym bardziej taki z tzw. nowszej serii "Ariva". Jak już wyżej wspomniałem, nie jest to sprzęt "och i ach", ale generalnie zły też nie jest... :roll:
A czy ten przytoczony wyżej w linku tuner marki Golden Media jest produkowany w Niemczech? Wątpię w to, biorąc pod uwagę jego cenę. Gdyby był produkowany w Niemczech to pewnie kosztowałby co najmniej drugie tyle... :roll:

barti_skforum_sign_ipb.pngbarti_skforum_qrcode.png
Nie udzielam porad za pomocą Prywatnych Wiadomości (PW). Masz problem? Masz jakieś pytania? Pisz na forum w odpowiednim dziale i wątku.


#15 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście
  • Od: --

Napisano 26 marzec 2014 - 23:10

No proszę, a mi ten z klocków lata już 5 lat. Kiedyś zarówno z C+ i CP...

To wszystko kwestia tego, jak postrzegamy słowo standard, bo dla jednego w standardzie mieszczą się dekodery klasy Fergusonów, czy Globo, a dla innych będzie to trudny do zaakceptowania kompromis.
U mnie w sypialniach, również stoją Globo TS9600/PRIMA, ale pasują jedynie do klasy sypialnianej i do niczego więcej, przynajmniej przy moich kryteriach.

A już tak zupełnie na marginesie, to można spędzić swe całe życie naginając się do trudnych kompromisów i jeść na porcelicie zamiast na porcelanie, albo kupując paździerzowe meble zamiast drewnianych, ale przy chwili zastanowienia, czy takie życie można uznać za prawdziwe, skoro otaczają nas dookoła, tylko jakieś nieudolne protezy?

#16 SONY23

SONY23

    Amator

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 101 postów
  • Od: 17 sie 2012

Napisano 27 marzec 2014 - 08:07

Muszę wziąść w obronę firmę globo. Mam już dobrych parę lat ich dekoder HD TS-1 i tylko to, że nie radzi sobie z nowymi formatami video i brakiem aplikacji internetowych nie zamieniłbym go na dwa inne, które kupiłem później. Ostatnio Amiko Alien Triplex wgrał mi na dysk twardy taki plik, że non stop zawieszał mi dekoder, do tego stopnia, że musiałem go odłączyć. Nie pomagały próby usunięcia feralnego pliku z poziomu dekodera ani nawet komputera, nie próbowałem tylko formatowania (szkoda filmów na dysku). Podpiołęm ów dysk do Globo a ten bez problemu usunął szkodnika w ciągu paru sekund. Głowice ma tak czułe, że wystarczy, żeby na ścianie był talerz i kanłay łapie bez problemów, inne dekodery podpięte pod ten sam sygnał już sobie tak dobrze nie radzą...
A co do dekodera z linku podanego przez Jego Cień, to czy przypadkiem nie jest to to samo co Ariva 250 Combo tylko w innych szatach ?

#17 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście
  • Od: --

Napisano 27 marzec 2014 - 12:48

...
A co do dekodera z linku podanego przez Jego Cień, to czy przypadkiem nie jest to to samo co Ariva 250 Combo tylko w innych szatach ?

To nie szata zdobi człowieka, choć i to powiedzonko jest mocno na wyrost, bo któż analizuje przygodnie spotkanego człowieka?
Zwykle zwraca się uwagę właśnie na tę nieszczęsną szatę. :)

Inaczej jednak się sprawy mają w odniesieniu do sprzętu, bo tu przede wszystkim warto patrzeć na firmę i standardy montażu, wsparcie techniczne i takie tam szczególiki, by później nie zostać z tym czymś, sam jak przysłowiowy palec w ... rzyci.

Miałem do czynienia z Fergusonami i zdecydowanie już nikomu ich nie polecę.

#18 DamPrz

DamPrz

    Połowa mocy ;)

  • Użytkownicy
  • PipPipPipPipPip
  • 1266 postów
  • Od: 22 kwi 2013

Napisano 27 marzec 2014 - 13:35

Golden Media Wizard HD Vote nie różni się zawiele od Fergusona Ariva.
Cena podobna, parametry podobne.

11260754676743087006.gif


#19 SONY23

SONY23

    Amator

  • Użytkownicy
  • Pip
  • 101 postów
  • Od: 17 sie 2012

Napisano 27 marzec 2014 - 14:32

...

Miałem do czynienia z Fergusonami i zdecydowanie już nikomu ich nie polecę.

Może dostanę od moderatora po uszach :oops: ale przy okazji zadam pytanie o tablet z GPS i tunerem DVB-T. Szukam sobie czegoś takiego i akurat Ferguson Regent TV7 ma prawie wszystko czego szukam, tylko boję się o jakość. Może ktoś coś podpowie. Widziałem, że Hollex ma je w swojej ofercie więc może nie są takie ostatnie ???

#20 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście
  • Od: --

Napisano 27 marzec 2014 - 14:43

Schodzenia poniżej Asusa, to poważne ryzyko.